UVCulturaUV Logo del portal

  • La Nau, centre cultural

Aquest edifici històric, declarat Bé d’Interès Cultural en 1981, és el més antic i emblemàtic de la Universitat de València. Ha sigut seu principal des de la seua fundació a finals del s. XV fins a meitat del s. XX.

En 1488, el Consell general de la ciutat va acordar l’agrupació de tots els estudis superiors de la ciutat en un Estudi General i va impulsar elevar-los a rang universitari. Va adquirir per a això una sèrie de cases i solars que s’alçaven en els voltants del carrer La Nau i va encarregar a Pere Compte la seua remodelació. En 1499, Els Jurats o representants de la ciutat van redactar els primers estatuts de la nova institució que va obrir les seues portes en 1500. La butlla papal (Alexandre VI) i el privilegi reial (Ferran II el Catòlic) que donaven rang d’universitat als estudis van arribar en 1501 i 1502.

L’edifici és un exemple d’arquitectura neoclàssica valenciana, especialment en les seues fatxades i claustre. La seua configuració arquitectònica actual és fruit d’una successió d’intervencions que han anat adaptant l’edifici a les seues diferents funcions i necessitats al llarg de més de cinc segles, des del primer disseny encarregat a Pere Compte fins a les més recents intervencions (1999 i 2012) que han actualitzat la seua funcionalitat i posat al dia les seues infraestructures per a fer d’aquest edifici històric un centre cultural de referència en al ciutat de València.

El creixement i expansió de la Universitat de València a partir dels anys 60 en els campus de Blasco Ibáñez, Campus dels Tarongers, campus de Burjassot-Paterna, va minorar les funcions acadèmiques de La Nau que s’ha convertit en el referent de l’activitat cultural i institucional de la Universitat de València.

En l’actualitat, La Nau a més de constituir la seu institucional del Rectorat i del Vicerectorat de Cultura i Esport, acull, com Centre Cultural, una part important de les activitats culturals de la Universitat de València (exposicions, teatre i música) i és un espai de trobada i debat (conferències i congressos). Dins de la programació pròpia, els festivals de música i cinema com Serenates i la Cabina són ja un referent a la ciutat de València.

La Nau és també la seu de la Biblioteca Històrica i acull les dependències de diversos serveis universitaris, entre ells els vinculats a l’àrea de cultura i patrimoni i la Unitat d’Igualtat.

 
This website uses proprietary and third-party cookies for technical purposes, traffic analysis and to facilitate insertion of content in social networks on user request. If you continue to browse, we consider that you are accepting its use. For more information please consult ourcookies policy