Logo de la Universitat de València Logo Ètica Cordial i Democràcia Inclusiva en una Societat Tecnologizada (ETICORDIAL) Logo del portal

Presentació i debat del nou llibre d’Adela Cortina "¿Ética o ideología de la inteligencia artificial? El eclipse de la razón comunicativa en una sociedad tecnologizada"

  • 18 de febrer de 2025
Adela Cortina

L’acte, organitzat per l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives, tindrà lloc el 19 de febrer de 2025 a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. Participaran en la sessió Adela Cortina, autora del llibre i catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València; Vicente Botti, catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de València; Pablo Blázquez, director i editor de la revista Ethic, i Domingo García-Marzá, catedràtic d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat Jaume I de Castelló. Moderarà el debat José Félix Lozano, catedràtic de Filosofia Moral de la Universitat Politècnica de València.

Adela Cortina, Premi Nacional d’Assaig 2015 i autora de l’èxit Aporofobia, reflexiona en el seu nou llibre sobre els desafiaments ètics que planteja la intel·ligència artificial i ens alerta dels seus perills per a la democràcia. La intel·ligència artificial ha nascut carregada de promeses i d’amenaces, suscitant alhora entusiasmes i recels. Tant els entusiastes com els temorosos reclamen dotar-la d’ètica per a defensar i empoderar els éssers humans i la natura; alguns fins i tot asseguren que podrem acabar amb les malalties, la mort i crear una espècie superior que inaugure un món de pau i felicitat.

Davant aquesta visió tan optimista, parlem d’«ètica» o d’«ideologia»? No s’està donant per ciència allò que no ho és per atraure suculentes inversions, o fins i tot per guanyar en la competència pel poder mundial? I tot això mentre en l’espai públic triomfa la raó estratègica i es produeix l’eclipsi de la raó comunicativa. És una molt mala notícia si volem enfortir la democràcia, que està en perill en el context mundial. I, per descomptat, també a Espanya, Europa i Amèrica Llatina.

Amb la claredat d’idees i els arguments que caracteritzen Adela Cortina, aquest llibre aborda tots els aspectes clau del debat entorn de la intel·ligència artificial: el deure ètic de les tecnociències, la geoestratègia del poder, els desafiaments de la robòtica, la llibertat en l’era digital i el control de l’espai públic per part dels algorismes i les tecnologies.