• Cooperació

L'ONU va aprovar en 2015 l'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seues societats emprenguen un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar a ningú arrere. L'Agenda compta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que es desglossen en 189 metes i una completa bateria d'indicadors universals i inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins al combat al canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa del medi ambient o el disseny de les nostres ciutats.

Es tracta d'un ambiciós projecte per a aconseguir el Desenvolupament Sostenible de forma integral, sobre la base de l'anomenada “Estratègia de les 5 P”, atès que aborda qüestions relacionades amb les Persones, el Planeta, la Pau, la Prosperitat i les Aliances (Partnership en anglès) per a aconseguir el desenvolupament. Per a aconseguir aquestes metes, tothom ha de fer la seua part: els governs, el sector privat, la societat civil i les persones.

Concretament les universitats tenen un paper fonamental, que queda plasmat en el Pla d'Acció per a la Implementació de l'Agenda 2030: Cap a una Estratègia Espanyola de Desenvolupament Sostenibleaprovat en Consell de Ministres al juliol de 2018, que concedeix a les Universitats Espanyoles un paper prioritari per al compliment de l'Agenda: 

Les universitats espanyoles reivindiquen el seu paper clau en totes les fases de les quals depèn el compliment de l'agenda en els plànols internacional, nacional i local: la fase de disseny i construcció, la fase d'implantació i la fase de seguiment. Tres fases en les quals la formació, la recerca, la transferència, l'extensió i la gestió universitària són imprescindibles per a abordar els reptes de l'Agenda 2030. Una trucada a l'acció que ha trobat efectivament ressò entre les universitats espanyoles, tal com es desprèn de l'enquesta realitzada per Crue Universitats Espanyoles a principis de 2018, on el 67% de les 76 universitats manifesta haver adoptat o estar treballant en una estratègia específica en relació amb l'Agenda 2030.

La Universitat, donada la seua naturalesa vinculada a la generació, transferència i difusió d'un coneixement obert al servei de la societat, del benestar i la sostenibilitat, compta amb les capacitats per a realitzar una contribució crítica i constructiva al desenvolupament sostenible a través d'aquest coneixement. Per açò, les universitats posen a la disposició de l'Agenda 2030 els seus recursos, aptituds, així com el seu espai d'influència al servei d'un desenvolupament global sostenible no solament respecte al ODS 4 sinó als 17 objectius plantejats.

També es reflecteix la importància de la Cooperació Universitària al Desenvolupament (CUD) en el punt 7 de la IV Pla Director de la Cooperació Valenciana 2017-2020:

La Cooperació Universitària al Desenvolupament és el conjunt d'accions dutes a terme per la comunitat universitària i orientades a la transformació social en els països més desfavorits, en pro de la pau, l'equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat mediambiental en el món, transformació en la qual l'enfortiment institucional i acadèmic tenen un important paper.

La Cooperació Universitària al Desenvolupament s'articula, fonamentalment, d'acord als següents àmbits: formació i educació; recerca -tant per al desenvolupament com d'estudis sobre el desenvolupament- i transferència de tecnologia; enfortiment institucional i cooperació tècnica; sensibilització, mobilització social i educació per al desenvolupament; i programes i projectes d'acció sobre el terreny. Les universitats també duen a terme col·laboracions en accions directes de caràcter humanitari, suport a iniciatives específiques de la comunitat universitària en col·laboració amb ONGD i altres actors, accions d'assessorament i consultoria i promoció del voluntariat.

Les Universitats públiques valencianes, després de la irrupció del nou escenari que plantegen els ODS, han integrat l'agenda 2030 en els seus diferents àmbits d'acció de forma transversal.

La Cooperació Universitària al Desenvolupament és part essencial del compromís social de la Universitat de València, “que està al servei del desenvolupament intel·lectual i material dels pobles, del progrés del coneixement, de la pau, de la igualtat entre les dones i els homes i de la defensa ecològica del medi ambient” tal com detalla l'article 4 dels Estatuts de la Universitat de València. Per a aconseguir-ho procura la màxima implicació del conjunt de la comunitat universitària (estudiants, PDI i PAS) en programes de beques i ajudes, projectes de cooperació i activitats de sensibilització que se sustenten amb el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat i altres mitjans tècnics, humans i financers.

El llistat de països i poblacions prioritzats de la cooperació universitària al desenvolupament de la Universitat de València s'ha establit amb la unió dels països prioritaris de cooperació del V Pla Director de la Cooperació Espanyola 2018-2021 i els Països i poblacions prioritzats de l'IV Pla Director de la Cooperació Valenciana 2017-2020. Són els següents:

ALGÈRIA, BOLÍVIA, BURKINA FASO, TXAD, COLÒMBIA, CUBA, EQUADOR, EL SALVADOR, ETIÒPIA, FILIPINES, GUATEMALA, HAITÍ, HONDURES, ÍNDIA, KENYA, MALI, EL MARROC, MAURITÀNIA, MOÇAMBIC, NICARAGUA, NIGER, PALESTINA, PARAGUAI, PERÚ, POBLACIÓ SAHRAUÍ, REP. DOMINICANA, SENEGAL, SUDAN, SUDAN DEL SUD, TUNÍSIA

El Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació, és l'òrgan de direcció i coordinació de la Cooperació Universitària al Desenvolupament de la Universitat de València, assistit per la Delegació del Rector per a la Cooperació, la gestió de la qual és duta a terme pel Servei de Relacions Internacionals i Cooperació.

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies