
Aquest estudi investiga l'eficàcia de l'entrenament preoperatori de força d'alta intensitat (amb especial èmfasi en la força muscular de les extremitats inferiors i, en segon lloc, en l'entrenament de l'equilibri) en el control postural després d'una ATR.
Mètodes: Quaranta-quatre subjectes (7 homes, 37 dones i edat mitjana de 66,7 ± 3,9 anys) programats per a una ATC unilateral per osteoartritis (OA) van participar en aquest assaig aleatoritzat i controlat. Cada pacient va realitzar dues proves de control postural: Test de Romberg amb els ulls oberts i tancats. Aquestes proves es van avaluar 8 setmanes abans de la cirurgia (T1), després de 8 setmanes d'entrenament (T2), 1 mes després de la TKA (T3) i, finalment, 3 mesos després de la TKA (T4). El grup d'intervenció va completar un programa d'entrenament de 8 setmanes 3 dies per setmana abans de la cirurgia, mentre que el grup de control no va rebre cap intervenció.
Resultats: L'àrea del centre de pressió (COP) va ser menor (és a dir, millor puntuació) per al grup d'intervenció en T2, T3 i T4. El rang anteroposterior del COP amb els ulls oberts va ser inferior en el grup d'intervenció en T2, T3 i T4 i amb els ulls tancats en T2. La desviació estàndard medial-lateral del COP amb els ulls oberts va ser menor en el grup d'intervenció en T2 i T4 i amb els ulls tancats en T2 i T3. La desviació estàndard anteroposterior del COP amb els ulls oberts no va canviar, mentre que amb els ulls tancats el grup d'intervenció va mostrar una puntuació inferior en T2.
Conclusions: L'entrenament preoperatori de força d'alta intensitat és eficaç per a millorar el control postural abans i poc després de la ATR. Les recomanacions haurien d'incloure l'entrenament de força preoperatori, i no sols l'entrenament de l'equilibri, per a accelerar la recuperació del control postural després de la ATR.