Rafael Pla López dijo...

Companys, tot l'enrenou està passant per dalt un fet cabdal: que aparentment el BNV no vol negociar. Si no, no s'enten perquè suspen i ajorna reiteradament les reunions amb EUPV. Sembla que el que vol Morera és que EUPV accepte les seues propostes i punt, sense reunir-se ni transaccionar res. Això, es mire com es mire, és una actitud de prepotència, tant més absurda quan es fa des de la feblessa.
Naturalment, és legítim fer crides a que el BNV vaja a soles a les eleccions, a veure si pujant una miqueta, ara sí arriba al 5% (si finalment el PSPV-PSOE traga amb la reforma de la Llei Electoral amb aquest 5%). Però això mateix ho ha intentat en moltes ocasions sense aconseguir-ho. Bé, si això és el que vol, està en el seu dret.
Si enlloc de voler desqualificar a EUPV des de l'anonimat a veure si així li lleven vots per al BNV (pur electoralisme) s'atingueren als fets, s'adonarien que el que ha fet EUPV és presentar una proposta per a negociar-la. Clar que es va haver de votar-la al Consell Nacional, quan una part d'EUPV feia públicament propostes diferents a les presentades per la Comissió Negociadora, de manera que sense un pronunciament del Consell Nacional no es sabia qué proposava EUPV. Després de la seua Assemblea ja està clar qui té la majoria i qui està en minoria, i per tant ja no hi ha cap confusió. Doncs bé, EUPV s'ha mostrat reiteradament disposada a consensuar el tercer lloc per Alacant. Però s'ha trobat sense interlocutor.
Per altra banda, no es pot contribuir a l'acord des d'un esbiaixament descarat. Al contrari del que s'ha dit, Morera sí ha qüestionat el perfil de la persona plantejada per EUPV per a número 1 per Castelló. Certament, en tant que el BNV no ha acceptat que el número 1 de Castelló siga ocupat per EUPV, és raonable que puga valorar el perfil d'aquest número 1. Però simètricament caldrà assumir que, en tant EUPV no ha acceptat que el número 3 d'Alacant siga per al BNV, també es raonable que vulga valorar el perfil d'aquest número 3; per al qual, per cert, la única proposta formalment presentada fins al moment és la feta per EUPV de Vicenç Romans, nacionalista i d'esquerres (deixant clar que aquesta proposta solament té sentit en el marc d'un eventual consens amb el BNV, doncs únicament en aquestes condicions Vicenç, persona pròxima al BNV, ha manifestat la seua acceptació; recordem, per altra banda, que aquesta proposta no va ser feta pública per EUPV, per tal com es volia, lògicament, consensuar-la abans, sinó que va ser filtrada a la premsa des de fora d'EUPV; en tot cas, des d'EUPV s'està obert a valorar altres propostes, però caldria que aquestes es presentaren, i preferiblement no en la premsa, sinó en la taula de negociacions en la que el BNV no sembla interessat).
En tot cas, EUPV ha deixat clar que no vol un pacte a 2, sinó un pacte ampli. En principi volia un pacte a 5, però donada la falta d'interés d'ERPV a accedir a les Corts Valencianes, sembla que el pacte possible seria entre EUPV, BNV, EV-PV i EV-EE. Mentrestant el BNV se ho pensa, i sense perjudici de restar oberts a que s'incorpore, potser convindria avançar amb les organitzacions Verds.
Bé, de moment tenim unes bones candidatures en les quals es conjuga veterania i joventut, i en les que ja hi ha independents, comunistes, nacionalistes d'esquerra i ecosocialistes:
Per València, Gloria Marcos, Mònica Oltra, Marga Sanz, Francisco García i Antonio Arnau
Per Alacant, Lluis Torró, Juan Antonio Hidalgo, Nefer Vives, Mireia Mollà i Miguel Ángel Pavón
Per Castelló, Marina Albiol, Carles Mulet, Vicente Babiloni, Isabel Fernández i Carmen Carreras.
Esperem completar aquestes candidatures amb homes i dones d'EV-PV, EV-EE, si és possible el BNV i tant de bó si s'incorporaren ERPV i altres forces, des del compromís de tothom amb "la defensa del territori, de la nostra llengua i cultura, del teixit econòmic i social i, molt especialment, de la tan urgent i necessària regeneració democràtica de la vida pública valenciana", com diu el Manifest de "Si no ara, quan?", enfront de l'urbanisme depredador del PP i els seus còmplices de l'Estatut de la vergonya.

14-11-06, 14:42