Logo de la Universitat de València Logo Teoria Crítica (TCr) Logo del portal

Conceptes i figures del pensament crític

  • 16 de febrer de 2018
Mujer Pensando

Seminari continu d'investigació. Organitzat pel Grup d'investigació sobre Teoria Crítica i Escola de Frankfurt

Sessió 1: Pensar com a procés

Un element clau del pensament crític és el desafiament constant de les maneres de pensar establides. Amb termes com a dialèctica, pensament processual, líquid o relacional, aquest pensament s'oposa a la lògica d'identitat, a la naturalització i la reïficació de processos socials.

Text de Lectura: Theodor W. Adorne Introducció a “La dialèctica negativa”

Data: dimarts, 6 de març de 18.00 a 20.30

 

Sessió 2: Invisibilització

Els processos d'exclusió, marginalització o discriminació sovint venen acompanyat per mecanismes d'invisibilització. S'invisibilitza tant a grups socials no-hegemònics (minories ètniques, dones, classes socials baixes), com a unes certes experiències socials morals, especialment aquelles de grups subalterns. La invisibilització, per tant, pot ser entesa com un concepte transversal del pensament crític.

Text de lectura: Axel Honneth “Invisibilitat”

Data: dimarts, 10 d'abril de 18.00 a 20.30

 

Sessió 3: Epistemologies alternatives

Per a transformar el règim global de coneixement, els membres de la xarxa modernitat/colonialitat postulen la identificació i integració d'epistemologies “altres”, és a dir, formes alternatives de construir coneixement amb subjectes que creguen proposades i actuen des del seu situacionalitat en la “diferència colonial”.

Textos de lectura: Boaventura de Souza Santos “Cap a una sociologia de les absències i de les emergències” i Walter Mignolo “Prolegòmen a una gramàtica de la descolonialitat”.

Nova data: dimarts, 15 de maig de 18.00 a 20.30

 

Sessió 4: Marcos normatius

Presentarem el concepte de “marcs normatius” com una eina que ens permetrà acostar-nos de manera crítica al camp de les representacions socials interessades. Són aquests marcs els que participen en la conformació de categories socials que constrenyen als subjectes i provoquen un punt mort interessat en la lluita social.

Text de Lectura: Judith Butler “Marcos de Guerra. Les vides plorades” (extracte)

Data: dimarts, 5 de juny de 18.00 a 20.30

Totes les sessions tenen lloc en la Facultat de Ciències Socials.

Per a participar i rebre els textos a tractar és obligatori matricular-se (gratuïtament) enviant un email fins a l'1 de març a: critica@uv.es