.jpg)
I va arribar el 26 de juny al festival Serenates; el dia en què el cantautor Marwán presentava el concert de la gira d'aquests vint anys en la música 'Canciones para una urgencia'. Quasi dues hores de concert, per a repassar els seus principals temes: ‘Cómo hacer que vuelvas’, ‘Necesito un país’, ‘La vida cuesta’, ‘Mi paracaídas’ , ‘Las cosas que no pude responder’ o ‘5 gramos de resentimiento’.
Marwán, una de les principals veus de la cançó d'autor a Espanya i a Amèrica Llatina, va gaudir i va fer gaudir. Absolutament entregat a la música i al seu públic, Marwán es movia còmode pel Claustre, cantava entre el públic, agafava la guitarra i es posava a rapear. I si bé, en aquest disc d'aniversari fa duets amb Izal, Miguel Poveda, Funambulista, Andrés Suárez, o el raper Nach, a Serenates, a la Universitat, l'acompanyaven els seus incondicionals, que corejaven les seues cançons i fins i tot l'aclamaven. I quan el "bonic" va fer curt, va arribar el "rebonic".
Amb un directe per al record en els anals de Serenates, el cantant que escriu poemes o el poeta que escriu cançons, perquè Marwán es mou entre aquests dos registres, es va anar ficant el públic a la butxaca, compartint confidències, sempre amb humor, perquè la música cura fins i tot abordant el principal leitmotiv de les seues lletres: el desamor. Hi va haver moments d'apoteosi com ‘Pensábamos que el amor era solo una fiesta’, un tema inèdit produït per a aquest disc. I també hi va haver-ne per al compromís social.
Marwán, fill d'un refugiat palestí que va poder estudiar a Espanya gràcies a una beca de l’UNRWA, l'Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina, com va recordar durant el concert, va condemnar "el genocidi" que està patint el seu poble. El títol d'aquest disc recopilatori, 'Canciones para una urgencia’ posa el focus precisament en aquesta realitat i un dels tres temes que el cantant va regalar al seu públic una vegada conclós el concert va ser precisament 'Nana para una urgencia', composta el passat mes d'octubre i la recaptació de la qual –"comprar una cançó costa un euro", va puntualitzar el cantant, serà destinada a la resposta humanitària d'UNRWA a Gaza.
Nascut a Madrid en 1979, ha sigut nomenat 'Músic per la Pau' en el Parlament Europeu, i ha donat el seu suport, juntament amb altres personalitats de la música i la cultura, al moviment universitari contra la guerra a l'Orient Mitjà. A més, al llarg de la seua carrera ha fet més d'un centenar de concerts benèfics per aquesta causa.
A principis de juny, durant la presentació del festival Serenates, coproduït per la UV i l'IVC, la rectora de la UV, Maria Vicenta Mestre, present en el concert de Marwán junt amb altres personalitats com Sergio Arlandis, director general de Cultura (GVA), va manifestar el compromís de la institució també a través de la cultura i la música "en un temps de guerres, tant en el cor d'Europa com a l'Orient Mitjà, enguany el nostre Festival compta amb una veu compromesa, Marwán", un compromís que la institució acadèmica ha expressat des del passat mes d'octubre.
Marwán arribava a València procedent d'Amèrica Llatina, perquè amb aquest nou treball el presentarà en més de 60 actuacions en 10 països del món, en uns concerts en directe, que són "el millor que pot esperar un artista", va expressar el músic d'Aluche (Madrid) totalment emocionat i agraït.
MARWÁN.
Alejandro Martínez Valderrama, teclista i cors.
Eugenio Fuentes Tato, guitarrista i cors.
Llista d'enllaços: