Logo del portal
Expertise Ruta de la Seda
María Roca Cabrera
MARÍA ROCA CABRERA

Expertise Ruta de la Seda en Col·leccionisme tèxtil. Museus i col·leccions. Història dels teixits.

PI investigador en formació.

Àrea de Coneixement:

-COL·LECCIONISME TÈXTIL.

-MUSEUS I COL·LECCIONS.

-HISTÒRIA DELS TEIXITS.

Departament: HISTÒRIA DE L'ART.
Facultat de Geografia i Història.
​Universitat de València.

Maria.Roca@uv.es
Biography

Bachelor of Arts per la Universitat de Southampton, Llicenciada en Història de l'Art i Màster en Història de l'Art i Cultura visual per la Universitat de València. La seua marxa professional va començar en el camp del disseny tèxtil.

Especialització

En l'actualitat és Personal Investigador del Departament d'Història de l'Art de la UV on realitza la seua tesi doctoral sobre col·leccionisme tèxtil en el segle XIX, amb el finançament de la Generalitat Valenciana. És membre del grup d'investigació VALuART València, Universitat i Art. Art, Cultura i Societat en Espanya, de 1750 a l'actualitat (GIUV2015-224).

Publicacions

Ha publicat en llibres i revistes especialitzades i presentat els resultats de la seua investigació en conferències i simposis internacionals. Entre les seues principals aportacions destaquen “El coleccionismo textil y la pintura del siglo XIX” (Universitat  de València, 2013); “Cecilia Madrazo. Coleccionista textil” (CSIC, 2015); “El Museo de la Seda de Moncada. El caso de la fábrica Garín” (Datatextil, 2016); “Raimundo Madrazo. El patrimonio textil en la Edad Dorada del coleccionismo” (Universidad de Sevilla, 2016); “Subasta y dispersión de la colección textil de Mariano Fortuny Marsal” (Universidad de Murcia, 2016); "Vestigios de la Ruta de la Seda en el siglo XIX", (Universitat de València, 2016); “La colección textil de Fortuny. El coleccionismo como parte  del proceso creativo”, (CEHA, Universidad de Cantabria, 2016); "Coleccionistas en la Ruta de la Seda. El patrimonio textil como documento histórico", (Universidad Complutense de Madrid, 2017); "El mercado artístico de entresiglos", (Universidad de Sevilla, 2017).
Ha participat en la gestió de diferents trobades i simposis en la Universitat de València. Com a  membre de Pangaea, Asociació de Jóvens Investigadors de la Facultat de Geografia i Història, ha estat part del comité organitzador de les "Jornadas Ruta de la Seda. Repensando rutas comerciales y culturales", (Universitat de València, 2016).
També ha col·laborat amb diferents museus en esdeveniments com la Taula-debat "Conversaciones con el último velluter del Colegio del Arte Mayor de la Seda",  (Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí, 2017). Ha participat també en el "I Coloquio de investigadores en textil y moda", (Centre de Documentació y Museu Tèxtil de Terrassa, 2017). Ha traballat en el projecte museològic del Museu de la Seda de Moncada i en el comissariat de dues exposicions dedicades a la història del diseny de teixits, “Moncada y la Fábrica Garín”, (Ayuntamiento de Moncada, 2014) i “De la tradición a la traducción”, (Junta Municipal de la Ciutat Vella, 2016). Ha realitzat una estància de investigació en el departament de teixits antics del Victoria & Albert Museum de Londres al 2015.
A més, ha estat membre del grupo de treball del projecte Inventario de recursos turísticos vinculados a la presencia de la seda en la historia de la Comunitat Valenciana dirigit per Dr. Ricardo Franch Benavent, un projecte finançat per l'Agència Valenciana de Turisme de la Generalitat Valenciana durant els meses de maig i juny de 2016.