Logo de la Universitat de València Logo Servei de Prevenció i Medi Ambient Logo del portal

Climatització

Els sistemes de climatització tenen per finalitat aconseguir una temperatura confortable per a les persones que hi ha a l’interior de l’edifici. Aquesta temperatura òptima canviarà segons l’estació. A més, com que totes les persones som diferents, n’hi ha de més fredolics i de més calorosos, raó per la qual s’ha de fixar una temperatura equilibrada. I recordeu que la millor manera de controlar la temperatura és mitjançant la roba!

A les zones climatitzades, les finestres i les portes han de romandre tancades.

Calefacciócomparació de climatització mal i be.

Quan tens fred, probablement altres companys tenen calor. Per això, la primera mesura que cal prendre és abrigar-se. Si tens fred sovint, el millor és guardar sempre al teu lloc de treball un jersei o una altra peça de roba semblant; així la tindràs a mà quan notes fred.

A l’hivern, la temperatura òptima no és la màxima. De fet, sempre es pretén que la diferència de temperatures amb l’exterior no siga gran, per a evitar refredats.

Regulació de la calefacció a l’hivern

Durant els mesos d’hivern es posen en marxa els sistemes de calefacció a tota la Universitat. Aquests sistemes consisteixen principalment en sistemes que funcionen cremant gas natural, i en alguns casos en aparells elèctrics individuals d’aire condicionat, que són encara més contaminants.

Als dies freds hi ha tendència a incrementar la calefacció per damunt de la temperatura de confort. Aquesta temperatura és agradable al moment d’entrar a l’edifici. Per contra, al llarg de la jornada resulta excessivament calorosa, i finalment, al abandonar l’edifici hi ha un fort contrast amb el fred exterior, factor que propicia els refredats.

Cal recordar als usuaris dels sistemes de calefacció individual que quan aquests s’encenen, treballen al màxim fins arribar a la temperatura fixada, i que fixar una temperatura superior no té cap utilitat.

Seguint les indicacions de temperatures òptimes als llocs de treball (RD 486/1997 i RD 1826/2009 que modifica el RD 1027/2007), a la Universitat de València es regularà els sistemes de calefacció per tal de que les zones de treball estiguen a la temperatura recomanable de 21°C. Als espais que serveixen de trànsit i estiguen climatitzats, aquesta temperatura serà superior als 14°C i sempre inferior als 20°C.

Refrigeració

comparació de refrigeració be i mal
A l’estiu, es regulara la temperatura en oficines a 26°C seguint les indicacions de temperatures òptimes als llocs de treball (RD 486/1997 i RD 1826/2009 que modifica el RD 1027/2007).

Si tens calor, probablement altres companys tenen fred. Per això, la primera mesura que cal prendre és utilitzar roba més fresca.
En cas d’encendre l’aire condicionat, recorda’t sempre de tancar totes les portes i finestres perquè no entre la calor.

Per regular l’aire condicionat, no cal posar la temperatura al mínim (a més, després tindreu fred). Encara que el poses a 27 °C, l’aparell funcionarà al màxim fins que arribe a la temperatura desitjada. I molt important: recorda’t sempre d’apagar-lo en eixir.

Els sistemes de refrigeració funcionen quasi exclusivament amb electricitat, per aquest motiu produeixen gasos d’efecte d’hivernacle.
Els mesos d’estiu s’arriba als màxims de potència demanada a causa dels aparells d’aire condicionat, la xarxa de distribució se satura i hi ha apagades freqüents. Aquest augment de la demanda d'electricitat s’ha de satisfer cremant més combustibles.

Regulació de la climatització a l'estiu

L’optimització de la temperatura de consigna dels sistemes de climatització és crucial per al benestar dels ocupants i per a la reducció dels consums energètics.

Durant els mesos d’estiu el desconfort tèrmic es produeix principalment per temperatures excessivament baixes, és a dir, per excés de fred a causa de l’aire condicionat. Aquesta situació és deguda principalment a dos factors:

Durant els dies calorosos, quan s’entra en un edifici excessivament refrigerat, la sensació de confort tèrmic és agradable, ja que se sent una sensació d’alleujament. Per contra,al llarg de la jornada aquestes temperatures resulten massa baixes per als treballs sedentaris i propicien els refredats estiuencs.

Per aquesta raó, a la Universitat de València es regula els sistemes de climatització per tal de que la temperatura a l’interior dels locals siga de 26°C.

Què més fa la Universitat?