Universitat de València Logo del portal

 

ÍTEM: Martínez y Orts. València

Área de descripción

Número de registro

07_0021

Nombre del objeto

Lámpara

Fechas

1914

Productor Constructor / Fabricante

Martínez y Orts s.a.

Lugar de execusión / Lugar de fabricación / Provincia

València

Material / Técnica

Metall, vidre Fos (metall), bufat (vidre), cromat (metall)?

Descriptor

Modernisme (1880-1914)

Il·luminació domèstica

Descripción

Làmpada de 65 x 55 cm

Làmpada inclosa en un catàleg comercial d’aparells elèctrics per a domicilis particulars, de l’empresa valenciana “Lámparas Martínez y Orts”. Es tracta d'una làmpada de sostre, d'estil Modernista, amb un suport central que sosté un punt de llum amb gran pantalla central amb cortina de tubs de vidre penjants i decoració geomètrica en el metall. De la corona d'aquest llum, naixen quatre braços corbats, dels quals pengen, quatre tulipes quadrangulars de vidre translúcid.

“Lámparas Martínez y Orts” va ser una empresa fundada l'any 1905 a València, obrint els seus tallers al carrer Lepant, núm. 27. Va començar fabricant làmpades per a l’enllumenat de gas i electricitat, així com peces metàl·liques per a mobles. El seu creixement, ve de la mà de l'expansió de l'electricitat d'ús domèstic. Va muntar un pavelló propi a l'Exposició Regional Valenciana de 1909, en el qual va exposar llums de bronze, al costat d'objectes artístics elaborats amb el mateix material i altres metalls. Amb el temps, es va especialitzar, en exclusiva, en la realització de làmpades de tota mena, la gran qualitat d’aquestes i els dissenys variats, li va atorgar èxit internacional, admirant-se els seus llums en edificis oficials, hotels, teatres, cafeteries i mansions de tot el món. L'empresa va tancar definitivament les seues portes en 2018.

La primera instal·lació elèctrica de la ciutat de València va ser realitzada per la Societat Espanyola d'Electricitat, empresa amb seu a Barcelona, al novembre de l'any 1882 a la botiga de teixits del Sr. Conejos, situada en el cèntric carrer Sant Vicent i que constava de dos llums alimentats per una màquina de vapor. També es va instal·lar l'enllumenat elèctric en els tallers de fundició “Vulcano” i en els locals de la Societat Valenciana d'Agricultura. En 1886 es va instal·lar a València la primera línia de enllumenat públic permanent i, a poc a poc es va anar estenent pels carrers cèntrics de la ciutat. La burgesia valenciana aviat va voler gaudir en els seus habitatges d'aquest tipus d'il·luminació que era neta i moderna, símbol del progrés, i senyal de luxe. Les bombetes de filaments metàl·lics, de les marques Osram i Egmar, van ser les més comunes a l’hora de generar llum per a les llars valencianes de l'any 1914.

Área de Identificación

Código de referencia

ES.462508.AVD-10.02.00.00

Firma

AVD-IL·LUMINACIO/7

Clase de documento

Material gràfico

Subclase de documento

Positivo fotográfico

Tipo de soporte

Papel

Color

No

Volumen / Dimensiones

1 fotografia, paper; 270 x 210 mm

Objeto Digital