Laboratoris, equipament, material, edificis i persones: l’oferiment de la Universitat a les autoritats en aquesta crisi

En una situació excepcional com aquesta, la Universitat de València ha comunicat a les autoritats competents les capacitats i materials de la Universitat de València per poder contribuir a combatre la pandèmia per COVID-19 que ha suposat la major crisi sanitària de la nostra història recent. En total, laboratoris, equipaments analítics, més de 219.000 guants, més de 17.000 mascaretes, 3.285 bates i 317 litres d’alcohols.

17 de de març de 2020

Detall fotogràfic de laboratori.
Detall fotogràfic de laboratori.

El passat dissabte 14 març el Reial Decret 463/2020 (http://links.uv.es/v1U702A) pel qual es declara l’estat d’alarma qualificava la situació actual com greu i excepcional, i anunciava que les mesures que anaven a implementar-se corresponien a una acció decidida del govern per protegir la salut i la seguretat de la ciutadania, contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública.

El mateix dia 14 de març, abans de la publicació d’aquest Reial Decret, i en saber-se la profunditat de la crisi i la necessitat d’adoptar mesures excepcionals per superar aquesta situació d’emergència d’àmbit global, des de la col·laboració i responsabilitat amb els governs estatal i autonòmic, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, es va adreçar al President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per posar a la seua disposició els edificis d’aularis, aparcaments, instal·lacions i equipaments (entre ells un centenar de lliteres mèdiques) de la Universitat de València propis de la formació en ciències de la salut. Per saber més sobre aquest oferiment: http://links.uv.es/8u6Qt6k).

El diumenge 15 de març el Boletín Oficial Oficial del Estado (BOE) publicava l’Ordre SND/233/2020 per la qual s’establien determinades mesures d’informació sobre determinats productes (http://links.uv.es/fnyU85e).

La Universitat de València va remetre al Ministeri de Sanitat el dilluns 16 de març, pel canal establert en el BOE, el detall de material de què disposa la nostra institució. En el següent enllaç es pot consultar extracte del document de presentació del detall de material disponible a la Universitat de València: http://links.uv.es/g68nyXI.

En total, 219.000 guants de nitril, més de 17.000 mascaretes, 3.285 bates i 317 litres d’alcohols sanitaris, entre d’altres productes el detall dels quals es pot consultar ací: http://links.uv.es/2jbstZo.

Addicionalment, el mateix dilluns 16 de març la rectora de la Universitat de València va remetre, en un escrit personal adreçat als ministres de Sanitat, d’Universitats, i de Ciència i Informació, i a les conselleres de Sanitat Universal i Salut Pública, Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i Justícia, Interior i Administració Pública, la disponibilitat dels següents equipaments científics i laboratoris de la Universitat de València que poden ser susceptibles de ser requerits.

Entre el llistat comunicat es troba un laboratori de cultius cel·lulars amb nivell de bioseguretat P2+ i nivell de contenció NCB2 i sala amb nivell de seguretat NCB2+, equipaments per a la diagnosi PCR i de seqüenciació d’ADN.

Tot aquest equipament, expressat en termes globals de la nostra Universitat, es pot consultar en el següent enllaç, sense detall de les localitzacions dels emplaçaments de cadascun dels equipaments ni dels laboratoris, atenent a criteris de seguretat de les instal·lacions i béns de la Universitat: http://links.uv.es/oc9NCh0.

La rectora de la Universitat de València també ha traslladat a les autoritats dels governs d’Espanya i de la Generalitat la disposició del personal de la Universitat a col·laborar en totes les tasques necessàries per combatre l’expansió del COVID-19.

Així, en la reunió mantinguda el dilluns 16 de març amb el Ministre d’Universitats, Manuel Castells, (es pot accedir a més informació a UVNotícies: http://links.uv.es/hWCuwg7), el Sistema Universitari Espanyol va posar a disposició del govern d’Espanya totes les seues capacitats humanes, científiques i d’infraestructures en aquest temps excepcional.

La contribució de la ciència és clau en la superació d’aquesta crisi. I en eixa línia, la Universitat de València i la Fundación Fisabio han obtingut a nivell de tota Espanya els primers genomes complets del SARS-CoV2 a Espanya. Aquesta recerca ha estat liderada des de la Universitat de València pel seu catedràtic de Genètica Fernando González Candela, membre de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la UV i el CSIC. La notícia completa està disponible ací: http://links.uv.es/TAEdSH5.

En la sessió de treball de CRUE i el Ministre, celebrada per videoconferència, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, va expressar la necessitat de donar suport a les persones des de la Psicologia, atenent a l’enorme impacte que les mesures aplicades tenen sobre les formes de vida de les persones i la incertesa que genera. El següent link permet accedir a la informació de CRUE sobre aquesta reunió: http://links.uv.es/2HHCCnZ.

La Facultat de Psicologia de la Universitat de València està treballant en aquest àmbit i ha publicat un conjunt de recomanacions per al benestar psicològic davant el coronavirus COVID-19, així com un conjunt de recursos disponibles en línia als quals es pot accedir des d’aquest enllaç: http://links.uv.es/kGRTDQ0.

Altres Notícies