La Universitat de València aconsegueix 5 medalles als Jocs Europeus Universitaris de Lodz 2022

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 2 de setembre de 2022
Guanyadors medalles a Lodz
D'esquerra a dreta: Paula Temina, Kevin Koffi, Iker Ortiz i Luis Barroso

La taekwondista Paula Temina es va emportar l'or. L'escalador Iker Ortiz va obtindre un or en velocitat i un bronze en escalada de dificultat. En kick-boxing Kevin Koffi va guanyar la plata. I el judoka Luis Barroso es va fer amb el bronze.

La sisena edició dels Jocs Europeus Universitaris, celebrats aquest estiu a la ciutat polonesa de Lodz, ha deixat un balanç de 5 medalles per a l'equip d'esportistes de la Universitat de València, que es deixà la pell competint contra els millors i les millors atletes de les universitats europees. 

Els Jocs Europeus Universitaris són el major esdeveniment acadèmic multiesportiu d'Europa, el campionat insígnia de la EUSA (Associació Esportiva Universitària Europea), que se celebra cada dos anys en una ciutat europea diferent. En aquesta edició de 2022 van participar aproximadament 5.000 atletes de 40 països i 400 universitats.

La Universitat de València va estar present en aquesta competició amb un equip de 100 persones, entre esportistes, entrenadores i entrenadors, i personal de preparació, delegació esportiva i suport. Els i les esportistes representaren a la Universitat de València en 8 modalitats esportives: escacs, escalada, handbol, judo, karate, kick-boxing, taekwondo i voleibol.

Equip de taekwondo

Taekwondo

La taekwondista de la Universitat de València Paula Temina es va proclamar campiona d'Europa universitària en la categoria sènior de menys de 53 quilos. Als seus 20 anys, Paula compagina els seus entrenaments diaris d'entre 2 i 3 hores amb els estudis de Fisioteràpia. L'estudiant de la Universitat de València, resident a Paiporta, es va alçar amb l'or després d'imposar-se a tres rivals en les rondes prèvies i en la final, on va derrotar a la seua contrincant eslovena.

La resta de l'equip de taekwondo, sota les directrius de la seua entrenadora, Estefanía Almela, va fer una gran competició. Neus Doménech, en la categoria de -73 kg va acabar en cinquena posició. I Jorge Díaz, en -74 kg, també va finalitzar el campionat en 5é lloc.

Judo

L'estudiant del Grau de Química i membre de l'equip de judo de la Universitat de València, Luis Barroso, es va alçar amb la medalla de bronze en la categoria de -60 kg després de superar als judokes de la Universitat de Szeged (Hongria), de Brno (Txèquia) i Leipzig (Alemanya), fins que en semifinals va caure davant el representant de la Universitat de Coímbra (Portugal) en un emocionant combat.

L'equip de judokes de la Universitat de València, dirigit per Vicente Rochela, es va mesurar en el tatami amb els millors universitaris europeus en aquesta disciplina esportiva. En la categoria de -66, Guillermo Caprani va acabar en la posició 20 després de patir una lesió a l'inici de la competició. Aitor Goicoechea (-73 kg) va quedar el 13é i Juan David Gadea (-73 kg) el 17é. En el quadre femení, en la categoria de -48 kg, Laura Torregrosa va ser 5a.

Kick-boxing

El lluitador de kick-boxing de la UV, Kevin Koffi, va guanyar la medalla de plata en els Jocs Europeus Universitaris. Als seus 24 anys, aquest jove estudiant d'Utiel compagina els seus entrenaments i les competicions en kick-boxing amb els seus estudis en la Facultat de Magisteri. Sota les directrius del seu entrenador Patrik Pascal, va fer una gran competició en la categoria de Kick Light -84kg.

Kevin va superar àmpliament als púgils de les universitats de Berna (Suïssa) i de Budapest (Hongria), i va lluitar per l'or en una final renyidíssima, en la qual va acabar en un meritori segon lloc, subcampió dels jocs europeus universitaris.

Iker Ortiz al podi

Escalada

L'escalador de la Universitat de València, Iker Ortiz, va guanyar l'or en velocitat i el bronze en la modalitat d'escalada de dificultat. Iker va arribar a Lodz molt caut, ens va contar en una entrevista prèvia que no es veia amb possibilitats de medalla en la prova de velocitat: “a la Comunitat Valenciana no tenim cap rocòdrom amb parets de les característiques de les proves oficials de velocitat, així que no he pogut entrenar aquesta modalitat”. Malgrat eixe handicap, Iker va dedicar molt de temps a entrenar força de cames per a guanyar agilitat i potència i ser competitiu en velocitat, un esforç que segons sembla ha donat els seus fruits, ja que Iker Ortiz va acabar en primera posició millorant el seu millor temps en velocitat.

També va fer una gran competició l'escalador de la UV Congost Escoin, que va aconseguir la posició 17a en dificultat i la 16a en boulder.

Handbol

Els conjunts femenins i masculins d'handbol de la UV, sota les ordres dels seus entrenadors Sagrari Santana i Juan Ángel Perdigón, van lluitar partit a partit contra els millors equips de les universitats europees. El conjunt masculí va finalitzar el campionat en 5a posició i el femení en 10a. Independentment del resultat, els  28 jugadors i jugadores d'handbol de la UV es van esforçar al màxim i van aconseguir un dels principals objectius que es plantejaven: "gaudir d'aquesta experiència europea, un moment inoblidable, una oportunitat única per a molts", ens van confessar a l'entrevista prèvia.

Karate

L'equip de karatekes de la UV, sota les directrius del seu entrenador Rubén Rubio, no va tindre la seua millor competició i va caure en els combats de les primeres rondes. Els enfrontaments en karate són eliminatoris des del primer moment, tal i com ens avançà en una entrevista prèvia el karateka Hugo Ballester, la ronda inicial és molt dura de superar: “en la primera ronda és impossible no posar-se nerviós. En futbol tens 90 minuts per a solucionar errors, però en karate tens un primer combat que dura 3 minuts i si el perds s'acaba la competició” ens contà Hugo, que va lluitar a Lodz en la modalitat de kumite. La resta de l’equip de karate de la Universitat de València el completaven Patrícia Peso (-50), Iván Ferrer (-84) i Víctor Rubio (-75).

Escacs

Els jugadors d'escacs de la UV José Joaquín Fernández i Adrián Galiana, seguint les pautes del seu entrenador Ramón García, van representat a la Universitat de València en els Jocs Europeus Universitaris de Lodz, on van aconseguir la 11a posició en el torneig de Blitz i la 16a en ràpides, tots dos en la categoria d'equips. En individual, Adrián va acabar el 16é i José Joaquim el 26é.

Voleibol

Els jugadors i jugadores de voleibol de la UV es van deixar la pell en els Jocs Europeus Universitaris de Lodz. Sota les ordres del seu entrenador Juan José Susin, de la segona entrenadora Marina Linares, i amb el suport del fisio Javier Piqueras, tots dos equips van fer un gran treball a Lodz. El conjunt femení va finalitzat el campionat en la posició 13a, i el masculí en la 8a.