La Universitat de València (UV) ofereix als estudiants del Programa de Doctorat en Optometria i Ciències de la Visió una àmplia gamma de recursos per donar suport a la seua formació i investigació. A continuació, es detallen els principals recursos disponibles:
Recursos generals:
> Biblioteques: La UV compta amb una xarxa de biblioteques que proporcionen accés a una vasta col·lecció de llibres, revistes científiques i bases de dades electròniques. Al campus de Burjassot, els estudiants del programa compten amb la Biblioteca de Ciències "Eduard Boscà", una biblioteca centralitzada sobre temes científics on poden trobar bibliografia i publicacions científiques associades a les línies de recerca del programa de doctorat. A més, el Servei de Biblioteques de la Universitat de València ofereix accés a bases de dades especialitzades en ciències de la salut, com ara MEDLINE, PUBMED, entre d'altres.
La biblioteca ofereix una varietat de serveis per donar suport a la comunitat universitària:
- Cursos en línia, dissenyats per desenvolupar competències digitals adreçades a estudiants de la Universitat de València.
- Accés a recursos electrònics, facilitant l'accés a col·leccions completes de llibres electrònics a través de plataformes, especialment útil per a aquells que no poden acudir físicament a la biblioteca.
- Horaris ampliats, amb extensions en períodes d'alta demanda, com abans dels exàmens, per proporcionar un espai adequat per a l'estudi.
- Espais diversificats, incloent sales de lectura i accés a recursos bibliogràfics especialitzats en ciències.
- Servei Trobes (trobes.uv.es), una plataforma que permet als estudiants localitzar i accedir a materials bibliogràfics disponibles a les biblioteques de la UV, així com a recursos electrònics i publicacions científiques. Aquest servei facilita la consulta de referències essencials per al desenvolupament de la investigació doctoral. El servei TROBES és l'eina de cerca i descobriment de recursos bibliogràfics a la UV. Permet fer cerques globals en els recursos propis i en una gran quantitat de bases de dades externes, moltes a text complet. A més, informa sobre la disponibilitat i localització dels documents i permet gestionar préstecs, renovacions i reserves de material bibliogràfic.
> Sales d'estudi: Distribuïdes als diferents campus, les sales d'estudis ofereixen espais adequats per al treball individual i en grup, facilitant un ambient propici per a la concentració i l'aprenentatge.
> Sales d'informàtica: El centre compta amb una aula d'informàtica a disposició dels estudiants, a més d'aules de docència amb videoprojector. Aquestes sales permeten als estudiants fer anàlisis de dades, simulacions i altres activitats relacionades amb la seua recerca.
Recursos específics del Programa de Doctorat en Optometria i Ciències de la Visió:
> Laboratoris especialitzats: El programa disposa de diversos laboratoris equipats amb tecnologia avançada per fer experiments i pràctiques en Optometria i Ciències de la Visió. Aquests espais permeten als doctorands fer investigacions experimentals i desenvolupar habilitats pràctiques essencials. Els recursos disponibles en aquests laboratoris depenen dels mateixos grups de recerca que els gestionen, i el finançament prové principalment de fonts externes. Aquests recursos es mantenen i amplien gràcies a la captació de fons mitjançant projectes finançats en convocatòries públiques o mitjançant acords de col·laboració amb empreses privades.
A més, el centre posa a disposició dels estudiants del programa de doctorat els laboratoris docents especialitzats següents: laboratori d'òptica avançada, laboratori de percepció visual, gabinet de contactologia, laboratori de baixa visió, i gabinets d'optometria complets. Tots els gabinets d'optometria disposen de butaca per al pacient, foròpter, caixa de proves completa, projector o pantalla d'optotips, queratòmetre (tipus Javal o Helmholtz), biomicroscopi, retinoscopi i alguns compten amb sistema de vídeo i piles d'aigua corrent per utilitzar-los en contactologia. A més, es disposa de material centralitzat, incloent-hi 2 campímetres Goldman, campímetre computeritzat, campímetre FDT, tonòmetre d'aire, topògraf corneal, sistema OCT i autorefractòmetre.
> Instrumentació òptica: Els estudiants tenen accés a una varietat d'instruments òptics necessaris per a la recerca en aquest camp, com ara equips de tomografia de coherència òptica (OCT), tonòmetres, topògrafs corneals i autorefractòmetres.
> Col·laboracions i convenis: La UV manté acords amb institucions i empreses del sector de la salut visual, cosa que facilita la realització de projectes de recerca aplicada i l'accés a recursos addicionals per als doctorands.
> Clínica Optomètrica (Clíniques UV): Durant el curs 2008-2009 es va posar en marxa la Clínica Optomètrica de la Fundació Lluís Alcanyís, una de les sis clíniques que integren Clíniques de la Universitat de València. Des de llavors ha participat en la formació dels estudiants que pertanyen a l'àrea d'Òptica i Optometria. Consta de sis gabinets complets i una sala dʻexploració dotada de la tecnologia més avançada dʻanàlisi visual. La Clínica Optomètrica ofereix assistència clínica de salut visual, recolzant-se en la constant formació i en la investigació. Està capacitada per acollir la realització de tesis doctorals de projecció clínica a l'àrea de l'Optometria i Ciències de la Visió.
Podeu ampliar aquesta informació a:
https://www.uv.es/fundacion-lluis-alcanyis/es/asistencia/clinica-optometrica.html