
Claustre Centre Cultural La Nau
LES FRONTERES DE LA FICCIÓ
Els cinc títols que composen “Les fronteres de la ficció” demostren dos coses. Una, que la relació del cinema amb la realitat està fora de qualsevol categoria i imposició: les cinc propostes fan esclatar els límits entre documental i ficció, desafiant la nostra mirada. Tot i que, ni tan sols en els temps dels Lumière, eixa frontera estava clara, s’han hagut d’encunyar nous conceptes com ara ‘documental de creació’ o ‘documental d’autor’ o, fins i tot, inventar un terme a partir del que no és, com ‘no-ficció’ (mostra absoluta d’impotència), per tal de referir-nos a obres com les que ací presentem.
La paraula ‘documental’ s’ha quedat curta. Altres termes, com ara ‘autoficció’, ‘fals documental’ o ‘found footage’ (metratge trobat) intenten posar ordre, però les pel·lícules s’escapen de la clasificació. No és caos, és la vertadera llibertat creativa. Perquè esta és la segona cosa que demostra el nostre cicle: la vitalitat i la bellesa d’un cert tipus de cinema, en aquest cas espanyol i amb forta presència de produccions valencianes, fet amb llibertat i al marge d’interessos comercials.
Tindrem el plaer de que els seus creadors i creadores presenten les obres i ens ho conten de primera mà i iniciarem aquest encontre el 13 de juliol a les 19:30 hores amb un diàleg entre Nuria Giménez Lorang i Carolina Astudillo moderat per Áurea Ortiz.
BERLANGA I LA COMÈDIA
No podíem deixar de banda la celebració de l’Any Berlanga i d’ací la projecció de l’anomenada trilogia Nacional.
La saga dels Leguineche fou un retrat grotesc i sense compassió d’algunes coses que passaven en l’Espanya de la Transició. Però el cicle es diu ‘Berlanga i la comèdia’ perquè es tracta de plantejar la relació de l’obra del cineasta amb altres pel·lícules, dins d’un cicle major realitzat en col·laboració amb La Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura. Són obres que ell admirava o que, en el seu moment o des del nostre present, estableixen punts de contacte amb l’obra berlanguiana.
És el cas d’"Atraco a las tres", l’inoblidable història dels tres oficinistes capficats en robar el banc a l’estil dels films de robatoris, o de "La Marrana", visió esperpèntica i a la contra dels fastos de la celebració de l’Espanya de 1992, aquella del Cinquè Centenari, la Olimpíada i l’Expo de Sevilla.
El cicle ‘Berlanga i la comèdia’ continuarà en les projeccions de la Filmoteca d’Estiu.