Logo de la Universitat de València Logo Màster en Psicologia General Sanitària Logo del portal

Un estudi determina la importància de la psicologia per afrontar la infertilitat

Prueba de embarazo

Els investigadors de la Universitat de Medecina de Ljubljana –Eslovènia- han arribat a la conclusió del fet que aquesta disciplina sanitària pot ser de gran ajuda en moments de crisis emocional com aquest, i converteix el procés en una etapa adaptativa

14 de de juny de 2016

Aquests acadèmics realitzaren un experiment, comparant a un grup d’embarassades a través de la Fertilització in Vitro (FIV) amb dones que ho pogueren aconseguir de forma natural. Així doncs, avaluaren un total de 153 embarassades, entre les 5 i 26 setmanes de gestació. Totes elles respongueren al qüestionari preparat pels investigadors, que se centrava en temes fonamentals com les seues relacions socials, la sexualitat de la parella o el seu benestar psicològic al llarg del temps que portaven d’embaràs.

A priori, els resultats, replegats en les pàgines del periòdic Slovenian Jounal of Public Health, afirmen que no hi ha grans diferències entre ambdós grups. No obstant això, pel que fa a la càrrega emocional negativa, els investigadors han observat que és major en el grup de dones embarassades a través de la FIV.

La càrrega emocional negativa és major en el grup de dones embarassades a través de la FIV

Conclouen que un 40% d’elles considera estressant el tractament al qual han de sotmetre's per a quedar-se embarassades. Per tant, com major és la tensió, menor és el benestar psicològic d’aquestes, així com el de les seues parelles. També han observat que en aquest grup de dones l’aïllament social i els problemes en sexualitat s’incrementen notablement respecte a la resta del grup de dones.


L’estudi evidencia la importància del psicòleg en l’avaluació i tractament de parelles que afronten una situació d’infertilitat. Aquest professional serà de gran ajuda en moments de crisis emocional però també es convertirà en una ferramenta de prevenció i adquisició d’estratègies que transformen el procediment en una etapa més sana i adaptativa per a la parella, alleujant d’aquesta forma el seu estrés i ansietat.

L’estudi evidencia la importància del psicòleg en l’avaluació i tractament de parelles que afronten una situació d’infertilitat


En definitiva, els acadèmics posen damunt la taula el paper que adquireixen en aquest tipus de processos la figura d’un professional en psicologia, capaç d’ajudar a les parelles a afrontar una situació d’infertilitat i el procés d’embaràs en qüestió.

Per aquest tipus de pacients, els avanços mèdics són importants, però també les relacions humanes que estableixen amb els metges que porten el seu tractament i per això la psicologia adquireix major protagonisme. De fet, el mateix estudi assegura que les dones que han comptat amb suport psicològic i que s’han sotmés a la FIV gaudeixen de l’embaràs, sobretot a partir de les 20 setmanes.

Si vols ampliar la informació, pots consultar el diari digital Siglo XXI.