Universitat de València Logo del portal

 

FONDO: Colegio Interioristas

Imagen del fondo, sección o serie

Área de Contexto

Historia biográfica

La dècada dels 70 es caracteritza, dins el disseny d'interiors, per una incidència en els locals comercials.

Els locals comercials reflecteixen l'afany de modernització de la societat valenciana després de la lenta recuperació del període de postguerra i, sobretot, de la catàstrofe de la riuada de 1957.

També es caracteritza aquesta dècada, pels nous aires del moviment modern internacional, especialment el càlid equipament nòrdic en el tema del mobiliari, i l'estil californià que fusiona racionalisme europeu i organicisme americà. És a dir, la lleugeresa i claredat del moviment modern amb la riquesa ornamental i de materials característica de l'arquitectura orgànica.

És en els anys 70, quan comencen a exercir els primers titulats de l'Escola d'Arts aplicades i Oficis Artístics, i quan, mitjançant una convocatòria especial, se'ls reconeix administrativament el títol de decorador a aquells professionals que en difícils circumstàncies havien reconstruït la professió després del període de la postguerra.

Finalment, l'expansió de la Fira de Mostres de València, traslladant des del Passeig de l'Albereda a la seva ubicació actual, serà de vital importància per al desenvolupament de la professió.

Amb la dècada dels 80 entra al món de la decoració i l'interiorisme la moda i les diferents tendències estilístiques que es desenvolupen amb profusió en el conjunt del disseny.
Aquest període es caracteritza per una gran dosi de creativitat, que en l'àmbit del disseny d'interiors es veu reflectida amb l'aparició de nombrosos locals nocturns que creen una estètica molt característica, plena d'efectes teatrals, associacions inusuals de textures, colors i escales.
L'estètica urbana i desenfadada té el seu reflex en la renovació dels locals comercials, i fins i tot penetra i impregna nombroses oficines, entitats bancàries i edificis administratius.
En els 80 es fon la contracultura que no s'havia pogut viure al nostre País per les circumstàncies polítiques i el disseny radical del moment que qüestiona el puritanisme del formalisme simple i acadèmic que, en alguns casos, havien derivat certs postulats del moviment modern.
Amb els 80, s'obrin definitivament les fronteres al disseny internacional, s'importa tecnologia (és un fet important la creació d'l'IMPIVA i dels diferents instituts tecnològics) i s'exporta creativitat.

Als 90 es torna a la posició que era habitual entre els pioners i que era present en els mestres del moviment modern, és a dir, el disseny dels espais interiors, de petita escala i l'arquitectura efímera que havia estat pràcticament abandonada a causa de la gran quantitat de noves construccions d'obra pública.
A partir dels anys 90 nombrosos arquitectes s'interessen pel disseny d'interiors a totes les seues facetes (muntatge d'exposicions, botigues i aparadorisme, reforma de locals ...) i simultàniament entren amb força en tot el relacionat amb l'hàbitat, els espais del sector terciari i la rehabilitació.

Historia de la custodia de los documentos

Aquest conjunt de materials anomenats originàriament Arxiu d'Autors, són el producte d'un projecte que es va dur a terme per una subvenció de l'IMPIVA. La documentació es va anar recollint mitjançant contactes amb els propis interioristes o bé amb les seves famílies perquè recopilaren els seus treballs d'interiorisme i els donaren al CDICV.

Forma de ingreso

Cessió en depòsit del Col·legi de Dissenyadors d'Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV)

Área de Identificación

Código de referencia

ES.462508.AVD-17

Otros títulos

CDICV

Fechas

1954-1992

Nivel de descripción

Col·lecció

Volumen y soporte

522 projectes

Área de Contenido y estructura

Alcance y contenido

Col·lecció de projectes dels següents professionals de l'interiorisme:

  • Arrufat, José (1930-1997)
  • Astorza, Ignacio de (1950)
  • Blanquer, Pepe (1929)
  • Buigues, Casto (1922-2005)
  • Dauffí, Manuel (1928)
  • García Nicolau (1914-2007)
  • Jorro, Paco (1938)
  • Martínez Medina, José (1919-2006)
  • Martínez Peris, José (1925-1989)
  • Munuera, Armando (1927)
  • Pinazo, Manuel (1941)
  • Sanchis, Juan Bautista (1931)
  • Sebastián, Francisco (1920)
  • Tamarit Pitarch, Rafael (1939)
  • Torre, Ramiro de la (1928-1998)
  • Zambrano, Diego (1939)

Valoración, selección, eliminación

Tot el fons és de conservació permanent.

Organización

Les dades de cada una de les fitxes que descriuen els documents procedeixen d'un repositori que tenia el CDICV. Hem respetat l'ordre i l'organització dels documents

Área de Condiciones de acceso y utilización

Condiciones de acceso

Consulta lliure

Condiciones de reproducción

Segons la normativa vigent

Lengua y escritura de los documentos

Espanyol

Estado de conservación

Bon

SECCIONES del FONDO