Universitat de València Logo del portal

Archivo Valenciano del Diseño
 
.
.
.

El AVD por temas

Diseño

Buscador

Búsqueda avanzada

Fondos Archivo Valenciano del Diseño

imatge del fons Curvadora Valenciana Info

Sociedad de responsabilidad limitada que reunía a diversos fabricantes. Creada en 1935

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

Documentación formada principalmente por catálogos comerciales de la empresa Curvadora valenciana s.l

imatge del fons Eduardo Albors Info

Fue la primera incorporación de un fondo integrament en formato digital (1 Penn, 2 CD/DVD, 1 Libro). 

La segunda entrega de documentación, fue mes convencional (46 carpetas presentación, 78 esbozos y planols para renders, 1 lámpara protodesign (FLY de Antares), 1 cartel /póster de tela plastificada, de la lámpara FLY de Antares).

imatge del fons Espai Corbat Info

Julio Vives Chillida, estudioso del mueble curvado al estilo de Viena y coleccionista, hizo entrega de su colección de catálogos de empresas valencianas de mueble curvado.

Colección de catálogos de empresas valencianas de mueble curvado y de exposiciones monográficas.

imatge del fons Gasisa Info

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

Documentación formada por una compilación de catálogos comerciales de la empresa, desde la década de los años 1930 hasta la década de los años 1990.

 

imatge del fons Hijos de Mariano García Info

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

Documentación compuesta por láminas, dibujos y fotografías de amoblaments y muebles de varios estilos

imatge del fons I.G.D. Info

  El Centro de Documentación es descendiente directo del Grupo de Investigación y Gestión del Diseño (IGD), creado en 1990 como grupo dependiente de la Universidad Politécnica de Valencia para la promoción de actividades relacionadas con el diseño desde la propia Universidad y vincular empresas con ésta.

Desde el principio quedó clara la necesidad de disponer de fuentes bibliográficas para la correcta realización de los proyectos, por lo que se comenzó la recopilación casi inmediatamente. Los responsables durante ésta etapa fueron Manuel Lecuona y Gabriel Songel.

Después de las primeras aportaciones, comenzaron en el año 92 una serie de viajes a las distintas ferias del mueble, empezando por la propia Feria de Valencia y continuando con las de París, Colonia y Milán, donde se recopiló material en forma de catálogos y dossieres de prensa de las empresas más representativas en la vanguardia del diseño, tal es el caso de Driade , Tisettanta o Zero Disegno. Después de 6 años se sigue haciendo.

Se realizó un vaciado de artículos de distintos medios de la prensa escrita, así como la recopilación de una biblioteca de revistas y libros relacionados con el tema interdisciplinar del diseño, además de la captación de catálogos de distintas empresas significativas del panorama actual del diseño, tanto en la Comunidad Valenciana como en Europa, como puede ser Almerich , Punt Mobles, Sancal o Ikea.

En el año 1992 se recibió el encargo por parte del IMPIVA de realizar un archivo sobre el producto realizado en la Comunidad Valenciana antes de 1936, debido a la concienciación por parte de la administración del deterioro y pérdida de gran cantidad de material existente en fábricas. Después de 4 años de trabajo todo el material recopilado formó la base de datos sobre producto histórico de la Comunidad Valenciana para el IMPIVA, del que existe una copia en el Centro de Documentación José Martínez Peris (posteriormente se amplió hasta conseguir 6000 diapositivas de productos comprendidas entre los años 1880 y 1950). En esta fase se incorporaron al proyecto Manuel Martínez Torán, Javier Pastor Castillo y Rodrigo Pérez Galindo, quedándose éste último como responsable junto con Manuel Lecuona y Gabriel Songel, a partir de 1996 y una vez completado el trabajo con el IMPIVA.

 A finales de 1997 se llegó a un acuerdo con la familia del fallecido D. José Martínez Peris, conocido interiorista y diseñador que alcanzó su mayor popularidad en los años 50 y 60, para cedernos la hemeroteca y bibliografía que recopiló durante su larga trayectoria profesional, junto con croquis y material relativo a los proyectos decorativos y de construcción, lo que ha sido motivo para que el Centro de Documentación del I.G.D. pasase a llamarse "Centro de Documentación José Martínez Peris".

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

Documentación recopilada por el Grupo de Investigación y Gestión del Diseño (I.G.D.), durante sus investigaciones sobre el diseño valenciano. Compuesta principalmente por diapositivas de producto y fotocopias de catálogo fotográfico con fichas para rellenar con los datos de los productos.

imatge del fons La Mediterránea Info

La Mediterránea se fundó como cooperativa el 1975. Es una fábrica de objetos de vidrio que sigue la tradición cristalera de l'Olleria, pero con la característica que utilizan vidrio reciclado en una época en que todavía no hay una conciència ecológica.


El 2006 la empresa tiene un centro de producción de vidrio en l'Olleria y otro de cerámica en Riba-roja de Túria. A partir de entonces es cuando empieza a notarse la crisis económica y las ventas se resienten.


El 2010 Valcapital compra El Mediterráneo e intenta reactivarla. La empresa desaparece como tal en 2013 cuando Valcapital vende sus activos de forma separada.

Cuando la empresa estaba en fase de desaparición, la persona responsable de diseño y comunicación Silvia García, a instancia de Manuel Lecuona, estuvo durante unos tres meses buscando y recogiendo documentación.

Hizo tres archivos:

1.- El mes completo, lo libró en el Centro de Documentación Martínez Peris - IGD y es el que ahora forma parte del Archivo Valenciano del Diseño, por la donación de Manuel Lecuona.

2.- Es propiedad de Silvia García.

3.- Es propiedad del Ayuntamiento de l'Olleria.

imatge del fons Mariner Info

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

La documentación es un claro ejemplo de los materiales que manejaban las empresas que fabrican y comercializan muebles durante la primera mitad del siglo XX.

imatge del fons Martínez Peris Info

Documentación procedente del Centre de Documentació Martínez Peris - IGD

imatge del fons Martínez-Medina Info

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

imatge del fons Mateu de Ros Info

Colección de varias publicaciones sobre muebles, fabricación y ferias. Principalmente ejemplares de  "fm: Revista de la Hería Internacional del Mueble".

 

 

 

imatge del fons Paco Bascuñán Info
imatge del fons Pepe Benlliure Info

Baixauli, S.A. (1946-2004)

Rafael Baixauli Ortega (1916-1959) després d'haver treballat d'ebenista a un taller de mobles decideix establir-se pel seu compte i el 1946 munta el seu propi taller. El negoci prospera i munta la primera fàbrica de mobles a Benetússer. Especialitzats en mobiliari estil valencià amb talla de fusta en faig i noguera, tenien com a clients les millors botigues de València. El 1954 mor Rafael i la seva vídua Amparo Capuz (1919-2003) juntament amb la seva filla Amparo Baixauli (1944) decideixen prendre les regnes del negoci i donar continuïtat a l'empresa. El 1963 comencen a participar a la recent inaugurada, Fira del Moble, sent fundadors i rebent per això diverses mencions fins al 2004, any en què tanca l'empresa i deixen de participar. El 1969 s'incorpora Pepe Benlliure com a dissenyador i introdueix el moble anglès i l'art déco. L'empresa creix i el 1973 compren uns terrenys a Paiporta construint el 1980 una fàbrica més gran i moderna. Baixauli, S.A. ha estat una empresa referent al sector del moble valencià i espanyol. L'excel·lència a la producció artesanal de cada moble juntament amb el disseny de Pepe Benlliure ha estat la clau de l'èxit de la firma.

 

Secciones
imatge del fons Punt Mobles Info

Punt Mobles comença la seva activitat a València el 1980, creada pels dissenyadors Lola Castelló i Vicent Martínez i el tècnic Francisco Fernández. 
Des dels seus inicis, la utilització del disseny industrial com a eina de desenvolupament i innovació ha fet possible que Punt Mobles ocupe un lloc destacat dins del món de les empreses amb cultura de producte.
La qualitat i la preocupació pel respecte a l'entorn són presents en el comportament quotidià de l'empresa, que està certificada per Aenor amb la ISO 9001 i ISO 14000. També AIDIMA, col•labora permanentment amb l'empresa, en projectes de cooperació, enginyeria, qualitat i medi ambient.
Punt Mobles ha rebut nombrosos reconeixements i premis com el Premi Nacional de Disseny el 1997.
La producció de Punt Mobles està present en mes de quaranta països i han desenvolupat productes de més de vint dissenyadors com Jorge Pensi, Terence Woodgate o Pedro Miralles. 
Mobles de les seves col•leccions es troben en museus com el Victoria & Albert Museum de Londres, el Design Museum de Londres, el Museum für Angewandte de Colònia i Munic o al Museu de Disseny de Barcelona.

 

Secciones
imatge del fons Sectores tradicionales productivos Info

Documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD

Colección de documentación procedente del Centro de Documentación Martínez Peris - IGD. la cual está agrupada en base a los diferentes sectores tradicionales productivos, como son Iluminación, juguetes, muebles..

 

imatge del fons Tráfico de modas Info

Aquesta marca de roba va ser creada pels germans Errando Mariscal a la fi dels setanta. Tráfico de Modas va començar la seua marxa dissenyant peces de punt teixit i de cotó en un pis de València i venent-les en una botiga de barri. Prompte van aconseguir la fama i van acabar amb cinc botigues pròpies a Espanya, dues col·leccions anuals, vendes internacionals i desfilades en les passarel·les Gaudí i Cibeles.
El dissenyador Javier Mariscal va col·laborar amb ells en la creació de dissenys i il·lustracions. Les peces que confeccionaven mostraven un caràcter mediterrani i oferien dissenys excèntrics que acompanyaven al context de l'època dels vuitanta, fortament influenciada per la Moguda Madrilenya i la Ruta del Bakalao. De fet, els germans van voler captar l'essència de l'època i reflectir-ho també en el nom de la marca; "Tráfico" en al·lusió a l'eclosió de les drogues.
Malgrat el gran èxit que van tenir en tan poc temps, aquest va ser efímer i després de la crisi tèxtil, van acabar per tancar en 1992.
Anys després, en 2019, Lola Errando, filla d'un dels fundadors, va recuperar els patrons més emblemàtics de Tráfico de Modas i va obrir una botiga en línia.

Secciones

Colegio Interioristas

José Arrufat

José arrufat va cursar estudis a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles.

Va exercir la professió de Decorador-Interiorista a València principalment en les dècades dels 60 i 70.

També va desenvolupar la seva activitat a Madrid, Barcelona...

Ignacio de Astorza

Graduat per l'Escola d'Arts aplicades i Oficis Artístics de València en l'Especialitat de Decoració, és llicenciat en Belles Arts i va realitzar estudis d'Història de l'Art a la Facultat de València, ciutat en la qual principalment...

Pepe Blanquer

De formació autodidacta. Després de presentar-se a la convocatòria especial per a professionals de l'escola d'Arts i Oficis Artístics de 1971, forma part de la primera promoció de Decoradors professionals de la Comunitat Valenciana.
Exerceix el...

Casto Buigues

Després de cursar estudis de Dibuix Lineal a l'Escola d'Artesans a 1938, i Composició d'Estructures Decoratives a l'Escola d'Arts i Oficis de València en 1941, l'Agrupació Sindical de Delineants li concedeix el diploma de delineant-projectista...

Manuel Dauffí

Es va graduar en Arts aplicades i Oficis artístics, en la tercera promoció de decoradors professionals de la Comunitat Valenciana en l'any 1973. Des de llavors exerceix com a decorador i és pioner a introduir marques de prestigi internacional com Arflex, Tecno, Cassina,...

Paco Jorro

Titulat en Enginyeria Tècnica i Graduat per l'Escola d'Arts i Oficis de València en l'Especialitat de Decoració, després de realitzar l'examen especial de grau de 1971, entrant a formar part de la primera promoció de decoradors de la Comunitat...

Armando Munuera

Decorador-Interiorista a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Madrid. Cursa estudis de Disseny de mobles a Madrid i de Dibuix Tècnic a l'Escola de Mines de Cartagena.

Desenvolupa la seva tasca professional com Decorador-Interiorista per entitats...

Manuel Pinazo

De formació autodidacta, realitza l'examen especial de grau per decoradors professionals a Madrid en 1975. Des de llavors desenvolupa el seu treball a la Comunitat Valenciana, Barcelona, Maó, Vigo i Salamanca.

A destacar l'estand que va realitzar el 1966 per...

Francisco Sebastián

Va compaginar la seva feina de retolista amb els estudis de Dibuix Lineal i Artístic a l'Escola d'Arts i Oficis de València de la qual posteriorment va ser director de 1970 a 1973.
Després de la guerra cursa els seus estudis a l'Escola Superior de Belles...

Rafael Tamarit

Va realitzar els seus estudis a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Madrid el 1965.
Compagina la seva professió d'Arquitecte Interiorista amb la tasca docent a l'Escola d'Arquitectura de València.
Cal destacar la seva...

Juan Bautista Sanchis

Professional autodidacta, el 1971 es va graduar en Decoració a l'Escola d'Arts i oficis de Madrid, desenvolupant la seva activitat en el camp del Disseny d'Interiors, Industrial i Gràfic, havent estat premiat en diverses ocasions al llarg de la seva carrera.
Es...

Ramiro de la Torre

Va cursar els seus estudis de Pèrit Industrial i de Professor Mercantil, però la seva veritable vocació va ser la de Decorador. Graduat en Decoració per l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics en 1971, forma part de la primera promoció de...

Diego Zambrano

Graduat per l'Escola d'Arts aplicades i Oficis Artístics de Barcelona en l'especialitat de Decoració, ha desenvolupat la seva activitat en tot el territori espanyol.
Va pertànyer a les primeres Associacions Sindicals de Decoradors en els anys 70.
La...

Rafael García Nicolau

1914 (València)-2007 (Madrid). Decorador i escriptor.

Mariano García, és el seu pare, tenia tallers on es fabricaven mobles, situat al barri valencià de Patraix. Es casà amb Margarita Lujàn durant els anys de la Guerra Civil i van tindre 6...

Actualidad

Mecenazgo

alt=
El legado de Punt Mobles
06/04/21

El legado de Punt Mobles es la historia del diseño valenciano y en su memoria están presentes las distintas generaciones de diseñadores valencianos y una buena representación del diseño europeo de los últimos treinta años.

alt=
La Curvadora Valenciana: diseño industrial
07/07/20

La fábrica de muebles curvados que a finales del Siglo XIX y principios del XX, tenía Ventura Feliu Rocafort en València ha dejado una de las principales fuentes de suministro del Archivo Valenciano del Diseño.

Blog

alt=
Valencia, capital del diseño
18/02/21

Valencia será la capital mundial del diseño en 2022. Tomará el relevo de la francesa Lille en esta iniciativa bienal creada por la World Design Organization (WDO), radicada en el Canadá.

alt=
Ana Illueca, ceramista valenciana
04/05/20

La ceramista Ana Illueca ha cruzado el océano. La valenciana ha llevado una muestra de su trabajo a la semana del diseño en Nueva York (ICFF NYV), una feria especializada en la cual se dan cita en torno a 900 expositivos y 38.000 visitantes.

 

Agenda AVD

Síguenos

 

Generalitat Valenciana i Agència Valenciana de la Innovació

 

Facultat Geografia i Història

Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Societat Digital

Colaboran

Asociación de Diseñadores de la Comunitat Valenciana
Colegio de diseñadores de interior C.Valenciana
World Design Capital Valencia 2022

Como llegar al AVD

Mantén presionada la tecla Ctrl mientras se desplaza para acercar o alejar el mapa