Aquesta trobada, centrada en l’omnicanalitat i la transmedialitat, ha continuat el camí traçat en edicions anteriors, explorant diversos aspectes de la comunicació digital amb l’objectiu de compartir experiències i coneixements per a crear una estratègia de comunicació coherent i integrada a través dels múltiples canals digitals.
La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau ha estat l’escenari de la VI Jornada sobre Comunicació Digital de la Xarxa Vives d’Universitats. L’encontre ha reunit més de 40 professionals del sector de la comunicació per tractar temes com l’omnicanalitat i la transmedialitat en la comunicació universitària.
La Jornada va començar amb la inauguració a càrrec de la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, i el secretari executiu de la Xarxa Vives, Ignasi Casadesús. Després de la benvinguda institucional, es van iniciar les taules rodones, ponències i la sessió de speed-dating, on es van abordar qüestions com la gestió de la presència coordinada en diferents mitjans per connectar millor amb els públics, així com les noves eines per al disseny de narratives transmèdia.
Multimèdia, multiplataforma, omnicanalitat i transmedialitat
En el marc de la jornada, Joan Enric Úbeda, director del gabinet de la Rectora i de Màrqueting i Comunicació de la UV; Josep Gonzalbo, director de la Unitat Web i Màrqueting de la UV; i Ignacio Rausell, cap de realització dels Tallers d’Audiovisuals de la UV, van introduir els conceptes clau de la sessió.
Úbeda va obrir la discussió amb el concepte de "Comunicació Multimèdia", destacant que "combina diversos tipus de continguts —textuals, àudio, vídeo, infografies— per millorar l’experiència dels usuaris". Rausell va aprofundir en la "multiplataforma", explicant que permet una alta eficiència comunicativa en difondre continguts a través de diferents canals.
Josep Gonzalbo, per la seua part, va abordar l’"Omnicanalitat", una estratègia on, segons ell, "la coherència en el missatge i la integració de canals són fonamentals". A continuació, es va discutir la "transmedialitat", amb exemples d’estratègies implementades a la Universitat de València, on els continguts es fragmenten per ser consumits de manera independent.
Estratègia omnicanal en la comunicació universitària
Enric Sendra va moderar un debat centrat en l’estratègia omnicanal, en què van participar Josep Gonzalbo (UV), Miguel Ángel Linares (UAB) i Juan Salvador Pérez (UJI).
Pérez va compartir l’experiència de la UJI amb el sistema "UPO", un gestor de continguts descentralitzat que genera continguts per a la web, "el canal principal", així com per a altres canals com correus electrònics, pantalles digitals i xarxes socials.
Gonzalbo va destacar la inversió de la UV en enginyeria multimèdia, explicant que "hem creat newsletters segmentats per a estudiants, PAS i PDI, i hem apostat per les OPI’s, les pantalles digitals al campus".
Per la seua banda, Linares va comentar la capacitat d'adaptació contínua a la UAB: "Cada vegada afegim més canals, però els recursos humans són limitats, per la qual cosa hem de ser molt selectius".
Comunicació transmèdia a la universitat
Sendra també va moderar una discussió sobre la creació de narratives immersives i coherents a través de múltiples plataformes.
Catalina Aina i Maria Femenias (UIB) van destacar la importància d’adaptar els missatges segons les xarxes socials i els diferents públics: "Cada xarxa requereix un enfocament particular per arribar a tots els segments d’edat".
Mercé Guillén (UOC) va assenyalar els reptes de la comunicació en línia, explicant que "crear un relat amb estudiants que poden estar a milers de quilòmetres és tot un repte. Basem el contingut en les interaccions i l’escolta activa".
Ignacio Rausell (UV) va presentar el format "A la recerca", una iniciativa on "els estudiants fan les preguntes directament als investigadors".
Finalment, Alba Porta (URV) va subratllar la importància de la coordinació interna: "Evitar xarxes unidireccionals és fonamental, però participar en les converses en línia pot ser un repte complex".
Cobertura multicanal de l’incendi de Campanar per À Punt
A la sessió de la tarda, Javier Lifante, cap de l’Àrea Digital d’À Punt Media, va analitzar la gestió comunicativa de l’incendi de Campanar, destacant l’estratègia multicanal emprada per a oferir una cobertura completa i coherent.
Lifante va subratllar la dificultat del periodisme en l’era digital, afirmant que "la immediatesa és clau, però també cal ser curosos per no caure en el morbo o la desinformació".
Projectes innovadors en comunicació digital a la Xarxa Vives
La jornada va cloure amb una sessió de speed-dating de projectes innovadors, on diversos experts van compartir les seues iniciatives.
Catalina Aina i Maria Femenias (UIB) van presentar l’estratègia gràfica per a Instagram, mentre que Maria Rosa Bayà i Patrícia Lainz (UB) van exposar la renovació del pódcast de la UB, destacant la importància de "fidelitzar l’audiència amb continguts periòdics".
Celia Marín (UPV) va explicar la transició que han realitzat a la seua universitat de la ràdio al món digital, i va assenyalar: "hem creat una plataforma de pódcasts per a la comunitat universitària, amb una imatge unificada".
La sessió de speed-dating continuà amb la intervenció d’Alba Porta (URV), que es centrà en la substitució de la centraleta d’atenció telefònica de la URV per un sistema d’atenció al públic digital.
Josep Gonzalbo (UV) va tancar el torn d’intervencions compartint l’estratègia omnicanal del projecte InfraestructuresUV, “una acció comunicativa que va incloure web, xarxes socials, newsletters i OPIs, així com fitxes catalogràfiques, un recorregut virtual en 3D, cartografia digital i informació sobre les actuacions del projecte d’infraestructures”.
La jornada va concloure amb la clausura a càrrec d'Enric Sendra i Joan Enric Úbeda.