El cirurgià britànic-palestí, rector de la Universitat de Glasgow, va pronunciar a l'Aula Magna de la Universitat de València una conferència que, sota el títol “L'ecologia de la guerra: Gaza com a exemple definitiu”, va abordar la situació actual a Gaza a partir de les seues vivències. Moderat per la professora i periodista Lola Bañón, va comptar amb la participació de la rectora de la UV, Mavi Mestre, i la representant del col·lectiu Ciència i Drets Humans UV, Nadia Yahlali.
L'Aula Magna de la Universitat de València va acollir la vesprada del passat divendres 31 de maig la conferència impartida pel prestigiós cirurgià britànic-palestí Ghassan Abu-Sittah, a qui prèviament se li havia impedit conferenciar tant a Alemanya com a França.
Amb el títol “L'ecologia de la guerra: Gaza com a exemple definitiu”, el també rector de la Universitat de Glasgow que va expressar haver viscut com a experiències de Palestina “la despossessió, la pèrdua de propietats i l'eixida a l'exili” així com experimentar la falta de llibertat de moviment pròpia dels exiliats, que saben que “en qualsevol punt pots ser detingut”.
La conferència, coorganitzada per la Universitat de València i el Col·lectiu Ciència i Drets Humans UV i la Xarxa Universitària per Palestina, va ser moderada per la periodista i professora de la UV Lola Bañón, que compta amb una dilatada experiència a Orient Mitjà, és autora del llibre “Palestins” (editorial Planeta), és Sènior Academic Advisory Board del Cambridge Center for Palestinian Studies, i és sòcia d'honor i membre de la Junta Directiva de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA-Espanya) i compta amb el Permio Amnistia Internacional a la Defensa dels Drets Humans i el Palestinian International Award of Excellence and Creativity.
Prèviament a la conferència del Dr. Abu-Sittah, van intervindre la Dra. Nadia Yahlali i la rectora de la Universitat de València, Dra. Mavi Mestre.
Nadia Yahlali, secretària del Departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear de la Universitat de València, i investigadora de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, centre mixt d'investigació entre la Universitat de València i el Consell Superior d'Investigacions Científiques), va intervindre en representació del col·lectiu de la “Ciència i Drets Humans UV”, del qual és membre fundadora.
La posició del col·lectiu Ciència i Drets Humans
En la seua intervenció, Nadia Yahlali va expressar el reconeixement a la posició de la Universitat de València a través dels compromisos expressats per la UV i, particularment, reclamar que la Unió Europea no finance activitats d'I+D a institucions israelianes, la inclusió de clàusules administratives en els concursos públics de la UV per a evitar la concurrència d'empreses que vulneren els Drets Humans, no signar convenis amb institucions israelianes fins a la finalització de la guerra a Gaza, i demanar al govern d'Espanya que s'unisca a la demanda de Sud-àfrica contra Israel.
També va expressar la disconformitat d'aquest col·lectiu amb què la Universitat de València no es pronuncie sobre les persones palestines segrestades per Israel, i la consideració que l'acció militar israeliana és un genocidi, així com que la qüestió palestina-israeliana no es deu a un procés de descolonització sinó de colonització per part d'Israel.
Finalment, va demandar incloure mecanismes de transparència per a garantir “el seguiment dels acords del Consell de Govern” en relació amb Palestina.
L'acampada interromp l'activitat
La intervenció de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, va ser interrompuda en el seu inici per un reduït grup de joves que van acusar la UV de mantindre una posició ambigua sobre Palestina, exigint que la UV “utilitze termes com a colonialisme i genocidi”.
Així, presentats com a estudiants membres de la “acampada UV”, van assenyalar com a insuficient al posicionament aprovat pel Consell de Govern (pot consultar-ho en aquest enllaç: https://links.uv.es/vGwb3ok) reclamant que s'exigisca al govern d'Espanya per part de la Universitat de València “la derogació de la Llei d'Estrangeria i la llibertat de persones preses per motius ètnics”, “la condemna per part de la UV de les accions de repressió en altres universitats” i que la UV “reconega que la posició del Consell de Govern és resultat de l'acampada”.
Finalment, van exigir que es conforme una comissió integrada per 4 membres de l'acampada i 4 de l'equip de govern per a fer seguiment als acords del Consell de Govern.
Per a tot això li van donar a la rectora com a límit “el Claustre del 18 de juliol”.
La posició de la UV sobre Palestina
Després de la interrupció de la seua intervenció, la rectora Mavi Mestre, va reiniciar la seua intervenció recordant que “davant la barbàrie comesa per Israel, a Gaza, practicant una violació sistemàtica de Drets Humans, vulnerant el Dret Internacional, amb una enorme pèrdua de vides i amb una destrucció premeditada d'infraestructures de serveis bàsics essencials com són els sanitaris, educatius i universitaris, la Universitat de València, des del mes d'octubre de 2023 es va pronunciar, reiteradament, en contra de la intervenció militar israeliana”.
La rectora va recordar la posició clara de la Universitat de València i el suport expressat a l'Agència de les Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina (UNRWA), posant en valor que la UV no sols s'expressa amb paraules, sinó també amb fets.
Així, va assenyalar que el Consell de Govern ha autoritzat la signatura de convenis de col·laboració 3 universitats palestines (pot llegir la notícia completa ací: https://links.uv.es/EL22pJz), i ha destinat 161.200 euros al programa de beques Pla Refugi Internacional, dirigit principalment a estudiants de Palestina (la notícia completa, ací: https://links.uv.es/98GdrI0).
La rectora va destacar també les diferents activitats que s'han realitzat, i es realitzaran, per a informar i sensibilitzar a la comunitat universitària sobre la situació a Gaza, i va informar que ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, la posició del Consell de Govern de la UV respecte a Palestina i les demandes que realitza la UV tant al govern d'Espanya com la Unió Europea (pot accedir al document complet seguint aquest enllaç: https://links.uv.es/xaZ7jhS).
“L'ecologia de la guerra”, segons Abu-Sittah
Ghassan Abu-Sittah va iniciar la seua intervenció recordant les seues experiències en Palestina: la despossessió, la pèrdua de propietats, l'eixida a l'exili i la sensació de no tindre llibertat de moviment, “saber que en qualsevol punt pots ser detingut”.
El cirurgià britànic-palestí va presentar les dades actuals, que xifren els morts palestins en 35.000 persones, assenyalant que aquestes dades són els “cadàvers arribats a la morgue” però que poden ser un 40 % del total, ja que hi ha molts cadàvers sota els enderrocs. Així, va recordar la seua experiència el 12 d'octubre de 2023: “l'olor dels cossos en descomposició ja eixia dels edificis en aquells dies”.
La crònica de la conferència la pot seguir en https://go.uv.es/viS89hh
Pot veure de nou la conferència en la plataforma audiovisual de la Universitat de València seguint aquest enllaç: https://mediauni.uv.es/uvtv/tv_detalle/?TWID=i38hf20t7o1ac087vo8nk1oim1&Evento_ID=7641