foto Lara Ferrando Esteve
LARA FERRANDO ESTEVE
PDI-Ajudant Doctor/A
Àrea de coneixement: DIDÀCTICA DE LA MATEMÀTICA
Departament: Didàctica de la Matemàtica
Despatx 3.11, Facultat de Magisteri
83286
Biografia

Soc Lara Ferrando Esteve, Doctora en Ciències (Neuroeducación Matemàtica) per la Universitat Jaume I. graduada en Matemàtica Computacional (2018), Màster en Matemàtica Computacional (2019) i doctora en Ciències (2021), totes elles per la Universitat Jaume I (UJI). A més, vaig obtindre el premi SIGA al millor treball final de grau (TFG) del XVI Concurs Student d'Estadística Aplicada (premi nacional per a TFG en Estadística) i Menció honorífica en XVI Premi Científic Tècnic Ciutat d'Algemesí. També vaig realitzar una estada de 5 mesos en Medical School, E.E.O.O..En 2022, vaig guanyar una Ajuda Margarita Salas per a la formació de joves doctors del Ministeri.

La meua investigació és multidisciplinària abastant el camp de la neuroeducación matemàtica, mitjançant els estudis que realitzem obtenim les àrees cerebrals involucrades en diversos problemes matemàtics. Els resultats d'aquests estudis són aplicables en l'àrea de didàctica de matemàtica per a ajudar a l'alumnat. Però no solament centre la meua investigació en aquesta àrea sinó que també en la perspectiva de gènere en l'educació.

Des de xicoteta he vist la necessitat de trencar estereotips i la bretxa de gènere en l'àrea científica, per la meua pròpia experiència, encara que va ser en els últims anys d'estudis de grau quan vaig començar a donar xarrades en els instituts per a donar visibilitat a les dones en la branca científica i animar a l'alumnat al fet que estudien allò que els agrada, sense dependre del gènere. Després de la qual cosa, en el curs 2019-2020, em van seleccionar com a professora externa en el Màster Universitari en Investigació Aplicada en Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania de l'UJI, impartint l'assignatura "Les dones en la ciència”, on encara vaig ser més conscient que era molt important fer un canvi, i realitzar-lo com més prompte millor. És per això que, des de llavors, he realitzat divers material per a trencar estereotips.

Durant la pandèmia, per petició de la Reial Societat Matemàtica Espanyola, vaig realitzar al costat de la meua companya Irene Epifanio, una Fuita Room per a educació primària titulada “El rescat de la maga Omega”, amb motiu de la celebració del 12 de Maig “Dia Internacional de la Dona Matemàtica”. Note's que l'escape room va tindre moltíssima difusió entre diversos organismes, especialment centres de formació de Conselleries d'Educació i mitjans de comunicació, i especialment entre blogs educatius. En 2024 es va realitzar una adaptació de l'escape room per a fer-la presencial.

També en 2020 vaig crear "L'oca de les científiques del Mare Nostrum". El Responsable del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (PC4) del Vicerectorat d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I, em va encarregar que realitzara alguna activitat per a commemorar la Nit Mediterrània de les investigadores. Forma part del projecte MEDNIGHT, que és una iniciativa associada a la MSCA European Researchers' Night (H2020-MSCA-NIGHT-2020). És un joc de tauler acompanyat d'unes instruccions i una ressenya de les científiques que apareixen en el joc. Es tracta d'investigadores mediterrànies, de diversos àmbits de coneixement i procedència geogràfica. Destacar que el joc va tindre gran repercussió en mitjans de comunicació, tant de premsa escrita com en mitjans audiovisuals, en blogs i portals educatius de Conselleries.

A més, en les meues estones lliures vaig començar a crear fitxes didàctiques per a diferents cursos i en diferents idiomes (castellà, valencià i anglés), per exemple, el bloc de probabilitat i estadística per a l'alumnat de 3r ESO en matemàtiques. En aquest cas, vaig dissenyar una fulla amb activitats on presentava a una estadística i d'aquesta manera practicaven el tema coneixent a una dona científica de l'àrea (note's que l'aparició de les dones en els llibres de text és encara molt reduïda). Altres materials s'han elaborat per a realitzar-los en família, com per exemple, una recepta usant el bany maria. En aquesta fitxa es presenta a la inventora del bany maria, s'explica la tècnica i, a més, es repassen continguts com són les matemàtiques, la creativitat i fins i tot passar temps amb la família.

Al novembre de 2022, Irene Epifanio, Marina Martínez i jo rebem el premi Talent Woman España 2022 en la categoria d'Iniciativa del professorat per les nostres activitats realitzades per a trencar amb estereotips i aconseguir una major participació de les xiquetes en l'àmbit STEM en general, i especialment, en matemàtiques, ja que aquesta és l'assignatura amb majors estereotips de gènere en l'etapa de primària, i és una assignatura clau per a després decidir-se per carreres “matemàticament intensives”, que és on es donen les majors bretxes de gènere. Des dels 6 anys, hi ha xiquetes que comencen a allunyar-se de les matemàtiques.

Des de Desembre del 2023 estic com a professora Ajudant Doctora en el Departament de Didàctica de la Matemàtica en la Universitat de València.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
16/09/2024 - 16/05/2025
MARTES de 10:30 a 13:00 SECRETARIA D.03.11 Planta 3 FACULTAT DE MAGISTERI
16/09/2024 - 16/05/2025
JUEVES de 12:30 a 13:00 SECRETARIA D.03.11 Planta 3 FACULTAT DE MAGISTERI
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València