logo UdIE  
Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació
Inici Objectius Membres Projectes Materials
Español

 

OBJECTIUS

 

 Aquest grup s’inscriu amb la finalitat de desenvolupar-se en dues línees en les que ja té una experiència definida i demostrable:

-       En primer lloc en el camp d’acció dels sistemes d’integració i atenció dels estudiants concretament en les tutories de transició.

-       En segon lloc amb d’intenció de desenvolupar metodologies, avaluació i coordinació docent.

 

1.      Dintre de la línea dels sistemes per a l’ integració i atenció dels estudiants, i concretament  en el camp de les tutories de transició, el Departament d’Enginyeria Química va començar per iniciativa pròpia en el curs 2004/5 un sistema de tutories per a d’integració dels estudiants de primer amb un intent de millorar els seus resultats acadèmics i baixar les xifres de abandons en aquest curs. Així mateix va anar incorporant els cursos cero en diverses matèries com les matemàtiques amb el mateix objectiu. Quan la Universitat de València llançà el programa de tutories per a la transició, es va adherir, incorporant-hi millores al programa com conferències sobre els servicis que ofereix la Universitat als estudiants, l’ús de les biblioteques universitàries, tècniques d’estudi, etc...

Totes aquestes iniciatives que s’han anat desenvolupant i assajant de manera continua des de el curs 2005/06 fins al 2009/10, han donat lloc en el Grau d’Enginyer Químic a la assignatura Enginyeria, Societat i Universitat (ESU), en la que s’han inclòs les tutories de transició, tècniques d’estudi, ús de l’ EXCEL, ús del sistema de biblioteques i bases de dades, etc.. (curs 2010/11)

Hui en dia aquestes tutories que començaren com una iniciativa pròpia es desenvolupen a cinc centres i nou titulacions diferents de la Universitat.

 Aquesta experiència a donat lloc diverses comunicacions en jornades i congressos de caràcter nacional.

2.      En la línea del desenvolupament de metodologies, avaluació i coordinació docent, diversos membres del grup han participat activament en grups pil.lot i consolidats de la Llicenciatura de Ciències Químiques, en la que el departament imparteix docència en tercer curs amb l’assignatura “Enginyeria Química”: Grup Pil.lot de Innovació Docent de Tercer de la Llicenciatura en Químiques i en el Grup consolidat de Innovació Docent de Tercer de Químiques. Aquest treball s’ha traduït en el desenvolupament d’una llavor de coordinació entre grups i assignatures del mateix curs, d’activitats interdisciplinars per a l’ implantació de competències transversals, la creació de rúbriques per a la autoavaluació, l’ assaig de noves tècniques d’avaluació com la creació de tests autocorrectius a l’aula virtual,  i metodologies docents diferents a la classe magistral a l’aula. Les nostres són assignatures eminentment pràctiques que donen lloc a una docència més participativa i a fomentar el autoprenentatge per part de l’estudiant. Aquesta participació a donat lloc a la seua difusió en un congrés internacional sobre innovació docent i en les jornades de innovació docent que organitza la Universitat de València.

A més a més, altres membres del grup han participat dintre de les convocatòries de la Universitat de València en un projecte Docentic (2006/2007) per al desenvolupament d’un programari que permet resoldre de forma interactiva problemes de balanç de matèria i energia, típics de qualsevol assignatura introductòria a l’enginyeria química, pel que tindrà un ampli ús no sols al Grau de Enginyer Químic, sinó altres com el Grau en Química, Grau en Biotecnologia, Grau en Tecnologia dels Aliments, etc..:  “Creació de una ferramenta informàtica per a la resolució de problemes d’enginyeria química”. Aquesta participació a donat lloc a un article dintre de la revista @tic (nº1), y a la seva presentació en diverses jornades de caràcter nacional.

-       Fora d’aquestes convocatòries reconegudes diversos membres d’aquest departament han assistit a cursos sobre la implantació de l’espai europeu a les assignatures i sobre les noves metodologies docents i les han assajat en les seus matèries de forma independent o coordinada amb altres professors. Aquestes iniciatives s’han presentat en diverses jornades organitzades per la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) per a la seva difusió entre els companys, o la Universitat, així com la participació en congressos nacionals sobre docència: I JORNADAS DE DIDÀCTICA UNIVERSITARIA (Valencia 2008)

També han donat lloc a la participació en un llibre sobre materials didàctics per a la innovació docent.

Lla divulgació de les nostres experiéncies docents i innovadores durant el curs 2013-14 han tingut lloc al II Congrés d¨Innovació Docent en Enginyería Química (www.coddiq/cidiq) celebrat el 23 i 24 de Gener de 2014 a la Universitat de València i a les XXXII Jornades d´Enginyeria Química celebrat a setembre de 2014. Amb aquest fi diferents membres del projecte sol.licitat han realizat 4 comunicacions oral i 6 posters a aquest congrés. A continuació es detallen els treballs més destacats presentats:

- "Empleo de herramientas web 2.0 en la docencia de Biorreactores". A. Cháfer, E. Lladosa, N. Martí, L. Borrás, J. Álvarez-Hornos, M. Izquierdo

- "Implantación de códigos QR como herramienta de aprendizaje electrónico en sesiones de laboratorio en el Grado de Ingeniería Química". M. Izquierdo, L. Borrás, A. Cháfer, E. Lladosa, N. Martí, J. Álvarez-Hornos

- "La Evaluación Retroalimentada en el Laboratorio: Una Experiencia en las Prácticas de la Asignatura de Ingeniería Química". J.D. Badia, L. Borrás, J. Álvarez-Hornos, M. Izquierdo

- "Experiencia de la implantación del programa “Entreiguals” de la Universitat de València en el Grado de Ingeniería Química". N. Martí, L. Borrás, E. Lladosa, J. Álvarez-Hornos, M. Izquierdo, P. Marzal

- "Creación de videos para el autoaprendizaje: reflexiones desde la experiencia". J. Álvarez-Hornos, L. Borrás, A. Cháfer, E. Lladosa, N. Martí y M. Izquierdo

- "Uso del software DESASS como herramienta para mejorar el aprendizaje de los procesos de tratamiento de aguas residuales". N. Martí, L. Borrás, E. Lladosa, J. Álvarez-Hornos, M. Izquierdo y A. Cháfer

- "Propuesta metodológica para el aprendizaje de competencias transversales en una asignatura relacionada con el tratamiento biológico de aguas residuales". L.Borrás, N. Martí, M. Izquierdo, J. Álvarez-Hornos, E. Lladosa, y A. Cháfer -"Uso de webs para la presentación de los recursos a utilizar en el laboratorio de Ingeniería Química". A. Cháfer.

 

També en les jornades "V TROBADA D’INNOVACIÓ EDUCATIVA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA" es va presentar el treball:
- Elaboración de material digital y recursos en la red para asignaturas de grados impartidas por el Departamento de Ingeniería Química y la Facultad de Químicas.
Nuria Martí Ortega

A més a mes, a les Jornades E4TSE d'intercanvi d'experiències d'innovació en la Escola Tècnica Superior d'Enginyeria – UV es van presentar les següents aportacions:
 - Experiencia del Congreso de Innovación Docente en Ingeniería Química
Paula Marzal
- El Robot-pintor coopera con la ONG Aspanion
Julio Martos, Yolanda Lifante
- La Realidad Aumentada en Expresión Gráfica y los ESTIC
Yolanda Lifante

 

 

 

Grup Consolidat d'Innovació Educativa en Enginyeria Química. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, c/ de la Universitat, s/n; Campus de Burjassot/Paterna, 46100 València (Espanya). (+34) 96 354 4625.