Logo de la Universitat de València Logo Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED) Logo del portal

Desenvolupen un potencial tractament per a la distròfia muscular rara LGMD D2 amb edició gènica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 6 de març de 2023
(D’esquerra a dreta). Jorge Espinosa, Águeda Blázquez i Rubén Artero.
(D’esquerra a dreta). Jorge Espinosa, Águeda Blázquez i Rubén Artero.

Personal investigador de l’IIS La Fe de València i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), en col·laboració amb l’Institut BIOTECMED de la Universitat de València i l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, han aconseguit corregir amb tecnologia d’edició gènica CRISPR-Cas9 la mutació del gen causant de la distròfia muscular LGMD D2 en cèl·lules de pacients afectats per aquest trastorn, també conegut com a distròfia muscular de la transportina.

Dels aproximadament 100 casos d’aquesta malaltia ultrarara dels quals es té coneixement al món, 90 s'ubiquen a Espanya. Els resultats d’aquesta investigació es presenten com a tractament potencial per a aquesta malaltia. La malaltia es caracteritza per paràlisi muscular progressiva amb una variabilitat àmplia respecte a l’edat d’aparició, evolució i gravetat.

El gen portador de la mutació causant d’aquesta malaltia (TNPO3) codifica una proteïna que s’encarrega d’introduir al nucli de la cèl·lula altres proteïnes relacionades amb el metabolisme dels àcids nucleics i està involucrada també en altres malalties com la infecció pel VIH (sida).

L’estudi s’ha dut a terme sobre cèl·lules musculars immortalitzades procedents d’un pacient que pateix la malaltia. La investigació, publicada en la revista Molecular Therapy - Nucleic Acids, ha demostrat que les cèl·lules malaltes tractades recuperaven la vitalitat, corregien diverses funcions alterades com l’autofàgia i recuperaven en gran mesura el funcionament cel·lular prèviament alterat.

En la investigació, en què participen pel Grup de Genòmica Traslacional de BIOTECMED Águeda Blázquez, Jorge Espinosa i Rubén Artero, han col·laborat la Unitat de Referència Europea de Malalties Neuromusculars Rares de l’Hospital Universitari La Fe de València, el Grup de Recerca en Patologia Neuromuscular de l’IIS La Fe i la Unitat de Biomedicina Molecular, Cel·lular i Genòmica d’aquest mateix institut, els dos integrats en el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER).

La distròfia muscular LGMD D2 és una malaltia ultrarara amb una especial incidència a Espanya. Els 90 casos diagnosticats al nostre país pertanyen a una nissaga amb un antecessor comú que va habitar fa 8 generacions en un poble de l’interior de la regió de Múrcia. “Els mecanismes patogènics d’aquesta malaltia no se saben, però aquest estudi pot ajudar a descobrir-los”, destaca el coordinador del treball, Juan Jesús Vílchez, investigador de l’IIS La Fe i del CIBERER.

Aquesta investigació ha rebut un finançament substancial de l’associació Conquistando Escalones de pacients d’aquesta malaltia. Per iniciar-lo, el projecte també va comptar amb una ajuda del programa d’Accions Cooperatives Col·laboratives Intramurals (ACCI) del CIBERER. Posteriorment, ha rebut el suport d’ajudes de la Fundació FEDER i el Ministeri de Ciència i Innovació.

El Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER) és un consorci dependent de l’Institut de Salut Carles III (Ministeri de Ciència i Innovació) i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El CIBER en la seua Àrea Temàtica de Malalties Rares (CIBERER) és el centre de referència a Espanya en investigació sobre malalties rares.

 

Article: Javier Poyatos-García, Águeda Blázquez-Bernal, Marta Selva-Giménez, Ariadna Bargiela, Jorge Espinosa-Espinosa, Rafael P. Vázquez-Manrique, Anne Bigot, Rubén Artero, Juan Jesús Vílchez. «CRISPR-Cas9 editing of a TNPO3 mutation in a muscle cell model of limb-girdle muscular dystrophy type D2». Molecular Therapy - Nucleic Acids. Volume 31, 14 March 2023, Pages 324-338. DOI: https://doi.org/10.1016/j.omtn.2023.01.004

Imatges: