Recull de qüestions
Àlgebra Lineal i Geometria I – 2015/2023
Enric Cosme
2025
Les qüestions recopilades en aquest recull han estat proposades pels professors i professores responsables de l’assignatura d’Àlgebra Lineal i Geometria I del Grau en Matemàtiques i del Doble Grau en Física i Matemàtiques de la Universitat de València i han aparegut com a preguntes d’examen d’aquesta assignatura o com a qüestions proposades al Programa d’Estudiants Correctors de la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València.
Podeu descarregar els enunciats d’aquest recull.
Podeu proposar les vostres solucions enviant per correu el corresponent codi \(\LaTeX\).
1. Sistemes d’equacions
Siga \(\mathsf{A}\in\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\) una matriu de rang \(n\) i \(\mathsf{B}\in\mathrm{M}_{n,1}(\mathbb{K})\). És cert que el sistema d’equacions \(\mathsf{AX}=\mathsf{B}\) és compatible?
Notem que \(\mathrm{rang}(\mathsf{A})\leq \mathrm{rang}(\mathsf{A}\mid\mathsf{B})\leq \mathrm{rang}(\mathsf{A})+1\). A més, com la matriu ampliada \([\mathsf{A}\mid\mathsf{B}]\) en aquest cas és una matriu en \(\mathrm{M}_{n,n+1}(\mathbb{K})\), trobem que \(\mathrm{rang}(\mathsf{A}\mid\mathsf{B})\leq n\).
Com, per hipòtesi, \(\mathrm{rang}(\mathsf{A})=n\), concloem que \(\mathrm{rang}(\mathsf{A})= \mathrm{rang}(\mathsf{A}\mid\mathsf{B})=n\).
Així, per Rouché-Frobenius, el sistema és compatible determinat.
– Andrea Muñoz Ros.
Siga \(\mathsf{AX}=\mathsf{B}\) l’expressió matricial d’un sistema d’\(n\) equacions amb \(m\) incògnites. És cert que si \(n\leq m\) aleshores el sistema no és compatible determinat? Justifica la resposta.
Un sistema d’aquest tipus pot ser compatible determinat. Així la proposició no és certa. Si \(n=m\) i \(\mathrm{rang}(\mathsf{A})=\mathrm{rang}(\mathsf{A}\mid\mathsf{B})=m\) aleshores, per Rouché-Frobenius, tindrem un sistema compatible determinat.
– Paula Domènech Tomàs.
Dóna dos sistemes d’equacions sobre un cos \(\mathbb{K}\) amb la mateixa matriu de coeficients de forma que un dels sistemes siga compatible i l’altre incompatible.
Es consideren els sistemes \(\mathcal{S}\) i \(\mathcal{T}\) sobre \(\mathbb{R}\), on \[ \begin{array}{ccccc} \left. \begin{array}{rcl} x+y&=&1\\ 2x+2y&=&2 \end{array} \right\rbrace &(\mathcal{S}) &\quad & \left. \begin{array}{rcl} x+y&=&1\\ 2x+2y&=&3 \end{array} \right\rbrace &(\mathcal{T}) \end{array} \] Són sistemes que tenen la mateixa matriu de coeficients. El sistema \(\mathcal{S}\) és compatible indeterminat i el sistema \(\mathcal{T}\) és incompatible.
– Marta Ribera Ramos.
Defineix matriu esglaonada reduïda per files.
Una matriu és esglaonada per files si:
La primera entrada no nul·la de cada fila és un \(1\). A aquesta entrada l’anomenarem pivot.
El pivot de cada fila es troba estrictament a la dreta dels pivots de les files anteriors.
Si alguna fila és nul·la, aquesta es troba baix del tot.
Direm que una matriu esglaonada per files és esglaonada reduïda per files si, a més,
- Les entrades que queden per damunt de cada pivot són \(0\).
– Marta Ribera Ramos.
Siga \(\mathcal{S}\) un sistema d’\(m\) equacions lineals amb \(n\) incògnites sobre \(\mathbb{R}\) que admet dues solucions diferents. Demostra que \(\mathcal{S}\) té infinites solucions i construeix-les explícitament a partir de les dues solucions donades.
Siga \(\mathsf{AX}=\mathsf{B}\) la representació matricial del sistema \(\mathcal{S}\). Suposem que \(\mathsf{X}_{1}\) i \(\mathsf{X}_{2}\) són dues solucions diferents del sistema \(\mathcal{S}\). Així \(\mathsf{AX}_{1}=\mathsf{B}\) i \(\mathsf{AX}_{2}=\mathsf{B}\). Restant aquestes dues solucions trobem que \(\mathsf{X}_{1}-\mathsf{X}_{2}\) és una solució no nul·la del sistema homomogeni associat a \(\mathcal{S}\), ja que \[\mathsf{A}(\mathsf{X}_{1}-\mathsf{X}_{2})=\mathsf{B}-\mathsf{B}=\mathsf{0}.\] Per a cada paràmetre \(\lambda \in\mathbb{R}\), tindrem que \(\lambda (\mathsf{X}_{1}-\mathsf{X}_{2})\) també serà solució del sistema homomogeni associat, ja que \[\mathsf{A}(\lambda(\mathsf{X}_{1}-\mathsf{X}_{2}))=\lambda(\mathsf{B}-\mathsf{B})=\lambda\mathsf{0}=\mathsf{0}.\] Finalment, per a cada paràmetre \(\lambda \in\mathbb{R}\), definim \(\mathsf{X}_{\lambda}=\mathsf{X}_{1}+\lambda (\mathsf{X}_{1}-\mathsf{X}_{2}).\)
Notem que \(\mathsf{X}_{\lambda}\) és una solució del sistema \(\mathcal{S}\), ja que \[ \mathsf{A}\mathsf{X}_{\lambda}=\mathsf{A}(\mathsf{X}_{1}+\lambda (\mathsf{X}_{1}-\mathsf{X}_{2}))=\mathsf{B}-\lambda\mathsf{0}=\mathsf{B}. \] Per tant, \(\mathcal{S}\) admet infinites solucions.
– Marta Ribera Ramos.
Siga \(\mathcal{S}\) un sistema lineal d’\(m\) equacions amb \(n\) incògnites sobre un cos \(\mathbb{K}\). Demostra que si \(\mathcal{S}\) és un sistema compatible determinat aleshores \(m\geq n\).
Sense solució.
2. Espais vectorials
Defineix espai vectorial.
Donat un cos \(\mathbb{K}\), un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial és una estructura algebraica del tipus \((V,+,\cdot, 0)\), on
- \(V\) és un conjunt, els elements del qual s’anomenen vectors.
- \(0\) és un vector en \(V\), que s’anomena vector zero.
- La suma, denotada \(+\), és una operació binària del tipus \(+\colon V\times V\longrightarrow V\) que satisfà les propietats associativa i commutativa, té al vector zero com a neutre i satisfà que tot vector té un oposat per a la suma. Es pot demostrar que, per a cada vector \(v\in V\), el seu oposat és únic. El denotarem per \(-v\). És a dir, per a tot \(u,v,w\in V\) es té que \[\begin{align*} u+(v+w)&=(u+v)+w; \\ u+v&=v+u; \\ 0+v&=v+0=v; \\ v+(-v)&=(-v)+v=0. \end{align*}\] Estes quatre lleis fan de \((V,+,0)\) un grup abelià.
- El producte per escalar, denotat per \(\cdot\), és una operació del tipus \(\cdot\colon \mathbb{K}\times V\longrightarrow V\) satisfent, per a tot \(\alpha,\beta\in \mathbb{K}\) i per a tot \(u,v\in V\), les següents quatre lleis \[\begin{align*} (\alpha+ \beta)v&=\alpha v+ \beta v; \\ \alpha (u+v)&=\alpha u + \alpha v; \\ \alpha (\beta v)&=(\alpha \beta)v; \\ 1v&=v. \end{align*}\]
– Marta Ribera Ramos.
Defineix conjunt de vectors linealment independent. Dóna un exemple d’un conjunt de vectors linealment independent d’\(\mathbb{R}^{3}\) format per dos vectors. Emprant la definició, demostra que aquest conjunt és linealment independent.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(S\subseteq V\) un subconjunt.
Direm que \(S\) és linealment independent si tota combinació lineal del tipus \[\lambda_{1}s_{1}+\lambda_{2}s_{2}+\cdots +\lambda_{n}s_{n}=0,\] amb \(n\in\mathbb{N}\), \(\lambda_{1},\lambda_{2},\cdots, \lambda_{n}\in\mathbb{K}\) i \(s_{1},s_{2},\cdots, s_{n}\in S\), necessàriament implica que \(\lambda_{1}=\lambda_{2}=\cdots=\lambda_{n}=0.\)
En \(\mathbb{R}^{3}\) considerem el conjunt de vectors \(S=\{(1,0,0),(0,1,0)\}\).
Anem a demostrar que \(S\) és linealment independent.
Siga una combinació lineal del tipus \[\lambda (1,0,0)+ \mu (0,1,0)=(0,0,0).\] D’aquesta darrera igualtat concloem que \((\lambda, \mu, 0)= (0,0,0).\)
Així, necessàriament, \(\lambda=\mu=0.\)
Per tant, \(S\) és un conjunt de dos vectors linealment independent.
– Marta Ribera Ramos.
Dóna un exemple de sistema generador que no siga base.
Considerem el subconjunt d’\(\mathbb{R}^{3}\) \[S=\{(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1),(1,1,1)\}.\] Notem que \(S\) és sistema generador d’\(\mathbb{R}^{3}\) perquè tota tupla \((x,y,z)\) d’\(\mathbb{R}^{3}\) es pot escriure com a combinació lineal dels vectors en \(S\), per exemple \[ (x,y,z)=x(1,0,0)+y(0,1,0)+z(0,0,1)+0(1,1,1). \] No obstant, \(S\) no és base ja que \(S\) no és linealment independent.
Notem que \[(1,0,0)+(0,1,0)+(0,0,1)-(1,1,1)=(0,0,0)\] és una combinació lineal dels vectors en \(S\) igualada a zero on no tots els escalars són zero.
– Marta Ribera Ramos.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\) i es consideren paràmetres \(a,b\in\mathbb{R}\). Demostra que el subconjunt d’\(\mathbb{R}^{2}\) següent és un subespai vectorial d’\(\mathbb{R}^{2}\) per a tota elecció dels paràmetres \(a\) i \(b\). Determina en funció dels paràmetres \(a\) i \(b\) la corresponent dimensió. \[ W=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid ax+by=0\}. \]
Sense solució.
Siga \(\mathsf{AX}=\mathsf{0}\) un sistema d’equacions lineals homogeni, amb \(\mathsf{A}\in \mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\). Demostra que el conjunt de solucions del sistema és un subespai vectorial de \(\mathbb K^n\).
Notem que \(\mathsf{0}\) és una solució del sistema, ja que \(\mathsf{A0}=\mathsf{0}\).
Siguen \(\mathsf{X}_{1}\) i \(\mathsf{X}_{2}\) dues solucions del sistema i siguen \(\alpha\) i \(\beta\) escalars en \(\mathbb{K}\).
Volem vore que \(\alpha \mathsf{X}_{1} + \beta \mathsf{X}_{2}\) és solució del sistema.
En efecte \[ \mathsf{A}(\alpha \mathsf{X}_{1} + \beta \mathsf{X}_{2})=\alpha \mathsf{AX}_{1} + \beta \mathsf{AX}_{2}=\alpha \mathsf{0}+\beta \mathsf{0}=\mathsf{0}. \]
Per tant, el conjunt de solucions del sistema és un subespai vectorial.
Dóna un sistema generador d’\(\mathbb{R}^{3}\) que no siga base.
Mireu la solució de la qüestió 2.3.
– Marta Ribera Ramos.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial, \(\mathcal{B}\) una base de \(V\) i \(W\leq V\) un subespai vectorial. És cert que existeix un subconjunt \(\mathcal{B}'\subseteq \mathcal{B}\) de forma que \(\mathcal{B}'\) és base de \(W\)?
Sense solució.
Dóna un conjunt de vectors linealment independent d’\(\mathbb{R}^{3}\) que no siga base.
Considerem el conjunt \(S=\{(1,0,0),(0,1,0)\}\).
En la solució de la Qüestió 2.2 s’ha demostrat que és un conjunt de vectors linealment independent.
No és base perquè no és maximal per a la condició de ser linealment independent.
Notem que \(S\) està inclós estrictament en la base canònica, \(S\subset \mathcal{B}^{(3)}_{\mathrm{c}}\), i \(\mathcal{B}^{(3)}_{\mathrm{c}}\) és linealment independent.
– Marta Ribera Ramos.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\) i els següents subconjunts \[\begin{align*} S&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid x^{2}+y^{2}=1\};\\ T&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid x>100, y>100\}. \end{align*}\] És cert que \(S\) i \(T\) són subespais vectorials de \(\mathbb{R}^{2}\)? Dóna bases per a \(\langle S\rangle\) i \(\langle T\rangle\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(U,W\leq V\). Demostra que les següents afirmacions són equivalents.
- La suma és directa, és a dir, \(U\oplus W\);
- Per a tot \(u\in U\) i per a tot \(w\in W\), si \(u+w=0\), aleshores \(u=w=0\);
- Tot vector \(v\in U+W\) s’escriu de forma única.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(S,T\subseteq V\) subconjunts de \(V\). Raona sobre la veritat o falsedat de les següents afirmacions.
- Si \(S\) i \(T\) són linealment independents, aleshores \(S\cup T\) és linealment independent.
- Si \(S\) i \(T\) són linealment independents, aleshores \(S\cap T\) és linealment independent.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(S,T\subseteq V\) subconjunts de \(V\). Raona sobre la veritat o falsedat de les següents afirmacions.
- Si \(S\) i \(T\) són sistemes generadors, aleshores \(S\cup T\) és sistema generador.
- Si \(S\) i \(T\) són sistemes generadors, aleshores \(S\cap T\) és sistema generador.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(U,W\leq V\) subespais vectorials. Siguen \(\mathcal{B}_{U}\) i \(\mathcal{B}_{W}\) bases d’\(U\) i \(W\), respectivament, tals que \(\mathcal{B}_{U}\cap\mathcal{B}_{W}=\varnothing\). Demostra que si \(\mathcal{B}_{U}\cup\mathcal{B}_{W}\) és base de \(V\), aleshores \(V=U\oplus W\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\) i siga \(W\leq V\) un subespai vectorial de \(V\) de dimensió \(n-1\). Raona sobre la veritat o falsedat de les següents afirmacions
- Si \(S\subseteq V\) és un subconjunt de \(V\) que conté a \(W\) estrictament, és a dir \(W\subset S\subseteq V\), aleshores \(S=V\).
- Si \(U\leq V\) és un subespai vectorial de \(V\) que conté a \(W\) estrictament, és a dir \(W\subset U\subseteq V\), aleshores \(U=V\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial finitament generat. Demostra que si \(\{v,w\}\subseteq V\) és un conjunt de vectors linealment independent, aleshores \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V)\geq 2\).
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\). Determina si el següent subconjunt de vectors és un subespai vectorial \[W=\{(x,1)\in\mathbb{R}^{2}\mid x\in \mathbb{R}\}.\]
Sense solució.
Siga \(\mathbb{K}\) un cos i siguen natural \(m,n\in\mathbb{N}\). Determina bases per als \(\mathbb{K}\)-espais vectorials
- \(\mathbb{K}^{n};\)
- \(\mathrm{M}_{mn}(\mathbb{K});\)
- \(\mathbb{K}_{\leq n}[x].\)
Sense solució.
Demostra que si \(V\) és un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(U\leq V\) és un subespai vectorial, aleshores \(0\in U\).
Sense solució.
Defineix conjunt de vectors linealment independent maximal.
Sense solució.
Sobre l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{3}\) es considera el subespai vectorial \(U=\langle (1,1,1), (1,2,3)\rangle\leq \mathbb{R}^{3}\). Troba, si és possible, un subespai vectorial \(W\leq \mathbb{R}^{3}\) de dimensió \(1\) tal que \(\mathbb{R}^{3}=U+W\).
Sense solució.
Troba tots els subespais vectorials d’\(\mathbb{R}^{2}\) que continguen els vectors \((1,1)\) i \((0,1)\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(3\). Demostra que, per a tot \(1\leq i\leq 3\), existeixen subconjunts \(S_{i}\leq V\) tals que \(|S_{i}|=i\), \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}\langle S_{i}\rangle=i\) de forma que \(S_{1}\subseteq S_{2}\subseteq S_{3}\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen subconjunts \(S\subseteq T\subseteq V\). Demostra que si \(S\) és sistema generador, aleshores \(T\) és sistema generador.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) una base de \(V\). Demostra que \(\mathcal{B}\) és un conjunt de vectors linealment independent maximal.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(U\leq V\) un subespai vectorial. Demostra que existeix un subespai vectorial \(W\leq V\) tal que \(V=U\oplus W\).
Sense solució.
Dóna un exemple de sistema generado d’\(\mathbb{R}^{3}\) que no siga base. Demostra que és sistema generador i que no és base.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(G\subseteq V\) un sistema generador. És cert que qualsevol vector de \(V\) pot escriure’s de forma única com a combinació lineal dels vectors en \(G\)? Justifica la resposta.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(S, T\subseteq_{\mathrm{f}} V\) subconjunts finits de \(V\) tals que \(S\cup T\) és linealment independent i \(S\cap T=\varnothing\). És cert que \(\langle S\rangle\cap\langle T\rangle=\{0\}\)?
Sense solució.
Sobre l’\(\mathbb{R}\)-espai \(\mathbb{R}^{2}\) es consideren els subconjunts següents \[\begin{align*} S&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid x+y=1\};\\ T&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid x+y=0\}. \end{align*}\] Determina bases per a \(\langle S\rangle\) i \(\langle T\rangle\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\in\mathbb{N}\). Siga \(\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) una base de \(V\) i siga \(\{e_{1},\overline{e}_{1}\}\) un conjunt de vectors linealment independent en \(V\). És cert que el conjunt \(\{\overline{e}_{1},e_{2},\cdots, e_{n}\}\) és una base de \(V\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\in\mathbb{N}\). Demostra que, si \(v\in V-\{0\}\), aleshores existeix un subespai vectorial \(W\leq V\) de dimensió \(n-1\) tal que \(V=\langle v\rangle\oplus W\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(W,U\leq V\) subespais vectorials de \(V\). Demostra que \(\langle W\cup U\rangle=W+U\).
Sense solució.
És cert que tot sistema generador d’\(\mathbb{R}^{3}\) és base? Justifica la resposta.
Sense solució.
Troba subespais \(W, U\leq \mathbb{R}^{2}\) tals que \(\mathbb{R}^{2}=W\oplus U\).
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\) i una base \(\mathcal{B}=\{e_{1}, e_{2}\}\) d’ \(\mathbb{R}^{2}\). Es considera la matriu \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 1&-1\\ 2&0 \end{bmatrix}\in\mathrm{M}_{2}(\mathbb{R}) \] Determina
- Una base \(\overline{\mathcal{B}}\) d’ \(\mathbb{R}^{2}\) per a la qual \(\mathsf{A}\) és la matriu canvi de base de \(\mathcal{B}\) a \(\overline{\mathcal{B}}\).
- Una base \(\overline{\mathcal{B}}\) d’ \(\mathbb{R}^{2}\) per a la qual \(\mathsf{A}\) és la matriu canvi de base de \(\overline{\mathcal{B}}\) a \(\mathcal{B}\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial finitament generat. Defineix dimensió de \(V\). Què garantitza que aquesta definició tinga sentit?
Sense solució.
Demostra que els següents conjunts són base d’\(\mathbb{R}^{3}\). \[\begin{align*} \mathcal{B}&=\{(-1,2,1),(1,0,1),(0,1,0)\}; \\ \overline{\mathcal{B}}&=\{ (1,0,0), (0,0,1), (0,1,1) \}. \end{align*}\] Determina la matriu canvi de base de \(\mathcal{B}\) a \(\overline{\mathcal{B}}\).
Sense solució.
És cert que si \(U\) i \(W\) són subespais vectorials d’ \(\mathbb{R}^{2}\) no nuls i distints entre sí, aleshores \(\mathbb{R}^{2}=U+W\)? Justifica la reposta.
Sense solució.
Siga \(p\in\mathbb{P}\) un nombre primer i \(n\in\mathbb{N}\). Siga \(V\) un \(\mathbb{Z}_{p}\)-espai vectorial de dimensió \(n\). Determina \(\mid{V}\mid\).
(Ajuda: \(\mathbb{Z}_{p}\) és un cos amb \(p\) elements.)
Sense solució.
Per a l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\) es consideren les bases \(\mathcal{B}_{1}=\{(1,0),(1,1)\}\) i \(\mathcal{B}_{2}=\{(2,1),(1,2)\}\). Calcula les coordenades en la base \(\mathcal{B}_{2}\) del vector que té coordenades \(\mathsf{X}_{1}\) en la base \(\mathcal{B}_{1}\), on \[ \mathsf{X}_{1}= \begin{bmatrix} 1\\ 1 \end{bmatrix}\in\mathrm{M}_{2,1}(\mathbb{R}) \]
Sense solució.
Siga \(W\leq \mathbb{R}^{2}\) tal que \((1,1)\in W\) i tal que \(W\neq\mathbb{R}^{2}\). És cert que \((0,1)\in W\)? Justifica la resposta.
Sense solució.
Troba tots els subespais \(W\) d’ \(\mathbb{R}^{2}\) tals que \((1,1)\) i \((1,0)\) pertanyen a \(W\).
Sense solució.
Per a l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\) es consideren les bases \[\begin{align*} \mathcal{B}_{1}&=\{(1,0),(1,1)\};\\ \mathcal{B}_{2}&=\{(2,1),(1,2)\}. \end{align*}\] Pots trobar un vector que tinga les mateixes coordenades respecte a \(\mathcal{B}_{1}\) i a \(\mathcal{B}_{2}\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial, \(n\in\mathbb{N}\), \(v_{1},\cdots, v_{n}\) vectors en \(V\) i \(\lambda_{1},\cdots, \lambda_{n},\mu_{1},\cdots, \mu_{n}\) escalars en \(\mathbb{K}\). És cert que si \[ \lambda_{1}v_{1}+\cdots+\lambda_{n}v_{n}=\mu_{1}v_{1}+\cdots+\mu_{n}v_{n} \] aleshores \(\lambda_{i}=\mu_{i}\), per a tot \(1\leq i\leq n\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(U,W\leq V\). Siguen \(S, T\subseteq V\) sistemes generadors d’ \(U\) i de \(W\), respectivament. És cert que \(S\cup T\) és sistema generador per a \(U+W\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(U\leq V\). Demostra que existeix un subespai \(W\leq V\) tal que \(V=U\oplus W\).
Sense solució.
Es considera l’ \(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{4}\) i el subespai \(U\leq \mathbb{R}^{4}\) donat per \[ U=\langle (1,1,1,1), (1,2,3,4)\rangle. \] Troba raonadament un subespai vectorial \(W\leq \mathbb{R}^{4}\) de forma que \(\mathbb{R}^{4}=U\oplus W\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial. Siga \(S=\{v_{1},\cdots, v_{n}\}\subseteq V\) tal que tot vector de \(V\) pot escriure’s de forma única com a combinació lineal dels vectors d’ \(S\). És cert que \(S\) és una base de \(V\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(U,W\leq V\) tals que \(V=U+W\). Siga \(v\in V-U\). És cert que \(v\in W\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(W\leq V\) un subespai vectorial. Siga \(\mathcal{B}_{W}\) una base de \(W\) i \(v\) un vector en \(V-W\). Demostra que \(\mathcal{B}_{W}\cup\{v\}\) és linealment independent.
Sense solució.
Es considera \(\mathbb{R}[x]\), l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial de polinomis amb indeterminada \(x\) i coeficients en \(\mathbb{R}\). Es considera \(p(x)\) un polinomi en \(\mathbb{R}[x]\) de grau \(k\in\mathbb{N}\) amb \(k\geq 1\). Es consideren els següents subconjunts \[ U=\{q(x)\in\mathbb{R}[x]\mid p(x)\mid q(x)\}; \qquad W=\mathbb{R}_{\leq k-1}[x]. \] Demostra que 1. \(U\) i \(W\) són subespais vectorials d’\(\mathbb{R}[x]\); 2. \(\mathbb{R}[x]=U\oplus W\). Pots emprar la Divisió Euclidiana per als polinomis en \(\mathbb{R}[x]\).
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{4}\) i els següents subespais vectorials \[\begin{align*} W_{1}&= \left\lbrace (x,y,z,t)\in\mathbb{R}^{4} \Biggm| \begin{array}{rcl} x+2y&=&0\\ x+2z-t&=&0\\ -y+t&=&0 \end{array} \right\rbrace;\\ W_{2}&= \left\lbrace (x,y,z,t)\in\mathbb{R}^{4} \Biggm| \begin{array}{rcl} -2x-y+t&=&0\\ 2z-t&=&0\\ -y+t&=&0 \end{array} \right\rbrace;\\ W_{3}&= \langle (1,2,-1,0),(0,1,3,2),(-1,-1,4,2) \rangle. \end{align*}\]
- Determina una base per a cada subespai.
- Determina una base per a \(W_{1}\cap W_{2}\cap W_{3}\).
- Determina una base per a \(W_{1}+W_{2}+W_{3}\).
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{3}\) i els subespais vectorials \(U\) i \(W\), on \[\begin{align*} U&= \left\lbrace (x,y,z)\in \mathbb{R}^{3} \mathrel{\bigg|} \begin{array}{ccccc} 2x &+ &y &= &0\\ y &- &z &= &0 \end{array} \right\rbrace; \\ W&=\langle (1,0,1),(-1,1,0)\rangle. \end{align*}\] Determina \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(U)\), \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(W)\) i \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(U\cap W)\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(\{W_{i}\leq V\mid i\in I\}\) una família de subespais vectorials en \(V\). Demostra que les següents afirmacions són equivalents
- \(\bigoplus_{i\in I}W_{i}\) (la suma és directa);
- \(\forall F\subseteq_{\mathrm{f}}I\), \(\forall (w_{i})_{i\in F}\in\prod_{i\in F}W_{i}\), si \(\sum_{i\in F}w_{i}=0\), aleshores, \(\forall i\in F\), \(w_{i}=0\);
- Tot element no nul de \(\sum_{i\in I}W_{i}\) s’escriu de forma única. \end{itemize}
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) una base de \(V\). Demostra que \[ V=\langle e_{1}\rangle\oplus \cdots \oplus \langle e_{n}\rangle. \]
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{3}\). Troba una base del subespai vectorial \(W\), on \[ W= \left\lbrace (x,y,z)\in \mathbb{R}^{3} \mathrel{\bigg|} \begin{array}{ccccccc} x &+ &2y &+ &z &= &0\\ 2x &+ &3y &+ &z &= &0 \end{array} \right\rbrace. \]
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siguen \(S,T\subseteq V\) subconjunts de vectors en \(V\). Demostra que els següents conjunts són iguals.
- \(\langle S\cup T\rangle;\)
- \(\langle S\rangle+\langle T\rangle;\)
- \(\langle\langle S\rangle\cup\langle T\rangle\rangle.\)
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}_{\leq 3}[x]\) de polinomis d’indeterminada \(x\) amb coeficients reals i grau fitat per \(3\). Demostra que el conjunt de polinomis \(\{x^{3}+2x,x^{3}+x^{2}, x^{3}+2\}\) és linealment independent. Amplia aquest conjunt fins a obtindre una base de \(\mathbb{R}_{\leq 3}[x]\).
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial estàndard \(\mathbb{R}^{3}\). Determina tres subespais vectorials \(W_{1},W_{2},W_{3}\leq \mathbb{R}^{3}\) amb \(W_{2}\neq W_{3}\) per als quals \[ W_{1}\oplus W_{2}=\mathbb{R}^{3}=W_{1}\oplus W_{3}. \] Existeix algun subespai vectorial \(W\leq \mathbb{R}^{3}\) que tinga un espai complementari unívocament determinat?
Sense solució.
3. Aplicacions lineals
Dóna la definició d’aplicació lineal.
Donats dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials \(V\) i \(W\), una aplicació \(f\colon V\longrightarrow W\) és una aplicació lineal si, per a tot parell de vectors \(u,v\in V\) i per a tot parell d’escalars \(\alpha,\beta \in \mathbb{K}\) es té que \[ f(\alpha v+\beta u)=\alpha f(v)+ \beta f(u). \]
– Marta Ribera Ramos.
Es considera l’aplicació lineal \[ \begin{array}{rccl} f\colon&\mathbb{R}^{2}&\longrightarrow &\mathbb{R}^{3}\\ &(x,y)&\longmapsto& (x+y,y,2x) \end{array} \] Es consideren \(\mathcal{B}_{2}=\{e_{1}, e_{2}\}\) i \(\mathcal{B}_{3}=\{(0,1,0),(0,0,-1),(2,0,0)\}\), la base canònica d’\(\mathbb{R}^{2}\) i una base d’\(\mathbb{R}^{3}\), respectivament. Determina la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}_{2}\) a \(\mathcal{B}_{3}\).
Notem que \[\begin{align*} f(1,0)&=(1,0,2)=0(0,1,0)+(-2)(0,0,-1)+\frac{1}{2}(2,0,0);\\ f(0,1)&=(1,1,0)=1(0,1,0)+0(0,0,-1)+\frac{1}{2}(2,0,0). \end{align*}\]
Per tant, la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}_{2}\) a \(\mathcal{B}_{3}\) és \[ \begin{bmatrix} 0&1\\ -2&0\\ \frac{1}{2}&\frac{1}{2} \end{bmatrix} \]
– Marta Ribera Ramos.
Troba l’expressió analítica d’una aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{3}\) que satisfaça \(\mathrm{Ker}(f)=\langle (1,1,1)\rangle\).
Considerem una base d’\(\mathbb{R}^{3}\) que continga la tupla \((1,1,1)\), per exemple \[ \mathcal{B}=\{(1,0,0),(0,1,0),(1,1,1)\} \] Notem que \(\mathcal{B}\) és base d’\(\mathbb{R}^{3}\) perquè \(|\mathcal{B}|=3=\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(\mathbb{R}^{3})\) i, a més, \(\mathcal{B}\) és sistema generador d’\(\mathbb{R}^{3}\). En efecte, si \((x,y,z)\in \mathbb{R}^{3}\), aleshores \[ (x,y,z)=(x-z)(1,0,0)+(y-z)(0,1,0)+z(1,1,1). \]
Considerem l’aplicació \[ \begin{array}{rccl} h\colon&\mathcal{B}&\longrightarrow & \mathbb{R}^{3}\\ &(1,0,0)&\longmapsto &(1,0,0)\\ &(0,1,0)&\longmapsto &(0,1,0)\\ &(1,1,1)&\longmapsto &(0,0,0) \end{array} \]
Per Propietat Universal, existeix una única aplicació lineal \(h^{\sharp}\colon \mathbb{R}^{3}\longrightarrow \mathbb{R}^{3}\) satisfent que \(h^{\sharp}\circ \mathrm{in}_{\mathcal{B}}=h\). De fet, podem obtindre la seua expressió analítica com segueix \[ \ h^{\sharp}(x,y,z)=(x-z)h(1,0,0)+(y-z)h(0,1,0)+(z)h(1,1,1)=(x-z,y-z,0). \]
Notem que \[ \mathrm{Ker}(h^{\sharp})=\left\lbrace (x,y,z)\in\mathbb{R}^{3} \,\middle|\, \begin{array}{c} x-z = 0\\ y-z = 0 \end{array} \right\rbrace =\langle (1,1,1) \rangle. \] – Marta Ribera Ramos.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials finitament generats. Demostra que \(V_{1}\) és isomorf a \(V_{2}\) si, i només si, \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})=\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{2})\).
Suposem que \(V_{1}\) és isomorf a \(V_{2}\). Siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) un isomorfisme. Siga \(\mathcal{B}_{1}\) una base de \(V_{1}\). Aleshores sabem que \(f[\mathcal{B}_{1}]\) és base de \(V_{2}\). Notem la següent cadena d’igualtats \[\begin{align*} \mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})&=|\mathcal{B}_{1}|\tag{$\mathcal{B}_{1}$ és base de $V_{1}$}\\ &=|f[\mathcal{B}_{1}]|\tag{$f$ és injectiva}\\ &=\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{2})\tag{$f[\mathcal{B}_{1}]$ és base de $V_{2}$}. \end{align*}\]
Per tant, \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})=\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{2})\).
Suposem ara que \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})=\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{2})\). Com \(V_{1}\) i \(V_{2}\) són finitament generats, siga \(n\in \mathbb{N}\) per al què \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})=n\). Siguen \(\mathcal{B}_{1}=\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) i \(\mathcal{B}_{2}=\{d_{1},\cdots, d_{n}\}\) bases de \(V_{1}\) i \(V_{2}\), respectivament.
Considerem l’aplicació \[ \begin{array}{rccl} h\colon&\mathcal{B}_{1}&\longrightarrow & V_{2}\\ &e_{i}&\longmapsto &d_{i} \end{array} \]
Per Propietat Universal, existeix una única aplicació lineal \(h^{\sharp}\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) satisfent que \(h^{\sharp}\circ \mathrm{in}_{\mathcal{B}_{1}}=h\). Notem que aquesta aplicació lineal satisfà que \[\begin{align*} h^{\sharp}[\mathcal{B}_{1}]&=h^{\sharp}[\{e_{1},\cdots,e_{n}\}] \\&= \{h^{\sharp}(e_{1}),\cdots, h^{\sharp}(e_{n})\} \\&= \{h(e_{1}),\cdots, h(e_{n})\}\tag{$h^{\sharp}\circ \mathrm{in}_{\mathcal{B}_{1}}=h$} \\&= \{d_{1},\cdots, d_{n}\} \\&= \mathcal{B}_{2}. \end{align*}\]
Per tant, com \(h^{\sharp}\) és una aplicació lineal de \(V_{1}\) en \(V_{2}\) que transforma una base de \(V_{1}\) en una base de \(V_{2}\), podem afirmar que \(h^{\sharp}\) és un isomorfisme de \(V_{1}\) a \(V_{2}\), és a dir, \(V_{1}\) és isomorf a \(V_{2}\).
– Marta Ribera Ramos.
Es consideren els \(\mathbb{R}\)-espais vectorials \(\mathbb{R}^{3}\) i \(\mathbb{R}^{2}\). Determina en cadascun dels cassos, si és possible, l’existència d’una aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) tal que
- \(f(1,0,1)=(2,1)\); \(\quad f(1,0,0)=(2,2)\); \(\quad f(0,0,2)=(1,0)\);
- \(f(1,0,1)=(2,1)\); \(\quad f(1,0,0)=(2,2)\); \(\quad f(2,0,1)=(1,0)\).
En el primer cas no és possible trobar aquesta aplicació lineal. Pel contrarecíproc, si suposem que existira una aplicació lineal \(f\colon \mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) satisfent les condicions descrites en el cas 1., aleshores s’hauria de complir que \[\begin{align*} f(1,0,1) &=f\left(1(1,0,0)+\frac{1}{2}(0,0,2)\right) \\&=1f(1,0,0)+\frac{1}{2}f(0,0,2)\tag{$f$ és lineal} \\&=1(2,2)+\frac{1}{2}f(0,0,2)\tag{$f(1,0,0)=(2,2)$} \\&=1(2,2)+\frac{1}{2}(1,0)\tag{$f(0,0,2)=(1,0)$} \\&=(\frac{5}{2},2). \end{align*}\]
La darrera igualtat és incompatible amb que \(f(1,0,1)=(2,1)\).
En el segon cas ens trobem en les mateixes circumstàncies. Pel contrarecíproc, si suposem que existira una aplicació lineal \(f\colon \mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) satisfent les condicions descrites en el cas 2., aleshores s’hauria de complir que \[\begin{align*} f(1,0,1) &=f\left(-1(1,0,0)+(2,0,1)\right) \\&=-f(1,0,0)+f(0,0,2)\tag{$f$ és lineal} \\&=-1(2,2)+f(0,0,2)\tag{$f(1,0,0)=(2,2)$} \\&=-1(2,2)+(1,0)\tag{$f(0,0,2)=(1,0)$} \\&=(-1,-2). \end{align*}\]
La darrera igualtat és incompatible amb que \(f(1,0,1)=(3,1)\).
– Marta Ribera Ramos.
Defineix matriu coordenada d’una aplicació lineal.
Siguen \(V\) i \(W\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i siga \(f\colon V\longrightarrow W\) una aplicació lineal. Siguen \(\mathcal{B}_{V}=\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) i \(\mathcal{B}_{W}=\{d_{1},\cdots, d_{m}\}\) bases de \(V\) i \(W\), respectivament. Es defineix la com a la matriu \(\mathsf{A}\in\mathrm{M}_{mn}(\mathbb{K})\) que té, per a cada \(1\leq j\leq n\), com a columna \(j\)-èssima les coordenades de \(f(e_{j})\) en la base \(\mathcal{B}_{W}\).
– Marta Ribera Ramos.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal tal que \(\mathrm{Im}(f)\subseteq \mathrm{Ker}(f)\). És cert que \(f=0\)?
La resposta és No, \(f\) no ha de ser necessàriament l’aplicació nul·la. Donem un contraexemple. En \(\mathbb{R}^{2}\), considerem l’aplicació lineal \[ \begin{array}{rccl} f\colon&\mathbb{R}^{2}&\longrightarrow&\mathbb{R}^{2}\\ &(x,y)&\longmapsto&(y,0). \end{array} \]
Notem que \[\begin{align*} \mathrm{Ker}(f)&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid y=0\};\\ \mathrm{Im}(f)&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid y=0\}. \end{align*}\]
Per tant, \(\mathrm{Im}(f)\subseteq \mathrm{Ker}(f)\). De fet, en aquest cas concret, els dos subespais vectorials, \(\mathrm{Im}(f)\) i \(\mathrm{Ker}(f)\) són iguals. Però no es té que \(f=0\), ja que \(f(0,1)=(1,0)\neq (0,0)\).
– Marta Ribera Ramos.
Dóna un isomorfisme explícit entre els \(\mathbb{R}\)-espais vectorials \(\mathrm{M}_{2}(\mathbb{R})\) i \(\mathbb{R}_{\leq 3}[x]\).
Sense solució.
Es considera l’ \(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{2}\) i la seua base canònica \(\mathcal{B}_{\mathrm{c}}\). Siga \(f\colon\mathbb{R}^{2}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) l’aplicació lineal que té com a matriu coordenada de la base \(\mathcal{B}_{\mathrm{c}}\) a la base \(\mathcal{B}_{\mathrm{c}}\) a la matriu \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 1&1\\ 1&0 \end{bmatrix} \] Determina una base \(\overline{\mathcal{B}}\) d’ \(\mathbb{R}^{2}\) per a la qual la matriu coordenada d’ \(f\) de la base \(\overline{\mathcal{B}}\) a la base \(\mathcal{B}_{\mathrm{c}}\) és la matriu identitat de tamany \(2\), és a dir \(\mathsf{I}_{2}\).
Sense solució.
Es consideren els \(\mathbb{K}\)-espais vectorials \(V_{1}\) i \(V_{2}\) amb \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})=2\) i \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{2})=3\). Es consideren les bases \(\mathcal{B}_{1}=\{e_{1},e_{2}\}\) i \(\mathcal{B}_{2}=\{d_{1},d_{2},d_{3}\}\) de \(V_{1}\) i \(V_{2}\), respectivament. Es considera l’aplicació lineal \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) que té a \(\mathsf{A}\) com a matriu coordenada d’ \(f\) de \(\mathcal{B}_{1}\) a \(\mathcal{B}_{2}\), on \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 1&2\\ 0&-1\\ 1&1 \end{bmatrix} \] Determina
- Una base per a \(\mathrm{Ker}(f)\);
- Una base per a \(\mathrm{Im}(f)\).
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siga \(U_{1}\leq V_{1}\) un subespai vectorial. Demostra que \(f[U_{1}]\leq V_{2}\).
Sense solució.
Es considera l’aplicació transposada \[ \begin{array}{rccl} (\cdot)^{\mathsf{t}}\colon&\mathrm{M}_{mn}(\mathbb{K})&\longrightarrow& \mathrm{M}_{nm}(\mathbb{K})\\ &\mathsf{A}&\longmapsto&\mathsf{A}^{\mathsf{t}}. \end{array} \] Demostra que l’aplicació transposada és un isomofisme de \(\mathbb{K}\)-espais vectorials.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(\mathcal{B}=\{v_{1},v_{2}\}\) una base de \(V\). Siga \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal bijectiva. Troba raonadament una base \(\overline{\mathcal{B}}\) de \(V\) de manera que la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}\) a \(\overline{\mathcal{B}}\) siga la matriu identitat \(\mathsf{I}_{2}\).
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siga \(\{v_{1},\cdots, v_{n}\}\) un conjunt de vectors en \(V_{1}\) linealment independent. És cert que si \(f\) és injectiva, aleshores \(\{f(v_{1}),\cdots, f(v_{n})\}\) és linealment independent?
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siguen \(v_{1},\cdots, v_{n}\) vectors en \(V_{1}\). És cert que si \(\{f(v_{1}),\cdots, f(v_{n})\}\) és linealment independent, aleshores \(\{v_{1},\cdots, v_{n}\}\) és linealment independent?
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siguen \(v_{1},\cdots, v_{n}\) vectors en \(V_{1}\). És cert que si \(\{v_{1},\cdots, v_{n}\}\) és linealment independent, aleshores \(\{f(v_{1}),\cdots, f(v_{n})\}\) és linealment independent?
Sense solució.
Es considera l’aplicació lineal \[ \begin{array}{rccl} f\colon&\mathbb{R}^{3}&\longrightarrow&\mathbb{R}^{2}\\ &(x,y,z)&\longmapsto&(x+y,-z) \end{array} \] Per als subespais vectorials \[ \begin{align*} W&=\{(x,y,z)\in\mathbb{R}^{3}\mid x+y=0\}\leq \mathbb{R}^{3}; \\ U&=\{(x,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid 2x+y=0\}\leq \mathbb{R}^{2}. \end{align*} \] Determina una base per a \(f[W]\) i una base per a \(f^{-1}[U]\).
Sense solució.
Siga \(\mathcal{B}=\{e_{1}, e_{2}, e_{3}\}\) una base d’ \(\mathbb{R}^{3}\) i siga \(f\in\mathrm{End}_{\mathbb{R}}(\mathbb{R}^{3})\) tal que \[f(e_{1})=-e_{1};\qquad f(e_{2})=e_{2}+e_{1};\qquad f(e_{3})=e_{2}-e_{3}.\] Suposem que la matriu canvi de base de \(\mathcal{B}\) a la base canònica és \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 1&0&0\\ 0&-1&1\\ 0&1&0 \end{bmatrix} \] Determina
- La matriu coordenada d’ \(f\) de la base \(\mathcal{B}\) a la base \(\mathcal{B}\);
- La matriu coordenada d’ \(f\) de la base \(\mathcal{B}\) a la base canònica;
- Una base de \(\mathrm{Ker}(f)\);
- La dimensió d’ \(\mathrm{Im}(f)\).
Sense solució.
Determina un endomorfisme \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{3}\) tal que
- \(\mathrm{Ker}(f)=\{(x,y,z)\in\mathbb{R}^{3}\mid x-2y=0; \, x+z=0\}\);
- \(\mathrm{Im}(f)=\langle (1,0,1), (1,0,0)\rangle\).
Sense solució.
Es consideren els \(\mathbb{R}\)-espais vectorials \(\mathbb{R}^{3}\) i \(\mathbb{R}^{2}\) amb les bases respectives \[ \begin{align*} \mathcal{B}_{3}&=\{(1,0,-1),(0,2,1),(1,0,0)\}; \\ \mathcal{B}_{2}&=\{(0,1),(1,1)\}. \end{align*} \] Es considera l’aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) que té com a matriu coordenada de \(\mathcal{B}_{3}\) a \(\mathcal{B}_{2}\) a la matriu \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 1&0&1\\ -1&-1&-2 \end{bmatrix} \] Determina la matriu coordenada d’\(f\) en les respectives bases canòniques.
Sense solució.
Es consideren els \(\mathbb{R}\)-espais vectorials \(\mathbb{R}^{3}\) i \(\mathbb{R}\) amb les bases respectives \[ \mathcal{B}_{3}=\{(0,0,-1),(0,2,1),(1,0,0)\}; \qquad \mathcal{B}_{1}=\{2\}. \] Es considera l’aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}\) que té com a matriu coordenada de \(\mathcal{B}_{3}\) a \(\mathcal{B}_{1}\) a la matriu \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} -1&0&0 \end{bmatrix} \] Determina l’expressió analítica d’\(f\).
Sense solució.
Raona l’existència d’un endomorfisme \(f\) d’\(\mathbb{R}^{4}\) tal que
- \(\mathrm{Im}(f)\leq \mathrm{Ker}(f)\); \(\quad f(1,1,0,0)=(0,1,0,0)\); \(\quad f(1,0,1,0)=(1,0,1,1)\);
- \(\mathrm{Ker}(f)\leq \mathrm{Im}(f)\); \(\quad f(1,1,0,0)=(0,1,0,0)\); \(\quad f(1,0,1,0)=(1,0,1,1)\);
En cas d’existir, raona si aquest endomorfisme és únic.
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siga \(v_{1}\in V_{1}\) i \(v_{2}\in V_{2}\) vectors tals que \(f(v_{1})=v_{2}\). Demostra
- \(\langle f^{-1}[\{v_{2}\}]\rangle=\langle v_{1}\rangle+\mathrm{Ker}(f)=f^{-1}[\langle v_{2}\rangle]\);
- \(\langle v_{2}\rangle=f[\langle v_{1}\rangle]\).
Sense solució.
Siga \(\mathbb{K}\) un cos i siguen natural \(m,n\in\mathbb{N}\). Determina una base per al \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(\mathrm{Hom}_{\mathbb{K}}(\mathbb{K}^{n},\mathbb{K}^{m})\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió finita \(n\geq 1\). Demostra que \(V\) és isomorf a \(\mathbb{K}^n\). Enuncia (sense demostrar-los) els resultats que utilitzes.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\). Construeix explícitament un isomorfisme de \(V\) en \(\mathbb{K}^{n}\).
Sense solució.
Troba l’error en el següent raonament.
Sabem que \(\mathbb{R}\) és un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial. Considerem l’aplicació \(f\colon\mathbb{R}\longrightarrow\mathbb{R}\) definida mitjançant \(f(x)=x^{2}\). Es té que \[ \mathrm{Ker}(f)=\{x\in\mathbb{R}\mid f(x)=0\}=\{x\in\mathbb{R}\mid x^{2}=0\}=\{0\}. \] Així, \(f\) és una aplicació injectiva.
Sense solució.
Siga \(\mathbb{K}\) un cos i \(\mathsf{A}\in\mathrm{M}_{m,n}(\mathbb{K})\). És cert que existeix una aplicació lineal \(f\colon \mathbb{K}^{n}\longrightarrow\mathbb{K}^{m}\) que tinga a \(\mathsf{A}\) com a matriu coordenada en les respectives bases canòniques? Justifica la resposta.
Sense solució.
Dóna un exemple d’aplicació lineal que no siga injectiva.
Sense solució.
Dóna un exemple d’aplicació lineal sobrejectiva.
Sense solució.
Troba l’expressió analítica d’una aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{3}\) que satisfaça
- \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(\mathrm{Ker}(f))=2\);
- \(f(1,0,0)=(1,1,1)\).
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials i \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siguen \(\{v_{1},\cdots, v_{r}\}\) i \(\{v_{1},\cdots,v_{r},v_{r+1},\cdots, v_{n}\}\) bases per a \(\mathrm{Ker}(f)\) i \(V_{1}\), respectivament. Demostra que \(\{f(v_{r+1}),\cdots, f(v_{n})\}\) és linealment independent.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\) i siga \(f\colon V\longrightarrow V\) un endomorfisme. Siguen \(\mathcal{B}\) i \(\overline{\mathcal{B}}\) dues bases de \(V\). És cert que si la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}\) a \(\overline{\mathcal{B}}\) és la matriu identitat \(\mathsf{I}_{n}\), aleshores \(f=\mathrm{id}_{V}\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal tal que \(f(f(v))=f(v)\) per a tot \(v\in V\). Demostra que \(\mathrm{Ker}(f)\cap\mathrm{Im}(f)=\{0\}\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal. És cert que \(V=\mathrm{Ker}(f)+\mathrm{Im}(f)\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal tal que que, per a tota aplicació lineal \(g\colon V\longrightarrow V\), es té que \(\mathrm{Ker}(g)\subseteq\mathrm{Ker}(f)\). Determina l’aplicació lineal \(f\).
Sense solució.
Es considera \(\mathbb{C}\), el \(\mathbb{C}\)-espai vectorial estàndard de dimensió \(1\). Considera l’aplicació que associa a cada nombre complexe el seu conjugat, és a dir, l’aplicació \[ \begin{array}{rccl} f\colon &\mathbb{C}&\longrightarrow &\mathbb{C}\\ &z&\longmapsto&\overline{z} \end{array} \] És cert que \(f\) és un automorfisme?
Sense solució.
Considera \(\mathbb{K}^{3}\), el \(\mathbb{K}\)-espai vectorial estàndard de dimensió \(3\). Demostra que existeix una aplicació lineal \(f\colon\mathbb{K}^{3}\longrightarrow\mathbb{K}^{3}\) tal que la següent cadena d’inclusions és estricta \[\mathrm{Ker}(\mathrm{id}_{\mathbb{K}^{3}})\subsetneq\mathrm{Ker}(f)\subsetneq\mathrm{Ker}(f^{2})\subsetneq\mathrm{Ker}(f^{3}).\]
Sense solució.
En l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{3}\) es considera el subespai vectorial \[ W= \left\lbrace (x,y,z)\in \mathbb{R}^{3} \mathrel{\bigg|} x-2y+z=0 \right\rbrace. \]
- Troba una base \(\mathcal{B}_{W}\) de \(W\).
- Troba una base \(\mathcal{B}_{3}\) d’\(\mathbb{R}^{3}\) que continga a la base \(\mathcal{B}_{W}\) de l’apartat i.
- Dóna un isomorfisme \(f\colon \mathbb{R}^{2}\longrightarrow W\). Demostra que és isomorfisme.
- Troba la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}_{2}\) a la base \(\mathcal{B}_{3}\) de l’apartat 2., on \(\mathcal{B}_{2}=\{(1,2),(1,-1)\}.\)
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal. Es defineixen les potències d’\(f\) de manera recursiva com segueix \[ \begin{align*} f^{0}&=\mathrm{id}_{V};\\ f^{n+1}&=f^{n}\circ f; \end{align*} \]
Notem que, per a cada \(n\in\mathbb{N}\), \(f^{n}\) és una aplicació lineal.
- Demostra que si \(m\) i \(n\) són naturals en \(\mathbb{N}\) amb \(m\leq n\), aleshores \(\mathrm{Ker}(f^{m})\subseteq \mathrm{Ker}(f^{n})\).
- Demostra que, per a cada \(n\in\mathbb{N}\), existeix una aplicació lineal \(f\colon\mathbb{K}^{n}\longrightarrow\mathbb{K}^{n}\) tal que la següent cadena d’inclusions és estricta \[\mathrm{Ker}(f^{0})\subsetneq\mathrm{Ker}(f)\subsetneq\mathrm{Ker}(f^{2})\subsetneq\cdots\subsetneq\mathrm{Ker}(f^{n}).\]
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials. Demostra que el conjunt \(\mathrm{Hom}_{\mathbb{K}}(V_{1}, V_{2})\) d’aplicacions lineals entre \(V_{1}\) i \(V_{2}\) amb
- Vector zero l’aplicació lineal nul·la, és a dir \[ \begin{array}{rccl} 0\colon&V_{1}&\longrightarrow&V_{2}\\ &v&\longmapsto&0 \end{array} \]
- Suma d’aplicacions lineals \(f,g\in \mathrm{Hom}_{\mathbb{K}}(V_{1},V_{2})\) com segueix \[ \begin{array}{rccl} f+g\colon&V_{1}&\longrightarrow&V_{2}\\ &v&\longmapsto&f(v)+g(v) \end{array} \]
- Producte d’una aplicació lineal \(f\in \mathrm{Hom}_{\mathbb{K}}(V_{1},V_{2})\) i un escalar \(\lambda\in\mathbb{K}\) com segueix \[ \begin{array}{rccl} \lambda f\colon&V_{1}&\longrightarrow&V_{2}\\ &v&\longmapsto&\lambda f(v) \end{array} \] és un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial.
Sense solució.
Es consideren els \(\mathbb{R}\)-espais vectorials \(\mathbb{R}_{\leq 2}[x]\), de polinomis sobre \(\mathbb{R}\) amb grau fitat per \(2\), i \(\mathbb{R}\), l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial estàndard de dimensió \(1\). Es considera l’aplicació \(\varphi\), que a cada polinomi en \(\mathbb{R}_{\leq 2}[x]\) li assigna la seua integral definida en l’interval \([0,1]\), és a dir \[ \begin{array}{rccl} \varphi\colon&\mathbb{R}_{\leq 2}[x]&\longrightarrow&\mathbb{R}\\ &p(x)&\longmapsto&\int^{1}_{0}p(x)dx \end{array} \]
- Demostra que \(\varphi\) és una aplicació lineal.
- Demostra que \(\varphi\) és sobrejectiva però no injectiva.
- Dóna bases per a \(\mathrm{Ker}(\varphi)\) i per a \(\mathrm{Im}(\varphi)\).
- Es consideren les bases \(\mathcal{B}_{\mathsf{p}}=\{1,x,x^{2}\}\) i \(\mathcal{B}_{\mathsf{c}}=\{1\}\), per a \(\mathbb{R}_{\leq 2}[x]\) i \(\mathbb{R}\), respectivament. Dóna la matriu coordenada de \(\varphi\) de \(\mathcal{B}_{\mathsf{p}}\) a \(\mathcal{B}_{\mathsf{c}}\). Empra aquesta matriu per a determinar el valor de la integral \[ \int^{1}_{0} -\frac{x^{2}}{4}+1\,dx \]
Sense solució.
4. Rang i equivalència de matrius
Dóna la definició de matrius equivalents.
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\in\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\). Demostra que \(\mathsf{A}\) és invertible si i només si \(\mathrm{rang}(\mathsf{A})=n\).
Sense solució.
Siga \(n\in\mathbb{N}\), \(\mathbb{K}\) un cos i \(\mathsf{A},\mathsf{B}\) matrius invertibles en \(\mathrm{GL}_{n}(\mathbb{K})\). Justifica que \(\mathsf{AB}\) és invertible i troba la relació entre \((\mathsf{AB})^{-1}\), \(\mathsf{A}^{-1}\) i \(\mathsf{B}^{-1}\).
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\) una matriu en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\). Es considera el sistema d’equacions homogeni \(\mathsf{AX}=\mathsf{0}\). Anomenem \(V\) al \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de solucions del sistema d’equacions anterior. Demostra que \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V)=n-\mathrm{rang}(\mathsf{A})\). (Ajuda: Considera l’endomorfisme de \(\mathbb{K}^{n}\) que té a \(\mathsf{A}\) com a matriu coordenada de la base canònica a la base canònica.)
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\) i \(f\colon V\longrightarrow V\) un endomorfisme. Siga \(\mathcal{B}\) una base de \(V\) i siga \(\mathsf{A}\in\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\) la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}\) a \(\mathcal{B}\). Demostra que \(\mathsf{A}\) és invertible si i només si \(f\) és un isomorfisme.
Sense solució.
Es consideren els \(\mathbb{R}\)-espais vectorials \(\mathbb{R}^{2}\) i \(\mathbb{R}^{3}\) i les bases \(\mathcal{B}_{2}=\{(1,2),(1,0)\}\) i \(\mathcal{B}_{3}=\{(0,-1,0),(1,1,0), (0,0,1)\}\) d’\(\mathbb{R}^{2}\) i \(\mathbb{R}^{3}\), respectivament. Es considera l’aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{2}\longrightarrow\mathbb{R}^{3}\) que té com a matriu coordenada de \(\mathcal{B}_{2}\) a \(\mathcal{B}_{3}\) a la matriu \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 1&2\\ 0&1\\ -1&0 \end{bmatrix}\in\mathrm{M}_{3,2}(\mathbb{R}) \] Determina dues bases \(\overline{\mathcal{B}}_{2}\) i \(\overline{\mathcal{B}}_{3}\) d’\(\mathbb{R}^{2}\) i \(\mathbb{R}^{3}\), respectivament, per a les quals la matriu coordenada d’\(f\) de \(\overline{\mathcal{B}}_{2}\) a \(\overline{\mathcal{B}}_{3}\) és una matriu per blocs del tipus \[ \begin{bmatrix} \mathsf{I}_{r} & \mathsf{0} \\ \mathsf{0} & \mathsf{0} \\ \end{bmatrix} \]
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\overline{\mathsf{A}}\) dues matrius en \(\mathrm{M}_{mn}(\mathbb{K})\) equivalents. Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials amb \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{1})=n\) i \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{2})=m\). Demostra que existeix una aplicació lineal \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) i existeixen \[ \begin{array} \bf{\mathcal{B}}_{1}, \overline{\mathcal{B}}_{1} & \mbox{ bases de }V_{1};\\ \mathcal{B}_{2}, \overline{\mathcal{B}}_{2} & \mbox{ bases de }V_{2}, \end{array} \] per a les quals \[ \begin{array} \bf{\mathsf{A}}&\mbox{ és la matriu coordenada d'}f\mbox{ de }\mathcal{B}_{1}\mbox{ a }\mathcal{B}_{2};\\ \overline{\mathsf{A}}&\mbox{ és la matriu coordenada d'}f\mbox{ de }\overline{\mathcal{B}_{1}}\mbox{ a }\overline{\mathcal{B}_{2}}. \end{array} \] Enuncia els resultats que utilitzes.
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\in\mathrm{GL}_{n}(\mathbb{K})\) una matriu invertible. Demostra que \(\mathsf{A}\) pot escriure’s com a producte de matrius elementals.
Sense solució.
Es considera una aplicació lineal \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{5}\) tal que per a \(\mathsf{A}\), la matriu coordenada d’\(f\) respecte les bases \(\mathcal{B}_{3}\) d’\(\mathbb{R}^{3}\) i \(\mathcal{B}_{5}\) d’\(\mathbb{R}^{5}\) satisfà que \(\mathrm{rang}(\mathsf{A})=1\). Calcula la dimensió de \(\mathrm{Ker}(f)\).
Sense solució.
Demostra que existeixen tres endomorfismes d’\(\mathbb{R}^{2}\) tals que qualsevol matriu d’ \(\mathrm{M}_{2}(\mathbb{R})\) és la matriu coordenada d’algun d’aquests endomorfismes en algunes bases adequades. Justifica la resposta.
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\in\mathrm{GL}_{n}(\mathbb{K})\) una matriu invertible. Siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) una base d’un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\). Demostra que existeix una base \(\overline{\mathcal{B}}\) per a la qual \(\mathsf{A}^{\mathsf{t}}\) és una matriu canvi de base de \(\mathcal{B}\) a \(\overline{\mathcal{B}}\).
Sense solució.
Troba un subconjunt \(S\subseteq \mathrm{M}_{3}(\mathbb{R})\) tal que
- Si \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) pertanyen a \(S\), aleshores \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) no són equivalents.
- Si \(T\subseteq \mathrm{M}_{3}(\mathbb{R})\) és un subconjunt que satisfà l’ítem i., aleshores \(|T|\leq |S|\).
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\in\mathrm{GL}_{n}(\mathbb{R})\) una matriu invertible. Demostra que podem passar d’\(\mathsf{A}\) a \(\mathsf{A}^{-1}\) mitjançant una seqüència finita d’operacions elementals per fila.
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A},\mathsf{C}\) matrius en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb K)\). Demostra que \(\mathrm{rang}(\mathsf{A}\mathsf{C})\leq \mathrm{rang}(\mathsf{C})\).
Sense solució.
Siguen \(\mathsf A,\mathsf C\) matrius en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb K)\). Demostra que \(\mathrm{rang} (\mathsf A+\mathsf C)\leq \mathrm{rang}(\mathsf A)+\mathrm{rang}(\mathsf C)\).
Sense solució.
Siguen \(V_{1}\) i \(V_{2}\) dos \(\mathbb{K}\)-espais vectorials finitament generats i siga \(f\colon V_{1}\longrightarrow V_{2}\) una aplicació lineal. Siguen \(\mathcal{B}_{1}\) i \(\mathcal{B}_{2}\) bases de \(V_{1}\) i \(V_{2}\), respectivament. Es considera \(\mathsf{A}\) la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}_{1}\) a \(\mathcal{B}_{2}\).
Demostra que existeix una base \(\overline{\mathcal{B}}_{2}\) de \(V_{2}\) de forma que la matriu coordenada d’\(f\) de \(\mathcal{B}_{1}\) a \(\overline{\mathcal{B}}_{2}\) és la forma esglaonada reduïda per files d’\(\mathsf{A}\).
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\) una matriu en \(\mathrm{M}_{mn}(\mathbb{K})\). Demostra que són equivalents les següents proposicions. Enuncia els resultats que utilitzes.
- \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{A}^{\mathsf{t}}\) són matrius equivalents;
- \(m=n\), és a dir, \(\mathsf{A}\) és una matriu quadrada.
Es considera la matriu \[\mathsf{A} =\begin{bmatrix} 1&3\\ 4&10 \end{bmatrix} \] Determina dues matrius invertibles \(\mathsf{P},\mathsf{Q}\in\mathrm{GL}_{2}(\mathbb{R})\) tals que \(\mathsf{PAQ}=\mathsf{A}^{\mathsf{t}}\).
Sense solució.
5. Determinants
Determina els paràmetres \(a,b\in\mathbb{R}\) per als quals la següent matriu és invertible \[ \begin{bmatrix} 1&a&a&a\\ 1&b&a&a\\ 1&a&b&a\\ 1&a&a&b \end{bmatrix} \]
Sense solució.
Determina els paràmetres \(a,b\in\mathbb{R}\) per als quals la següent matriu és invertible \[ \begin{bmatrix} a+b&a&a&a\\ a&a+b&a&a\\ a&a&a+b&a\\ a&a&a&a+b \end{bmatrix} \]
Sense solució.
Siga \(\mathsf{C}\in\mathrm{GL}_{n}(\mathbb{K})\) una matriu invertible. Demostra que \(\mathrm{Det}(\mathsf{C}^{-1})=\left(\mathrm{Det}(\mathsf{C})\right)^{-1}\).
Sense solució.
Siga \(\mathsf{C}\in\mathrm{M}_{3}(\mathbb{R})\) una matriu tal que \(\mathrm{Det}(\mathsf{C})=10\). Es considera la matriu \(\mathsf{D}=5\mathsf{C}\). Obtín raonadament \(\mathrm{Det}(\mathsf{D})\) i la relació que existeix entre \(\mathsf{C}^{-1}\) i \(\mathsf{D}^{-1}\).
Sense solució.
Calcula el determinant de la següent matriu \[ \begin{bmatrix} 1&2&3&4\\ 2&2&3&4\\ 3&3&3&4\\ 4&4&4&4 \end{bmatrix} \]
Sense solució.
Determina els paràmetres \(a,b,c\in\mathbb{R}\) per als quals la següent matriu és invertible \[ \begin{bmatrix} 1&1&1&1\\ 1&1+a&1&1\\ 1&1&1+b&1\\ 1&1&1&1+c \end{bmatrix} \]
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A},\mathsf{B}\) dues matrius equivalents en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{R})\). És cert que \(\mathrm{Det}(\mathsf{A})=\mathrm{Det}(\mathsf{B})\)?
Sense solució.
6. Semblança i valors propis
Siga \(f\) un endomorfisme en \(\mathbb{R}^{3}\) que té a \(\mathsf{A}\) com a matriu coordenada en la base canònica. Suposem que \(\mathrm{polcar}(\mathsf{A})=x(x-1)(x+1)\).
Demostra la veritat o falsedat de les següents afirmacions.
- \(\mathsf{A}\) és diagonalitzable.
- Existeix \(V\leq\mathbb{R}^{3}\) amb \(\mathrm{dim}(V)=1\) tal que \(f(v)=v\), per a tot \(v\in V\).
Sense solució.
Determina si la matriu \(\mathsf{A}\in M_{2}(\mathbb{R})\) és diagonalitzable, on \[ \mathsf{A}= \begin{bmatrix} 2 & 1 \\ -1 & 0 \\ \end{bmatrix}. \]
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial de dimensió \(n\) i siga \(f\in\mathrm{End}_{\mathbb{K}}(V)\). Siga \(\lambda\) un valor propi d’\(f\). Demostra que \(1\leq d_{\lambda}\leq \alpha_{\lambda},\) on \(d_{\lambda}\) i \(\alpha_{\lambda}\) denoten, respectivament, la multiplicitat geomètrica i la multiplicitat algebraica del valor propi \(\lambda\).
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) dues matrius en \(M_{n}(\mathbb{K})\). Demostra o dóna un contraexemple de l’enunciat
Si \(\mathsf{A}\) és diagonalitzable, aleshores \(\mathsf{B}\) és diagonalitzable
per als següents casos:
- \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) són equivalents.
- \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) són semblants.
Sense solució.
Siga \(f\) un endomorfisme d’un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\). Demostra que les següents proposicions són equivalents
- \(\mathrm{polcar}f\) no té arrels en \(\mathbb{K}\).
- No existeix cap subespai vectorial \(U\leq V\) de dimensió \(1\) amb \(f[U]\leq U\).
Sense solució.
Siga \(f\) un endomorfisme diagonalitzable d’un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\). Demostra que si \(\lambda_{1},\dots,\lambda_{r}\) són tots els valors propis d’\(f\), aleshores \(V=V_{\lambda_1}+\dots+V_{\lambda_r}\).
Sense solució.
Dóna un exemple d’endomorfisme diagonalitzable \(f\) en \(\mathbb{R}^{3}\) tal que \(0\) siga valor propi d’\(f\), \((1,1,1)\) siga un vector propi associat a \(1\) i la multiplicitat algebraica d’\(1\) siga \(2\).
Sense solució.
Siga \(f\) un endomorfisme d’un \(\mathbb{Q}\)-espai vectorial \(V\). És cert que \(f\) és diagonalitzable si i només si per a tot valor propi d’\(f\) la seua multiplicitat algebraica coincideix amb la seua multiplicitat geomètrica?
Sense solució.
Siga \(f\) un endomorfisme d’un \(\mathbb{C}\)-espai vectorial \(V\). És cert que \(f\) és diagonalitzable si i només si per a tot valor propi d’\(f\) la seua multiplicitat algebraica coincideix amb la seua multiplicitat geomètrica?
Sense solució.
Siga \(f\) un endomorfisme d’un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\). Siguen \(\lambda_{1},\cdots, \lambda_{r}\) tots els valors propis diferents d’\(f\) amb multiplicitats geomètriques associades \(d_{1},\cdots, d_{r}\), respectivament. És cert que \(f\) és diagonalitzable si i només si \(\sum_{i=1}^{r} d_{i}=\mathrm{dim}V\)?
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) dues matrius en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\). És cert que si \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) són semblants i \(\mathsf{A}\) és diagonalitzable, aleshores \(\mathsf{B}\) és diagonalitzable?
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) dues matrius en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\). És cert que si \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) són diagonalitzables, aleshores \(\mathsf{A}+\mathsf{B}\) també és diagonalitzable?
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) dues matrius semblants en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{K})\). Demostra que \(\mathsf{A}\) té un vector propi associat a un valor propi \(\lambda\in\mathbb{K}\) si i només si \(\mathsf{B}\) té un vector propi associat al mateix valor propi \(\lambda\in\mathbb{K}\).
Sense solució.
Siga \(f\colon\mathbb{R}^{2}\rightarrow\mathbb{R}^{2}\) una aplicació lineal diagonalitzable. Siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},e_{2}\}\) una base formada per vectors propis. Demostra que \(e_{1}+e_{2}\) és vector propi si, i només si, \(f=\lambda\,\mathrm{id}_{\mathbb{R}^{2}}\) per a algun \(\lambda\in\mathbb{R}\).
Sense solució.
Dóna un exemple d’endomorfisme \(f\) en \(\mathbb{R}^{3}\) tal que \(3\) siga valor propi d’\(f\) amb multiplicitat algebraica \(2\) i \((1,1,-1)\) siga un vector propi associat a \(-1\). És \(f\) diagonalitzable?
Sense solució.
Es considera l’endomorfisme \(f\) d’\(\mathbb{R}^{3}\) que té a \(\mathsf{A}\) com a matriu coordenada en la base \(\overline{\mathcal{B}}=\{(1,0,-1),(1,-1,0),(0,0,1)\}\), on \[ \mathsf{A}= \begin{bmatrix} 1 & -1 & 0 \\ 0& 1 & 0 \\ 1 & 2 & 2 \\ \end{bmatrix} \]
- Determina l’expressió analítica de l’endomorfisme \(f\).
- Determina si l’endomorfisme \(f\) és diagonalitzable.
- Dóna una relació de semblança entre la matriu \(\mathsf{A}\) i la matriu coordenada d’\(f\) en la base canònica.
Sense solució.
Siga \(f\) un endomorfisme d’un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\). Demostra que si \(v_{1},v_{2}\in V-\{0\}\) són vectors propis associats a valors propis diferents, aleshores el conjunt \(\{v_{1},v_{2}\}\) és linealment independent.
Sense solució.
Demostra que tots els endomorfismes sobre l’espai vectorial \(\mathbb{R}\) són diagonalitzables. Es cert el mateix enunciat per a l’espai vectorial \(\mathbb{R}^{n}\), amb \(n\geq 2\)?
Sense solució.
Suposem que \(\mathsf{A}\) és la matriu coordenada de l’endomorfisme \(f\colon\mathbb{R}^{2}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) en la base \(\mathcal{B}=\{e_{1},e_{2}\}\), on \[\mathsf{A}=\begin{bmatrix} 2 & 1 \\ 1 & 2 \\ \end{bmatrix}\]
- Troba, si és possible, una base \(\overline{\mathcal{B}}\) d’\(\mathbb{R}^{2}\) formada per vectors propis.
- Calcula \(\mathsf{B}\), la matriu coordenada d’\(f\) en la base \(\overline{\mathcal{B}}\).
- Quina és la relació entre \(\mathsf{B}\) i \(\mathsf{A}\)?
Sense solució.
Es considera l’ \(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{3}\). Determina un endomorfisme \(f\colon\mathbb{R}^{3}\longrightarrow\mathbb{R}^{3}\) que satisfaça les següents característiques.
- \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(\mathrm{Im}(f))=2\)
- \((1,2,1)\) és vector propi associat al valor propi \(1\).
- \((0,1,-1)\) és vector propi associat al valor propi \(0\).
- \(f\) no és diagonalitzable.
Una vegada determinat,
- Dóna la matriu coordinada d’ \(f\) en la base canònica d’ \(\mathbb{R}^{3}\).
- Les propietats descrites en l’enunciat garantitzen la unicitat de l’endomorfisme \(f\)?
- Determina totes les possibilitats per al polinomi característic d’un endomorfisme que satisfaça les propietats descrites en l’enunciat.
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(\mathbb{R}^{3}\) i l’endomorfisme \[ \begin{array}{rccl} f\colon&\mathbb{R}^{3}&\longrightarrow&\mathbb{R}^{3}\\ &(x,y,z)&\longmapsto&(x-3z,x+y-4z,-2z) \end{array} \]
Determina si \(f\) és diagonalitzable.
Sense solució.
Siga \(\mathbb{K}\) un cos amb característica diferent a \(2\). Es considera un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\) amb \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V)=3\) i la base de \(V\), \(\mathcal{B}=\{e_{1},e_{2},e_{3}\}\). Siga \(f\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal i \(\lambda\in \mathbb{K}\) un escalar.
- Demostra que si \(e_{1}\) i \(e_{1}+e_{2}\) són vectors propis per a \(\lambda\), aleshores \(e_{2}\) també és propi per a \(\lambda\).
- És cert que si \(\mathrm{dim}_{\mathbb{K}}(V_{\lambda})=2\), aleshores \(f\) és diagonalitzable?
- Siga \(\mathsf{A}\) la matriu coordenada d’\(f\) en la base \(\mathcal{B}\). Suposem que \(\mathsf{A}\) és diagonalitzable. És cert que \(\mathsf{A}\) és semblant a una única matriu diagonal?
Sense solució.
7. Formes bilineals
Troba raonadament la signatura de la matriu \(\mathsf{A}\in M_{2}(\mathbb{R})\), on \[ \mathsf{A}= \begin{bmatrix} 1 & 1 \\ 1 & 1 \\ \end{bmatrix}. \]
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) dues matrius simètriques reals. És cert que si \(\det(\mathsf{A})>0\) i \(\det(\mathsf{B})>0\), aleshores \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) són congruents?
Sense solució.
Siga \(f\) una forma bilineal d’un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\) i siga \(\mathcal{B}\) una base de \(V\). Demostra que \(f\) és antisimètrica si i només si la matriu coordenada d’\(f\) en \(\mathcal{B}\) és antisimètrica.
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}\) una matriu de tamany \(n\) sobre \(\mathbb{C}\) simètrica. Demostra que \(\mathsf{A}\) és congruent a una matriu del tipus \(\mathsf{diag}(1,\cdots,1,0,\cdots,0)\).
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}=(a_{i,j})_{i,j=1}^{n}\) una matriu simètrica de tamany \(n\) sobre \(\mathbb{R}\) amb signatura menor estricta que el seu rang. És cert que existeix un índex \(i\) per al qual \(a_{ii}<0\)?
Sense solució.
Digues, de forma raonada, si les següents matrius sobre \(\mathrm{M}_{2}(\mathbb{R})\) \[ \mathsf{A}= \begin{bmatrix} 1 & 1 \\ 0 & 1 \\ \end{bmatrix} \qquad \mathsf{B}= \begin{bmatrix} 1 & 0 \\ 0 & 1 \\ \end{bmatrix} \]
- Són semblants.
- Són congruents.
Sense solució.
És necessàriament cert que tota matriu real és congruent a una matriu diagonal?
Sense solució.
Siga \(f\) una forma bilineal simètrica d’un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(V\) diferent a l’aplicació nula. Demostra que existeix un \(v\in V\) tal que \(f(v,v)\neq 0\).
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) matrius en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{Q})\). És cert que si \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) són congruents i \(\det(\mathsf{A})>0\), aleshores \(\det(\mathsf{B})>0\)?
Sense solució.
Defineix rang d’una forma bilineal. Justifica que la definició té sentit.
Sense solució.
És cert que dues matrius simètriques en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{R})\) són con-gruents si, i només si, tenen el mateix rang?
Sense solució.
Dóna un exemple d’una forma bilineal simètrica \(f\) definida en un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\) que satisfaça que \(f(v,v)\geq 0\), \(f(w,w)\geq 0\) i \(f(v+w,v+w)\leq 0\) per a dos vectors \(v\) i \(w\in V\). Demostra que el conjunt \(W=\{v\in V\mid f(v,v)\geq 0\}\) no és, en general, subespai vectorial.
Sense solució.
És cert que dues matrius en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{C})\) són congruents si, i només si, tenen el mateix rang?
Sense solució.
Siguen \(\mathsf{A}\) i \(\mathsf{B}\) dues matrius congruents en \(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{R})\). És cert que si \(\mathsf{A}\) és diagonalitzable, aleshores \(\mathsf{B}\) també és diagonalitzable?
Sense solució.
Suposem que \(\mathsf{A}\) és la matriu coordenada de la forma bilineal \(g\colon \mathbb{R}^{2}\times\mathbb{R}^{2}\longrightarrow\mathbb{R}\) en la base \(\mathcal{B}=\{e_{1},e_{2}\}\), on \[ \mathsf{A}=\begin{bmatrix} 2 & 1 \\ 1 & 2 \end{bmatrix} \]
- Troba, si és possible, una base \(\overline{\mathcal{B}}\) d’\(\mathbb{R}^{2}\) ortogonal.
- Calcula \(\mathsf{C}\), la matriu coordenada de \(g\) en la base \(\overline{\mathcal{B}}\).
- Quina és la relació entre \(\mathsf{C}\) i \(\mathsf{A}\)?
Sense solució.
Dóna un exemple de forma bilineal simétrica \(f\) sobre \(\mathbb{R}^{2}\) de signatura \(1\) i rang \(2\) tal que \(f((1,1),(1,-1))=2\).
Sense solució.
Siga \(f\) una forma bilineal simètrica definida sobre un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial \(V\). Siguen \(U\) i \(W\) subespais vectorials de \(V\). És cert que \((U+W)^{\perp}=U^{\perp}+W^{\perp}\)?
Sense solució.
Quin és el subconjunt d’\(\mathrm{M}_{n}(\mathbb{R})\) format per les matrius congruents a alguna matriu diagonal?
Sense solució.
Siga \(V\) un espai vectorial de dimensió major o igual a \(2\). Troba l’expressió analítica d’alguna forma bilineal en \(V\) per a la què existeix un vector \(v\in V\) tal que \(\langle v\rangle=\langle v\rangle^{\perp}\).
Sense solució.
Siga \(\mathbb{K}\) un cos amb \(\mathrm{car}(\mathbb{K})\neq 2\), siga \(V\) un \(\mathbb{K}\)-espai vectorial i siga \(f\colon V\times V\longrightarrow \mathbb{K}\) una forma bilineal sobre \(V\). Demostra que les següents proposicions són equivalents.
- \(f\) és una forma bilineal simètrica.
- Tota matriu coordenada d’\(f\) és simètrica.
- Existeix una base \(\mathcal{B}\) de \(V\) ortogonal per a \(f\).
- Existeix una matriu coordenada d’\(f\) que és una matriu diagonal.
- Tota matriu coordenada d’\(f\) és congruent a una matriu diagonal.
Enuncia els resultats que utilitzes sense demostrar-los.
Sense solució.
8. Productes escalars
Siga \((V,\cdot)\) un espai vectorial euclidià. És necessàriament cert que \(v\cdot w\geq 0\) per a tot \(v,w\in V\)?
Sense solució.
Siga \((V,\cdot)\) un espai vectorial euclidià. Siga \(\{v_{1},\cdots,v_{r}\}\) un conjunt de vectors no nuls de \(V\) ortogonals \(2\) a \(2\). Demostra que el conjunt \(\{v_{1},\cdots, v_{r}\}\) és linealment independent.
Sense solució.
Troba una base ortogonal \(\mathcal{B}\) de l’espai euclidià estàndard \(\mathbb{R}^{2}\) tal que \((1,2)\in\mathcal{B}\).
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial i \(f\) una forma bilineal simètrica sobre \(V\). Demostra que \(V\) té bases ortonormals si i només si \(f\) és un producte escalar.
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}=(a_{i,j})_{i,j=1}^{n}\) una matriu simètrica de tamany \(n\) sobre \(\mathbb{R}\). És cert que si existeix un índex \(i\) per al qual \(a_{ii}\geq 0\) aleshores \(\mathsf{A}\) és una matriu coordenada d’un producte escalar sobre \(\mathbb{R}^{n}\)?
Sense solució.
Siga \(\mathsf{A}=(a_{i,j})_{i,j=1}^{n}\) la matriu coordenada d’un producte escalar sobre \(\mathbb{R}^{n}\) en una base \(\overline{\mathcal{B}}\). És cert que existeix un índex \(i\) per al qual \(a_{ii}\geq 0\)?
Sense solució.
Siga \(V\) un espai vectorial euclidià de dimensió \(2\). Siguen \(\mathcal{B}=\{u,v\}\) i \(\overline{\mathcal{B}}=\{u,w\}\) dues bases ortonormals de \(V\). Demostra que \(w=v\) o \(w=-v\).
Sense solució.
Considerem l’espai vectorial euclidià estàndar \((\mathbb{R}^{4},\cdot)\). Calcula la projecció ortogonal del vector \((1,2,1,0)\) sobre l’espai vectorial \(U=\langle (1,1,0,-1), (1,0,-2,2) \rangle\).
Sense solució.
Dins l’espai euclidià estàndard \((\mathbb{R}^{3},\cdot)\), considerem el subespai vectorial \[U=\langle(1,2,0), (1,0,1)\rangle.\]
- Troba una base ortonormal d’\(U^{\perp}\).
- Calcula la projecció ortogonal del vector \((3,0,0)\) sobre \(U^{\perp}\).
Sense solució.
Siga \(f\) una forma bilineal simètrica regular d’un espai vectorial \(V\). Siga \(U\leq V\). Demostra que \((U^{\perp})^{\perp}=U\).
Sense solució.
Siga \((V,\cdot)\) un espai vectorial euclidià de dimensió \(n\). Siguen \(W\) i \(U\) dos subespais de la mateixa dimensió \(r\leq n\). Demostra que existeix una isometria \(f\colon V\longrightarrow V\) que satisfà \(f[W]=U\).
Sense solució.
Siguen \(f\) un producte escalar en un espai vectorial \(V\) i \(U\) un subespai de \(V\) diferent a \(\{0\}\). Considerem \(f\!\!\upharpoonright\!\!_{U\times U}\), la restricció d’\(f\) a \(U\). Siga \(\mathsf{A}\) la matriu coordenada d’\(f\!\!\upharpoonright\!\!_{U\times U}\) en una base \(\mathcal{B}\) d’\(U\). Demostra que \(\det(\mathsf{A})>0\).
Sense solució.
Siga \((V,\cdot)\) un espai vectorial euclidià amb \(\dim V=2\). Siga \(u\in V\) tal que \(u\cdot u=1\). Demostra que només hi ha dos formes possibles d’escollir un vector \(v\in V\) de forma que el conjunt \(\{u,v\}\) siga una base ortonormal.
Sense solució.
Es considera la forma bilineal \(f\) d’\(\mathbb{R}^{3}\times \mathbb{R}^{3}\) en \(\mathbb{R}\) que té a \(\mathsf{A}\) com a matriu coordenada en la base \(\overline{\mathcal{B}}=\{(0,0,-1),(1,-1,0),(1,0,1)\}\), on \[ \mathsf{A}= \begin{bmatrix} 1 & -1 & 0 \\ -1& 2 & 0 \\ 0 & 0 & 1 \\ \end{bmatrix} \]
- És \(f\) un producte escalar?
- Determina l’expressió analítica d’\(f\).
- Utilitza Gram-Schmidt per obtindre a partir de \(\overline{\mathcal{B}}\) una base ortonormal d’\(\mathbb{R}^{3}\).
Sense solució.
Siga \((\mathbb{R}^{3},\cdot)\) l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial euclidià estàndard de dimensió \(3\). Considerem la base \(\mathcal{B}=\{(1,0,1),(1,-1,1),(1,2,0)\}\) d’\(\mathbb{R}^{3}\). Obtín, si és possible, una nova base d’\(\mathbb{R}^{3}\) \[\overline{\mathcal{B}}=\{\overline{e}_{1},\overline{e}_{2},\overline{e}_{3}\}\] que satisfaça les següents condicions:
- $_{1} =(1,0,1) $;
- ${1}, {2} =(1,0,1), (1,-1,1) $;
- Els vectors de \(\overline{\mathcal{B}}\) formen, dos a dos, un angle de \(\frac{\pi}{4}\) radians.
Sense solució.
Es considera l’espai vectorial euclidià estàndard \((\mathbb{R}^{3}, \cdot)\).
- Troba, si és possible, una base ortonormal del subespai vectorial \(U\) d’\(\mathbb{R}^{3}\) donat per \[ U=\{(x,y,z)\in\mathbb{R}^{3}\mid x+2y+z=0\} \]
- Determina, si és possible, una isometria \(f\in\mathrm{End}_{\mathbb{R}}(\mathbb{R}^{3})\) que complisca que \(f[V]=U\) on \(V\) és el subespai vectorial d’\(\mathbb{R}^{3}\) donat per \[ V=\{(x,y,z)\in\mathbb{R}^{3}\mid z=0\}. \]
Sense solució.
Siga \((V,\cdot)\) un espai vectorial euclidià, siga \(U\leq V\) i \(v\in V\). És cert que si \(v\not\in U\), aleshores \(v\in U^{\perp}\)?
Sense solució.
Siga \(f\) una forma bilineal simètrica en un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial \(V\). És cert que si \(f\) no és un producte escalar, aleshores existeix \(v\in V\) no nul tal que \(f(v,v)=0\)?
Sense solució.
Siga \((V,\cdot)\) un espai vectorial euclidià, \(\mathcal{B}=\{e_{1},\cdots e_{n}\}\) una base de \(V\) i \(h\colon V\longrightarrow V\) una aplicació lineal. Demostra que si l’equació \(h(e_{i})\cdot h(e_{j})=e_{i}\cdot e_{j}\) se satisfà per a tot \(1\leq i,j\leq n\), aleshores \(h\) és injectiva.
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial amb \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(V)=2\) i siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},e_{2}\}\) una base de \(V\). Es considera la forma bilineal \(f\colon V\times V\longrightarrow\mathbb{R}\) que té a la següent matriu \[ \mathsf{A}= \begin{bmatrix} 1&2\\ 2&-1 \end{bmatrix} \] com a matriu coordenada d’\(f\) en la base \(\mathcal{B}\).
- Determina una base \(\overline{\mathcal{B}}\) ortogonal per a \(f\).
- Determina \(\overline{\mathsf{A}}\) la matriu coordenada d’\(f\) en \(\overline{\mathcal{B}}\).
- Troba la relació de congruència entre \(\mathsf{A}\) i \(\overline{\mathsf{A}}\).
- És \(f\) un producte escalar?
Sense solució.
Siga \(V\) un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial amb \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(V)=n\) i siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},e_{2},\cdots, e_{n}\}\) una base de \(V\). Siga \(f\colon V\times V\longrightarrow\mathbb{K}\) una forma bilineal en \(V\) que satisfà la següent condició
Per a tot \(v\in V\), \(f(v,v)\geq 0\).
És cert que \(f\) és un producte escalar?
Sense solució.
Es considera l’ \(\mathbb{R}\)-espai vectorial euclidià estàndard \((\mathbb{R}^{2},\cdot)\). Determina l’expressió analítica de l’isometria \(h\colon \mathbb{R}^{2}\longrightarrow\mathbb{R}^{2}\) donada per la reflexió sobre el subespai vectorial \(W=\langle (1,1)\rangle\).
\(\mathsf{Ajuda}\): Adoneu-vos que en esta situació podeu trobar dos vectors propis per a \(h\). Fixeu una base adeqüada per al problema, considereu la matriu coordenada en aquesta base i després passeu-la a la base canònica.
Sense solució.
Siga \((V,\cdot)\) un \(\mathbb{R}\)-espai vectorial euclidià amb \(\mathrm{dim}_{\mathbb{R}}(V)=n\). Siga \(\mathcal{B}=\{e_{1},\cdots, e_{n}\}\) una base ortogonal de \(V\). Demostra que \[ \mathcal{B}'=\left\lbrace \frac{e_{1}}{\|e_{1}\|} ,\cdots, \frac{e_{n}}{\|e_{n}\|} \right\rbrace \] és una base ortonormal de \(V\).
Sense solució.
Es considera l’\(\mathbb{R}\)-espai vectorial euclidià estàndard \((\mathbb{R}^{3}, \cdot)\) i el subespai vectorial \(U=\langle(1,0,1),(1,1,-2)\rangle\).
- Determina una base ortonormal per a \(U\).
- Calcula la projecció ortogonal del vector \((0,1,1)\) en \(U\).
Sense solució.
9. Espai afí
Dóna la definició d’espai afí.
Sense solució.
Considerem l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{3}\). Determina les equacions cartesianes en el sistema de referència canònic de la menor varietat afí que conté els punts \[ P=(1,0,1),\qquad Q=(2,0,2),\qquad R=(3,1,1). \]
Sense solució.
Sobre l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{2}\) es consideren els dos sistemes de referència afí següents. \[\mathcal{R}_{1}=((0,1), \{(2,-2),(0,-1)\}),\qquad\qquad\mathcal{R}_{2}=((3,-1),\{(1,2),(-1,7)\})\] Obtén les matrius afins de canvi de sistema de referència entre \(\mathcal{R}_{1}\) i \(\mathcal{R}_{2}\).
Sense solució.
Siguen \(W_{P}\) i \(U_{Q}\) dues varietats afins d’un espai afí \(\mathcal{A}\). Demostra la següent igualtat entre varietats afins. \[ W_{P}+U_{Q}=(W+U+\langle \overrightarrow{PQ}\rangle)_{P} \]
Sense solució.
Considerem l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{2}\). Siga \(P=(0,0)\). Calcula les coordenades de \(P\) en el sistema de referència \[ \mathcal{R}=((1,1);\{(1,1),(1,0)\}) \]
Sense solució.
Sobre l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{4}\), determina el menor espai afí que conté els següents 4 punts \(P=(1,3,0,0)\), \(Q=(2,0,-1,1)\), \(R=(3,0,1,1)\) i \(S=(2,3,2,0)\). Determina les seues equacions cartesianes respecte el sistema de referència canònic. Quina és la dimensió d’aquest espai afí?
Sense solució.
Siguen \(P\), \(Q\) i \(R\) tres punts en un espai afí \(\mathcal{A}\). Demostra que l’espai afí \(\langle \overrightarrow{QP}, \overrightarrow{QR}\rangle_{P}\) és el menor espai afí que conté els punts \(P\), \(Q\) i \(R\).
Sense solució.
Sobre l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{4}\) es consideren els següents plànols. \[ \begin{array}{rcl} \Pi_{1}&=&\{(x,y,z,t)\in\mathbb{R}^{4}\mid y+3t-3=0,\, -2x-y+z+5=0\}\\ \Pi_{2}&=&\{(x,y,z,t)\in\mathbb{R}^{4}\mid 2x-z-3t-2=0,\, 2x+2y-z+3t-8=0\} \end{array} \] Determina la seua posició relativa.
Sense solució.
Siga \((\mathcal{A},V,+)\) un espai afí. Siguen \(P,Q\in\mathcal{A}\) i \(v,w\in V\). Demostra que si \(P+v=Q+w\), aleshores \(\overrightarrow{PQ}=v-w\).
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí de dimensió \(3\). Demostra que si dos plans distints \(\Pi_1\) i \(\Pi_2\) es tallen, aleshores \(\Pi_1\cap \Pi_2\) és una recta.
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí de dimensió \(3\) i siguen \(P,Q,R\in\mathcal{A}\). Demostra que si existeix un únic pla que passa per \(P,Q\) i \(R\), aleshores \(\mathrm{dim}\langle \overrightarrow{PQ}, \overrightarrow{PR} \rangle=2\).
Sense solució.
Es considera l’ \(\mathbb{R}\)-espai afí estàndard \((\mathbb{R}^{3},\mathbb{R}^{3},+)\). Es consideren els sistemes de referència afí següents \[\begin{align*} \mathcal{R}^{(3)}_{\mathrm{c}},&\mbox{ el sistema de referència afí canònic d' }\mathbb{R}^{3}\\ \overline{\mathcal{R}}&=((1,2,0); \{(1,2,1),(1,0,1),(1,0,0)\}) \end{align*}\]
- Determina les equacions del canvi de sistema de referència de \(\mathcal{R}_{\mathrm{c}}\) a \(\overline{\mathcal{R}}\) i de \(\overline{\mathcal{R}}\) a \(\mathcal{R}_{\mathrm{c}}\).
- Determina les equacions cartesianes en els dos sistemes de referència de la recta que passa pels punts \(P=(0,0,1)\) i \(Q=(1,0,0)\).
Sense solució.
10. Afinitats
Defineix afinitat entre espais afins. Pots donar un exemple d’una afinitat no bijectiva?
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí amb espai vectorial subjacent \(V\). Siga \(g\) un endomorfisme de \(V\). Pots donar una afinitat \(f\colon\mathcal{A}\longrightarrow\mathcal{A}\) tal que \(\overline{f}=g\)?
Sense solució.
Siga \(f\) una afinitat d’un espai afí \(\mathcal{A}\). Demostra que \(f\) és injectiva si i només si \(\overline{f}\) és injectiva.
Sense solució.
Siga \(f\) una afinitat d’un espai afí \(\mathcal{A}\). Demostra que \(f\) és sobrejectiva si i només si \(\overline{f}\) és sobrejectiva.
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí i siga \(f\colon\mathcal{A}\rightarrow\mathcal{A}\) una aplicació afí. Siguen \(W_{P}\) i \(U_{Q}\) dues varietats afins dins d’\(\mathcal{A}\). És cert que si \(f[W_{P}]\) i \(f[U_{Q}]\) es creuen, aleshores \(W_{P}\) i \(U_{Q}\) es creuen?
Sense solució.
Siga \((\mathcal{A},V,+)\) un espai afí euclidià i \(f\colon\mathcal{A}\longrightarrow\mathcal{A}\) una afinitat. Siguen \(P_{1}\), \(P_{2}\) i \(P_{3}\) tres punts colineals d’\(\mathcal{A}\). Demostra que les respectives imatges per \(f\), és a dir, \(f(P_{1})\), \(f(P_{2})\) i \(f(P_{3})\), tornen a ser tres punts colineals d’\(\mathcal{A}\).
Sense solució.
Demostra que dos espais afins de la mateixa dimensió són isomorfs.
Sense solució.
Dóna un exemple d’afinitat en l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{2}\) que tinga a \(\{(0,y)\in\mathbb{R}^{2}\mid y\in\mathbb{R}\}\) com a conjunt de punts fixos.
Sense solució.
Es considera la paràbola d’equació cartesiana \(y=x^{2}\). Aquesta corba ve determinada pel conjunt de punts \(\{(\lambda,\lambda^{2})\in\mathbb{R}^{2}\mid \lambda\in\mathbb{R}\}\), en blau a la gràfica. A aquest conjunt de punts li apliquem els següents moviments: En primer lloc li apliquem una simetria respecte l’eix \(x\) i al conjunt de punts resultants els apliquem una translació de vector \((-4,12)\). Aquests moviments transformen la paràbola original en la paràbola roja de la gràfica.
- Dóna la matriu afí d’aquest moviment.
- Dóna l’equació cartesiana de la paràbola resultant.
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí i siga \(f\colon\mathcal{A}\longrightarrow\mathcal{A}\) una aplicació afí. És cert que si \(\overline{f}\) és la identitat, aleshores \(f\) és una translació?
Sense solució.
Siguen \((\mathcal{A},V,+)\) i \((\mathcal{B},U,+)\) dos espais afins. Siga \(W\leq V\) un subespai vectorial i \(P\) un punt d’\(\mathcal{A}\). Siga \(f\colon\mathcal{A}\longrightarrow\mathcal{B}\) una afinitat amb aplicació subjacent \(\overline{f}\colon V\longrightarrow U\). Demostra que, per a la varietat afí \(W_{P}\), es té que \[ f[W_{P}]=(\overline{f}[W])_{f(P)}. \]
Sense solució.
Siga \((\mathcal{A},V,+)\) un espai afí i siga \(f\colon \mathcal{A}\longrightarrow\mathcal{A}\) una afinitat amb aplicació lineal subjacent \(\overline{f}\colon V\longrightarrow V\). Raona sobre la veritat o falsedat de les següents proposicions.
- Si \(P\in \mathcal{A}\) és un punt fixe per a \(f\) i \(v\in V\) un vector propi per a \(\overline{f}\) associat a un valor propi no nul, aleshores existeix una recta \(\mathsf{r}\) en \(\mathcal{A}\) que satisfà que \(f[\mathsf{r}]=\mathsf{r}\), és a dir, existeix una recta \(f\)-invariant.
- Si existeix una recta \(\mathsf{r}\) en \(\mathcal{A}\) que satisfà que \(f[\mathsf{r}]=\mathsf{r}\), és a dir si existeix una recta \(f\)-invariant, aleshores existeix \(P\in \mathcal{A}\) un punt fixe per a \(f\) i \(v\in V\) un vector propi per a \(\overline{f}\) associat a un valor propi no nul.
Sense solució.
11. Espai afí euclidià
Defineix isometria en un espai afí euclidià i enuncia una caracterització equivalent.
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí euclidià i siguen \(W_{P}\) i \(U_{Q}\) dues varietat afins d’\(\mathcal{A}\). Demostra que existeixen \(R\in W_{P}\) i \(S\in U_{Q}\) tals que \(\overrightarrow{RS}\in (W+U)^{\perp}\).
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí euclidà i \(P,Q,R\in\mathcal{A}\). Demostra que les següents proposicions són equivalents.
- \(\mathrm{d}(P,Q)^{2}+\mathrm{d}(P,R)^{2}=\mathrm{d}(Q,R)^{2}\).
- Els vectors \(\overrightarrow{PQ}\) i \(\overrightarrow{PR}\) són ortogonals.
Sense solució.
Siga \((\mathcal{A}, V, +)\) un espai afí euclidà, \(P,Q\in\mathcal{A}\) i \(v\in V\). Demostra que \[\mathrm{d}(P,Q)=\mathrm{d}(P+v,Q,+v).\] Dedueix que tota translació és sempre un moviment.
Sense solució.
Siga \(\mathcal{A}\) un espai afí euclidià i siga \(U_{Q}\) un subespai afí. Considerem l’aplicació \(g\colon \mathcal{A}\longrightarrow\mathcal{A}\), que a cada punt \(P\in\mathcal{A}\) li assigna \(\mathsf{P}_{U_{Q}}(P)\), la seua projecció ortogonal respecte \(U_{Q}\). És \(g\) una afinitat?
Sense solució.
Siga \((\mathbb{R}^{n},\mathbb{R}^{n},+)\) l’espai afí euclidià estàndard. Siga \(f\colon\mathbb{R}^{n}\longrightarrow\mathbb{R}^{n}\) un moviment i siga \(v\in\mathbb{R}^{n}\) un vector propi d’\(\overline{f}\). Demostra que \(f\circ t_{v}\) és igual a \(t_{v}\circ f\) o igual a \(t_{-v}\circ f\).
Sense solució.
Sobre l’espai afí estàndard \(\mathbb{R}^{2}\) es considera l’homotècia de raó \(2\) i centre \(P=(1,3)\). Determina la seua matriu afí respecte el sistema de referència canònic. És aquesta aplicació afí un moviment sobre \(\mathbb{R}^{2}\)?
Sense solució.