foto Carlos Vidal Melia
CARLOS VIDAL MELIA
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Àrea de coneixement: ECONOMIA FINANCERA I COMPTABILITAT
Departament: Economia Financera i Actuarial
Despacho 5D07 Avda. Tarongers, s/n 46022 Valencia 96 382 83 83 carlos.vidal@uv.es
(9638) 28383
Biografia

Dr. Carlos Vidal-Meliá és Catedràtic d’Economia Financera i Actuarial en la Universitat de Valéncia (Espanya) i té una afiliació d’investigació en l’Institut Complutense d’Anàlisis Econòmic (ICAE) de la Universitat Complutense de Madrit.

Formació Acadèmica

El Dr. Vidal-Meliá és Doctor en Economia per la Universitat de Valéncia, Llicenciat en Ciències Actuarials per la Universitat Complutense de Madrit i Llicenciat en Ciències Empresarials per la Universitat de Valéncia.

Contribucions en Investigació

Les seues investigacions s’han publicat en prestigoses revistes en revisió per iguals, incloent:
Applied Economics, Astin Bulletin, Economic Research-Ekonomska Istraživanj, European Journal of Population, Fiscal Studies, Geneva Papers on Risk and Insurance, Insurance: Mathematics and Economics (IME), International Journal for Equity in Health, International Social Security Review, Journal of Economic Policy Reform, Journal of Population Ageing, Journal of Pensions Economics and Finance, Journal of Risk and Insurance, Mathematics, Public Money and Management, Quality & Quantity, Scandinavian Actuarial Journal, SERIEs (Journal of the Spanish Economic Association), SORT (Statistics and Operations Research Transactions) i Sustainability, entre atres.

Interessos d’Investigació

L’investigació del Dr. Vidal-Meliá abarca temes clau en la ciència actuarial i en la política dels sistemes públics de pensions i el finançament de la dependència. Les seues àrees de treball inclouen:

  1. Reforma de pensions públiques: Centrada en millorar la sostenibilitat, transparència i solvència dels sistemes de pensions de repartiment (PAYG), especialment per mig de mecanismes com els esquemes de comptes nocionals, balanços actuarials i mecanismes automàtics d’ajust.
  2. Comptes nocionals: Treball extensiu en el disseny i implementació de comptes nocionals, evaluant cóm poden aplicar-se als sistemes públics de pensions per alinear les contribucions en els beneficis i garantir l’estabilitat financera.
  3. Mecanismes automàtics d’equilibri: Investigació sobre ferramentes que ajusten automàticament els sistemes públics de pensions en resposta als canvis demogràfics i econòmics, en un enfocament en mitigar els efectes de la longevitat i la baixa natalitat.
  4. Redistribució de gènero en els sistemes de pensions: Estudis sobre les implicacions d’utilisar factors de conversió unisex en les rendes vitalícies, especialment cóm impacten en l’equitat de gènero en els beneficis de pensions.
  5. Rendes vitalícies en cobertura de dependència (LCAs): Anàlisis de la integració de la dependència (LTC) en productes de rendes vitalícies per a parelles, proporcionant solucions financeres per a abordar les necessitats de cures en la jubilació.
  6. Salut financera dels sistemes de pensions: Desenvolupament de balanços actuarials per a evaluar la solvència i l’estat financer dels sistemes de pensions de repartiment, com s’ha vist en Suècia i Espanya.
  7. Reformes de pensions en Espanya: Evaluació de les reformes de pensions de 2011-2013 en Espanya usant el sistema NDC suec com a referència, centrant-se en cóm les reformes es desviaren de les millores propostes en equitat i transparència.
  8. Integració de pensions de jubilació i invalidesa: Treball teòric sobre l’unificació de les pensions de jubilació i invalidesa dins d’un marc únic, en l’objectiu de crear un sistema de pensions més coherent que s’adapte millor a diverses contingències de la vida.
  9. Finançament de la dependència: Investigació sobre la combinació de beneficis de pensions en cobertura de dependència, abordant la creixent necessitat de solucions integrades a mesura que les poblacions envellixen.
  10. Estudis de mortalitat: Anàlisis de les taules de mortalitat i les seues actualisacions, centrant-se en cóm s’utilisen per a evaluar l’esperança de vida i ajustar els factors de conversió en els sistemes de pensions. Açò inclou evaluar l’impacte dels canvis demogràfics en les taxes de mortalitat i cóm afecten a les pensions.
  11. Taula 29 per a l’anàlisis de solvència dels sistemes de pensions: El treball del Dr. Vidal-Meliá profundisa en l’evaluació crítica de la Taula 29, que compara els actius i passius d’un sistema de pensions per a oferir una visió clara de la seua salut financera. Açò inclou evaluar cóm els canvis demogràfics i la volatilitat econòmica es reflexen en les proyeccions actuarials i les mides necessàries de solvència.
  12. Coherència demogràfica en taules de mortalitat per a LCAs i LTCI: La seua investigació enfatisa la necessitat de coherència entre les hipòtesis demogràfiques i les taules de mortalitat utilisades per a calcular les primes de les rendes vitalícies en cobertura de dependència (LCAs) i els seguros de dependència (LTCI). Asegurar esta coherència és essencial per a una correcta tarifació d’estos productes i per a evitar discrepàncies que puguen afectar la seua sostenibilitat financera.

Influència en Polítiques Públiques

En 2009, com a part del Pacte de Toledo, el Dr. Vidal-Meliá va proposar reformes al sistema públic de pensions espanyol inspirat en el model suec. Les seues suggerències, que incloïen la introducció de comptes nocionals, balanços actuarials i mecanismes automàtics d’ajust, estaven orientades a millorar l’equitat, transparència, solvència i comunicació dins del sistema. No obstant, les reformes implementades en Espanya entre 2011 i 2013 es varen alluntar significativament de les seues recomanacions.

Publicacions clau sobre este tema inclouen:

  • Vidal-Meliá, C. (2014). An Assessment of the 2011 Spanish Pension Reform Using the Swedish System as Benchmark, Journal of Pension Economics and Finance, 13(03), 297-333.
  • Vidal-Meliá, C. (2014). Una storia infinita (La reforma de les pensions espanyoles 2011-2013: una història interminable), Opificium, Revista Consiglio Nazionale Periti Industriali, 5(4), 38-41.

Consultoria i Experiència Professional

La seua experiència professional s’ha centrat principalment en el sector financer de les chicotetes i mitjanes empreses (PIMES) regionals i en l’àmbit de la previsió social, tant pública com privada. En el sector públic, ha dirigit, participat, assessorat i/o investigat per al Ministeri de Treball i Assunts Socials, el Banc Mundial, l’Agència Estatal de la Seguritat Social de Suècia, IVIE, Funcas, el Ministeri de Treball i Immigració, el Ministeri d’Educació i Ciència, i el Ministeri d’Economia i Competitivitat. En el sector privat, el seu treball professional s’ha orientat cap a dictàmens i revisions actuarials per a diverses entitats asseguradores, problemes d’exteriorisació de pensions, premis de jubilació, peritatges judicials, etc. Ha realisat treballs professionals i/o impartit cursos especialisats per a ASEVAL, BIA Galícia/CXG Aviva, Vidacaixa, Santander Pensions, Cambra Valéncia, Federico Domenech S.A., Ford Espanya S.A., Getronics S.A., Grup Aigües de Valéncia, Grup Boluda S.A., Iberdrola S.A., INARCASSA (Roma), MARVALSA, PHILIPS, Unió Naval de Barcelona S.A., l’Institut d’Estudis Fiscals, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF), i diverses universitats com Jaume I (Castelló), UCLM, Extremadura, Jaén, UPO (Sevilla) i Valéncia.

Labor Docent

La seua labor docent s’ha desenrollat principalment en les àrees de Matemàtica Financera i Actuarial, Segurs de Vida, Dependència i Salut, Plans de Pensions, Tècniques de la Seguritat Social i Comptabilitat Financera i de Costos.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
16/09/2024 - 26/01/2025
LUNES de 15:30 a 18:30 5D07 DESPATX Planta 5 FACULTAT D'ECONOMIA
27/01/2025 - 31/07/2025
MARTES de 11:30 a 14:30 5D07 DESPATX Planta 5 FACULTAT D'ECONOMIA
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València