INICI > SETMANA DE LA CIÈNCIA > 7ª SETMANA DE LA CIÈNCIA 2005 > INFOSETMANA
........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

 

 

7a setmana de la ciència i la tecnologia

Del 7 de novembre al 2 de desembre de 2005

 

 

Dilluns, 7 de novembre

   

 

16.30 h. INAUGURACIÓ DE CURS

Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València

(carrer Gascó Oliag, s/n – València)

  

Divulgació científica en televisió: el gènere documental

 

 

Dimarts, 8 de novembre

 

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908)

  

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h.  CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER

 

IES JOAN LLOPIS MARÍ (Cullera)

(Partida Seniades, s/n - Cullera)  

 

Física nuclear: estrelles i residus.

Jose Luís Tain, Institut de Física Corpuscular (CSIC-UVEG)

  

La recerca dels nuclis atòmics s’inicià en les primeres dècades del segle XX i va conduir en poc temps a resultats espectaculars. La paraula nuclear, en general, solament duu a la ment els aspectes més negatius de les aplicacions d’aquesta ciència, i es tendeix a minimitzar els nombrosos aspectes positius. Després d’una breu introducció es presentaran exemples de dos aspectes: de com la física nuclear ens ajuda a comprendre l’evolució de les estrelles i l’origen  dels elements químics (i en darrera instància de nosaltres mateixos), i del problema dels residus d’alta activitat generats pels reactors nuclears (i com, no obstant això, la física nuclear ens pot ajudar a pal·liar-los).

 

 

IES  MASSANASSA (Massanassa)

(carrer Josep Alba Alba, s/n - Massanassa)

 

Einstein, Newton i els daus

José Ros, departament de Física Teòrica de la Universitat de València

 i Institut de Física Corpuscular (CSIC-UVEG)

 

Les lleis de Newton i els moviments planetaris que expliquen són, potser, l’exemple més clàssic de regularitat i ordre. El llançament de daus dóna, per una altra banda, la imatge més tòpica de l’aleatorietat i la impredictibilitat. Semblen difícilment reconciliables. En canvi, cada vegada més, ordre i caos es consideren les dues cares d’una mateixa realitat que lluny de ser manifestacions mútuament excloents van íntimament lligades. I això es pot observar en un ample ventall de fenòmens naturals. Des de moviments astronòmics al comportament del cor o del cervell. Des del creixement de cèl·lules canceroses a la propagació d’epidèmies. Des de la predicció del temps a l’evolució de certes reaccions químiques. En la xerrada es presentaran alguns exemples destacant el que té en comú el seu estudi.

 

 

IES  ORRIOLS (València)

(carrer Santiago Rusiñol, s/n - València)  

 

Evolució del cervell emocional: els orígens de la por i el plaer.

Enrique Lanuza, departament de Biologia Cel·lular de la Universitat de València.

 

La base biològica de les emocions s’ha considerat, durant bona part del segle XX, una qüestió inabordable experimentalment. No obstant això, a partir de la dècada dels 1980, diferents models de comportament animal basats en l’aprenentatge Pavloviano han demostrat ser molt útils per a caracteritzar els circuits neurals responsables que experimenten por o plaer. Els resultats d’experiments en animals han mostrat que una estructura cerebral, denominada amígdala, és una estructura crítica en l’expressió de les respostes fisiològiques associades a les emocions i també en l’aprenentatge relacionat amb situacions emocionals. L’estudi d’alguns pacients amb lesions cerebrals que afecten selectivament a l’amígdala han mostrat que els experiments amb animals són, en bona mesura, extrapolables  a les persones. El coneixement d’aquests circuits neurals, està permetent descobrir com funcionen drogues que afecten a l’estat emocional de les persones, com els ansiolítics.

 

 

 

IES  NÚM. 2  (Xest)

 

El microscopi: una finestra al microcosmos

José Pertusa, departament de Biologia Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València

 

Anys d’innovacions tècniques han reduït el món microscòpic a una secció plana en la que es fa menyspreable la tercera dimensió; les modernes incorporacions instrumentals han retornat la tercera dimensió al món cel·lular. Gràcies a la tecnologia digital i a les noves fonts d’il·luminació s’ha incorporat la quarta dimensió, el temps, que es trobava limitada per la supervivència cel·lular deguda a la fototoxicitat. L’element essencial, invariant, segueix sent l’estructura del microscopi i la qualitat dels objectius, que es segueixen construint segons els mateixos principis proposats per Abbé al segle XIX. Les noves perspectives de la moderna instrumentació ens estan abocant a un complex cos de tècniques entre les quals comencen a destacar les relacionades amb la tecnologia digital.

 

 

COL·LEGI SANT JOAN BOSC

 

Biologia de l’alcohol i del seu consum durant l’adolescència

Consuelo Guerri, Fundació Valenciana d’Investigacions Biomèdiques de València

 

Coneixem les begudes alcohòliques des d’antuvi. Quan parlem d’alcohol ens referim a l’alcohol etílic o etanol, que s’obté per fermentació d’hidrats de carboni, com el midó o la glucosa que es troben a les fruites. Els efectes embriagants de begudes alcohòliques naturals com el vi i la cervesa van ser utilitzats com vincle litúrgic per egipcis, grecs, romans i hebreus. Quan prenguem una beguda alcohòlica, l’alcohol s’absorbeix i passa al torrent circulatori distribuint-se per tot l’organisme, inclòs el cervell. El 90% és metabolitzat en el fetge i aproximadament un 10% és excretat per l’orina i la suor. Els nivells d’alcohol en sang o alcoholèmia determinen l’efecte que produeix. Baixos nivells, causen relaxació i eufòria, mentre que alts nivells produeixen somnolència i poden donar lloc al coma o la mort. De fet, l’alcohol no és un estimulant, com de vegades es creu, és un depressor del sistema nerviós central que adorm progressivament el funcionament dels centres cerebrals superiors, produint desinhibició. L’eufòria inicial que provoca es deu al fet que la seua primera acció inhibidora es produeix sobre els centres cerebrals de l’autocontrol. El metabolisme de l’alcohol produeix 7 kcal/g, encara que es consideren “calories buides” ja que la majoria de les begudes alcohòliques no aporten elements nutritius essencials, com proteïnes i vitamines. El consum moderat d’alcohol pot prevenir malalties cardiovasculars, però el consum excessiu i continuat produeix trastorns gastrointestinals i danya el fetge i el cervell, associant-se a nombroses patologies incloent càncer d’esòfag, estómac, mama, etc. L’alcohol és a més una droga, amb acció de reforç del seu propi consum i amb capacitat de crear, igual que altres drogues, tolerància i dependència. Estudis recents indiquen que l’abús d’alcohol en l’adolescència de forma crònica i intermitent (caps de setmana), pot produir canvis en algunes funcions biològiques, com afectar al creixement, generant un augment de pes i alterar el funcionament normal del fetge. Igualment, s’ha demostrat que el consum d’alcohol durant aquest període pot alterar la funció cerebral i tenir conseqüències i efectes negatius a llarg termini, com augmentar el risc de patir problemes d’alcoholisme i addicció a aquesta i altres drogues.

 

19.00 h. CICLE DE CONFERÈNCIES PREMIS CIUTAT D’ALZIRA.

Casa de la Cultura d’Alzira (carrer Escoles Pies, 2 – Alzira)

  

El papers de Verne

Sergi Doria, periodista i professor de Teoria i Història del Periodisme de la 

Universitat Internacional de Catalunya i a la Universitat Ramon Llull.

 

Tot escriptor creix en un entorn que nodreix la seua educació sentimental. Verne es va envoltar de les revistes d'il·lustracions del segle XIX. L'autor de L'illa misteriosa es va delectar amb la lectura de Robinson Crusoe i va rebre la influència del carismàtic Alexandre Dumas, mentre que l'amistat amb Nadar -l'home que va fotgrafiar personalitats com Hugo o Baudelaire- el va fer compartir aficion aerostàtiques que inspiraren Cinc setmanes amb globus. El títol d'aquesta conferència adquireix un doble sentit: els papers (materials) que acompanyaren a l'escriptor en la formació i els papers (personalitats, mentalitats) que Verne adopta en les seues obres.

 

 

 

19.30 h. CONFERÈNCA 

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Què són  els aliments funcionals?

Gaspar Pérez, Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments - CSIC

    

Qui no ha pres alguna vegada o ha escoltat publicitat dels iogurts Bio amb esterols vegetals, amb soja, o bé llet amb àcids grassos omega 3? Els consumidors, els científics i els legisladors han mostrat la seua preocupació per aquesta “nova” generació d’aliments, així com uns altres més tradicionals que tenen beneficis per a la salut, que es denominen “Aliments Funcionals”. Existeix evidència científica dels seus efectes beneficiosos? Si, i es mostraran, així com els seus límits.

 

  

Dimecres, 9 de novembre

 

 

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

 

De les Torres de Serrans al Jardí Botànic

Punt de trobada: Torres de Serrans

   

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h.  CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER

   

ES  ÉNGUERA (Énguera)

(Pl. Manuel Tolsa, s/n - Énguera).  

 

Mesurant l’Univers: les escales còsmiques

Vicent Martínez, departament d’Astronomia i Observatori Astronòmic de la Universitat de València

 

Quan observem el cel nocturn i els astres que poblen l’esfera celeste, ens preguntem sovint per la distància a la que es troben. Si reflexionem un poc sobre aquesta qüestió, ens adonem de les dificultats de trobar resposta a una pregunta tan suggeridora. Mesurar les distàncies que ens separen dels estels i dels altres astres és una de les tasques més complicades de l’astronomia. En aquesta conferència expliquem els procediments emprats per la humanitat per endinsar-se en les profunditats còsmiques. Com si disposarem d’una sonda que ens informés de les escales de distància assolides, proposem fer un viatge sense retorn als confins de l’Univers. Començant per les enginyoses tècniques proposades per Aristarc de Samos l’any 250 a.C. per mesurar la distància a la Lluna i al Sol i acabant amb la Llei de Hubble (1929) que ens informa de la distància a la que es troben les galàxies més remotes, veurem com els astrònoms han anat esbrinant, al llarg de la història, la immensitat de l’Univers per tal d’establir una singular cartografia còsmica.

 

 

 

IES JAUME I  (Borriana)

 

Prevenció a l'aparició de resistències als insecticides

Rafael Martínez Pardo, departament de Biologia Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València

 

Els insectes empren sempre una mateixa aproximació per a defensar-se dels tòxics que es fan servir en contra d’ells. Els mecanismes són els mateixos, tant si es tracta d’insecticides com si es tracta d’altres tòxics i contaminants. L’estudi dels sistemes emprats per a l’eliminació d’aquests tòxics permet detectar els primers símptomes de resistència. Si es segueix una aproximació correcta és possible retardar l’aparició de les resistències i, en alguns casos, revertir-les. D’aquesta manera s’aconsegueix un millor control, s’empren menys insecticides i els productes agrícoles estan menys contaminants.

 

IES Botànic Cavanilles

(carrer Jaume I, 60 – La Vall d’Uxò)  

 

Matemàtiques quotidianes

Onofre Monzó, departament de Didàctica de les Matemàtiques de la Universitat de València

 

 

Hol·lywood ens enreda? Pot existir una criatura com King Kong? Eixim del cinema i anem al supermercat, paguem amb targeta de crèdit, i per què te aquesta forma? Com podem esbrinar si és falsa? Ens demanen el DNI, què te a veure la lletra amb el nombre? Comprem un litre de suc envasat en tetrabric, per què es diu 'tetra' si es tracta d'un paral·lepípede? Quin paper juguen les matemàtiques en la formació dels ciutadans en la societat avançada del segle XXI? Aquests reptes i d'altres temes tenen resposta matemàtica. En gran part les matemàtiques no tracten de fórmules ni d'equacions; tracten de CD i escàners TAC, de parquímetres, d'enquestes electorals i de gràfics informàtics. Les matemàtiques tracten de  veure el nostre món creant representacions amb les què podem treballar per resoldre els problemes que importen. Volem remarcar les connexions entre les matemàtiques contemporànies i la societat moderna. Des de l'explosió tecnològica que va seguir la Segona Guerra Mundial, les matemàtiques s'han convertit en un conjunt de ciències que abasten l'estadística, la informàtica, la investigació operativa i la teoria de decisions, juntament a les àrees més tradicionals. En la ciència i en la indústria els models matemàtics són les ferramentes per excel·lència per resoldre problemes complexos. Es pretén transmetre la potència de les matemàtiques per modelar i resoldre problemes. 

 


19.00 h. CICLE DE CONFERÈNCIES PREMIS CIUTAT D’ALZIRA.

Casa de la Cultura d’Alzira (carrer Escoles Pies, 2 – Alzira)  

 

Trastorns de la conducta alimentària: característiques i prevenció

Andrés Porcel, responsable de la Unitat de Trastorns del Comportament

Alimentari en el Servei de Psiquiatria de l'Hospital de la Ribera

  

Els trastorns del comportament alimentari afecten cada vegada més la població, especialment els joves. Tot i que és habitual tenir referències, el coneixement general sobre desordres en la conducta alimentària com l'anorèxia nerviosa, la bulímia o la obesitat sovint és imprecís i està molt basat en mites o idees inexactes. Des d'un punt de vista rigorós i alhora aclaridor, aquesta conferència pretén oferir una descripció -tenint en compte els aspectes mèdics i psiquiàtrics però també els culturals- de quins són aquests problemes, com s'han desenvolupat al llarg de la història i quines poden ser les estratègies de prevenció.

 

Dijous, 10 de novembre

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

    

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

 

De les Torres de Serrans al Jardí Botànic

Punt de trobada: Torres de Serrans

   

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES Lluís Suñer

(Av. dels Esports, s/n – Alzira)  

 

La investigació a l’Antàrtida: ciència i convivència

Antonio Camacho, departament de Microbiologia i Ecologia i

Institut Cavanilles de Biodiversitat i  Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

L’Antàrtida és un continent consagrat a la ciència i a la natura. En aquesta xerrada tracta de donar una visió sobre el que fem els científics a l’Antàrtida, tant des del punt de vista dels tipus d’investigacions que s’estan fent i els seus objectius, com ara des de la moltes vegades oblidada visió humana del treball, la convivència en unes condicions en molts casos poc confortables i la barreja entre ciència i aventura que tenen moltes de les investigacions que es plantegen. A l’Antàrtida, l’exploració dels secrets de la natura es acompanyada per l’esperit dels exploradors dels segles passats, potser un dels pocs tipus de treball on això encara es pot assaborir hui en dia, on explorar, conèixer, saber, és encara pur plaer.

 

IES GONÇAL ANAYA

   

L’àlgebra, l’Islam medieval, Al-khwârizmî i nosaltres

Luis Puig, departament de Didàctica de la Matemàtica

 

Les matemàtiques s’han presentat sovint com el prototip de la ciència occidental. No obstant això, fins i tot en el nom d’una de les seues parts, Àlgebra, o en un terme com “algorisme” està present la petjada de la llengua àrab. Muhammad ibn Musa al-Khwârizmî, matemàtic nascut al segle IX en la regió de Khwârizm, prop del llac Aral, el que avui és Uzbekistan, va emigrar a Bagdad a treballar en la Casa de la Saviesa, i allà, per encàrrec del califa al-Mamun, va escriure un llibre conegut com El llibre concís del càlcul d’al-jabr i al-muqâbala. D’aquest llibre i del seu nom provenen precisament les paraules àlgebra i algorisme. En aquesta xerrada esbossarem la història de l’expansió de l’Islam de la península aràbiga fins l’Índia en Orient i Espanya a Occident, i examinarem les idees algebraiques que es desenvoluparen en aquest context històric i cultural, especialment les que estan presents al llibre de al-Kwârizmî.

 

    

IES Maria Moliner

(carrer Dolores Ibarruri La Pasionaria, 13 - Port de Sagunt)  

 

Hi ha balenes al Mediterrani?

Juan Antonio Raga, professor del departament de Zoologia

 i Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

No només podem afirmar que hi ha balenes al Mediterrani, sinó que podem dir que el mar de Tethis, precursor del Mare Nostrum, va donar recer als antecessors de les balenes actuals i dels cetacis, en general. Aquest viatge evolutiu que va començar fa 55 milions d’anys, i en el qual un grup de mamífers terrestres, a través de notables canvis morfològics i fisiològics es va adaptar a viure al mitjà aquàtic, ha donat lloc a que en el nostre Mediterrani trobem avui una varietat important d’espècies de cetacis. Així, distintes poblacions de balenes, catxalots, dofins, etc.,  s’alimenten, es desplacen i es reprodueixen en les seues aigües. Però aquesta fauna marina, com bona part de la biodiversitat, està des de fa pocs anys seriosament amenaçada per activitats humanes, que cal conèixer i regular mitjançant acords i normes nacionals i internacionals, per a permetre un desenvolupament sostenible de les poblacions humanes compatible amb la conservació del medi ambient.

 

 

IES GUADUASSUAR

  


Evolució del cervell emocional: els orígens de la por i el plaer.

Enrique Lanuza, departament de Biologia Cel·lular de la Universitat de València.

 

La base biològica de les emocions s’ha considerat, durant bona part del segle XX, una qüestió inabordable experimentalment. No obstant això, a partir de la dècada dels 1980, diferents models de comportament animal basats en l’aprenentatge Pavloviano han demostrat ser molt útils per a caracteritzar els circuits neurals responsables que experimenten por o plaer. Els resultats d’experiments en animals han mostrat que una estructura cerebral, denominada amígdala, és una estructura crítica en l’expressió de les respostes fisiològiques associades a les emocions i també en l’aprenentatge relacionat amb situacions emocionals. L’estudi d’alguns pacients amb lesions cerebrals que afecten selectivament a l’amígdala han mostrat que els experiments amb animals són, en bona mesura, extrapolables  a les persones. El coneixement d’aquests circuits neurals, està permetent descobrir com funcionen drogues que afecten a l’estat emocional de les persones, com els ansiolítics.

 


19.00 h. CICLE DE CONFERÈNCIES PREMIS CIUTAT D’ALZIRA.

Casa de la Cultura d’Alzira (carrer Escoles Pies, 2 – Alzira)

 

Einstein amb nosaltres: del mite a la persona

Antoni Roca, president de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica i

professor d'Història de la Ciència a la Universitat Politècnica de Catalunya

 

Albert Einstein és un referent mundial pel que fa a l'aventura del descobriment científic. Amb motiu de l'Any Mundial de la Física, aquesta conferència presenta la seua trajectòria i ofereix una imatge més humana, allunyada tant de l'admiració sense condicions cap al geni com del retret per la utilització d'alguns dels seus descobriments. De l'anàlisi resulta una figura més complexa, però més propera, que ens parla dels avanços i de les crisis de la humanitat al segle XX. Com a aportació original, es parlarà de l'estada d'Einstein a Barcelona el 1923, dins la seua gira per l'Estat espanyol.

 

  

19.30 h. CONFERÈNCA 

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

El virus de la grip: què sabem i què desconeixem?

Amèlia Nieto Martin, Centre Nacional de Biotecnologia de Madrid - CSIC

    

El virus de la grip posseeix en la seua embolcallada dues proteïnes denominades hemaglutina (H) i neuramidasa (N) (N). Hi ha 15 subtipus diferents d’H i 9 d’N què donen origen a totes les combinacions possibles d’aquests distints subtipus (H1N1, H1N2, H1N3...). Atenent als diferents subtipus, els virus de la grip infecten a determinades espècies. Així les aus que són els reservori natural del virus són infectades per tots els subtipus, mentre que solament tres d’ells són capaços d’infectar a humans. No obstant això, en ocasions alguns virus d’aus són capaces d’infectar a humans. Si això ocorre i aquests virus adquireixen la capacitat de propagar-se entre els humans s’origina una pandèmia.  

 

Divendres, 11 de novembre

 

10.00 h. TALLER D’ASTRONOMIA

Aula d’Astronomia

Facultat de Matemàtiques (Campus de Burjassot)  

 

 

Enric Marco, tècnic de l'Aula d'Astronomia, inicia aquesta activitat amb una petita xerrada introductòria d’uns vint minuts de durada per tal de detallar les activitats que realitzen els astrònoms i explicar breument els principals objectes celestes. Després, amb el telescopi, es procedirà a l’observació del Sol. S’explicaran les seues principals característiques i com observar-lo de manera segura. En cas de que les condicions atmosfèriques siguen adverses per a l’observació, aquesta part es substituirà per altra activitat de l’Aula d’Astronomia.

 

   

12.00 h. MUSEU DE GEOLOGIA  

 Facultat de Biologia (Campus de Burjassot)

 

Visita guiada a càrrec d'Ana Garcia, tècnic del Museu de Geologia de la Universitat de València

  
12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  
 

ES Josep Maria Parra

(carrer Dr. Francesc Bono, s/n – Alzira)  

 

Córrer, saltar i viatjar... matemàtiques en moviment

Francesc Montes i Àngel Corberan, departament d’Estadística i

Investigació Operativa de la Universitat de València.

 

Tractarem en aquesta xerrada dels orígens i les aplicacions dels problemes de rutes de vehicles: com travessar ponts, escapar de laberints, saltar amb el cavall per totes les caselles del tauler d’escacs, ajudar a repartir el correu als carters xinesos i fer la vida més fàcil i el camí més curt als viatjants de comerç.

 

 

IES J. Rodrigo Botet

(carrer Sants Justs i Pastor, 70 - Manises)       

 

De l’edat dels metalls als segle XXI (passant per Damasc).

Eduardo Martínez, departament de Química Inorgànica i Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València

 

Des de temps prehistòrics els materials més íntimament lligats al desenvolupament tecnològic són, sens dubte, els metalls. Anem a mostrar l’evolució en la tecnologia metal·lúrgica des de l’Edat dels Metalls fins els nostres dies, passant revista a les fites més significatives des del punt de vista científic i tecnològic. Destacarem la influència que aquests descobriments han tingut en el desenvolupament de la societat, tant en l’àmbit de la millora en les condicions de vida com en les modificacions de les relacions de poder entre els pobles al llarg de la història. Per això passarem revista a les tècniques de metal·lúrgia extractiva, al processat dels metalls i/o aliatges, i a la fabricació d’objectes i dispositius usats en la tecnologia civil i, el que massa sovint és més crític, en les armes que han determinat les esmentades relacions de poder entre les societats existents a cada moment.

 

 

 

IES ENRIC VALOR

 

El microscopi: una finestra al microcosmos

José Pertusa, departament de Biologia Funcional

i Antropologia Física de la Universitat de València

 

Anys d’innovacions tècniques han reduït el món microscòpic a una secció plana en la que es fa menyspreable la tercera dimensió; les modernes incorporacions instrumentals han retornat la tercera dimensió al món cel·lular. Gràcies a la tecnologia digital i a les noves fonts d’il·luminació s’ha incorporat la quarta dimensió, el temps, que es trobava limitada per la supervivència cel·lular deguda a la fototoxicitat. L’element essencial, invariant, segueix sent l’estructura del microscopi i la qualitat dels objectius, que es segueixen construint segons els mateixos principis proposats per Abbé al segle XIX. Les noves perspectives de la moderna instrumentació ens estan abocant a un complex cos de tècniques entre les quals comencen a destacar les relacionades amb la tecnologia digital.

   

 

IES Benimamet

(carrer Rafael Tenes Escrig, 56 – Benimàmet)  

 

Prevenció a l'aparició de resistències als insecticides

Rafael Martínez Pardo, departament de Biologia Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València

 

Els insectes empren sempre una mateixa aproximació per a defensar-se dels tòxics que es fan servir en contra d’ells. Els mecanismes són els mateixos, tant si es tracta d’insecticides com si es tracta d’altres tòxics i contaminants. L’estudi dels sistemes emprats per a l’eliminació d’aquests tòxics permet detectar els primers símptomes de resistència. Si es segueix una aproximació correcta és possible retardar l’aparició de les resistències i, en alguns casos, revertir-les. D’aquesta manera s’aconsegueix un millor control, s’empren menys insecticides i els productes agrícoles estan menys contaminants.

 

COL·LEGI JOAN XXIII (Burjassot)

 

 

Minerals biològics

Juan Faus, departament de Química Inorgànica

i Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

  

Gairebé tots els éssers vius generen sòlids inorgànics com a producte de la seua activitat biològica. Aquests biominerals poden ser de naturalesa molt diversa però els més comuns són: CaCO3, Ca3 (PO4)2, SiO2, Fe3 O4. Els biominerals, a més de constituir un dipòsit d’elements essencials per a la vida de l’organisme, tenen un valor funcional: proporcionen un suport estructural i/o una coberta protectora i poden utilitzar-se també com sensors gravitatoris o magnètics. Els biominerals contenen sempre una quantitat important de matèria orgànica, per la qual cosa constitueixen veritables materials  compostos amb propietats mecàniques òptimes. El seu estudi no és sols d’importància bioquímica sinó també industrial, ja que poden servir de model a científics i enginyers en el desenvolupament de nous materials.  

 

 

 

19.30 h. PRESENTACIÓ DE LLIBRES

Col·legi Major Rector Peset 

(Plaça del Forn de Sant Nicolau, 4 - València)

 

Somnis de ciència. Un viatge al centre de Jules Verne, de Jesús Navarro

Col·lecció Sense Fronteres  (Universitat de València - Edicions Bromera)

Daniel Compère i Jesús Navarro

 

Amb la col·laboració de l'Institut Francès de València

 

Jules Verne és considerat sovint un visionari, un profeta de la ciència i de la tècnica que va anticipar en les seues narracions invents extraordinaris com el coet espacial o el submarí. Molts dels estudis i llibres recents sobre el prolífic escriptor francès insisteixen a mostrar la falsedat dels tòpics que hi ha al seu voltant. No obstant això, Verne sí que va participar d'una manera particular en l'esforç de divulgació de la ciència tan característic del segle XIX. En l'actualitat, les seues novel·les encara desperten la curiositat i el gust pel coneixement, unint aventures i saber, odissees d'exploradors i de científics dintre d'un món extraordinari i meravellós.

 

Somnis de ciència reflexiona, des de la perspectiva actual, sobre la descripció de la ciència i de la societat que fa Jules Verne en la seua obra. Aquest llibre no és tan sols una forma diferent i profitosa d'aproximar-se a la producció novel·lística de Verne, sinó que constitueix una extraordinària invitació a gaudir de les seues narracions sense complexos ni idees preconcebudes.

 

Jesús Navarro és investigador del CSIC i treballa a l'Institut de Física Corpuscular (centre mixt del CSIC i la Universitat de València). La seua investigació actual versa sobre líquids quàntics i sobre temes de física nuclear d'interés en astrofísica. És col·laborador de la revista Mètode i membre de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i la Fundació Cañada Blanch.

 

Daniel Compère és maître de conférence à l’Université de Paris III – Sorbonne Nouvelle, on imparteix classes de literatura francesa del segle XIX. Ha publicat diversos llibres i nombrosos articles sobre Jules Verne, entre d’altres: Jules Verne écrivain (1991), Jules Verne, parcours d’une oeuvre (2005) y Les Voyages extraordinaires de Jules Verne (2005). El 1972 va crear el Centre de Documentació Jules Verne en Amiens. Està considerat com un dels més importants especialistes de l’autor dels viatges extraordinaris

   

 

21.00 h. PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA

Sala Rex d’Alzira  

 

Lliurament de l' Onzè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General juntament amb la resta de Premis Literaris

 

Organitzat per la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira, i en col·laboració amb Edicions Bromera i sota el patrocini de Bancaixa, el Premi Europeu de divulgació Científica pretén estimular la creació i la difusió d’obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l’abast del públic general, i dels estudiants preuniversitaris en particular, els avanços científics i tecnològics i també la divulgació d’aspectes interessants de les diverses branques del saber. 

   

Dilluns, 14 de novembre

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

  

IES JOSE SEGRELLES (Albaida)

  

Biodiversitat: conèixer per conservar

Jaime Güemes, conservador del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Linneé, al segle XVII, pensava que en la Terra havia unes 20.000 espècies d’animals i plantes. Un segle més tard, Darwin va multiplicar per deu aquesta xifra. Al segle XX l’estimació es va elevar fins els 2,5 milions d’espècies. Els últims càlculs sobre la biodiversitat terrestre calculen que en el planeta viuen uns 5 milions d’organismes diferents. Sembla que cada vegada hi ha més espècies, que la biodiversitat pot ser encara major. Però, paradoxalment, ens trobem davant una dramàtica certesa: cada vegada hi ha menys espècies. Som conscients de l’extinció de cents d’elles durant els darrers dos segles. Actualment desapareixen set espècies cada dia. Davant aquesta situació ens preguntem: per què desapareixen les espècies? És aquest un procés natural? Quines conseqüències té? Es pot detenir? Són útils totes les espècies? Durant segles les Ciències Naturals es van interessar per conèixer les espècies, avui es preocupen també per la seua conservació.  

 

 

IES EDUARDO MERELLO (Port de Sagunt)

 

 

L’àlgebra, l’Islam medieval, Al-khwârizmî i nosaltres

Luis Puig, departament de Didàctica de la Matemàtica

 

Les matemàtiques s’han presentat sovint com el prototip de la ciència occidental. No obstant això, fins i tot en el nom d’una de les seues parts, Àlgebra, o en un terme com “algorisme” està present la petjada de la llengua àrab. Muhammad ibn Musa al-Khwârizmî, matemàtic nascut al segle IX en la regió de Khwârizm, prop del llac Aral, el que avui és Uzbekistan, va emigrar a Bagdad a treballar en la Casa de la Saviesa, i allà, per encàrrec del califa al-Mamun, va escriure un llibre conegut com El llibre concís del càlcul d’al-jabr i al-muqâbala. D’aquest llibre i del seu nom provenen precisament les paraules àlgebra i algorisme. En aquesta xerrada esbossarem la història de l’expansió de l’Islam de la península aràbiga fins l’Índia en Orient i Espanya a Occident, i examinarem les idees algebraiques que es desenvoluparen en aquest context històric i cultural, especialment les que estan presents al llibre de al-Kwârizmî.  

 

 

IES LA POBLA DE VALLBONA (La Pobla de Vallbona)

 

Canvi global: la nostra empremta sobre la Terra

Fernando Sapiña, departament de Química Inorgànica

i Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València

 

 

Les últimes dècades hem començat a elaborar una visió global de les relacions que existeixen entre els distints components de la biosfera. Aquest estudi ha mostrat, sens dubte, que van produint-se canvis al medi ambient i que l’origen d’aquestes alteracions inusuals es troba en l’activitat del éssers humans. Fenòmens com ara la pèrdua de biodiversitat, la disminució de la capa d’ozó o el canvi climàtic són símptomes d’una malaltia, són la conseqüència de l’apropiació de la biosfera per la nostra espècie.

 

IES BENICALAP (València)

  

Molècules i electrons en acció: del nanocosmos molecular a l’electònica molecular.

Eugenio Coronado, departament de Química Inorgànica i Institut de Ciència Molecular

 

Poden els materials moleculars ser una alternativa real als materials tradicionals utilitzats actualment? Podem, a partir d’aquests nous materials, obtenir dispositius molt més petits, eficients i ràpids per a escriure, emmagatzemar, processar, llegir i transferir informació de les que ofereix la microtecnologia actual? És possible dissenyar dispositius intel·ligents de grandària nanomètrica que siguen capaços de detectar cèl·lules malaltes i de guarir-les? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals tracta de respondre l’electrònica molecular. Quan l’electrònica tradicional basada en el silici està arribant als seus límits, sorgeix l’electrònica molecular com alternativa per arribar a l’escala nanomètrica. Estem davant una revolució científica i tecnològica basada en la capacitat, recentment desenvolupada, de manipular i organitzar la matèria a l’escala del nanòmetre. En aquesta nanoescala, la física, la química, la biologia, la ciència de materials i l’enginyeria convergeixen cap als mateixos principis teòrics i tècniques experimentals. En aquesta xerrada presentarem alguns dels avanços recents més significatius obtinguts amb els sistemes moleculars.

 

 

COL·LEGI SANT BARTOMEU (Godella)

 

Passat, present i futur dels aliments

José Vicente Carbonell, Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC)

  

Es revisa l’alimentació humana des de la prehistòria fins als nostres dies, i s’extrapolen les tendències de consum per a predir el tipus d’aliments que consumirem en el futur en el nostre entorn socioeconòmic. La xerrada se centra fonamentalment en els aspectes científics i tecnològics de la gamma d’aliments, naturals o processats, que consumim, i de com s’han anat incorporant a la nostra dieta habitual, fins arribar a la gran diversitat actual: aliments convencionals, orgànics, funcionals, transgènics, empobrits o enriquits en micronutrients o macronutrients, etc. També es comenten les noves tecnologies de processament d’aliments i els aspectes històrics, actuals i futurs, de la seguretat alimentària. 

 

 

IES FAUSTÍ BARBERÀ (Alaquàs)

 

El medi ambient a través del filtre dels mitjans

Maria Josep Picó, directora de la NAT

  

La conferència es centrarà en la capacitat de transformació de transformació dels mitjans de comunicació de la realitat ambiental. Explicarem com s'elaboren les notícies ambientals i si cal que es desenvolupa els periodisme ambiental. També s'abordarà la paradoxa actual on conflueix un interès social creixent pel medi ambient i una oferta informativa als mitjans molt precària. 

 

 

IES NAVARRO SIFRE SANTAFÉ (Villena)

IES GERMANS AMORÓS (Villena)

Casa de la Cultura de Villena

   

 

Desxifrem el llenguatge de les neurones

Patricio Orio, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

Electricitat en el nostre cos? L’origen del comportament elèctric de les neurones s’explica a partir de conceptes bàsics de biologia, química i física. El 1952, els experiments què Alan Hodgkin i Andrew Huxley realitzaren en l’axó gegant del calamar els va permetre postular un model matemàtic de l’impuls nerviós que amb el pas dels anys segueix sent utilitzat. La convergència de diferents disciplines, l’ús de tècniques innovadores i una anàlisi exhaustiu de les dades experimentals, van fer d’aquest treball una de les fites més importants de la neurociència.

 

 

IES JORGE JUAN (Alacant)

 

Les cèl·lules es mouen

Alejandro Barrallo, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

Que les cèl·lules es mouen és una noció ben entesa. Tots sabem que la sang circula per les venes i que el cor batega, per exemple.  Però del que tracta aquesta conferència és del moviment de les cèl·lules dins d’un organisme, moviments que tenen un sentit i direcció particulars. El moment en el què més moviments cel·lulars es produeixen és en el desenvolupament embrionari, cosa lògica ja que a partir d’una cèl·lula s’ha de formar un organisme complet amb tots els seus òrgans. Així es parlarà de tres moviments en particular: el de les cèl·lules que formen el cervell i els àxons que estableixen les connexions neuronals, el de les cèl·lules durant la grastrulació i per últim, el de les cèl·lules que formen la cresta neural.

 

 

IES MONTSERRAT ROIG (Elx)

 

  Estudi del cervell des de l'embrió fins l'adult

Eduardo de Puelles, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

El sistema nerviós central dels humans és amb seguretat un dels sistemes més complexos que existeixen. El nostre grup es dedica a l'estudi de la seua formació embrionària. Intentarem desxifrar quins són els mecanismes moleculars necessaris per generar el cervell. Aquesta investigació es basa principalment en l'estudi de models animals que suposen per a nosaltres una eina fonamental. Ens permet analitzar el paper individual de diversos gens fonamentals en aquest desenvolupament embrionari, així com en malformacions i malalties humanes.

 

 

19.30 h. CICLE DE CONFERÈNCIES: BIODIVERSITAT I CONSERVACIÓ AL SEGLE XXI

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

La conservació: un repte científic

Montserrat Gomendio, Museu de Ciències Naturals de Madrid (CSIC)

      

 

Dimarts, 15 de novembre

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

  

   

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

 

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES VICENTA FERRER ESCRIVÀ (València)

 

 

Neandertals i cromanyons: els primers pobladors de les terres valencianes. 

Valentín Villaverde, departament de  Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València

 

A partir de la informació obtinguda a l’excavació de distints jaciments arqueològics (Cova Negra, Cova dels Cendres, etc.) es traçarà un panorama de la seqüència regional i dels mètodes d’investigació amb els quals treballa l’arqueologia prehistòrica. Els temes centrals de l’exposició seran la valoració del registre fòssil en el marc del procés evolutiu humà; l’establiment de les diferències en el sistema d’ocupació del territori i el tipus de mobilitat entre les poblacions de neandertals (Paleolític Mitjà) i de cromanyons (Paleolític Superior); la valoració dels canvis en els sistemes d’aprofitament dels recursos i la tecnologia; i l’aparició de les primeres manifestacions artístiques i simbòliques. Finalment es tractarà de l’extinció dels neandertals i de la seua contribució a la humanitat moderna. Tot això emmarcat en l’àmbit regional i europeu i a la llum de les aportacions de la biologia molecular, la paleontologia humana i l’arqueologia prehistòrica.  

 

 

COL·LEGI SANT FRANCESC I SANT DOMÈNEC (Vilamarxant)

  

 

L’àlgebra, l’Islam medieval, Al-khwârizmî i nosaltres

Luis Puig, departament de Didàctica de la Matemàtica

  

Les matemàtiques s’han presentat sovint com el prototip de la ciència occidental. No obstant això, fins i tot en el nom d’una de les seues parts, Àlgebra, o en un terme com “algorisme” està present la petjada de la llengua àrab. Muhammad ibn Musa al-Khwârizmî, matemàtic nascut al segle IX en la regió de Khwârizm, prop del llac Aral, el que avui és Uzbekistan, va emigrar a Bagdad a treballar en la Casa de la Saviesa, i allà, per encàrrec del califa al-Mamun, va escriure un llibre conegut com El llibre concís del càlcul d’al-jabr i al-muqâbala. D’aquest llibre i del seu nom provenen precisament les paraules àlgebra i algorisme. En aquesta xerrada esbossarem la història de l’expansió de l’Islam de la península aràbiga fins l’Índia en Orient i Espanya a Occident, i examinarem les idees algebraiques que es desenvoluparen en aquest context històric i cultural, especialment les que estan presents al llibre de al-Kwârizmî.

 

 

IES VERGE DEL REMEI (Alacant)

  

Visionant la vida en directe: dinàmica cel·lular per microscopia

Luis M. Gutierrez, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

La microscopia, en les seues diverses modalitats, forma part de la metodologia científica fonamental per entendre el comportament de la vida, i per això s'ha hagut d'adaptar l'estudi de les magnituds biològiques que van des del rang cel·lular (10 a 100 µm) fins el propi d'estructures intracel·lulars, virus i bacteris (10 a 1000 nm). Aquesta conferència ens presenta l'estudi de diferents tipus de sistemes de microscopia dissenyats per cobrir aquests rangs de dimensions biològiques, entenent el fonaments de la microscopia òptica convencional, passant per la microscopia de fluorescència, i acabant amb la microscopia electrònica de rastreig i transmissió.  Ens detindrem especialment en la microscopia de fluorescència tipus confocal què ens proporciona una visió molt dinàmica i atractiva del comportament cel·lular.

 

 

Dimecres, 16 de novembre

 

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

 

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les arts i les ciències

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

 

  

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h.  CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER

   

IES GREGORI MAIANS (Oliva)

 

 

Meteorits: missatgers de l'espai

Juan Usera, departament de Geologia de la Universitat de València

  

Els meteorits actuals procedeixen en la seua majoria del Cinturó d'Asteroides que es troba situat en l'espai entre les òrbites de Mart i Júpiter. No obstant això, hi ha un altre petit grup d'asteroides en l'òrbita de Júpiter i un altre amb òrbites que creuen la de la Terra, sent aquest últim d'especial interès. En el seu viatge a través de l'espai, els meteorits, arriben a impactar sobre els planetes, i ens proporcionen informació sobre la seua composició i origen i també les bases de discussió sobre un possible mecanisme de transmissió de vida elemental entre planetes. Alguns d'aquests meteorits de més de 10 km de diàmetre han estat associats a fenòmens de destrucció massiva d'éssers vius alhora que han afavorit els processos d'evolució de les espècies.

 
 

 

IES NÚM 1 (Quart de Poblet)

 

Matemàtiques Quotidianes

Onofre Monzó, departament de Didàctica de les Matemàtiques de la Universitat de València

 

Hol·lywood ens enreda? Pot existir una criatura com King Kong? Eixim del cinema i anem al supermercat, paguem amb targeta de crèdit, i per què te aquesta forma? Com podem esbrinar si és falsa? Ens demanen el DNI, què te a veure la lletra amb el nombre? Comprem un litre de suc envasat en tetrabric, per què es diu 'tetra' si es tracta d'un paral·lepípede? Quin paper juguen les matemàtiques en la formació dels ciutadans en la societat avançada del segle XXI? Aquests reptes i d'altres temes tenen resposta matemàtica. En gran part les matemàtiques no tracten de fórmules ni d'equacions; tracten de CD i escàners TAC, de parquímetres, d'enquestes electorals i de gràfics informàtics. Les matemàtiques tracten de  veure el nostre món creant representacions amb les què podem treballar per resoldre els problemes que importen. Volem remarcar les connexions entre les matemàtiques contemporànies i la societat moderan. Des de l'explosió tecnològica que va seguir la Segona Guerra Mundial, les matemàtiques s'han convertit en un conjunt de ciències que abasten l'estadística, la informàtica, la investigació operativa i la teoria de decisions, juntament a les àrees més tradicionals. En la ciència i en la indústria els models matemàtics són les ferramentes per excel·lència per resoldre problemes complexos. Es pretén transmetre la potència de les matemàtiques per modelar i resoldre problemes. 

 

 

IES BENAGUASIL (Benaguasil)

   

De l’edat dels metalls als segle XXI (passant per Damasc).

Eduardo Martínez, departament de Química Inorgànica i Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València

   

Des de temps prehistòrics els materials més íntimament lligats al desenvolupament tecnològic són, sens dubte, els metalls. Anem a mostrar l’evolució en la tecnologia metal·lúrgica des de l’Edat dels Metalls fins els nostres dies, passant revista a les fites més significatives des del punt de vista científic i tecnològic. Destacarem la influència que aquests descobriments han tingut en el desenvolupament de la societat, tant en l’àmbit de la millora en les condicions de vida com en les modificacions de les relacions de poder entre els pobles al llarg de la història. Per això passarem revista a les tècniques de metal·lúrgia extractiva, al processat dels metalls i/o aliatges, i a la fabricació d’objectes i dispositius usats en la tecnologia civil i, el que massa sovint és més crític, en les armes que han determinat les esmentades relacions de poder entre les societats existents a cada moment.

 

 

IES PUÇOL (Puçol)

   

 

Molècules i electrons en acció: del nanocosmos molecular a l’electònica molecular.

Eugenio Coronado, departament de Química Inorgànica i Institut de Ciència Molecular

  

Poden els materials moleculars ser una alternativa real als materials tradicionals utilitzats actualment? Podem, a partir d’aquests nous materials, obtenir dispositius molt més petits, eficients i ràpids per a escriure, emmagatzemar, processar, llegir i transferir informació de les que ofereix la microtecnologia actual? És possible dissenyar dispositius intel·ligents de grandària nanomètrica que siguen capaços de detectar cèl·lules malaltes i de guarir-les? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals tracta de respondre l’electrònica molecular. Quan l’electrònica tradicional basada en el silici està arribant als seus límits, sorgeix l’electrònica molecular com alternativa per arribar a l’escala nanomètrica. Estem davant una revolució científica i tecnològica basada en la capacitat, recentment desenvolupada, de manipular i organitzar la matèria a l’escala del nanòmetre. En aquesta nanoescala, la física, la química, la biologia, la ciència de materials i l’enginyeria convergeixen cap als mateixos principis teòrics i tècniques experimentals. En aquesta xerrada presentarem alguns dels avanços recents més significatius obtinguts amb els sistemes moleculars.

  

  

  

IES  MASSAMAGRELL(Massamagrell)

 

 

Einstein, Newton i els daus

José Ros, departament de Física Teòrica de la Universitat de València

 i Institut de Física Corpuscular (CSIC-UVEG)

  

Les lleis de Newton i els moviments planetaris que expliquen són, potser, l’exemple més clàssic de regularitat i ordre. El llançament de daus dóna, per una altra banda, la imatge més tòpica de l’aleatorietat i la impredictibilitat. Semblen difícilment reconciliables. En canvi, cada vegada més, ordre i caos es consideren les dues cares d’una mateixa realitat que lluny de ser manifestacions mútuament excloents van íntimament lligades. I això es pot observar en un ample ventall de fenòmens naturals. Des de moviments astronòmics al comportament del cor o del cervell. Des del creixement de cèl·lules canceroses a la propagació d’epidèmies. Des de la predicció del temps a l’evolució de certes reaccions químiques. En la xerrada es presentaran alguns exemples destacant el que té en comú el seu estudi.  

  

Dijous, 17 de novembre

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

   

 

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les arts i les ciències

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

   

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES MIGUEL BALLESTEROS VIANA (Utiel)

 

 

La biologia del sex-appeal

Ester Desfilis, Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

Per què ens resulten sexy determinats trets facials o corporals? Per què els homes se senten atrets per les jovenetes i, en canvi, les dones s’interessen per homes més grans i ben situats? Recentment alguns científics s’han plantejat que per a comprendre aquests i altres aspectes del comportament humà és necessari començar per reconèixer que es tracta d’un problema de biologia evolutiva. Charles Darwin, en el seu llibre The descent of man, and selection in relation to sex, va ser el primer que tractà el tema de la bellesa humana des d’un punt de vista biològic. Basant-se en els comentaris de diversos missioners britànics, va intentar trobar patrons de bellesa comuns a tots els humans. Probablement a causa dels prejudicis i la falta d’objectivitat científica dels informadors, Darwin va concloure que no hi havia un estàndard general de bellesa: distintes cultures tenien distints patrons de bellesa. Això no obstant, alguns estudis transculturals realitzats recentment han demostrat que sí que existeixen uns patrons de bellesa universals. Persones de diferents classes socials, edats, cultures i races comparteixen un mateix sentit estètic de la bellesa humana i coincideixen a l’hora de discriminar què és atractiu i què no.  

 

 

IES L'ELIANA (L'Eliana)

   

 

Hi ha balenes al Mediterrani?

Juan Antonio Raga, professor del departament de Zoologia

 i Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

  

No només podem afirmar que hi ha balenes al Mediterrani, sinó que podem dir que el mar de Tethis, precursor del Mare Nostrum, va donar recer als antecessors de les balenes actuals i dels cetacis, en general. Aquest viatge evolutiu que va començar fa 55 milions d’anys, i en el qual un grup de mamífers terrestres, a través de notables canvis morfològics i fisiològics es va adaptar a viure al mitjà aquàtic, ha donat lloc a que en el nostre Mediterrani trobem avui una varietat important d’espècies de cetacis. Així, distintes poblacions de balenes, catxalots, dofins, etc.,  s’alimenten, es desplacen i es reprodueixen en les seues aigües. Però aquesta fauna marina, com bona part de la biodiversitat, està des de fa pocs anys seriosament amenaçada per activitats humanes, que cal conèixer i regular mitjançant acords i normes nacionals i internacionals, per a permetre un desenvolupament sostenible de les poblacions humanes compatible amb la conservació del medi ambient.

 

 

    

IES JAUME I EL JUST (Tavernes de la Valldigna)

 

 

 

Canvi global: la nostra empremta sobre la Terra

Fernando Sapiña, departament de Química Inorgànica

i Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València

  

Les últimes dècades hem començat a elaborar una visió global de les relacions que existeixen entre els distints components de la biosfera. Aquest estudi ha mostrat, sens dubte, que van produint-se canvis al medi ambient i que l’origen d’aquestes alteracions inusuals es troba en l’activitat del éssers humans. Fenòmens com ara la pèrdua de biodiversitat, la disminució de la capa d’ozó o el canvi climàtic són símptomes d’una malaltia, són la conseqüència de l’apropiació de la biosfera per la nostra espècie.

 

 

IES XIMEN D'URREA (L'Alcora)

 

 

Contaminació atmosfèrica al Mediterrani: efectes sobre els boscos,

 els conreus i la biodiversitat

Eva Barreno, departament de Botànica i Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

    

 

La troposfera és la capa de l'atmosfera on es desenvolupen els éssers vius; ocupa una capa de més o menys 10 km i està formada per una barreja fascinant de gasos, vapors i partícules en suspensió. Pòl·lens i espores, fums i cendres de volcans, pols de deserts o les delicades fragàncies de boscos i zones marítimes, són també alguns dels seus components naturals. Des de finals del segle XIX, amb el desenvolupament tecnològic i industrial, s'han abocat en ella tot tipus de compostos procedents de fonts molt variades, especialment de la combustió de sediments fòssils -carbonis i derivats del petroli-, explotacions mineres, etc. Actualment, s'ha produït un canvi en la composició de l'aire troposfèric ja que està contaminat per substàncies que induïxen danys morfològics i fisiològics sobre els éssers vius i els materials. En la conca del Mediterrani occidental, l'excés de deposició nitrogenada i de fotooxidants - particularment d'ozó- està afectant l'equilibri dels sistemes forestals, els matolls i la productivitat dels conreus, i és causa principal de pèrdues en biodiversitat i increment d'incendis. Plantes vasculars, molses i líquens són els productors primaris dels ecosistemes; els impactes adversos que reben acaben per influir en la resta de les cadenes tròfiques. Els vegetals i les sues comunitats sofreixen alteracions molt abans que la contaminació puga afectar a la salut humana, i les seues respostes són diferenciades, proporcionen una informació integrada i discriminada sobre la combinació, concentració i permanència de contaminants en un àrea donada. Per aquest motiu, els vegetals són utilitzats per tot el món per a detectar canvis i avaluar riscos potencials deguts a les alteracions físiques i químiques del medi ambient, en definitiva, com a bioindicadors ràpids i fiables de la qualitat mediambiental i de l'estructura i continuïtat ecològica de les comunitats.

   

IES ALMADRAVA (Benidorm)

   

 

Què és l'electrofisiologia?

Vanessa Fernández Descalzo, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

  

IES PARE ARQUÉS (Cocentaina)

  

Cannabis: droga o medicament?

Jorge Manzanares, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

   

Els darrers anys  ha crescut el consum de Cannabis, especialment entre la població dels joves, en part degut a la creença de què el seu consum no pot tenir conseqüències negatives per a la conducta i el cervell dels que el consumeixen perquè també es pot utilitzar per a "tractar malalties". Aquesta afirmació està molt allunyada de la realitat i per això no hi ha més que considerar els opiacis.  La morfina és el fàrmac més utilitzat i eficaç per a tractar el dolor agut i crònic. No obstant això, un derivat de la morfina, l'heroïna, és una de les drogues més devastadores quan s'empra des del punt de vista "recreatiu". Amb les drogues i els fàrmacs cannabinoides ocorre una cosa similar. Als darrers deu anys s'ha caracteritzat un sistema cannabinoide endogen, amb lligams endògens, receptors, i un sistema de recaptació neuronal que ha permès que es comprenga millor els efectes del consum de Cannabis entre els addictes i també que es puguen dissenyar fàrmacs (càpsules, col·liris, etc.) amb aplicacions terapèutiques. En aquesta conferència, es presenten les dues cares de la moneda. El Cannabis consumit amb finalitats no terapèutiques pot causar importants efectes secundaris, especialment en subjectes joves en els què la maduresa psicològica i cerebral encara no està desenvolupada en la seua totalitat i pot desencadenar l'aparició de trastorns psiquiàtrics i neurològics. D'altra banda, la utilització de formes farmacèutiques que contenen els principis actius del Cannabis, o derivats sintètics, poden ser emprats, prescrits per un facultatiu, per a tractar diferents malalties si la seua utilització es dirigeix a alleujar la salut del pacient.

  

 

19.30 h. CONFERÈNCA 

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Cap una química sostenible

Avelino Corma, Institut de Tecnologia Química (CSIC-UPV)

     

En aquesta conferència es presentarà l'impacte positiu i negatiu de la indústria química en les nostres vides. També es mostrarà com l'anomenada química verd desenvolupa processos nets i elimina residus i contaminants. 

 

Divendres, 18 de novembre

 

10.00 h. TALLER D’ASTRONOMIA

Aula d’Astronomia

Facultat de Matemàtiques (Campus de Burjassot)  

 

Enric Marco, tècnic de l'Aula d'Astronomia, inicia aquesta activitat amb una petita xerrada introductòria d’uns vint minuts de durada per tal de detallar les activitats que realitzen els astrònoms i explicar breument els principals objectes celestes. Després, amb el telescopi, es procedirà a l’observació del Sol. S’explicaran les seues principals característiques i com observar-lo de manera segura. En cas de que les condicions atmosfèriques siguen adverses per a l’observació, aquesta part es substituirà per altra activitat de l’Aula d’Astronomia.

 

 

 

12.00 h. MUSEU DE GEOLOGIA  

 Facultat de Biologia (Campus de Burjassot)

 

 

Visita guiada a càrrec d'Ana Garcia, tècnic del Museu de Geologia de la Universitat de València

 

 
12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  
 
 

IES REI EN JAUME (Alzira)

   

 

De la seqüència a la conseqüència.

Ismael Mingarro, departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

 

El segle XX ha resultat apassionant pel que fa a l’estudi del éssers vius. Pràcticament en aquest curt període de temps hem passat de pensar que les reaccions que tenen lloc a la matèria viva eren químicament distintes de les que ocorren a la matèria inanimada, a disposar d’explicacions satisfactòries i estrictament mecanicistes de molts fenòmens a nivell molecular. Sens dubte, el major èxit de l’anàlisi molecular dels éssers vius ha estat el descobriment de la base química de la informació genètica i dels mecanismes que transfereixen aquesta informació des del seu origen en els cromosomes fins les estructures i funcions de la cèl·lula, el que ha culminat en anys recents en el desxiframent del genoma de diversos organismes. El genoma és el material hereditari d'un organisme que especifica les instruccions per al seu desenvolupament i funcionament, i que són transmeses de generació en generació. Però no hem d’oblidar que són les proteïnes, que se’n deriven d’aquests genomes, les encarregades de realitzar la majoria d’aquestes funcions biològiques, cosa que ens planteja guaitar-nos a un nou horitzó, el proteoma.

 

 

IES NÚM. 1 (Requena)

        

 

Un passeig per la flora i els paisatges vegetals valencians

Antoni Aguilella, director del Jardí Botànic, departament de Botànica i Institut Cavanilles de Biodiversitat

i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

El territori valencià es troba situat en la mediterrània occidental, un àrea considerada a nivell mundial com una de les zones més riques en diversitat botànica, on l'acció secular de l'home l'ha transformat completament. En aquesta xerrada es pretén donar una visió panoràmica de la flora i vegetació valenciana seguint un itinerari que ens transporte de la vora de la mar on dominen els ecosistemes dunars i els penya-segats litorals, fins als cims més alts de les muntanyes interiors. Al llarg d'aquest recorregut destacarem les plantes i comunitats vegetals més importants així com els problemes que afronten en l'actualitat per a la seua conservació.

 

  

IES LUIS SIMARRO LACABRA (Xàtiva)

 

 

Minerals biològics

Juan Faus, departament de Química Inorgànica

i Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

  

Gairebé tots els éssers vius generen sòlids inorgànics com a producte de la seua activitat biològica. Aquests biominerals poden ser de naturalesa molt diversa però els més comuns són: CaCO3, Ca3 (PO4)2, SiO2, Fe3 O4. Els biominerals, a més de constituir un dipòsit d’elements essencials per a la vida de l’organisme, tenen un valor funcional: proporcionen un suport estructural i/o una coberta protectora i poden utilitzar-se també com sensors gravitatoris o magnètics. Els biominerals contenen sempre una quantitat important de matèria orgànica, per la qual cosa constitueixen veritables materials  compostos amb propietats mecàniques òptimes. El seu estudi no és sols d’importància bioquímica sinó també industrial, ja que poden servir de model a científics i enginyers en el desenvolupament de nous materials.  

 

   

IES NÚM 1 (Xest)

   

Meteorits: missatgers de l'espai

Juan Usera, departament de Geologia de la Universitat de València

 

Els meteorits actuals procedeixen en la seua majoria del Cinturó d'Asteroides que es troba situat en l'espai entre les òrbites de Mart i Júpiter. No obstant això, hi ha un altre petit grup d'asteroides en l'òrbita de Júpiter i un altre amb òrbites que creuen la de la Terra, sent aquest últim d'especial interès. En el seu viatge a través de l'espai, els meteorits, arriben a impactar sobre els planetes, i ens proporcionen informació sobre la seua composició i origen i també les bases de discussió sobre un possible mecanisme de transmissió de vida elemental entre planetes. Alguns d'aquests meteorits de més de 10 km de diàmetre han estat associats a fenòmens de destrucció massiva d'éssers vius alhora que han afavorit els processos d'evolució de les espècies.

 

 

IES L'OM (Picassent)

   

 

Electrònica molecular: generant llum i energia amb molècules

Enrique Ortí, departament de Química Física de la Universitat de València

  

Gran part de la nostra activitat quotidiana implica la utilització de dispositius com ara el telèfon o l'ordinador, que funcionen gràcies a components electrònics basats en el silici, un material semiconductor inorgànic. No obstant això, la tecnologia del silici té les seues limitacions i, des de principis dels anys noranta, s'està dedicant un gran esforç al desenvolupament d'una nova electrònica basada en la utilització de materials moleculars electroactius. Sense cap dubte, l'esdeveniment que més ha contribuït al desenvolupament d'aquests materials va ser el descobriment dels polímers conductors. Són nous materials que ens ofereixen les propietats elèctriques i òptiques dels metalls i semiconductors, juntament amb les atractives propietats mecàniques, els avantatges de processat i el baix cost econòmic dels polímers. En la primera part d'aquesta exposició es revisaran, utilitzant una perspectiva històrica, els conceptes i característiques fonamentals dels materials moleculars electroactius. En la segona part, l'exposició es centrarà en distintes aplicacions d'aquests materials: dispositius emissors de llum, cèl·lules solars, o nassos electrònics.

 

 

   

Com ens formem: viatges cel·lulars

Cristina Àlvarez, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

El camp del desenvolupament estudia com es formen els distints organismes. Entendre els processos que donen lloc als distints teixits no només suposa un avanç en el coneixement, sinó que ens permet extrapolar la informació adquirida al problema fonamental que ens preocupa, saber com aproximar-nos a les distintes malalties que pateix l’ésser humà. S’ha vist que en algunes patologies ocorren fenòmens idèntics als què es produeixen durant la formació de l’embrió, com ara el cas del càncer. Les cèl·lules proliferen, es diferencien i es mouen seguint patrons de comportament molt similars, sinó idèntics, als què segueixen durant determinades etapes del desenvolupament primerenc.  Així mateix, també es poden estudiar patologies que ocorren durant el desenvolupament embrionari, permetent-nos identificar els responsables de moltes malalties hereditàries. La idea d’aquesta conferència és acostar, a través d’algunes pel·lícules i exemples, a aquests processos de desenvolupament primerenc, com els estudiem en un laboratori i com traiem conclusions dels nostres resultats per a poder entendre que està ocorrent.

 

12.00 h. CONFERÈNCIA

Sala d'actes de la Facultat de Farmàcia (Campus de Burjassot)

 

  

Com s'etiqueta un feix làser?

Rosario Martínez Herrero, Universitat Complutense de Madrid

  

En les darreres dècades, el làser ha deixat de ser un element restringit als laboratoris científics per a convertir-se en un component habitual en molts diversos àmbits de la vida quotidiana. Aquest ampli ús dels feixos làser comporta la necessitat de comparar, classificar i modificar les seues característiques. Es fa necessari, per tant, establir una sèrie d'etiquetes del feix làser que descriguen, per exemple, la forma del seu perfil, la grandària transversal o com s'expandeix quan es propaga. De tot això parlarem en aquesta conferència. 

 

 

  

Diumenge, 20 de novembre

  

10.00 h. FESTA DE LA CIÈNCIA AL JARDÍ BOTÀNIC DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Jardí Botànic (carrer de Quart, 80 - València)  

 

 Festa de la ciència al Jardí Botànic de la Universitat de València

  

Any rere any, celebrem la Festa de la Ciència del Jardí Botànic de la Universitat de València en aquests dies dedicats a divulgar el coneixement científic. L’any 2005 ha estat declarat per la UNESCO com l’Any Mundial de la Física amb motiu del cinquantè aniversari de la mort d’Albert Einstein i del centenari de la publicació d’alguns dels seus articles científics més destacats. Per concloure les activitats que la Universitat de València ha realitzat al llarg de tot l’any amb motiu d’aquesta commemoració, el fil conductor de la ja tradicional Festa de la Ciència girarà al voltant de la física. Aquesta activitat està adreçada a tot tipus de públic, però, a més a més, també es podrà gaudir del marc incomparable que ofereix el Jardí Botànic de la Universitat de València amb tot un ventall de formes, colors i olors per descobrir.

 

 

11.00-13-00 h. - FIRA DE FÍSICA I TECNOLOGIA EXPERIMENTA

 

La Fira de Física i Tecnologia constitueix la fase final del concurs Experimenta que va convocar la Facultat de Física de la Universitat de València. Es tracta d’una exposició dels projectes construïts per estudiants de secundària que han estat seleccionats en el concurs. L’exposició es mostrarà a l’aire lliure en diverses zones del Jardí. Els visitants podran formular totes aquelles qüestions que desitgen per comprendre els principis físics en els què es basen els experiments, i podran votar als concursants i projectes favorits.

 

 En el taller Fisicalandia els més menuts podran construir demostracions senzilles.

 

 

 

13.00-14.00 h. -  2005, una odissea de la física.

  

A l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic començarà l’espectacle científic 2005, una odissea de la física, a càrrec del grup GTF-Arquímedes.

   

2005, una odissea de la física - Grup GTF-Arquímedes

 

14.00-14.30 h. -  Lliurament dels premis del concurs Experimenta

 

A continuació de l’espectacle científic, tindrà lloc el lliurament de premis del concurs Experimenta. El jurat està presidit pel rector de la Universitat de València. Hi assistiran el vicerector de Política Científica i el degà de la Facultat de Física.

 

 

 

Dilluns, 21 de novembre

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES JOSE BALLESTER GOZALVO (València)

 

La investigació a l’Antàrtida: ciència i convivència

Antonio Camacho, departament de Microbiologia i Ecologia i

Institut Cavanilles de Biodiversitat i  Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

L’Antàrtida és un continent consagrat a la ciència i a la natura. En aquesta xerrada tracta de donar una visió sobre el que fem els científics a l’Antàrtida, tant des del punt de vista dels tipus d’investigacions que s’estan fent i els seus objectius, com ara des de la moltes vegades oblidada visió humana del treball, la convivència en unes condicions en molts casos poc confortables i la barreja entre ciència i aventura que tenen moltes de les investigacions que es plantegen. A l’Antàrtida, l’exploració dels secrets de la natura es acompanyada per l’esperit dels exploradors dels segles passats, potser un dels pocs tipus de treball on això encara es pot assaborir hui en dia, on explorar, conèixer, saber, és encara pur plaer.

 

  

 

IES RIBA-ROJA DEL TÚRIA (Riba-Roja del Túria)

 

 

El documental televisiu i la divulgació de la ciència

Miquel Francés, professor de comunicació audiovisual i Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València

 

L’objectiu d’aquesta xerrada és la de presentar un panorama de la divulgació científica a través del documental televisiu; un dels gèneres més fecunds en aquest àmbit. Ens detindrem en l’estudi del procés de producció de documentals sobre ciència, des de la idea inicial fins el muntatge final del programa

 

 

IES LA POBLA DE VALLBONA (La Pobla de Vallbona)

 

Mesurant l’Univers: les escales còsmiques

Vicent Martínez, departament d’Astronomia i Observatori Astronòmic de la Universitat de València

  

Quan observem el cel nocturn i els astres que poblen l’esfera celeste, ens preguntem sovint per la distància a la que es troben. Si reflexionem un poc sobre aquesta qüestió, ens adonem de les dificultats de trobar resposta a una pregunta tan suggeridora. Mesurar les distàncies que ens separen dels estels i dels altres astres és una de les tasques més complicades de l’astronomia. En aquesta conferència expliquem els procediments emprats per la humanitat per endinsar-se en les profunditats còsmiques. Com si disposarem d’una sonda que ens informés de les escales de distància assolides, proposem fer un viatge sense retorn als confins de l’Univers. Començant per les enginyoses tècniques proposades per Aristarc de Samos l’any 250 a.C. per mesurar la distància a la Lluna i al Sol i acabant amb la Llei de Hubble (1929) que ens informa de la distància a la que es troben les galàxies més remotes, veurem com els astrònoms han anat esbrinant, al llarg de la història, la immensitat de l’Univers per tal d’establir una singular cartografia còsmica.  

 

 

IES CONSUELO ARANDA (Alberic)

 

De la seqüència a la conseqüència.

Ismael Mingarro, departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

 

El segle XX ha resultat apassionant pel que fa a l’estudi del éssers vius. Pràcticament en aquest curt període de temps hem passat de pensar que les reaccions que tenen lloc a la matèria viva eren químicament distintes de les que ocorren a la matèria inanimada, a disposar d’explicacions satisfactòries i estrictament mecanicistes de molts fenòmens a nivell molecular. Sens dubte, el major èxit de l’anàlisi molecular dels éssers vius ha estat el descobriment de la base química de la informació genètica i dels mecanismes que transfereixen aquesta informació des del seu origen en els cromosomes fins les estructures i funcions de la cèl·lula, el que ha culminat en anys recents en el desxiframent del genoma de diversos organismes. El genoma és el material hereditari d'un organisme que especifica les instruccions per al seu desenvolupament i funcionament, i que són transmeses de generació en generació. Però no hem d’oblidar que són les proteïnes, que se’n deriven d’aquests genomes, les encarregades de realitzar la majoria d’aquestes funcions biològiques, cosa que ens planteja guaitar-nos a un nou horitzó, el proteoma.

 

 

IES JOAN FUSTER (Sueca)

 

Einstein, 1905

Eugenio Roldan, departament d'Òptica de la Universitat de València

  

Enguany es celebre el centenari de l'annus mirabilis d'Albert Einstein, 1905. Aquell any va produir tres articles que són considerats com a fundacionals en tres àrees de la física. Aquesta xerrada gira al voltant d'aquestes tres revolucionàries idees i tracta de transmetre perquè van ser tan importants per al desenvolupament de la física i en què han contribuït al nostre coneixement del món que ens envolta.

 

 

 

IES SANT MATEU (Sant Mateu)

 

Màgia i Química

Miquel Julve i Anabel Terraes, departament de Química Inorgànica de la Universitat de València

 

Aquesta xerrada consisteix en l'exposició, amb un equipament mínim, d'una dotzena d'experiments químics demostratius, que tenen com a finalitat la d'entretenir al temps que es familiaritza als assistents amb la reacció química en diferents fases (sòlida, líquida i gasosa). S'aprofita la vistositat d'aquests per il·lustrar conceptes teòrics i raonar amb argumentació científica allò que a priori semblaria com a màgic. 

 

 

IES ALMUSSAFES (Almussafes)

   

  

Biodiversitat: conèixer per conservar

Jaime Güemes, conservador del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Linneé, al segle XVII, pensava que en la Terra havia unes 20.000 espècies d’animals i plantes. Un segle més tard, Darwin va multiplicar per deu aquesta xifra. Al segle XX l’estimació es va elevar fins els 2,5 milions d’espècies. Els últims càlculs sobre la biodiversitat terrestre calculen que en el planeta viuen uns 5 milions d’organismes diferents. Sembla que cada vegada hi ha més espècies, que la biodiversitat pot ser encara major. Però, paradoxalment, ens trobem davant una dramàtica certesa: cada vegada hi ha menys espècies. Som conscients de l’extinció de cents d’elles durant els darrers dos segles. Actualment desapareixen set espècies cada dia. Davant aquesta situació ens preguntem: per què desapareixen les espècies? És aquest un procés natural? Quines conseqüències té? Es pot detenir? Són útils totes les espècies? Durant segles les Ciències Naturals es van interessar per conèixer les espècies, avui es preocupen també per la seua conservació.  

 

 

IES IFACH (Calp)

 

Investigar sobre el cervell: una inversió amb futur professional

Salvador Martínez, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

 

 

 

IES SERRA DE MARIOLA (Muro d'Alcoi)

 

El com i el per què del transport entre el nucli i el citoplasma

Jose Manuel Mingot, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

La major part de les cèl·lules vives estan formades per dos grans compartiments (el nucli i el citoplasma) en els què té lloc activitats molt distintes però vitals per a la supervivència de la cèl·lula. Per al bon funcionament cel·lular es necessari una contínua comunicació i un continu transport de components entre aquests dos compartiments cel·lulars. Als darrers deu anys s'han produït una sèrie de descobriments revolucionaris que ens han permès desvetllar com es produeix aquest transport intracel·lular.

 

 

16.00 h. INAUGURACIÓ DE CURS

Col·legi Major Lluís Vives de la Universitat de València

  

Som el que mengem: una aproximació científica a la gastronomia

 

 

 

  

19.30 h. CICLE DE CONFERÈNCIES: BIODIVERSITAT I CONSERVACIÓ AL SEGLE XXI

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

  

L'incert futur de l'àguila imperial

Miguel Ferrer, Estació Biològica de Doñana de Sevilla (CSIC)

     

 

Dimarts, 22 de novembre

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

  

   

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les Arts i les Ciències 

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES VICENTA FERRER ESCRIVÀ (València)

 

 

Pterosauris: els antics amos del cel 

Leopoldo Márquez, departament de Geologia de la Universitat de València

 

Els pterosauris són els primers vertebrats que van arribar la capacitat de volar. Van iniciar el seu domini des dels cels del mesozoic fa 210 milions d’anys, molt abans que existiren les primeres aus. Van ocupar una gran varietat de nínxols ecològics, i això es va traduir en morfologies i grandàries molt diverses. Les seues perfectes adaptacions al vol els converteixen en els organismes voladors més extraordinaris que mai han existit, amb unes prestacions difícils de superar, fins i tot pels actuals dissenys de les màquines voladores humanes.

 

IES RAMON LLULL (València)

  

 

El patrimoni de l'aigua

Jorge Hermosilla, departament de Geografia de la Universitat de València

  

El patrimoni de l’aigua està relacionat amb les infraestructures tradicionals del regadiu valencià, especialment de l’interior. Es tracta de sistemes desconeguts fins i tot pels ciutadans del lloc però que atresoren un gran valor patrimonial, un llegat molt copiós on trobem sínies, molins, sèquies, etc...

 

 

COL·LEGI ASSUMPCIÓ DE N.SRA  (Riba-Roja del Túria)

   

Física nuclear: estrelles i residus

Jose Luís Tain, Institut de Física Corpuscular (CSIC-UVEG)

  

La recerca dels nuclis atòmics s’inicià en les primeres dècades del segle XX i va conduir en poc temps a resultats espectaculars. La paraula nuclear, en general, solament duu a la ment els aspectes més negatius de les aplicacions d’aquesta ciència, i es tendeix a minimitzar els nombrosos aspectes positius. Després d’una breu introducció es presentaran exemples de dos aspectes: de com la física nuclear ens ajuda a comprendre l’evolució de les estrelles i l’origen  dels elements químics (i en darrera instància de nosaltres mateixos), i del problema dels residus d’alta activitat generats pels reactors nuclears ( i com, no obstant això, la física nuclear ens pot ajudar a pal·liar-los).

  

IES N.SRA. COVA SANTA (Sogorb) 

   

El documental televisiu i la divulgació de la ciència

Miquel Francés, professor de comunicació audiovisual i Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València

 

L’objectiu d’aquesta xerrada és la de presentar un panorama de la divulgació científica a través del documental televisiu; un dels gèneres més fecunds en aquest àmbit. Ens detindrem en l’estudi del procés de producció de documentals sobre ciència, des de la idea inicial fins el muntatge final del programa

 

 

IES HISTORIADOR CHABÀS (Dènia) 

 

La biologia del sex-appeal

Ester Desfilis, Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

Per què ens resulten sexy determinats trets facials o corporals? Per què els homes se senten atrets per les jovenetes i, en canvi, les dones s’interessen per homes més grans i ben situats? Recentment alguns científics s’han plantejat que per a comprendre aquests i altres aspectes del comportament humà és necessari començar per reconèixer que es tracta d’un problema de biologia evolutiva. Charles Darwin, en el seu llibre The descent of man, and selection in relation to sex, va ser el primer que tractà el tema de la bellesa humana des d’un punt de vista biològic. Basant-se en els comentaris de diversos missioners britànics, va intentar trobar patrons de bellesa comuns a tots els humans. Probablement a causa dels prejudicis i la falta d’objectivitat científica dels informadors, Darwin va concloure que no hi havia un estàndard general de bellesa: distintes cultures tenien distints patrons de bellesa. Això no obstant, alguns estudis transculturals realitzats recentment han demostrat que sí que existeixen uns patrons de bellesa universals. Persones de diferents classes socials, edats, cultures i races comparteixen un mateix sentit estètic de la bellesa humana i coincideixen a l’hora de discriminar què és atractiu i què no.  

 

 

 

17.00 h. INAUGURACIÓ DE CURS.

Museu de les Ciències Príncipe Felipe - Sala de Premsa

 

Escenaris i actors per a la comunicació científica

 

  

19.30 h. CONFERÈNCA 

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

En l'any Einstein: la dona i la física

Maria Josefa Yzuel, Universitat Autònoma de Barcelona

   

En aquesta conferència, en l’Any Internacional de la Física, es farà una menció a la situació de la dona en la física als inicis del segle XX. La part més documentada d’aquesta versarà sobre la situació en la darrera dècada alhora que s’analitzen els resultats de diversos estudis que s’han iniciat els darrers anys. L’impuls del primer congrés internacional «Women in Physics», organitzat el 2002 per la IUAP (International Union of Pure and Applied Physics), ha portat a la creació de grups especialitzats al si de societats europees i internacionals de física. Així, en desembre de 2002, es va crear en la Reial Societat Espanyola de Física el grup de “Dones en Física” que compta amb la participació d’homes i dones, què entenen que es tracta d’un problema, en general, de la societat. S’han divulgat les resolucions que es van aprovar al Congrés i s’han iniciat accions per tal de millorar la participació minoritària de la dona en la física. S’estudia la participació en l’àmbit universitari, observant que el nombre de dones és ja menor a nivell d’estudiants i que resulta encara molt menor quan avancem en l’escales de professorat. S’ha analitzat també la participació de les dones en les diferents escales d’investigadors del CSIC en les àrees que són afins a la física. Existeix a Espanya l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT), que està treballant també en aquest temes amb una visió global dels problemes de la dona en la ciència i la tecnologia. Finalment es discutiran alguns suggeriments que poden explicar la situació present i que poden ajudar a la dona a desenvolupar la seua professió. 

 

 

Dimecres, 23 de novembre

 

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

 

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les arts i les ciències

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

 

  

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h.  CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER

   

IES BENLLIURE (València)

 

   

 

Un passeig per la flora i els paisatges vegetals valencians

Antoni Aguilella, director del Jardí Botànic, departament de Botànica i Institut Cavanilles de Biodiversitat

i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

  

El territori valencià es troba situat en la mediterrània occidental, un àrea considerada a nivell mundial com una de les zones més riques en diversitat botànica, on l'acció secular de l'home l'ha transformat completament. En aquesta xerrada es pretén donar una visió panoràmica de la flora i vegetació valenciana seguint un itinerari que ens transporte de la vora de la mar on dominen els ecosistemes dunars i els penya-segats litorals, fins als cims més alts de les muntanyes interiors. Al llarg d'aquest recorregut destacarem les plantes i comunitats vegetals més importants així com els problemes que afronten en l'actualitat per a la seua conservació.

 
 

 

IES CAMPANAR (València)

 

 

La vida a trenc d’alba: una excursió als remotíssims orígens de la vida terrestre

Juli Peretó, departament de Bioquímica i Biologia Molecular i Institut Cavanilles de Biodiversitat

 i Biologia Evolutiva de la Univesitat de València

 

La vida és una conseqüència de l’evolució còsmica, un fenomen d’estels de segona generació, present en un planeta rocós amb aigua líquida. Considerada de forma individual la vida és autopoètica, cel·lular i replicativa. Col·lectivament, la vida és evolutiva, diversa i extensa. La biosfera ocupa una capa d’uns 20 km, des de les fondàries marines i l’interior rocós de l’escorça fins els més diversos racons de la superfície. La vida s’ha adaptat a condicions ambientals molt diferents. Però aquesta fabulosa biodiversitat cap dins d’un esquema filogenètic senzill. Sota la mirada bioquímica tota la vida és una i l’explicació més simple és que hi hagué un ancestre comú universal. Quins serien els processos que portarien d’una Terra inhòspita i deshabitada a la proliferació de les primeres poblacions microbianes? Hi ha altres llocs de l’Univers on ha pogut originar-se la vida? Estem en condicions de simular en el laboratori un fenomen tan extraordinari com la transició de la química a la biologia?

 

 

IES ADEMÚS (Ademús)

   

 

El patrimoni de l'aigua

Jorge Hermosilla, departament de Geografia de la Universitat de València

  

El patrimoni de l’aigua està relacionat amb les infrastructures tradicionals del regadiu valencià, especialment de l’interior. Es tracta de sistemes desconeguts fins i tot pels ciutadans del lloc però que atresoren un gran valor patrimonial, un llegat molt copiós on trobem sínies, molins, sèquies, etc...

 

 

IES MIRALCAMP (Vilareal)

   

 

De la seqüència a la conseqüència.

Ismael Mingarro, departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

 

El segle XX ha resultat apassionant pel que fa a l’estudi del éssers vius. Pràcticament en aquest curt període de temps hem passat de pensar que les reaccions que tenen lloc a la matèria viva eren químicament distintes de les que ocorren a la matèria inanimada, a disposar d’explicacions satisfactòries i estrictament mecanicistes de molts fenòmens a nivell molecular. Sens dubte, el major èxit de l’anàlisi molecular dels éssers vius ha estat el descobriment de la base química de la informació genètica i dels mecanismes que transfereixen aquesta informació des del seu origen en els cromosomes fins les estructures i funcions de la cèl·lula, el que ha culminat en anys recents en el desxiframent del genoma de diversos organismes. El genoma és el material hereditari d'un organisme que especifica les instruccions per al seu desenvolupament i funcionament, i que són transmeses de generació en generació. Però no hem d’oblidar que són les proteïnes, que se’n deriven d’aquests genomes, les encarregades de realitzar la majoria d’aquestes funcions biològiques, cosa que ens planteja guaitar-nos a un nou horitzó, el proteoma.

  

  

IES  VICTORIA KENT (Elx)

 

 

Desxifrem el llenguatge de les neurones

Patricio Orio, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

Electricitat en el nostre cos? L’origen del comportament elèctric de les neurones s’explica a partir de conceptes bàsics de biologia, química i física. El 1952, els experiments què Alan Hodgkin i Andrew Huxley realitzaren en l’axó gegant del calamar els va permetre postular un model matemàtic de l'impuls nerviós que amb el pas dels anys segueix sent utilitzat. La convergència de diferents disciplines, l’ús de tècniques innovadores i una anàlisi exhaustiu de les dades experimentals, van fer d’aquest treball una de les fites més importants de la neurociència.

 

 

IES L'ENCANTA (Rojales)

 

El teu cervell et controla

Adolfo Aracil, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

La ciència no és una cosa llunyana i estranya, sinó que és un mètode que ens permet entendre un poc més el món que ens envolta i, també, a nosaltres mateixos. Amb petites experiències pràctiques (exemples sobre la percepció, l'evocació d'alguns reflexos, veure com canvia el ritme cardíac en determinades circumstàncies d'activació o relaxació, etc.) intentarem, d'una banda, reflexionar sobre la importància de la ciència com el mètode més objectiu per a l'adquisició del nou coneixement. I d'altra, entrar més específicament a parlar sobre el funcionament del sistema nerviós il·lustrant al públic amb alguns principis del seu funcionament.

   

 

Dijous, 24 de novembre

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

   

 

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les arts i les ciències

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

  

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES SANT VICENT FERRER (Algemesí)

 

Passat, present i futur dels aliments

José Vicente Carbonell, Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC)

 

Es revisa l’alimentació humana des de la prehistòria fins als nostres dies, i s’extrapolen les tendències de consum per a predir el tipus d’aliments que consumirem en el futur en el nostre entorn socioeconòmic. La xerrada se centra fonamentalment en els aspectes científics i tecnològics de la gamma d’aliments, naturals o processats, que consumim, i de com s’han anat incorporant a la nostra dieta habitual, fins arribar a la gran diversitat actual: aliments convencionals, orgànics, funcionals, transgènics, empobrits o enriquits en micronutrients o macronutrients, etc. També es comenten les noves tecnologies de processament d’aliments i els aspectes històrics, actuals i futurs, de la seguretat alimentària. 

 

 

IES ELS EVOLS  (L'Alcudia)

   

 

Contaminació atmosfèrica al Mediterrani: efectes sobre els boscos,

 els conreus i la biodiversitat

 Eva Barreno, departament de Botànica i Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

   

 

La troposfera és la capa de l'atmosfera on es desenvolupen els éssers vius; ocupa una capa de més o menys 10 km i està formada per una barreja fascinant de gasos, vapors i partícules en suspensió. Pòl·lens i espores, fums i cendres de volcans, pols de deserts o les delicades fragàncies de boscos i zones marítimes, són també alguns dels seus components naturals. Des de finals del segle XIX, amb el desenvolupament tecnològic i industrial, s'han abocat en ella tot tipus de compostos procedents de fonts molt variades, especialment de la combustió de sediments fòssils -carbonis i derivats del petroli-, explotacions mineres, etc. Actualment, s'ha produït un canvi en la composició de l'aire troposfèric ja que està contaminat per substàncies que induïxen danys morfològics i fisiològics sobre els éssers vius i els materials. En la conca del Mediterrani occidental, l'excés de deposició nitrogenada i de fotooxidants - particularment d'ozó- està afectant l'equilibri dels sistemes forestals, els matolls i la productivitat dels conreus, i és causa principal de pèrdues en biodiversitat i increment d'incendis. Plantes vasculars, molses i líquens són els productors primaris dels ecosistemes; els impactes adversos que reben acaben per influir en la resta de les cadenes tròfiques. Els vegetals i les sues comunitats sofreixen alteracions molt abans que la contaminació puga afectar a la salut humana, i les seues respostes són diferenciades, proporcionen una informació integrada i discriminada sobre la combinació, concentració i permanència de contaminants en un àrea donada. Per aquest motiu, els vegetals són utilitzats per tot el món per a detectar canvis i avaluar riscos potencials deguts a les alteracions físiques i químiques del medi ambient, en definitiva, com a bioindicadors ràpids i fiables de la qualitat mediambiental i de l'estructura i continuïtat ecològica de les comunitats.

 

 

    

IES PERE D'ESPLUGUES (La Pobla Llarga)

 

 

 

El CERN, una forma d’intuir el Big-Bang.

Joan Fuster, Institut de Física Corpuscular (CSIC-UVEG)

 

El CERN, fundat al 1954, és el laboratori europeu per a la investigació fonamental en física de partícules, en el que participen 24 estats. La seua recerca es basa en la utilització de grans acceleradors com microscopis molt potents que permeten estudiar l’estructura de la matèria. Les altes energies arribades en aquests acceleradors recreen condicions que només van existir en els moments inicials de l’Univers actual, pròxims al Bing-Bang. L’origen de la massa de les partícules, la identificació de la matèria fosca, l’asimetria matèria-antimatèria són qüestions fonamentals que, entre altres, s’abordaran en els futurs experiments en l’accelerador LHC del 2007. El desenvolupament de tècniques de detecció i eines de computació adequades a les condicions d’experimentació ha donat lloc a aplicacions amb gran impacte social tant en el camp de la física mèdica com en la informàtica, amb la invenció del web.

 

 

 

IES BIAR (Biar)

 

 

Com ens formem: viatges cel·lulars

Cristina Àlvarez, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

  

El camp del desenvolupament estudia com es formen els distints organismes. Entendre els processos que donen lloc als distints teixits no només suposa un avanç en el coneixement, sinó que ens permet extrapolar la informació adquirida al problema fonamental que ens preocupa, saber com aproximar-nos a les distintes malalties que pateix l’ésser humà. S’ha vist que en algunes patologies ocorren fenòmens idèntics als què es produeixen durant la formació de l’embrió, com ara el cas del càncer. Les cèl·lules proliferen, es diferencien i es mouen seguint patrons de comportament molt similars, sinó idèntics, als què segueixen durant determinades etapes del desenvolupament primerenc.  Així mateix, també es poden estudiar patologies que ocorren durant el desenvolupament embrionari, permetent-nos identificar els responsables de moltes malalties hereditàries. La idea d’aquesta conferència és acostar, a través d’algunes pel·lícules i exemples, a aquests processos de desenvolupament primerenc, com els estudiem en un laboratori i com traiem conclusions dels nostres resultats per a poder entendre que està ocorrent.  

 

 

19.30 h. CONFERÈNCIA 

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Què és el món i com ho sabem?

Jorge Velasco, delegat del CSIC a Brussel·les

     

Des de que Albert Einstein publicà tres articles revolucionaris el 1905, la comprensió de l'estructura de la matèria ha progressat espectacularment. Cent anys després descrivim l'estat actual dels nostres coneixements així com els mitjans, tant conceptuals com materials, emprats per obtenir-los. Per concloure s'exposaran possibles línies de progrés futur.

 

 

Divendres, 25 de novembre

 

10.00 h. TALLER D’ASTRONOMIA

Aula d’Astronomia

Facultat de Matemàtiques (Campus de Burjassot)  

 

Enric Marco, tècnic de l'Aula d'Astronomia, inicia aquesta activitat amb una petita xerrada introductòria d’uns vint minuts de durada per tal de detallar les activitats que realitzen els astrònoms i explicar breument els principals objectes celestes. Després, amb el telescopi, es procedirà a l’observació del Sol. S’explicaran les seues principals característiques i com observar-lo de manera segura. En cas de que les condicions atmosfèriques siguen adverses per a l’observació, aquesta part es substituirà per altra activitat de l’Aula d’Astronomia.

   

12.00 h. MUSEU DE GEOLOGIA  

 Facultat de Biologia (Campus de Burjassot)

 

 

Visitat guiada a càrrec d'Ana Garcia, tècnic del Museu de Geologia de la Universitat de València

 

 
12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  
 

IES MANUEL SANCHIS GUARNER (Silla)

   

 

 

Electrònica molecular: generant llum i energia amb molècules

Enrique Ortí, departament de Química Física de la Universitat de València

  

Gran part de la nostra activitat quotidiana implica la utilització de dispositius com ara el telèfon o l'ordinador, que funcionen gràcies a components electrònics basats en el silici, un material semiconductor inorgànic. No obstant això, la tecnologia del silici té les seues limitacions i, des de principis dels anys noranta, s'està dedicant un gran esforç al desenvolupament d'una nova electrònica basada en la utilització de materials moleculars electroactius. Sense cap dubte, l'esdeveniment que més ha contribuït al desenvolupament d'aquests materials va ser el descobriment dels polímers conductors. Són nous materials que ens ofereixen les propietats elèctriques i òptiques dels metalls i semiconductors, juntament amb les atractives propietats mecàniques, els avantatges de processat i el baix cost econòmic dels polímers. En la primera part d'aquesta exposició es revisaran, utilitzant una perspectiva històrica, els conceptes i característiques fonamentals dels materials moleculars electroactius. En la segona part, l'exposició es centrarà en distintes aplicacions d'aquests materials: dispositius emissors de llum, cèl·lules solars, o nassos electrònics.

 

 

IES LA MARXADELLA (Torrent)

           

  

 

Minerals biològics

Juan Faus, departament de Química Inorgànica

i Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València

  

Gairebé tots els éssers vius generen sòlids inorgànics com a producte de la seua activitat biològica. Aquests biominerals poden ser de naturalesa molt diversa però els més comuns són: CaCO3, Ca3 (PO4)2, SiO2, Fe3 O4. Els biominerals, a més de constituir un dipòsit d’elements essencials per a la vida de l’organisme, tenen un valor funcional: proporcionen un suport estructural i/o una coberta protectora i poden utilitzar-se també com sensors gravitatoris o magnètics. Els biominerals contenen sempre una quantitat important de matèria orgànica, per la qual cosa constitueixen veritables materials  compostos amb propietats mecàniques òptimes. El seu estudi no és sols d’importància bioquímica sinó també industrial, ja que poden servir de model a científics i enginyers en el desenvolupament de nous materials.  

 

   

CENTRE CONCERTAT N.SRA DEL SOCORS (Benetússer)

   

Canvi global: la nostra empremta sobre la Terra

Fernando Sapiña, departament de Química Inorgànica

i Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València

 

 

Les últimes dècades hem començat a elaborar una visió global de les relacions que existeixen entre els distints components de la biosfera. Aquest estudi ha mostrat, sens dubte, que van produint-se canvis al medi ambient i que l’origen d’aquestes alteracions inusuals es troba en l’activitat del éssers humans. Fenòmens com ara la pèrdua de biodiversitat, la disminució de la capa d’ozó o el canvi climàtic són símptomes d’una malaltia, són la conseqüència de l’apropiació de la biosfera per la nostra espècie.

 

 

 

IES L'OM (Picassent)

  

  

Visionant la vida en directe: dinàmica cel·lular per microscopia

Luis M. Gutierrez, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

La microscopia, en les seues diverses modalitats, forma part de la metodologia científica fonamental per entendre el comportament de la vida, i per això s'ha hagut d'adaptar l'estudi de les magnituds biològiques que van des del rang cel·lular (10 a 100 µm) fins el propi d'estructures intracel·lulars, virus i bacteris (10 a 1000 nm). Aquesta conferència ens presenta l'estudi de diferents tipus de sistemes de microscopia dissenyats per cobrir aquests rangs de dimensions biològiques, entenent el fonaments de la microscopia òptica convencional, passant per la microscopia de fluorescència, i acabant amb la microscopia electrònica de rastreig i transmissió.  Ens detindrem especialment en la microscopia de fluorescència tipus confocal què ens proporciona una visió molt dinàmica i atractiva del comportament cel·lular.

 

 

    

 

19.30 h. BAR DE LES CIÈNCIES

La Linterna Jazz Café 

(carrer la Llanterna, 11 -València)

 

  

Ciutadà Einstein

Víctor Navarro, Antoni Roca, Jorge Velasco, Óscar Vilarroya

  

Moderan: Emili Piera

Música: Josvi Muñoz-Project Group (Pedro Alarcon, Miquel Asensio, Santi Navalón, Josvi Muñoz) 

  

 Més informació

 

Dilluns, 28 de novembre

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

  

IES BLASCO IBAÑEZ (Cullera)

  

Córrer, saltar i viatjar... matemàtiques en moviment

Francesc Montes i Àngel Corberan, departament d’Estadística i

Investigació Operativa de la Universitat de València.

 

Tractarem en aquesta xerrada dels orígens i les aplicacions dels problemes de rutes de vehicles: com travessar ponts, escapar de laberints, saltar amb el cavall per totes les caselles del tauler d’escacs, ajudar a repartir el correu als carters xinesos i fer la vida més fàcil i el camí més curt als viatjants de comerç.

 

 

  

IES EL CLOT (València)

 

Einstein, 1905

Eugenio Roldan, departament d'Òptica de la Universitat de València

 

Enguany es celebra el centenari de l'annus mirabilis d'Albert Einstein, 1905. Aquell any va produir tres articles que són considerats com a fundacionals en tres àrees de la física. Aquesta xerrada gira al voltant d'aquestes tres revolucionàries idees i tracta de transmetre perquè van ser tan importants per al desenvolupament de la física i en què han contribuït al nostre coneixement del món que ens envolta.

 

IES AUSIÀS MARCH (València)

  

 

Biologia de l’alcohol i del seu consum durant l’adolescència

Consuelo Guerri, Fundació Valenciana d’Investigacions Biomèdiques de València

 

Coneixem les begudes alcohòliques des d’antuvi. Quan parlem d’alcohol ens referim a l’alcohol etílic o etanol, que s’obté per fermentació d’hidrats de carboni, com el midó o la glucosa que es troben a les fruites. Els efectes embriagants de begudes alcohòliques naturals com el vi i la cervesa van ser utilitzats com vincle litúrgic per egipcis, grecs, romans i hebreus. Quan prenguem una beguda alcohòlica, l’alcohol s’absorbeix i passa al torrent circulatori distribuint-se per tot l’organisme, inclòs el cervell. El 90% és metabolitzat en el fetge i aproximadament un 10% és excretat per l’orina i la suor. Els nivells d’alcohol en sang o alcoholèmia determinen l’efecte que produeix. Baixos nivells, causen relaxació i eufòria, mentre que alts nivells produeixen somnolència i poden donar lloc al coma o la mort. De fet, l’alcohol no és un estimulant, com de vegades es creu, és un depressor del sistema nerviós central que adorm progressivament el funcionament dels centres cerebrals superiors, produint desinhibició. L’eufòria inicial que provoca es deu al fet que la seua primera acció inhibidora es produeix sobre els centres cerebrals de l’autocontrol. El metabolisme de l’alcohol produeix 7 kcal/g, encara que es consideren “calories buides” ja que la majoria de les begudes alcohòliques no aporten elements nutritius essencials, com proteïnes i vitamines. El consum moderat d’alcohol pot prevenir malalties cardiovasculars, però el consum excessiu i continuat produeix trastorns gastrointestinals i danya el fetge i el cervell, associant-se a nombroses patologies incloent càncer d’esòfag, estómac, mama, etc. L’alcohol és a més una droga, amb acció de reforç del seu propi consum i amb capacitat de crear, igual que altres drogues, tolerància i dependència. Estudis recents indiquen que l’abús d’alcohol en l’adolescència de forma crònica i intermitent (caps de setmana), pot produir canvis en algunes funcions biològiques, com afectar al creixement, generant un augment de pes i alterar el funcionament normal del fetge. Igualment, s’ha demostrat que el consum d’alcohol durant aquest període pot alterar la funció cerebral i tenir conseqüències i efectes negatius a llarg termini, com augmentar el risc de patir problemes d’alcoholisme i addicció a aquesta i altres drogues.

 

  

IES SANT MATEU (Sant Mateu)

 

Mesurant l’Univers: les escales còsmiques

Vicent Martínez, departament d’Astronomia i Observatori Astronòmic de la Universitat de València

  

Quan observem el cel nocturn i els astres que poblen l’esfera celeste, ens preguntem sovint per la distància a la que es troben. Si reflexionem un poc sobre aquesta qüestió, ens adonem de les dificultats de trobar resposta a una pregunta tan suggeridora. Mesurar les distàncies que ens separen dels estels i dels altres astres és una de les tasques més complicades de l’astronomia. En aquesta conferència expliquem els procediments emprats per la humanitat per endinsar-se en les profunditats còsmiques. Com si disposarem d’una sonda que ens informés de les escales de distància assolides, proposem fer un viatge sense retorn als confins de l’Univers. Començant per les enginyoses tècniques proposades per Aristarc de Samos l’any 250 a.C. per mesurar la distància a la Lluna i al Sol i acabant amb la Llei de Hubble (1929) que ens informa de la distància a la que es troben les galàxies més remotes, veurem com els astrònoms han anat esbrinant, al llarg de la història, la immensitat de l’Univers per tal d’establir una singular cartografia còsmica.  

 

 

 

IES XÀBIA (Xàbia)

   

Aplicacions de la biologia molecular

Marcos Aldea, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC)

 

El segle XX ha resultat apassionant pel que fa a l’estudi del éssers vius. Pràcticament en aquest curt període de temps hem passat de pensar que les reaccions que tenen lloc a la matèria viva eren químicament distintes de les que ocorren a la matèria inanimada, a disposar d’explicacions satisfactòries i estrictament mecanicistes de molts fenòmens a nivell molecular. Sens dubte, el major èxit de l’anàlisi molecular dels éssers vius ha estat el descobriment de la base química de la informació genètica i dels mecanismes que transfereixen aquesta informació des del seu origen en els cromosomes fins les estructures i funcions de la cèl·lula, el que ha culminat en anys recents en el desxiframent del genoma de diversos organismes. El genoma és el material hereditari d'un organisme que especifica les instruccions per al seu desenvolupament i funcionament, i que són transmeses de generació en generació. Però no hem d’oblidar que són les proteïnes, que se’n deriven d’aquests genomes, les encarregades de realitzar la majoria d’aquestes funcions biològiques, cosa que ens planteja guaitar-nos a un nou horitzó, el proteoma.

 

 

   

19.30 h. CICLE DE CONFERÈNCIES: BIODIVERSITAT I CONSERVACIÓ AL SEGLE XXI

Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Erosió genètica en poblacions de l'ós

Isabel Rey, Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid (CSIC)

      

 

Dimarts, 29 de novembre

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

   

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les Arts i les Ciències 

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

IES LA SERRANIA  (Villar de l'Arquebisbe)

 

 

De l’edat dels metalls als segle XXI (passant per Damasc).

Eduardo Martínez, departament de Química Inorgànica i Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València

 

Des de temps prehistòrics els materials més íntimament lligats al desenvolupament tecnològic són, sens dubte, els metalls. Anem a mostrar l’evolució en la tecnologia metal·lúrgica des de l’Edat dels Metalls fins els nostres dies, passant revista a les fites més significatives des del punt de vista científic i tecnològic. Destacarem la influència que aquests descobriments han tingut en el desenvolupament de la societat, tant en l’àmbit de la millora en les condicions de vida com en les modificacions de les relacions de poder entre els pobles al llarg de la història. Per això passarem revista a les tècniques de metal·lúrgia extractiva, al processat dels metalls i/o aliatges, i a la fabricació d’objectes i dispositius usats en la tecnologia civil i, el que massa sovint és més crític, en les armes que han determinat les esmentades relacions de poder entre les societats existents a cada moment.

 

IES FRANCESC FERRER I GUARDIA (València)

 

Neandertals i cromanyons: els primers pobladors de les terres valencianes. 

Valentín Villaverde, departament de  Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València

 

A partir de la informació obtinguda a l’excavació de distints jaciments arqueològics (Cova Negra, Cova dels Cendres, etc.) es traçarà un panorama de la seqüència regional i dels mètodes d’investigació amb els quals treballa l’arqueologia prehistòrica. Els temes centrals de l’exposició seran la valoració del registre fòssil en el marc del procés evolutiu humà; l’establiment de les diferències en el sistema d’ocupació del territori i el tipus de mobilitat entre les poblacions de neandertals (Paleolític Mitjà) i de cromanyons (Paleolític Superior); la valoració dels canvis en els sistemes d’aprofitament dels recursos i la tecnologia; i l’aparició de les primeres manifestacions artístiques i simbòliques. Finalment es tractarà de l’extinció dels neandertals i de la seua contribució a la humanitat moderna. Tot això emmarcat en l’àmbit regional i europeu i a la llum de les aportacions de la biologia molecular, la paleontologia humana i l’arqueologia prehistòrica.  

  

IES LA CREUETA (Onil) 

 

 

Les cèl·lules es mouen

Alejandro Barrallo, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

Que les cèl·lules es mouen és una noció ben entesa. Tots sabem que la sang circula per les venes i que el cor batega, per exemple.  Però del que tracta aquesta conferència és del moviment de les cèl·lules dins d’un organisme, moviments que tenen un sentit i direcció particulars. El moment en el què més moviments cel·lulars es produeixen és en el desenvolupament embrionari, cosa lògica ja que a partir d’una cèl·lula s’ha de formar un organisme complet amb tots els seus òrgans. Així es parlarà de tres moviments en particular: el de les cèl·lules que formen el cervell i els àxons que estableixen les connexions neuronals, el de les cèl·lules durant la grastrulació i per últim, el de les cèl·lules que formen la cresta neural.

 

  

Dimecres, 30 de novembre

 

 

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

 

 

 

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les arts i les ciències

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

 

   

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h.  CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER

    

IES FEDERICA MONTSENY (Burjassot)

 

   

 

Un passeig per la flora i els paisatges vegetals valencians

Antoni Aguilella, director del Jardí Botànic, departament de Botànica i Institut Cavanilles de Biodiversitat

i Biologia Evolutiva de la Universitat de València

  

El territori valencià es troba situat en la mediterrània occidental, un àrea considerada a nivell mundial com una de les zones més riques en diversitat botànica, on l'acció secular de l'home l'ha transformat completament. En aquesta xerrada es pretén donar una visió panoràmica de la flora i vegetació valenciana seguint un itinerari que ens transporte de la vora de la mar on dominen els ecosistemes dunars i els penya-segats litorals, fins als cims més alts de les muntanyes interiors. Al llarg d'aquest recorregut destacarem les plantes i comunitats vegetals més importants així com els problemes que afronten en l'actualitat per a la seua conservació.

 
 

 

IES CAMPANAR (València)

 

 

La investigació a l’Antàrtida: ciència i convivència

Antonio Camacho, departament de Microbiologia i Ecologia i

Institut Cavanilles de Biodiversitat i  Biologia Evolutiva de la Universitat de València

 

L’Antàrtida és un continent consagrat a la ciència i a la natura. En aquesta xerrada tracta de donar una visió sobre el que fem els científics a l’Antàrtida, tant des del punt de vista dels tipus d’investigacions que s’estan fent i els seus objectius, com ara des de la moltes vegades oblidada visió humana del treball, la convivència en unes condicions en molts casos poc confortables i la barreja entre ciència i aventura que tenen moltes de les investigacions que es plantegen. A l’Antàrtida, l’exploració dels secrets de la natura es acompanyada per l’esperit dels exploradors dels segles passats, potser un dels pocs tipus de treball on això encara es pot assaborir hui en dia, on explorar, conèixer, saber, és encara pur plaer.

 

 

IES CLARA CAMPOAMOR (Alaquas)

 

 

Amb el menjar no es juga

Emilia Matallana, departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

    

Tot el que ens mengem té un origen biològic, és a dir, que els nostres aliments són organismes vius o procedeixen d’ells. Les carns, els peixos, les fruites i les verdures són clars exemples, però també la llet i tots els seus derivats, els sucs, el vi, la cervesa, etc., que procedeixen de transformacions microbianes de productes d’origen animal o vegetal. Al llarg de la història, l’home ha anat seleccionant de manera més o menys premeditada les millors matèries primes per a la seua alimentació, però en l’actualitat, els grans avanços en el coneixement de la biologia molecular dels organismes i el desenvolupament de poderoses metodologies de detecció, obtenció i manipulació del material genètic, fan possible el disseny d’aliments amb propietats noves o millorades i ofereixen interessants eines per al control de qualitat i seguretat alimentària.

 

 

IES ÉNGUERA (Énguera)

 

 

Mesurant l’Univers: les escales còsmiques

Vicent Martínez, departament d’Astronomia i Observatori Astronòmic de la Universitat de València

  

Quan observem el cel nocturn i els astres que poblen l’esfera celeste, ens preguntem sovint per la distància a la que es troben. Si reflexionem un poc sobre aquesta qüestió, ens adonem de les dificultats de trobar resposta a una pregunta tan suggeridora. Mesurar les distàncies que ens separen dels estels i dels altres astres és una de les tasques més complicades de l’astronomia. En aquesta conferència expliquem els procediments emprats per la humanitat per endinsar-se en les profunditats còsmiques. Com si disposarem d’una sonda que ens informés de les escales de distància assolides, proposem fer un viatge sense retorn als confins de l’Univers. Començant per les enginyoses tècniques proposades per Aristarc de Samos l’any 250 a.C. per mesurar la distància a la Lluna i al Sol i acabant amb la Llei de Hubble (1929) que ens informa de la distància a la que es troben les galàxies més remotes, veurem com els astrònoms han anat esbrinant, al llarg de la història, la immensitat de l’Univers per tal d’establir una singular cartografia còsmica.

  

  

IES GRAN VIA (Alacant)

 

Què és l'electrofisiologia?

Vanessa Fernández Descalzo, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

 

12.30 h.  CICLE DE CONFERÈNCIES DESÈ PREMI EUROPEU DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA ESTUDI GENERAL 

 

Sala d'Actes de la Biblioteca de Ciències del Campus de Burjassot

 

Amb la col·laboració de la Societat Catalana de Biologia

 

 

El repte energètic.

Gestionant el llegat de Prometeu.

 

Fernando Sapiña

 

Finalista del Desé Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»

 

 

Col·lecció Sense Fronteres

  

L'actual sistema energètic està basat en uns recursos no renovables, els combustibles fòssils, i el seu ús porta aparellat una sèrie de problemes, com l'augment de la concentració diòxid de carboni en l'atmosfera. En aquest llibre s'analitza i s'explica quina serà la naturalesa d'un nou sistema energètic sostenible basat en fonts renovables.

 

L'element central d'aquesta font d'energia del futur és l'hidrogen, que substituirà els combustibles derivats del petroli, emmagatzemarà l'energia obtinguda de les fonts renovables intermitents i pdorà convertir-se en electricitat en una pila de combustible. La transició dels actuals recursos no renovables a l'hidrogen no pot ser immediata, i tant la Comissió Europea com els Estats Units estan planificant la millor forma de dur-la a terme. Mentrestant, a Islàndia han pres la iniciativa i, per a l'any 2030, seran la primera economia de l'hidrogen del món.

 

 

 

Fernando Sapiña (València, 1964) és professor del departament de Química Inorgànica i investigador de l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València. La seua investigació està orientada al disseny de vies de síntesi de materials amb composició, microestructura i propietats controlades. Ha treballat, entre altres temes, en magnetisme molecular, superconductors i materials magnetoresistius; és autor de més de setanta articles d'investigació. Pel que fa a la docència, imparteix distints mòduls amb continguts relacionats amb la química del medi ambient i la ciència de la cuina. Col·labora habitualment en les revistes Mètode i Saó amb articles de divulgació  científica, i és autor del llibre Un futur sostenible?, publicat en aquesta col·lecció. Amb El repte energètic ha resultat finalista del X Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General.

 

 

  

Dijous, 1 de desembre

10.00 h. RUTES MATEMÀTIQUES

   

 

R2 - De l'Escola de Magisteri a la Ciutat de les arts i les ciències

Punt de trobada: Escola de Magisteri

 

R4 - Del Mercat de Colom a La Nau 

Punt de trobada: Ciril Amorós, 29 (casa 1908) 

   

En col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî, es pretén utilitzar aquest entorn com un recurs didàctic per a la divulgació, l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques amb l’objectiu que qualsevol ciutadà o els estudiants desenvolupen actituds positives cap a elles i aconseguir un aprenentatge més significatiu. Les rutes previstes faran que l’entorn del nucli antic de la ciutat de València i les instal·lacions més modernes, com el Museu de Ciències Príncipe Felipe, els seus carrers, els seus parcs i establiments públics, puguen convertir-se en una important font d’activitats matemàtiques. L’objectiu de l’activitat és que els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari i de batxiller aprenguen a veure i a apreciar les matemàtiques del seu entorn d’una forma agradable. La ruta s’iniciarà amb una sessió prèvia on es treballarà l’itinerari amb plànols de la ciutat i se’ls farà lliurament del material necessari (cintes mètriques, clinòmetres, calculadores, quaderns didàctics...)  

 

 

12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  

 

SECCIÓ IES ANTONIO SEQUEROS (Els Montesins) 

 

 

Investigar sobre el cervell: una inversió amb futur professional

Salvador Martínez, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH)

 

  

12.30 h. PRESENTACIÓ DE VÍDEOS INSTITUCIONALS 

Sala d'actes del CAmpus de Burjassot (Aulari Interfacultatiu) 

 

Presentació de vídeos institucionals

A càrrec de Francesc Tortosa, vicerector d'Extensió Universitària i

Manuel Costa, vicerector de Política Científica

      

 

19.30 h. BAR DE LES CIÈNCIES

 

CSI L'Eliana: detectius moleculars

 

 Activitat anul·lada per causa de força de major

 

Aquesta activitat es realitzarà el pròxim dia 12 de desembre.

 

Divendres, 2 de desembre

 

10.00 h. TALLER D’ASTRONOMIA

Aula d’Astronomia

Facultat de Matemàtiques (Campus de Burjassot)  

 

Enric Marco, tècnic de l'Aula d'Astronomia, inicia aquesta activitat amb una petita xerrada introductòria d’uns vint minuts de durada per tal de detallar les activitats que realitzen els astrònoms i explicar breument els principals objectes celestes. Després, amb el telescopi, es procedirà a l’observació del Sol. S’explicaran les seues principals característiques i com observar-lo de manera segura. En cas de que les condicions atmosfèriques siguen adverses per a l’observació, aquesta part es substituirà per altra activitat de l’Aula d’Astronomia.

 

  

12.00 h. MUSEU DE GEOLOGIA  

 Facultat de Biologia (Campus de Burjassot)

 

 

Visita guiada a càrrec d'Ana Garcia, tècnic del Museu de Geologia de la Universitat de València

 
12.00 h. CONFERÈNCIES A INSTITUTS DE SECUNDÀRIA I BATXILLER  
 

IES LA SÉNIA (Paiporta)

   

 

 

Màgia i Química

Miquel Julve i Anabel Terraes, departament de Química Inorgànica de la Universitat de València

 

Aquesta xerrada consisteix en l'exposició, amb un equipament mínim, d'una dotzena d'experiments químics demostratius, que tenen com a finalitat la d'entretenir al temps que es familiaritza als assistents amb la reacció química en diferents fases (sòlida, líquida i gasosa). S'aprofita la vistositat d'aquests per il·lustrar conceptes teòrics i raonar amb argumentació científica allò que a priori semblaria com a màgic. 

   

 

IES ENRIC VALOR (El Campello)

   

 

El cervell: un òrgan particular i únic de l'ésser humà

Diego Echevarria, Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC_UMH)