Universitat de València Logo del portal

Valencian Archive of Design
 
.
.
.

The AVD by themes

Design

Search Engine

Advanced search

Collections Arxiu Valencià del Disseny

imatge del fons Curvadora Valenciana Info

Documentació procedent de Centre de Documentació ImpivaDisseny (IMPIVA-UPV). 1984-2012

Documentació formada principalment per catàlegs comercials de l'empresa Curvadora valenciana s.a.

Sections
imatge del fons Eduardo Albors Info

Va ser la primera incorporació d'un fons integrament en format digital (1 Penn, 2 CD/DVD, 1 Llibre). 

La segona entrega de documentació, va ser mes convencional (46 carpetes presentació, 78 esbossos i planols per a renders, 1 làmpada protodesign (FLY de Antares), 1 cartell /pòster de tela plastificada, de la làmpada FLY de Antares).

Sections
imatge del fons Espai Corbat Info

Julio Vives Chillida, estudiós del moble corbat a l'estil de Viena i col·leccionista, va fer entrega de la seua col·lecció de catàlegs d'empreses valencianes de moble corbat.

Col·lecció de catàlegs de empreses valencianes de moble corbat i d'exposicions monogràfiques.

imatge del fons Gasisa Info

Documentació procedent del Centre de Documentació Martínez Peris - IGD

Documentació formada per un recull de catàlegs comercials de l'empresa, des de la dècada dels anys 1930 fins a la dècada dels anys 1990.

 

Sections
imatge del fons Hijos de Mariano García Info

L'empresa "Sociedad limitada de muebles y decoración Mariano García", fabrica mobles de tots els estils des de 1893.

Documentació procedent del Centre de Documentació Martínez Peris - IGD

Documentació composta per làmines, dibuixos i fotografies de amoblaments i mobles de diversos estils.

Sections
imatge del fons I.G.D. Info

Documentació procedent del Centre de Documentació Martínez Peris - IGD

Documentació recopilada pel Grup d'Investigació i Gestió del Disseny (I.G.D.), durant les seues investigacions sobre el disseny valencià. Composta principalment per diapositives de producte i catàlegs des de 1880 fins a 1950.

imatge del fons La Mediterránea Info

La Mediterránea es va fundar com a cooperativa el 1975. És una fàbrica d'objectes de vidre que segueix la tradició vidriera de l'Olleria, però amb la característica que utilitzen vidre reciclat en una època en què encara no hi ha una conciència ecológica.


El 2006 l'empresa té un centre de producció de vidre a l'Olleria i un altre de ceràmica a Riba-roja de Túria. A partir de llavors és quan comença a notar-se la crisi econòmica i les vendes es ressenten.


El 2010 Valcapital compra La Mediterrània i intenta reactivar-la. L'empresa desapareix com a tal en 2013 quan Valcapital ven els seus actius de forma separada.

Quan l'empresa estava en fase de desaparició, la persona responsable de disseny i comunicació Silvia García, a instàncies de Manuel Lecuona, va estar durant uns tres mesos buscant i recollint documentació.

Va fer tres arxius:

1.- El mes complet, el va lliurar al Centre de Documentació Martínez Peris - IGD i és el que ara forma part de l'Arxiu Valencià de l'Disseny, per la donació de Manuel Lecuona.

2.- És propietat de Silvia García.

3.- És propietat de l'Ajuntament de l'Olleria.

Sections
imatge del fons Mariner Info

Mariner és una empresa familiar, especialitzada en el disseny i creació de làmpares i mobles de luxe, fets a mida artesanalment. Des de 1893, els seus tallers elaboren mobles i il·luminació i s'han anat transformant amb el pas dels anys per convertir-se en modernes fàbriques.

Documentació procedent del Centre de Documentació Martínez Peris - IGD

La documentació és un clar exemple dels materials que utilitzaven les empreses que fabriquen i comercialitzen mobles durant la primera meitat de segle XX

imatge del fons Material gràfic divers Info

Documentació procedent del Centre de Documentació Martínez Peris - IGD

Col·lecció de documentació d'origen incert, agrupada per categories tan diverses com: Taulells (paviments i peces de ceràmica), Il·luminació, Joguets, Col·leccions i Material bibliogràfic.

Sections
imatge del fons Mateu de Ros Info

Col·lecció de diverses publicacions sobre mobles, fabricació i fires. Principalment exemplars de  "fm: Revista de la Feria Internacional del Mueble".

 

Consulta estes publicacions en l'apartat Fons bibliogràfics: 

https://www.uv.es/arxiu-valencia-disseny/ca/cataleg/fons-bibliografics/llibres.html

 

imatge del fons Pepe Benlliure Info

Baixauli, S.A. (1946-2004)

Rafael Baixauli Ortega (1916-1959) després d'haver treballat d'ebenista a un taller de mobles decideix establir-se pel seu compte i el 1946 munta el seu propi taller. El negoci prospera i munta la primera fàbrica de mobles a Benetússer. Especialitzats en mobiliari estil valencià amb talla de fusta en faig i noguera, tenien com a clients les millors botigues de València. El 1954 mor Rafael i la seva vídua Amparo Capuz (1919-2003) juntament amb la seva filla Amparo Baixauli (1944) decideixen prendre les regnes del negoci i donar continuïtat a l'empresa. El 1963 comencen a participar a la recent inaugurada, Fira del Moble, sent fundadors i rebent per això diverses mencions fins al 2004, any en què tanca l'empresa i deixen de participar. El 1969 s'incorpora Pepe Benlliure com a dissenyador i introdueix el moble anglès i l'art déco. L'empresa creix i el 1973 compren uns terrenys a Paiporta construint el 1980 una fàbrica més gran i moderna. Baixauli, S.A. ha estat una empresa referent al sector del moble valencià i espanyol. L'excel·lència a la producció artesanal de cada moble juntament amb el disseny de Pepe Benlliure ha estat la clau de l'èxit de la firma.

 

Sections
imatge del fons Punt Mobles Info

Punt Mobles comença la seva activitat a València el 1980, creada pels dissenyadors Lola Castelló i Vicent Martínez i el tècnic Francisco Fernández. 
Des dels seus inicis, la utilització del disseny industrial com a eina de desenvolupament i innovació ha fet possible que Punt Mobles ocupe un lloc destacat dins del món de les empreses amb cultura de producte.
La qualitat i la preocupació pel respecte a l'entorn són presents en el comportament quotidià de l'empresa, que està certificada per Aenor amb la ISO 9001 i ISO 14000. També AIDIMA, col•labora permanentment amb l'empresa, en projectes de cooperació, enginyeria, qualitat i medi ambient.
Punt Mobles ha rebut nombrosos reconeixements i premis com el Premi Nacional de Disseny el 1997.
La producció de Punt Mobles està present en mes de quaranta països i han desenvolupat productes de més de vint dissenyadors com Jorge Pensi, Terence Woodgate o Pedro Miralles. 
Mobles de les seves col•leccions es troben en museus com el Victoria & Albert Museum de Londres, el Design Museum de Londres, el Museum für Angewandte de Colònia i Munic o al Museu de Disseny de Barcelona.

 

Sections
imatge del fons Xavier Bordils Info

Interior Designers College

José Arrufat

José arrufat va cursar estudis a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles.

Va exercir la professió de Decorador-Interiorista a València principalment en les dècades dels 60 i 70.

També va desenvolupar la seva activitat a Madrid, Barcelona...

Ignacio de Astorza

Graduat per l'Escola d'Arts aplicades i Oficis Artístics de València en l'Especialitat de Decoració, és llicenciat en Belles Arts i va realitzar estudis d'Història de l'Art a la Facultat de València, ciutat en la qual principalment...

Pepe Blanquer

De formació autodidacta. Després de presentar-se a la convocatòria especial per a professionals de l'escola d'Arts i Oficis Artístics de 1971, forma part de la primera promoció de Decoradors professionals de la Comunitat Valenciana.
Exerceix el...

Casto Buigues

Després de cursar estudis de Dibuix Lineal a l'Escola d'Artesans a 1938, i Composició d'Estructures Decoratives a l'Escola d'Arts i Oficis de València en 1941, l'Agrupació Sindical de Delineants li concedeix el diploma de delineant-projectista...

Manuel Dauffí

Es va graduar en Arts aplicades i Oficis artístics, en la tercera promoció de decoradors professionals de la Comunitat Valenciana en l'any 1973. Des de llavors exerceix com a decorador i és pioner a introduir marques de prestigi internacional com Arflex, Tecno, Cassina,...

Paco Jorro

Titulat en Enginyeria Tècnica i Graduat per l'Escola d'Arts i Oficis de València en l'Especialitat de Decoració, després de realitzar l'examen especial de grau de 1971, entrant a formar part de la primera promoció de decoradors de la Comunitat...

Armando Munuera

Decorador-Interiorista a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Madrid. Cursa estudis de Disseny de mobles a Madrid i de Dibuix Tècnic a l'Escola de Mines de Cartagena.

Desenvolupa la seva tasca professional com Decorador-Interiorista per entitats...

Manuel Pinazo

De formació autodidacta, realitza l'examen especial de grau per decoradors professionals a Madrid en 1975. Des de llavors desenvolupa el seu treball a la Comunitat Valenciana, Barcelona, Maó, Vigo i Salamanca.

A destacar l'estand que va realitzar el 1966 per...

Francisco Sebastián

Va compaginar la seva feina de retolista amb els estudis de Dibuix Lineal i Artístic a l'Escola d'Arts i Oficis de València de la qual posteriorment va ser director de 1970 a 1973.
Després de la guerra cursa els seus estudis a l'Escola Superior de Belles...

Rafael Tamarit

Va realitzar els seus estudis a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Madrid el 1965.
Compagina la seva professió d'Arquitecte Interiorista amb la tasca docent a l'Escola d'Arquitectura de València.
Cal destacar la seva...

Juan Bautista Sanchis

Professional autodidacta, el 1971 es va graduar en Decoració a l'Escola d'Arts i oficis de Madrid, desenvolupant la seva activitat en el camp del Disseny d'Interiors, Industrial i Gràfic, havent estat premiat en diverses ocasions al llarg de la seva carrera.
Es...

Ramiro de la Torre

Va cursar els seus estudis de Pèrit Industrial i de Professor Mercantil, però la seva veritable vocació va ser la de Decorador. Graduat en Decoració per l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics en 1971, forma part de la primera promoció de...

Diego Zambrano

Graduat per l'Escola d'Arts aplicades i Oficis Artístics de Barcelona en l'especialitat de Decoració, ha desenvolupat la seva activitat en tot el territori espanyol.
Va pertànyer a les primeres Associacions Sindicals de Decoradors en els anys 70.
La...

Rafael García Nicolau

1914 (València)-2007 (Madrid). Decorador i escriptor.

Mariano García, és el seu pare, tenia tallers on es fabricaven mobles, situat al barri valencià de Patraix. Es casà amb Margarita Lujàn durant els anys de la Guerra Civil i van tindre 6...

News

Patronage

alt=
The legacy of Punt Mobles
06/04/21

The legacy of Punt Mobles is the history of Valencian design and its memory includes the different generations of Valencian designers and a good representation of European design from the last thirty years.

alt=
The generosity of Vicent Martínez
01/12/20

Vicent Martínez's generosity from the donation of his legacy has been one of the main driving forces behind the birth of the Valencian Archive of Design.

alt=
La Curvadora Valenciana: industral design
07/07/20

The curved furniture factory that Ventura Feliu Rocafort had in Valencia at the end of the 19th and beginning of the 20th centuries has left one of the main sources of supply for the Valencian Archive of Design.

Blog

alt=
Valencia, capital of design
18/02/21

Valencia will be the world capital of design in 2022. It will take over from France's Lille in this biennial initiative created by the World Design Organization (WDO), based in Canada.

alt=
Ana Illueca, Valencian ceramist
04/05/20

The ceramist Ana Illueca has crossed the ocean. The Valencian artist has taken a sample of her work to the Design Week in New York (ICFF NYV), a specialised fair which brings together around 900 exhibitors and 38,000 visitors.

 

VAD Events

Follow us

 

Generalitat Valenciana i Agència Valenciana de la Innovació

 

Facultat Geografia i Història

Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Societat Digital

Collaborate

Asociación de Diseñadores de la Comunitat Valenciana
Colegio de diseñadores de interior C.Valenciana
World Design Capital Valencia 2022

How to arrive to the AVD

Manteniu premuda la tecla Ctrl mentre us desplaceu per apropar o allunyar el mapa