L'activitat científica desenvolupada en el projecte AYA2010 es basa en la continuació de la nostra recerca a la física i la dinàmica d'alguns dels escenaris més emblemàtics en el camp de la Astrofisica relativista, com ara el dels raigs relativistes (en nuclis actius de galàxies, en progenitors d'erupcions de raigs gamma, o en microquàsars ), el de la física de les estrelles de neutrons, i el de les fonts astrofísiques de radiació gravitatòria.
El projecte descansa fortament en l'anàlisi d'aquells processos físics rellevants que governen els anteriors escenaris astrofísics i que són font d'informació per a la seva observació. Per l'assoliment d'aquests objectius es posarà especial èmfasi en simulacions numèriques, tant magneto-hidrodinàmiques com de transport de radiació.
Les àrees de recerca constitutives del projecte i els seus objectius genèrics són els següents:
- Raigs relativistes astrofísics. Estudiarem les seves propietats d'estabilitat i la seva estructura, així com els mecanismes de formació, acceleració, col·limació i emissió, mitjançant simulacions magneto-hidrodinàmiques (en 3D).
- Física d'estrelles de neutrons. Investigarem l'emissió tèrmica procedent d'estrelles de neutrons magnetitzades, així com l'evolució tèrmica i magnètica d'aquests objectes. Els resultats dels nostres models seran comparats amb els observats, per tal d'ajustar els paràmetres dels models.
- Fonts astrofísiques de radiació gravitatòria. Usant codis de relativitat numèrica calcularem l'emissió de radiació gravitatòria generada durant l'acreció sobre estrelles de neutrons i forats negres, en el col·lapse gravitatori de nuclis estel·lars magnetitzats i en rotació, en les pulsacions d'estrelles relativistes en rotació ràpida i en sistemes binaris d'estrelles de neutrons.
Finalment, en aquest nou projecte anem a donar un impuls particular a la optimització i paral·lelització dels codis (multidimensionals) desenvolupats en aquests darrers anys, a més de la creació d'un programari específic per a la visualització dels grans volums de dades que generen aquests codis. Per a aquesta tasca comptem amb un nou grup d'experts en Ciències de la Computació amb qui preveiem una intensa i fructífera col·laboració.