Logo del portal
Expertise Ruta de la Seda
Ester Alba Pagán
ESTER ALBA PAGÁN

Expertise Ruta de la Seda en ART DEL SEGLE XVIII i XIX. ACADEMICISME I PINTURA. ART I ARTESANIA. IL·LUSTRACIÓ I REALS FÀBRIQUES. ART TÈXTIL. PATRIMONI CULTURAL. PATRIMONI I MEMÒRIA DE LA SEDA. CATALOGACIÓ. NOVES TECNOLOGIES APLICADES A LA MUSEOGRAFIA.

Degana de la Facultat de Geografia i Història. 

Àrea de coneixement: ART DEL SEGLE XVIII i XIX. ACADEMICISME I PINTURA. ART I ARTESANIA. IL·LUSTRACIÓ I REALS FÀBRIQUES. ART TÈXTIL. PATRIMONI CULTURAL. PATRIMONI I MEMÒRIA DE LA SEDA. CATALOGACIÓ. NOVES TECNOLOGIES APLICADES A LA MUSEOGRAFIA. 
Departament: HISTÒRIA DE L'ART. 
Facultat de Geografia i Història.
Universitat de València. 

Esther.Alba@uv.es
Biography

Professora de grau, màster i doctorat en Història de l’Art, Patrimoni i Autenticació Artística. Ha dirigit nombroses tesis doctorals sobre patrimoni, historia de l’art, museologia, catalogació d’objectes culturals i noves tecnologies dins del patrimoni cultural. Com Degana de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, ha encapaçalat la majoria de les iniciatives relacionades amb la Ruta de la Seda. D’aquesta manera, s’ha basat en els resultats de les seues anteriors projectes de recerca, dedicats als pintors formats a València com a dissenyadors de la indústria de la seda, així com a les seues relacions amb Lyon i Itàlia, amb especial atenció als dissenys tèxtils en l’aplicació d’una perspectiva de gènere dins d’aquest patrimoni. 

 

Publicacions i projectes relacionats 

Alba, Ester; Franch, Ricardo . Los Paisajes de Seda: La memoria rememorada / The Landscapes of Silk: The Remembrance Memory. Paisajes Turísticos Valencianos: paisajes valiosos, paisajes valorados. 2017. Publicaciones de la Universitat de Valencia, pp. 862-880.

Representaciones de la reina en la retórica visual del absolutismo fernandino: la imagen de María Josefa Amalia de Sajonia como estrategia de la alianza entre el trono y el alta. Ars longa: cuadernos de arte, Nº. 25, 2016, págs. 201-220
González, Pablo; Alba, Ester. Roma 1819: dos reinas, dos funerales y un cadáver. Las exequias de María Luisa de Borbón y María Isabel de Braganza. Reales Sitios: Revista del Patrimonio Nacional, Nº 195, 2013, págs. 50-64.
Espacios femeninos de la memoria. Espacio, género, memoria: discurso académico y práctica socioespacial / Aneta Vasileva Ivanova (ed. lit.), 2017, págs. 75-82.
Gil, rafael, Alba, Ester. Red valenciana de museos y colecciones museográficas. Atlas de los recursos territoriales valencianos, 2015, PUV, págs. 226-227.
El ropaje de la reina: representaciones de María Cristina de Borbón e Isabel II como vehículo de exaltación de la legitimidad monárquica. Congreso Internacional Imagen Apariencia. Noviembre 19, 2008 - noviembre 21, 2008.
La pintura y los pintores valencianos durante la Guerra de la Independencia y el reinado de Fernando VII (1808-1833). 4 vols. Universitat de València, 2004.
El gusto decorativo en la corte de Carlos IV y Fernando VII: la pintura y los pintores valencianos en las "casitas" del Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial. Archivo de arte valenciano, Nº. 83, 2002, págs. 65-79.

 

Projectes

1999-2003 Arte y Artistas valencianos del siglo XIX.
2003-2006 Manifestaciones artísticas valencianas del Academicismo a la Modernidad (1750-1930).
2004-2006 Imagen y naturaleza. Los animales y las plantas en el arte valenciano (siglos XVI-XIX).
2008-2011 Historia de Valencia. Arte y Patrimonio cultural.
2012-2014 Mujeres que representan mujeres representadas.
2014-2016 La conquista de la subjetividad femenina del Antiguo Régimen a la modernidad.
2017.EU-LAC-MUSEUMS: Museums and Community: Concepts, Experiences, and Sustainability in Europe, Latin America and the Caribbean. European Union’s Horizon 2020 Research and innovation programme under grant agreement. Role: Partners.
2016-2017. Inventory of tourist resources and silk cultural heritage in the Comunidad Valenciana. Project funded by Agència Valenciana de Turisme (Generalitat Valenciana). Role: Leading partner.
2016 International Conference. El Hilo de Oro: Historia de la Ruta de la Seda y sus vínculos con Valencia, mayo 2016. University of Valencia. Role: Organizer. Ester Alba Pagán (Universitat de València) / Mª José López Terrada (Universitat de València). Pintores y ornatos para los tejidos de seda en la ilustración y la Academia Valenciana de Bellas Artes.