Logo de la Universitat de València Logo Conscienciació en Seguretat de la Informació a la UV Logo del portal

Navegació segura. Usa aquest mode i evita accedir a webs no confiables.

 • Juan Perez Garcia
 • 13 de setembre de 2018
Image de la noticia

Coneixent el que pot passar quan naveguem aquests són alguns consells per navegar segur:

 • És important estar al dia: actualitza! Com molts atacs es produeixen per tenir desactualitzats els navegadors, et recomanem que mantinguis sempre actualitzades les teves equips i els navegadors. Desinstal·la els navegadors, plugins i extensions que no utilitzis. Programa les opcions d'actualització automàtiques, tant per al sistema operatiu com per als navegadors.
 • Verifica i actualitza els plugins i extensions. Descarrega sempre els complements de llocs oficials. Desinstal·la o desactiva els que no utilitzes. No instal·leu ni Java ni Flash llevat que els necessitis o habilítalos únicament quan els vages a utilitzar. Programa les opcions d'actualització automàtiques també per als complements.
 • Gestiona la seguretat i privacitat del navegador. Entra a les opcions de seguretat per bloquejar pop-ups, desactivar la sincronització de contrasenyes, evitar autocompletat, esborrar fitxers temporals, bloquejar la geolocalització, etc.
 • Mai guardes les contrasenyes en el navegador quan et dóna l'opció de recordar la contrasenya. Si ho has fet bórralas i desactiva aquesta opció si està activada a la configuració del navegador. Pren precaucions per esborrar-les quan navegues en ordinadors públics o que et presten. Pots utilitzar gestors de contrasenyes vigilant que utilitzen un xifrat robust i una clau mestra.
 • Elimina les galetes de sessió. Estudia els paràmetres de privacitat del teu navegador i parametríza'l perquè s'ajuste a les teues necessitats. Les cookies són uns xicotets fitxers que guarden informació sobre la sessió amb una web per facilitar les connexions futures i recordar dades de navegació com hàbits i preferències. Pots esborrar-les després de navegar (i esborrar també l'historial de navegació) o configurar el navegador perquè s'esborren automàticament.
 • També pots navegar en mode privat o incògnit, d'aquesta manera s'iniciarà una sessió sense utilitzar les dades ja emmagatzemades en el navegador i en acabar s'esborraran les galetes, l'historial de navegació i altres dades que s'hagen creat.
 • Una altra opció és utilitzar extensions o plugins per bloquejar la publicitat i les galetes (uBlock, DoNotTrackMe, Ghostery, Disconnect, ..) sempre que abans t'informie de com utilitzar-los.
 • Xifra les comunicacions utilitzant protocols en els quals les comunicacions van xifrades, per exemple utilitza sempre que puguis HTTPS. Els navegadors tenen complements que faciliten i prioritzen l'ús de protocols xifrats com HTTPS.
 • Verifica que els llocs pels que navegues són fiables. Escriu la URL (amb d'HTTPS: //) i obre la informació (certificat) en el cadenat a la barra de navegació. Comprova que el certificat és vigent, i que estàs en el lloc correcte verificat per una empresa de confiança.