SANTA MARIA DEL LLUCH

L'origen del Santuari de Santa Maria del Lluch està lligat a un antic ermitori destinat a la veneració del Salvador; devoció molt estesa per les terres valenctanes durant la conqu esta cristiana pel rei Jaume I, i que sens dubte va donar nom al paratge.


Ja l'any 1337, l'ardiaca d'Alzira mossén Pere Esplugues va consignar en el seu testament tres-cents sous per a la reparació de l'ermita del Salvador.

Els inventaris de les pertinences de l'antiga ermita estan ben documentats des de l'edat mitjana fins al segle XIX i s'hi detallen nombrosos objectes de culte. La capella tenia confessionari, sagristia i cor. La resta de l'edifici era des tinat a habitatge dels ermitans amb cuina, menjador cisterna i pati a la planta baixa. El dormitoris estaven a la planta alta.

El dia 5 d'agost de l'any 1699, vespra de la festivitat del Salvador, va ser traslladada en solemne procesó la imatge de la Mare de Déu del Lluch des de la vila d'Alzira a l' ermitori de la Muntanyeta. Es va suscitar rápidament una gran devoció entre els nostres avantpassats, que ben prompte començaren a venerar-la com a patrona de la ciutat, de manera que l'ermitori del Salvador va passar a ser coneg ut també com de la Mare de Déu del Lluch.

Per celebrar l'entrada del segle XX va ser instal.lada, junt a l'ermita, una gran creu de ferro a instàncies del sacerdot Francesc d'Assís Richart Guillem, que és la que a hores d'ara es conserva a l'esplanada del Santuari.

A causa de l'acció del temps, la fàbrica de l'antic ermitori es va arruïnar irremeiablement, i l'any 1923 es va constituir una junta d'obres per mamprendre la construcció d'un edifici més espaió s i monumental.

El 27 de juliol de 1924 començaren les obres de condicionament dels terrenys i tres anys després, el 17 de juliol de 1927, l'arquebisbe de València Prudencio Melo col.locaria la primera pedra del nou Santuari.

Durant la Guerra Civil va desaparéixer la primitiva talla de la Mare de Déu. Per això, acabada la contesa, l'escultor valencià Antoni Ballester Villaseca va realitzar un nou grup escultòric de la Mare de Déu del Lluch, que s'hi venera en l'actualitat.

El Santuari de la Mare de Déu del Lluch ha sigut lloc d'importants pelegrinatges durant la seua història. Entre els visitants més il.lustres cal destacar els reis Joan Carles i Sofia, com també el pontífex Joan Pau II durant els dies tràgics de les inundacions de 1982.

Santa Maria del Lluch

Pàgina principal


Text: Aurelià J. Lairón
Fotos: David Pau
© de la documentació pertanyent a l'Ajuntament d'Alzira - Regidoria de Cultura
© del diseny i maquetació web pertanyent a Manuel Soler Barber