
En l’àmbit de la biomedicina existeix una infinitat de coneixements aplicables al món empresarial que no han sigut prou explotats al nostre país. Això, juntament amb la inexistència de formació empresarial específica en aquest camp, és el motiu pel qual la Universitat de València llança, per al pròxim curs acadèmic, la primera edició del Diploma d’Especialització d’Emprenedoria en l’Àrea de les Ciències Biomèdiques: Planificació i Direcció Estratègica de Projectes Empresarials.
“En lloc d’estar demanant treball, jo sempre li dic als meus estudiants que han d’estar oferint treball”, ens explica el codirector del diploma i professor de la Facultat de Biologia Carles Soler, qui lamenta que, des de l’àmbit de les ciències biomèdiques, ha sigut inferior la iniciativa empresarial que des d’altres camps científics. “No obstant això, moltes de les pràctiques i coneixements que desenvolupen els estudiants de ciències biomèdiques poden convertir-se en una idea empresarial viable”, assenyala Carles Soler, que va fundar en 2004 l’empresa biotecnològica PROISER, instal·lada al Parc Científic de la UV.
“Per a emprendre –apunta aquest professor, investigador i empresari– cal tindre la valentia de tirar-se a la piscina”. “Han de tindre l’espenta, l’autoconfiança, la capacitat d’esforç i la disposició a entropessar-se i alçar-se, una tasca pendent al nostre país”, matisa en aquest sentit José Juan Herrera, assessor d’empreses, soci de HS&Co i codirector del curs. “Nosaltres ensenyem a mesurar quanta aigua hi ha per a no trencar-se la crisma, però han de tindre l’impuls i la inquietud necessàries els qui vulguen emprendre”, assegura.
La qüestió, des d’una visió realista del món empresarial, no són tant les idees genials, sinó la viabilitat d’aqueixes idees. “Posar en marxa una empresa no és un camí fàcil i desafortunadament l’oferta formativa fins ara no abordava el necessari”, lamenten els codirectors del curs.
L’elecció dels socis, què hem de fer si ens trobem amb desavinences, com separar un soci o afegir un altre sense que afecte el projecte empresarial, com abordar les necessitats financeres del projecte o l’adequada elecció d’on llançar el projecte són algunes de les qüestions que no solen abordar-se i que són de vital importància per als directors d’aquest postgrau.
“Hi ha dues qüestions que contribueixen a l’èxit d’una empresa”, segons expliquen els directors del diploma. “D’una banda, els aspectes racionals i, per una altra, la passió, l’emoció, que –alerten– ha de ser filtrada pel racional”.
El curs, que s’impartirà els divendres de vesprada i els dissabtes de matí al Parc Científic de la Universitat de València, compta en el seu quadre docent amb professionals de l’àmbit de la universitat, la investigació i a l’empresa. La matrícula romandrà oberta fins al 16 de setembre. Tota la informació en aquest enllaç.