
El passat 27 de febrer va tindre lloc en la Facultat d'Economia el seminari “Innovació en empreses d'alimentació valencianes”, organitzat pel Màster en Creació i Gestió d'Empreses Innovadores de la Universitat de València.
L'esdeveniment va ser inaugurat per M. Dolores Real, vicerectora d'Innovació i Transferència, Jordi Juan, secretari autonòmic d'Innovació i Transformació Digital de la Generalitat Valenciana i José Manuel Pastor, degà de la Facultat d'Economia. Tots ells van destacar l'important paper de jornades com aquesta per a donar a conéixer casos d'èxit en innovació empresarial, i perquè els estudiants de la UV puguen conéixer de primera mà l'experiència de companyies innovadores valencianes. En aquesta edició, el seminari s'ha dedicat íntegrament a la innovació en el sector de l'alimentació, amb la participació de tres companyies valencianes líders en el seu sector: Grupo Alimentario Citrus, Vicky Foods i Platos Tradicionales.
Després de la presentació, Isidre March, co-director del màster en Creació i Gestió d'Empreses Innovadores (EI) va presentar les conclusions del projecte “Desenvolupament de plataforma de diagnòstic d'innovació”, finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació. Isidre March va presentar el funcionament, avantatges i utilitat de l'eina BIDIN, mitjançant la qual s'obté automàticament un quadre de comandament sobre la posició empresarial en més de 30 indicadors de Business Intelligence, Digitalització i Innovació. El director del projecte va presentar els resultats preliminars resultants de la implantació de BIDIN en 44 empreses valencianes.
La segona part del seminari es va dedicar íntegrament a la presentació dels tres ponents. En primer lloc va intervindre Victoria Gilabert, de Grupo Alimentario Citrus, qui va destacar la visió transversal de la innovació i l'aposta per la innovació oberta que ha permés a la companyia innovar amb èxit en diversos fronts. Després de donar a conéixer les línies de negoci principals del Grup (Agrícola, IV Gama i Nutrició), Victoria Gilabert va explicar el seu enfocament d'innovació transversal, amb la seua aplicació a nivell de producte amb el projecte esAvena, la innovació en procés amb el projecte CIAM i la innovació en el canal de venda amb la seua nova màquina de vending. Finalment, va destacar l'important impacte que la innovació està tenint en el desenvolupament de la companyia, amb més de 200 llançaments en cinc anys i amb un 15% de les vendes totals derivades d'innovacions llançades en 2019.
A continuació, Joaquín del Rio, en representació de Vicky Foods, va esbossar la trajectòria del grup des dels seus inicis fins a la seua denominació actual, i la seua marca principal, Dulcesol. Joaquin del Rio va destacar la visió multidisciplinària de la innovació que apliquen en el seu grup que els ha portat a introduir un nou estil de lideratge més orientat a interconnectar i motivar als equips per mitjà d'una xarxa social interna que aposta per la innovació oberta i la interacció amb l'entorn, especialment amb proveïdors, clients i fins i tot competidors. Vicky Foods s'orienta ara molt més al consumidor i el situa en el centre, obrint la porta a la co-creació amb ells. La seua intervenció va concloure amb la presentació del seu model d'innovació en deu passos i la notícia de la recent inauguració del seu centre d'innovació CINS, obert també a altres empreses per a compartir recursos, informació i resultats.
Finalment, Elías Rico, representant de l'àrea d'I+D de Platos Tradicionales, companyia participada per Grupo Martínez i la multinacional francesa Fleury Michon, va revelar la gran expansió de la companyia en els últims anys que l'ha portada a aconseguir els 900 llocs de treball i els 100 milions d'euros de facturació en 2019, xifres que superaran àmpliament enguany, gràcies a l'excel·lent acceptació dels seus productes “llestos per a menjar”, caracteritzats per ser saludables, saborosos i senzills. Rico va explicar que aconseguir tan alt nivell de qualitat i acceptació pels consumidors ha requerit un gran esforç en I+D, amb la participació de tècnics i de cuiners al més alt nivell. Així mateix, va destacar la important fita que suposa per a la companyia la consecució de la norma UE 166002 que certifica el seu sistema de gestió d'I+D+i, sent la primera empresa a aconseguir aquesta acreditació. La presentació sobre Platos Tradicionales va continuar amb l'explicació de la seua estratègia d'innovació, orientada a envasos sostenibles, ingredients naturals i disseny orientat al consumidor. Finalment, va mostrar projectes futurs que aniran destinats a generar productes per a segments de mercat específics com a esportistes o vegans.
Després de les tres ponències es va donar pas a la taula redona de debat amb la participació dels més de seixanta assistents, els quals van formular preguntes als ponents sobre variats temes com les noves tendències de consum, les dificultats d'implantar la innovació oberta, els resultats de la col·laboració amb start-ups o la problemàtica dels envasos de plàstic.