castellano | català | english

Joan Romero González

Departament de Geografia
Fac. de Geografia i Història
Universitat de València
Av. Blasco Ibáñez, 28
46010 Valencia

Telf.: +34 963 864 237

E-mail:
juan.romero@uv.es

JOAN ROMERO GONZÁLEZ

 

BREU CURRÍCULUM PERSONAL

 

Catedràtic emèrit de Geografia Humana.

Premi Extraordinari de Llicenciatura (1977) i Premi Extraordinari de Doctorat (1983).

Ha sigut professor a la Universitat de València des que va iniciar la seua responsabilitat docent en 1980. Des de llavors ha impartit docència en les Titulacions de Geografia, Història, Ciències Polítiques i de l'Administració, i Periodisme. Ha sigut també Visiting Scholar en la School of Geography en la Universitat de Leeds durant el curs 1991-1992.

Actualment explica la matèria Geopolítica, globalització i qüestió nacional en el Grau de Ciències Polítiques i de l'Administració a la Universitat de València. També imparteix docència en el Màster del Departament de Geografia Tècniques per a la Gestió del Medi Ambient i el Territori, així com en el Màster en Nous Periodismes, Comunicació Política i Societat del Coneixement en aquesta mateixa universitat.

Durant els últims anys ha centrat la seua activitat docent i investigadora en el camp de la Geografia Política, Polítiques Públiques, Estructura de l'Estat i noves formes de Governança territorial a Espanya i a Europa.

En l'àmbit de l'ensenyament ha dedicat l'atenció a l'edició de textos universitaris, com ara Geografía Humana. Procesos riesgos e incertidumbres en un mundo globalizado (2004) (segona edició 2007), Las otras geografías (2006 i 2012) i Geografía Humana de España (2017). Entre les seues publicacions més recents cal citar La secesión de los ricos, en col·laboració amb Antonio Ariño (2016), Geografía del despilfarro en España (2019) i Cambio climático en el Mediterráneo. Procesos, riesgos y políticas públicas (2020). Recentment acaba d'editar, al costat del professor Jorge Olcina,Cambio climático en el Mediterráneo. Procesos, riesgos y políticas (2022). La seua publicació més recent és la titulada Metrópolis sin Gobierno. La anomalía española en Europa (2023) on és coautor en el capítol referit a la Comunitat Valenciana i en les conclusions generals.

En la seua activitat investigadora és autor o editor de 30 llibres i de quasi un centenar d'articles i capítols de llibre i director d'una dotzena de Tesis doctorals. Ha sigut investigador principal i Coordinador del Projecte d'Investigació finançat per FEDER i Ministeri d'Educació i Ciència (2002-2005) Estrategias de Cooperación Territorial en España, on han participat cinquanta-quatre investigadors procedents de catorze universitats espanyoles. Ha sigut membre de l'equip espanyol responsable del projecte ESPON. Des de 2006 fins a setembre de 2007 ha sigut membre de la Comissió d'experts nomenada pel Ministre espanyol d'Administracions Públiques per a elaborar un Diagnòstic i propostes de reforma de l'Administració General de l'Estat. Ha participat en qualitat d'expert en el procés d'elaboració i discussió de l'Estratègia Territorial de Navarra, Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana i Estratègia Territorial de Castella-la Manxa.

La seua activitat investigadora està centrada en temes relacionats amb la governança territorial i l'organització territorial de l'Estat. En els últims anys ha centrat el seu interés en la governança metropolitana a Espanya i a Europa. Ha coordinat un projecte d'investigació sobre Geografía del despilfarro en España i ha participat en el projecte internacional Métropol coordinat per la professora Nacima Baron (Université Paris-Est Marne-la Vaig barrar). Actualment forma part, en qualitat de IC, del proyecto nacional coordinado Gobernanza metropolitana en España: institucionalización y modelos. Projecte del Pla Nacional d'I+D METROGOV (PID2019-106931GA-100).

Té acreditats sis trams docents i cinc trams d'investigació.

En l'àmbit de responsabilitats de gestió relacionats amb l'educació i la ciència:

És membre de la Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política Europea a la Universitat de València i de la Escola Europea de Pensament Lluís Vives de la Universitat de València.

És director acadèmic de la col·lecció Tirant lo Blanch Humanitats.

Va ser director de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (Universitat de València) des de setembre de 2005 fins a setembre de 2008.

Des de 2006 fins a 2021 ha sigut director de la Col·lecció Desarrollo Territorial de Publicacions de la Universitat de València.

Des de juliol de 2019 fins a desembre de 2021 ha sigut director de la Càtedra Prospect Comunitat Valenciana 2030, afavorida per la Presidència de la Generalitat València i la Universitat de València.

Ha prestat particular atenció a la transferència i a l'alta divulgació impartint desenes de conferències i publicant de forma regular en mitjans de comunicació sobre aspectes relacionats amb la seua especialitat.

Ha sigut també Director General d'Universitats de la Generalitat Valenciana (1983), Director de la seu de València de la #UIMP (1990 i 1991), Secretari General Tècnic del Ministeri d'Educació i Ciència entre 1985 i 1987, Conseller d'Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana entre 1993 i 1995.