Les ajudes Fora de classe financien 25 projectes socioculturals de l’estudiantat de la Universitat
Les ajudes Fora de classe del segon quadrimestre han repartit vora 29.000 euros entre els projectes presentats per l’estudiantat universitari. Es tracta de congressos, xarrades, concerts, exposicions i obres de teatre, entre altres propostes. Dels 25 projectes que han rebut les ajudes, més de la meitat han sigut presentats per estudiants a títol individual i la resta per associacions i col·lectius d’estudiants.
30 de de maig de 2024
Aquesta convocatòria serveix per a impulsar econòmicament iniciatives molt diverses. Per exemple, la I Trobada Mediterrània d’Investigadors Joves en Òptica, del col·lectiu Photonets UV; la proposta d’Improvisional teatre, que estimula la part creativa de l’estudiantat de la Universitat amb la representació d’obres de teatre escrites per altres estudiants; la gravació d’un disc per part de Xavier Oluchaque recopila propostes musicals del gènere urbà amb un català correcte normativament, o el club de lectura sobre periodisme lent i nou periodisme que proposa Carla Pérez Gumbau.
Els congressos i les jornades són dues de les activitats més proposades. L’Associació Valenciana d’Estudiants de Medicina ha organitzat la Fira de la Salut, amb l’objectiu d’apropar la medicina i les ciències biomèdiques a la societat. D’altra banda, el Col·lectiu d’Estudiants de la Facultat d’Economia Ètica (CEFDEE) ha organitzat la Jornada de l’Èxit Ètic: Emprenedors amb Visió i Valors, pensada per apropar l’ètica a l’estudiant i promoure el pensament i la reflexió crítica.
Pel que fa a les temàtiques que aborden els projectes, n’hi ha dos que han tingut molta presència: l’educació, amb projectes com les jornades Desafiaments educatius en un món globalitzat en crisi constant; i les migracions, que ha guanyat molt de protagonisme gràcies a projectes com el pòdcast Desde el sur, de Martha Constanza Abello; la performance Migracions en escena: Narratives culturals en la Universitat de València, de Priscila Solano Guevara; o la trobada artística “Todas las voces todas, todas las manos todas”, de Nicolás Vallejo Ruiz, que té per objectiu crear un espai de reflexió sobre la importància de la inclusió i de la protecció de la multiculturalitat.
Destaquem també la resta de projectes que han participat d’aquesta convocatòria d’ajudes Fora de classe i que contribueixen a enriquir la programació sociocultural de la Universitat de València. Seminaris, com Humanitats digitals, arxius i docència, de Carla Juárez, i Dinamitza València Rural, de Jagoda Lodzinska; publicacions, com la Revista Caldesa i el llibre Transformando la educación; xerrades, com les proposades pel BEA amb el títol Reviscolem i el cicle planejat per l’associació CREA; i tallers, com ECO-ARTE-SANIES, de Sonia Olmos, i Telas para el kambio, d’Amalia Rueda.
Altres propostes són el concert de primavera i de graduació de la Banda de Música de la Facultat de Medicina; la representació d’obres de teatre del projecte Microteatro en la Palmireno; el joc col·laboratiu per la justícia social “Caminant cap a la igualtat”; l’exposició VIVUS: Transformant residus en oportunitats; i el projecte Ciència i Islam, del col·lectiu AVEMUS.
La convocatòria Fora de classe per a la realització d’activitats socioculturals és una iniciativa de la Delegació d’Estudiants, gestionada pel Sedi (Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants), que aposta per fomentar la participació de l’estudiantat en la programació sociocultural de la Universitat de València. Per això, es convida l’estudiantat a aportar propostes del seu interès i a implicar-se directament en totes les fases de l’organització de l’activitat i comptar amb el suport econòmic d’aquestes ajudes. A més, tant en la fase de presentació de sol·licituds com en el desenvolupament de l’activitat, poden comptar amb l’assessorament del personal tècnic del Sedi.