La investigadora Esther Villajos premiada per la Fundación Vivofácil
Esther Villajos Girona, investigadora de l’Institut d’Investigació en Psicologia dels RH, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL) de la Universitat de València, guanyadora dels XIX Premis a la Conciliació de la Vida Familiar, Laboral i Personal, al Foment de la Corresponsabilitat i a la Responsabilitat Social en la categoria de professorat i personal investigador.
10 de july de 2025
La Fundación Vivofácil posa en valor el treball d’empreses, institucions, agents socials, mitjans de comunicació, programes, personal investigador i universitats, entre d’altres, que aposten per entorns laborals més humans, accessibles i sostenibles, especialment en un moment en què la salut mental, la igualtat d’oportunitats i la corresponsabilitat són elements clau per al desenvolupament social i econòmic. Amb aquests premis, la fundació reafirma el seu compromís amb una societat més equitativa, humana i diversa, en què la conciliació i la inclusió deixen de ser una excepció per a convertir-se en la norma. Els premis Vivofácil no només reconeixen les bones pràctiques, sinó que impulsen un canvi real i necessari en el nostre model de benestar laboral.
La gala de lliurament dels premis es va celebrar el passat 25 de juny a Madrid i va comptar amb la presència dels reis d’Espanya.
Esther Villajos és professora del Departament de Psicologia Social, investigadora de l’Institut de Recerca en Psicologia dels Recursos Humans, Desenvolupament Organitzatiu i Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL), i doctora en Psicologia dels Recursos Humans. Des de la docència ha impartit assignatures clau com Direcció Responsable de Persones, Intervencions en RH o Psicologia Social del Treball. A més, la seua tasca com a directora de treballs final de màster ha contribuït a la generació de coneixement sobre conciliació, benestar i sostenibilitat. Molts d’aquests treballs aborden temes com la salut i benestar, l’equitat de gènere en l’àmbit laboral, la conciliació i la gestió sostenible de persones.
Pel que fa a la producció científica aprofundeix en la comprensió dels factors que influeixen en el benestar dels treballadors, la sostenibilitat en la gestió de persones i les polítiques organitzacionals que afavoreixen la conciliació entre gèneres. Ha publicat en revistes d’alt impacte sobre aquests temes com la Journal of Vocational Behavior, l’European Management Journal o més recentment en la CSR and Environmental Management. Com a investigadora, ha liderat i participat en múltiples projectes competitius, hi destaca, per exemple, l’aplicació de la RSC en la gestió de persones en organitzacions de l’economia social. El seu compromís amb la responsabilitat social i sostenibilitat s’ha plasmat en iniciatives de col·laboració amb entitats no lucratives i entitats privades, com el més recent conveni amb Plena Inclusión Castilla y León. D’aquesta manera ha pogut transcendir l’àmbit acadèmic i així ha generat un impacte tangible en la manera en què es gestionen les persones dins de les empreses amb la promoció de models sostenibles i inclusius.
La trajectòria acadèmica de la professora Esther Villajos reflecteix un compromís ferm amb la conciliació de la vida laboral, la promoció de la RSC en les organitzacions i el foment del benestar i la sostenibilitat.
“Aquest premi suposa per a mi un reconeixement que posa en valor tant la docència com la investigació i que es basa amb el compromís de fer ciència amb valors. Que es visibilitze aquesta tasca des d’un premi nacional és un impuls per a continuar treballant en aquesta línia, i ajuda a donar-li el lloc que mereix en l’agenda política, social i científica”, declara Esther Villajos.