Logo del portal
Expertise Ruta de la Seda
Gabriel Terol Rojo
GABRIEL TEROL ROJO

Expertise Ruta de la Seda en Filosofia oriental, pensament xinés, daoísme.

PDI Ajudant Doctor

Àrea de coneixement: FILOSOFIA ORIENTAL, PENSAMENT XINÉS, DAOÍSME.

Coordinador de l'Àrea d'Estudis d'Àsia Oriental de la UV

Departament: Àrea d'Estudis d'ÀSIA ORIENTAL. Dpt. Teoria dels llenguatges. Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

Universitat de València

Gabriel.Terol@uv.es
Biography

Especialització

La seua recerca científica se centra en la convergència entre la tradició xinesa del daoísme i la seua repercussió i influència en el pensament filosòfic extra-sínic, especialment, l'europeu. Compromès amb qüestions referents a l'epistemologia, l'antropologia o la metafísica d'aquesta doctrina i de la tradició filosòfica xinesa en general, els seus interessos acadèmics també aconsegueixen l'aplicació de la cultura i l'etnografia sínica als negocis i al comerç, la lingüística i la docència en llengua xinesa; així com la integració de continguts filosòfics xinesos i, per extensió, asiàtics, en la formació filosòfica reglada a tots els nivells i amb la història de les relacions sino-hispàniques en tots els seus aspectes.

 

Publicacions

  • Terol Rojo, Gabriel. “Bernardo Cólogan y los 55 días en Pekín”, en Revista de Estudios de Asia y África, Colegio de México, 163. 2017, pp. 476-480.
  • Terol Rojo, Gabriel. “Los orígenes del eurodaoísmo. Sobre la expansión y asimilación del daoísmo chino en el contexto del interés orientalista de la Europa del siglo XVII y XVIII”, en VIII Congreso de la Sociedad Académica de Filosofía, «El Tema de nuestro Tiempo: Historia, Tópos, Éxodos», In Memoriam Eugenio Trías. Barcelona. 2017.

  • Terol Rojo, Gabriel. “De la tradición filosófica-religiosa oriental-china a la tradición del teosofismo moderno español y la actualidad del orientalismo”, en LVI Congreso de Filosofía Joven. Nuevas tendencias en la filosofía contemporánea. Valencia: Facultad de Filosofía y CC Educación, Universitat de València. 2017
  • Terol Rojo, Gabriel. El daoísmo y la recepción del pensamiento chino en la filosofía occidental. Barcelona: Herder. 2016.
  • Terol Rojo, Gabriel. “La ruta de la seda: entrada del cristianismo primitivo y el budismo indio”, en Jornadas PANGAEA 2016. Facultad Historia. Universitat de València.

  • Terol Rojo, Gabriel. “Lectura de la relación religiosa y filosófica del daoísmo chino”, en ALFA, Revista de la Asociación andaluza de Filosofía, 35. 2016.
  • Terol Rojo, Gabriel. “Les rutes de les religions. Occident importador del pensament daoísta xinès”, en L'AVENC, Revista d’investigació i assaig de la Valldigna, II época. 2013, pp. 97-100
  • Terol Rojo, Gabriel. “Introducción etnográfica a la cultura china”, en LynX, documentos de trabajo. Centro de Estudios sobre Comunicación Interlingüística. Valencia: Universitat de València, 40. 2012.

  • Terol Rojo, Gabriel. “El Daoísmo chino en Japón”, en Kokoro. Revista para la difusión de la cultura japonesa, 9. 2012, pp. 8-12.

  • Terol Rojo, Gabriel. “La cristianización española de Asia”, en La torre del Virrey. Revista de Estudios interculturales, 9. 2011/2, pp.1-6.

  • Terol Rojo, Gabriel. “Del por qué los chinos llaman a China «el país del centro»”, en Revista del Instituto Confucio de la Universidad de Valencia, 6. 2011, pp. 66-70.

  • Terol Rojo, Gabriel. “La preocupación por el tiempo en la china antigua: El Xiàxiǎozhèng, el Tiāngāndìzhī y el Yìjīng”, en A parte Rei. Revista de Filosofía, 74. 2011, pp. 1-11
  • Terol Rojo, Gabriel. “El Daoísmo en Occidente”, en La Investigación sobre Asia Pacífico en España, Revista Colección Española de Investigación Asia Pacífico (CEIAP), 1. 2006, pp. 701-713