Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

Memòria d'Activitats 2010-2017

 

 

PRINCIPALS RESULTATS DE LA GESTIÓ ORDINÀRIA (2010-2017)

Programa d’activitats formatives ofert a escala local

El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial compta amb quatre línies de treball: institucional, formativa, de transferència de coneixement i d’investigació aplicada. Durant els anys 2010-2017 es van realitzar 863 activitats (programes, jornades, tallers, exposicions, conferències, trobades, publicacions i col·laboracions). Així mateix, les competències del Vicerectorat en les instal·lacions del Centre Internacional de Gandia i a Ontinyent impliquen suport tècnic de la unitat en determinats aspectes, com ara el suport al programa Universitat i Societat d’Ontinyent i el seu cicle complementari de conferències, o l’organització de determinades activitats al CIG, com jornades, conferències d’Unimajors, exposicions i publicacions.

Els aspectes més rellevants de l’abast de les activitats del Vicerectorat sobre el seu territori d’influència son, entre d’altres, els següents:

a) Projecció del personal docent i investigador (PDI) de la Universitat en la societat valenciana. La participació del PDI en activitats formatives per al cicle 2010-2017 ascendeix a 6.080 presències d’especialistes (3.292 presències de PDI integrat en la base de dades DATANAU més altra participació de PDI de la Universitat i col·laboradors externs). Aquests representen 17 centres i 57 departaments.

b) Àrees de coneixement. Les àrees abordades en activitats aquest any han sigut, en nombre d’activitats:

Àrees de coneixement Nombre d’activitats

Cultura i patrimoni

283

Territori

273

Ciència

206

Economia

131

Dret i gestió

117

Educació

104

Salut

100

Llengua

78

Societat

66

Agricultura

53

Esport

46

Treball

33

 

c) Territori: presència en poblacions i comarques valencianes. La Universitat s’ha visualitzat a 124 entitats (124 ajuntaments) i 29 comarques i 141 presències a la ciutat de València.

Comarques Nombre d’activitats

La Vall d’Albaida

102

L’Horta Oest

91

El Camp de Túria

83

L’Horta Nord

64

La Ribera Baixa

60

La Ribera Alta

58

La Plana d’Utiel-Requena

45

L’Horta Sud

30

La Costera

24

La Safor

24

Els Serrans

22

La Vall d’Aiora - Cofrents

22

El Camp de Morvedre

19

València

18

La Canal de Navarrés

16

La Foia de Bunyol-Xiva

12

El Alto Palancia

7

El Racó d’Ademús

6

La Marina Alta

4

La Plana Alta

3

L’Alt Vinalopó

3

Els Ports

3

L’Alcoià

2

El Comtat

2

El Baix Segura

2

L’Alacantí

1

Alto Mijares

1

La Plana Baixa

1

El Baix Maestrat

1

 

d) Participació. Han participat prop de 40.000 persones a les activitats desenvolupades pel Vicerectorat en el territori valencià (jornades, trobades amb col·lectius, programa i conferències d’Unisocietat, programa Erasmus en el Territori), sense incloure les itineràncies de les exposicions, on participen centres educatius, associacions i altres actors locals interessats.

Tipus d’activitat* Nombre de participants

Jornades

8.165

Conferències (Unisocietat)

13.930

Tallers

204

Trobades

5.213

Programes (Unisocietat+Erasmus)

6.225

Publicacions

755

Congressos

876

Col·laboracions

3.953

TOTAL

39.321

*No es comptabilitzen les assistències a les exposicions.

 

Relacions institucionals

Promoció institucional de les activitats acadèmiques en l’àrea d’influència de la Universitat de València mitjançant la signatura de convenis que possibiliten el desenvolupament present i futur de diferents modalitats de col·laboració. Aquest Vicerectorat ha signat 75 convenis amb entitats locals, corresponents a 62 ajuntaments, 5 mancomunitats i 8 associacions o col·lectius (empresarials, mediambientals, culturals, etc.)

Per altra banda, també s’han negociat des d’aquest Vicerectorat 8 càtedres institucionals, en concret la Càtedra Ciutat de València, Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local de València, Càtedra Universitària Ajuntament d’Ontinyent-Caixa Ontinyent-ESET per a la Innovació i Configuració de Territoris Intel·ligents, Càtedra Cultura Territorial Valenciana, Catèdra Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, Càtedra Estudis Territorials Valencians (ESTEVAL), Càtedra Mòdel Econòmic Sostenible de València i entorn (MODEVAL) i Càtedra Caixa Popular del Desenvolupament Territorial Valencià i Cooperativisme.

 

Formació

S’han efectuat 669 activitats formatives als principals municipis de l’àrea d’influència de la Universitat mitjançant la fórmula de programes, com ara “Unisocietat” a les seus universitàries (Alzira, Benetússer, Bétera, Cullera, l’Eliana, Gandia, Massamagrell, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet i Requena), “Erasmus al territori”, i “Unisocietat i Territori”, que es materialitza en jornades a les capitals comarcals i localitats estratègiques amb conveni amb la Universitat, i trobades amb col·lectius d’interés (FIECOV, representants institucionals municipals, associacions i altres institucions).

Tipus d’activitat Nombre d’activitats

Jornades

190

Conferències (Unisocietat)

249

Tallers

11

Trobades

56

Programes (Unisocietat+Erasmus)

88

Publicacions

49

Congresos

4

Col·laboracions

21

Otros

1

TOTAL

669

 

Transferència de coneixement

La transferència de coneixement a escala local s’ha dut a terme mitjançant la confecció d’exposicions itinerants que aborden el territori valencià (espais naturals o comarcals), exposicions institucionals (per a facultats, departaments o instituts universitaris), i publicacions (col·lecció Universitat i Territori, catàlegs d’exposicions i col·laboracions amb institucions). Veure informació en detall en la web del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial: projecció.uv.es (en apartat exposicions i publicacions).

En aquest sentit, s’han organitzat 34 mostres que visualitzen a 295 especialistes i han estat itinerant en 221 localitzacions, fonamentalment de municipis de l’àrea d’influència de la Universitat. Entre les mostres de producció pròpia es troben les  de caire territorial, col·lecció anomenada “La Universitat de València i els seus entorns”, a on figuren les centrades en comarques o espais com l’Horta de València, l’Albufera, Serra Calderona, Alto Turia, la Safor, el Massís del Caroig o la Ribera del Xúquer. A més, s’han organitzat mostres amb institucions, com ara “Paisatges turístics valencians, valuosos i valorats” (Agència Valenciana del Turisme), “El Patrimoni Cultural valencià” i “Les Festes Tradicionals en el Territori valencià” (Caixa Popular), “Esport tradicional valencià i territori” (Diputació de València);  o amb la comunitat universitària, com “Les polítiques d'igualtat i els estudis de gènere en la UV" (Institut Universitària de la Dona i Unitat d’Igualtat), “Second Round. Art i lluita als instituts valencians” (Institut de Creativitat i Innovacions Educatives), “Formant  persones per al benestar de les persones. 30 aniversari de la Facultat de Psicologia (Facultat de Psicologia), “Arqueologia. Visions del passat pensant en el futur” (Departament d’Arqueologia), “Memòria democràtica i patrimoni (1936-1939). Conèixer, difondre i posar en valor” (Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV) o “Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local de València” (Càtedra PROTECPOL).

Per altra banda, en aquest període s’han confeccionat 49 publicacions relacionades amb la projecció territorial de la nostra Universitat i el seu personal docent i investigador, en les quals han participat 1.664 especialistes. És el cas dels quatre catàlegs de les exposicions esmentades que pertanyen a la col·leció “La Universitat de València i els seus entorns”; dels dotze títols de la col·lecció del vicerectorat “Universitat i Territori”, que engloba les participacions del personal docent i investigador en les jornades organitzades al territori en els programes de la UV amb institucions valencianes; de les trobades amb col·lectius específics, com els congressos amb la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià; o de les investigacions dels especialistes de la Universitat amb una manifesta component territorial.

Investigació aplicada

Tasca de col·laboració aplicada amb administracions locals mitjançant la modalitat de signa de projectes d’investigació, que desenvolupa el personal interessat de la Universitat (centres, departaments, unitats de recerca, investigadors). S’han signat 21 projectes d’investigació aplicada al llarg del període 2010-2017, amb entitats locals. És el cas d’ajuntaments, com per exemple “Projecte de rehabilitació de la Torre” (Ajuntament de Torrent), “Projecte Intergeneracional d’Ontinyent” o “Museu tèxtil d’Ontinyent” (Ajuntament d’Ontinyent), “Pla Director per a la posada en valor de l’aqüeducte romà de la Peña Cortada” (Ajuntament de Chelva), “Història, Geografia i Patrimoni de Carlet” (Ajuntament de Carlet), “Planificació Estratègica per a les Smart City, l’Eliana ciutat intel·ligent” (Ajuntament de l’Eliana); amb mancomunitats, a on destaca “Projecte tècnic per a la declaració de l’Alt Túria valencià com a Reserva de la Biosfera”; amb institucions com “Recursos endogens i desenvolupament sostenible a l'interior valencià: del paisatge com a recurs a les activitats artesanals” i “Creació de la Càtedra ESTEVAL per a la recerca i divulgació d’estudis territorials (Diputació de València); “Sensibilització i posada en valor dels recursos paisatgístics valencians” i “Foment de la recerca i innovació en el sector turístic” (Agència Valenciana del Turisme), o “Foment, recerca i innovació de les polítiques d’ocupació des de la perspectiva del desenvolupament territorial, en el marc del Pla Avalem Territori” (SERVEF); i altres com “Diagnnòstic de les necessitats empresarials destinades a la innovació a la Vall d'Albaida i la Foia de Castalla” o “Projecte amb la  Coordinadora de Plataformes en Defensa de las Persones Desocupades”.

 

MAGNITUDS DESTACADES DE LA GESTIÓ ORDINÀRIA

En la següent taula es mostren una sèrie d’indicadors que pretenen mostrar l’evolució de l’activitat del servei entre 2010-2017

Concepte Total Dones Homes

Nombre de registres en DATANAU

2.212

884

1.328

Nombre d’activitats organitzades a municipis

642

 

 

Participants a les activitats organitzades a municipis (jornades i trobades)

39.321

 

 

Professorat participant al programa d’activitats formatives (jornades i trobades)

690

227

463

Nombre de muntatges d’exposicions itinerants

221

 

 

PDI participant en exposicions itinerants

292

66

226

Nombre de convenis marcs amb ajuntaments valencians i càtedres

75