Pilar Espona Andreu
PILAR ESPONA ANDREU

Expertise Ruta de la Seda en Museus i coleccions orientals. Patrimoni cultural. Les TIC en la museografia. Gestió de projectes singulars.
Biography

Doctora en Belles arts per la Universitat Politècnica de València (2004).

És membre de Fòrum UNESCO Universitat i Patrimoni des de 1998, on ha desenvolupat diversos projectes nacionals i internacionals relatius a l'art i el patrimoni cultural en l'àmbit de les xarxes socials, implicant els joves en l'avenir dels museus i el patrimoni cultural.

Doctoranda en Història de l'Art, Universitat de València (2018). Especialització en la Ruta de la Seda.

En 2016, crea el projecte La Ruta de la Seda en el Museu, per a posar en valor les col·leccions orientals del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, dins del projecte València, Ciutat de la Seda 2016-2020, liderat per José María Chiquillo, president de la -Xarxa Internacional Plataforma UNESCO Rutes de la Seda-.

Ha dut a terme projectes artístics relacionades amb la Ruta de la Seda, la creativitat, l'art, la música, el cant, la dansa i el disseny de moda. Ha comissariat diverses exposicions sobre les col·leccions orientals del Museu MCGM, ressaltant la mitologia de la seda en l'arquitectura i els artistes artífexs del contenidor del Palau del Marqués de Dos Aguas. I organitzat diversos cicles de conferències sobre els fons orientals del Museu Nacional González Martí i les chinoiseries, fruit de l'intercanvi i influència cultural entre dues grans civilitzacions de la ruta de les espècies: la Xina i l'Imperi Espanyol.

Gestió, projectes relacionats i publicacions

Participació de diverses institucions: Ministeri de Cultura, Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí; Amics del MNCGM; Fòrum UNESCO Universitat i Patrimoni, Universitat Politècnica de València; Institut Confuci de la Universitat de València; Conservatori Professional de Música de València; Escola d’Art i Superior de Disseny de València; Museu d'Antropologia de Xalapa; Universitat Veracruzana; Museu de Ceràmica de l'Alcora de Castelló. 

Publica en llibres, revistes especialitzades i per la web, presentat els resultats de la seua investigació en conferències i congressos. Destacant - Fòrum UNESCO Universitat i Patrimoni, seu central, Universitat Politècnica de València - i la Revista Folchi del - Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí - de València i a través de l'Institut Confuci de la Universitat de València-.

En la seua aportació a la Ruta de la Seda destaquen diversos vídeos editats per a les xarxes socials, així com la publicació Art, Ceràmica i Seda sobre les conferències impartides en 2017-2018 en el Museu NCGM [en premsa, 2019].

II Jornada Ruta de la Seda, Universitat de València. 15 de desembre 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=dJ-TCJ1qnno