? Darwin 2009
 INICI
   ACTIVITATS
 CONFERENCIES
     
  CONFERENCIANTS  
CONSERVACIÓ DEL MEDITERRANI
    CONFERENCIES  
  1 Amparo Latorre
2 Andres Moya Simarro
3 Fernando Gonzalez
4 Hernan Dopazo
5 Julio Sanjuan
6 Juli Peretó i Magraner
7 Manuel Porcar i Miralles
8 Manuel Serra Galindo
9 Ricardo Flores
10 Pau Carazo Ferrandis
11 Toni Raga
12 Francisco Aznar
13 Santiago F.Elena Fito
14 Rosario Gil
15 Valentin Villaverde
16 Vicente Pallas
17 Mercedes Fernández
18 Xavier Lopez
   
 
En un entorn generalitzat de degradació del medi ambient, un dels molts assoliments del llegat de Darwin, ha estat la gènesi de la Biologia de la Conservació que integra la teoria i la pràctica de la Conservació de la Biodiversitat, sota el mantell conceptual del paradigma evolucionista.

Tant el mitjà terrestre com el marí estan seriosament afectats pel desenvolupament de la humanitat. Una d'aquestes regions del planeta seriosament impactades per l'acció de l'home des d'èpoques històriques és el Mare Nostrum. El nostre Mediterrani bressol de civilitzacions, presenta unes característiques singulars que ho converteixen en un oceà en miniatura, amb escassos aportis fluvials i una contínua pèrdua de nutrients a través de la seva única obertura natural, l'estret de Gibraltar. A pesar d'això presenta una riquesa biològica excepcional repleta d'endemismes de fauna i flora. No obstant això, aquest mar gairebé tancat, compta amb importants factors que amenacen la conservació de la seva rica biodiversitat. Les superpoblacions de les seves costes, la modificació de les mateixes, la contaminació de les seves aigües, la sobre pesca, la introducció d'espècies exòtiques o el canvi global són alguns dels problemes, fonamentalment d'origen humà, que contribueixen a la seva degradació i empobriment.

La importància de la biodiversitat, en el sí dels ecosistemes marins, s'emfatitza amb exemples de disminució i desaparició d'espècies carismàtiques, com els mamífers marins o les tortugues marines. La conservació d'aquestes espècies simbolitza la lluita, per la preservació de les seves fascinants històries evolutives i l'adaptació de la vida a diferents reptes.

Es planteja un canvi de paradigma de la conservació: des de la conservació per altruisme a la conservació per egoisme, per a evitar que els ecosistemes no fluctuïn massa i permetin unes condicions ambientals suficients permetent la supervivència del Homo sapiens.
 
 
   
    1 Simbiosi: Aprenent a viure junts
2 La teoria de l'evolució avui
3 Evolució dels Virus: de l'origen de la Sida fins al caso Maeso
4 Genòmica i Evolució. El futur de la Biologia.
5 De l'origen de la ment a la psicopatologia .
6 Darwin i l'arbre de la vida
7 Del cranc de Heike als conreus transgènics: meravelles de la selecció artificial
8 Ecología de la reproducció sexual
9 Els viorides
10 Què ens fa humans?: El que l'evolució pot dir-nos sobre el nostre propi comportament
11 Biodiversitat en el  Mediterrani
12 Paràsits que manipulen als seus hospedadors, i paràsits autoestopistes: com sobreviure en el pitjor dels mons possibles
13 Virus emergents
14 Cèl·lules mínimes: evolució i disseny
15 Procés evolutiu humà
16 Virus emergents
17 La vida en el mar: diari d'un dofí
18 Els Virus: L'Evolució en directe
 
 
Centre d'Activitats Regionals per Árees Especialment Protegides, Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient, www.rac-spa.org/
Programes de Biodiversitat Marina, Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural y Mari, http://www.mma.es/portal/secciones/biodiversidad/biodiversidad_marina/
Unitat Zoología Marina, Institut Cavanilles de Biodiversitat iBiología Evolutiva, Universitat de València, www.uv.es/cavanilles/zoomarin
 
 
JUAN ANTONIO RAGA ESTEVE
 
Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Unitat Zoología Marina, Institut Cavanilles de Biodiversitat iBiología Evolutiva, Universitat de València
 
 
   
Doctor en Ciències Biològiques, Catedràtic d'Universitat i Director del Parc Científic de la Universitat de València.

Amb més de 25 anys d'experiència com Professor de Zoologia, havent impartit cursos i conferències en gran nombre d'institucions acadèmiques d'Europa i Amèrica. Durant 14 anys ha dirigit els seminaris europeus sobre biologia i conservació de mamífers marins en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.

En els seus estudis sobre recursos marins, ha realitzat 34 projectes d'I+D+i en diferents països del món, els resultats del qual s'han plasmat en més de 200 publicacions. Col•labora habitualment amb diferents agències d'avaluació científic tècnica, tant nacionals com internacionals.

Ha desenvolupat 39 projectes de col•laboració i assessorament per a diferents institucions nacionals i autonòmiques, la Unió Europea, el Programa de Nacions Unides per al Medi ambient, i diferents empreses europees. Així mateix ha realitzat conferències, publicacions i audiovisuals de divulgació de la Ciència.

Premi a la Investigació i Desenvolupament del Consell Social de la Universitat de València.
 
   
 

 

logos