Logo de la Universitat de València Logo Programa de Doctorat en Direcció d'Empreses Logo del portal

SEMINARI INTERNACIONAL PROFESSORA IOANA LUPU

  • 19 de novembre de 2023
Image de la noticia

La professora Ioana Lupu oferirà un seminari en el marc del Programa de Doctorat en Direcció d'Empreses:

- Dijous, 30 de novembre de 2023, 10h00, Aula 1P06. “Entrainment: How control practices produce time famine in professional service firms”.

La professora Lupu, de l'Escola de Negocis ESSEC (França), investiga sobre Recursos Humans i Comportament Organizatiu i ha publicat els seus estudis a revistes com ara Human Relations o Organization Studies

El seminari serà coordinat i presentat pel professor Joaquín Alegre Vidal (joaquin.alegre@uv.es).

Resum del seminari
La literatura ha suggerit que els controls de gestió, com ara hores facturables, pressupostos o socialització utilitzats per empreses de serveis professionals (PSF), tenen efectes temporals, com la intensificació del treball, llargues jornades, hores i “fam de temps”.

No obstant això, encara no hi ha una anàlisi profunda que permeta comprendre com es combinen els diferents tipus de controls per produir aquests efectes temporals en entorns professionals.

L'article del qual deriva el seminari es basa en 159 entrevistes semiestructurades en profunditat amb 81 professionals en dues firmes professionals a Londres per explorar com combinacions de controls contribueixen a la (re)producció de “fam de temps”, és a dir, la sensació de tenir massa a fer i no prou temps per fer-ho.

Aprofitant la conceptualització del control de gestió com a estructuració temporal, el treball mostra com els controls organitzacionals arrosseguen els individus amb el ritme organitzacional accelerat. S'alternen períodes de sincronització amb períodes de desincronització produïts per la negativa dels individus o per incapacitat per seguir el ritme organitzacional. Tot i això, les troballes de la professora Lupu mostren que la desincronització serà de curta durada a mesura que els controls avancen cap a re-sincronització promovent així l'arrossegament continu amb intensos ritmes organitzacionals. Aquest cicle d'arrossegament explica la persistència de fam de temps en entorns professionals.

Estudiar la fam del temps com a resultat dels controls ens permet millorar la nostra comprensió de la temporalitat i el treball a les empreses professionals, materialització i control.