Ramon X. Rosselló
Dades principals
Ramon X. Rosselló és professor titular al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València i membre de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. La seua tasca docent i investigadora s'ha centrat en la teoria i anàlisi del teatre i en la història del teatre contemporani en llengua catalana, especialment el corresponent a la segona meitat del segle XX.
Producció acadèmica
Entre les seues publicacions destaquen les monografies Anàlisi de l'obra dramàtica de Manuel de Pedrolo (1997), Anàlisi de l'obra teatral (teoria i pràctica) (2011), El teatre català del segle XX (2011) i el volum col·lectiu Aproximació al teatre valencià actual (2000).
Publicacions sobre ironia
- Edicions
- Edició i presentació, juntament amb F. Carbó i C. Gregori, del llibre La ironia en les literatures occidentals des de l'inici de segle fins a 1939, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2016.
- Capítols de llibres
- "La mirada retornada de Salvador Espriu: figures de mediació i nivells ficcionals en l'escriptuta dramàtica", dins F. Carbó, C. Gregori, G. Lluch, R. X. Rosselló i V. Simbor, El bricolatge literari. De la paròdia al pastitx en la literatura catalana contemporània, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2008, pp. 123-155.
- "De la creació col·lectiva a la metateatralitat: Memòria general d'activitats, d'El Rogle", dins F. Carbó, C. Gregori, G. López-Pampló, R. X. Rosselló i V. Simbor, La literatura davant el mirall. Ironia i metaliteratura en l'època contemporània, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2011, pp. 129-168.
- "Les ironies de la situació en la construcció dramàtica d'Àngel Guimerà: el cas de Terra Baixa", dins V. Simbor (ed.), Ironies de la Modernitat. La ironia del Modernisme al Noucentisme, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2015, pp. 191-220.
- "Usos de la ironia de contrast entre text i context de comunicació en l'escriptura teatral de preguerra de Joan Oliver", dins F. Carbó, C. Gregori, R. X. Rosselló (eds.), La ironia en les literatures occidentals des de l'inici de segle fins a 1939, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2016, pp. 425-443.
- Articles
- "Fedra en l'escriptura teatral de Salvador Espriu", Quaderns de Filologia. Universitat de València, X, 2006, pp. 33-47.
- "Ironia i metadiscurs en el teatre català actual, a propòsit d'Elsa Schneider, de Sergi Belbel", Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 41, 2006, pp. 175-192.
- "De la recepció de models en la dictadura franquista a Plany en la mort d'Enric Ribera, de Rodolf Sirera", Quaderns de Filologia. Estudis literaris, XV, 2010, pp. 157-178.
- "Els creadors de ficcions damunt l'escena: del teatre autobiogràfic a l'autobiografia escènica", Caplletra, 55, 2013, p. 175-197.
- "A l'entorn de la ironia de situació i la comèdia burgesa: el cas de La llotja, de Josep M. Millàs-Raurell", Caplletra, 60, 2016, pp. 183-203.
- Congressos: ponències i comunicacions
- "Els usos de la ironia de situació en l'obra dramàtica de preguerra de Joan Oliver", treball presentat al Congrés Internacional la Ironia en les Literatures Occidentals des de l'inici del segle XX fins a 1939, València, Universitat de València, 1-3 març, 2016.
Publicacions sobre hipertextualitat
- Edicions
- Edició, juntament amb Carme Gregori, del llibre L'empremta del mite en la literatura del primer terç del segle XX, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2018.
- Edició, juntament amb Carme Gregori, del llibre Literatura catalana contemporània: transformacions, imitacions i altres formes de reescriptura, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2021.
- Edició, juntament amb Ferran Carbó i Josep Massot i Muntaner, del llibre La mirada retornada. Estudis de literatura catalana contemporània en homenatge a Vicent Simbor, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2021.
- Capítols de llibres
- "Al voltant dels 'Cicles de Fedra' de Llorenç Villalonga", dins C. Gregori i R. X. Rosselló (eds.), L'empremta del mite en la literatura del primer terç del segle XX, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2018, pp. 125-160.
- "Relacions hipertextuals en l'obra dramàtica de preguerra de Joan Oliver: el cas de Cambrera nova (1928)", dins C.Gregori, G. López-Pampló i J. Malé (eds.), Reescriptures literàries. La hipertextualitat en les literatures occidentals (1900-1939), Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2020, pp. 437-457.
- "Lectures hipertextuals d'Aigües encantades, de Josep Puig i Ferreter: a la recerca de l'hipotext", dins C. Gregori i R. X. Rosselló (eds.), Literatura catalana contemporània: transformacions, imitacions i altres formes de reescriptura, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2021, pp. 25-44.
- "Els inicis teatrals de Josep Maria Muñoz Pujol: Antígona", dins F. Carbó, R. X. Rosselló i J. Massot i Muntaner (eds.), La mirada retornada. Estudis de literatura catalana contemporània en homenatge a Vicent Simbor, Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2021, pp. 303-324.
- Articles
- "Relacions hipertextuals en Judith (1929), de Josep M. de Sagarra", Studia Romanica Posnaniensia, 48/3, 2021.
- Congressos: ponències i comunicacions
- "Fedra en l'obra de Llorenç Villalonga", treball presentat a la Jornada Mites i literatura: cultura universal i cultura pròpia en l'ensenyament secundari i d'adults, València, Universitat de València, 21-22 setembre, 2018.
- "Relacions hipertextuals en l’obra dramàtica de preguerra de Joan Oliver: el cas de Cambrera nova (1928)", treball presentat al Congrés Internacional Reescriptures literàries. La hipertextualitat en les literatures occidentals (1900-1939), València, Universitat de València, 12-14 novembre, 2019.
- "Lectures hipertextuals d'Aigües encantades, de Josep Puig i Ferreter", treball presentat a la V Jornada LitCat de Grups de Recerca en Literatura Catalana Contemporània, València, Universitat de València, 30 octubre, 2020.
Contacte
ramon.rosello@uv.es
Departament de Filologia Catalana
Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació
Universitat de València
Av. Blasco Ibáñez, 32
46010 València