Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Repositori d'activitats de sensibilització (2020)

 

Converses als Campus: assetjament i violències LGTBIfòbiques a les universitatsCartel Conversa 25N

El cicle Converses als Campus, amb un format dinàmic i un tarannà divulgatiu, proposa acostar a la comunitat universitària reflexions i debats contemporanis al voltant de la diversitat. En aquesta ocasió, amb motiu del 25N i del procés d’elaboració d’un nou Protocol d’actuació i resposta davant de l’assetjament sexual, per raó de sexe i altres assetjaments discriminatoris de la Universitat de València, se’n parlà de discriminacions i violències LGTBIfòbiques a les universitats des d’una perspectiva interseccional.

La vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, va inaugurar l’acte en què hi participà Barbara Biglia, professora del departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora principal del projecte SeGReVUni; José I. Pichardo, professor del departament d’Antropologia Social de la Universidad Complutense de Madrid i director del grup d’investigació “Antropología, Diversidad y Convivencia”; i Qamar, estudiante de la Universitat i membre del col·lectiu Polymorfia. Moderà i dinamitzà la conversa ruth mestre, cap d’iniciatives de diversitat de la Universitat.

El diàleg va tindre lloc el divendres 27 de novembre a través de Blackboard. Pots veure la gravació del debat ací.

 

Benvinguda diversitat

Dirigida especialment a l’estudiantat de primer curs, el programa “Benvinguda diversitat” s’ha pensat com un punt de trobada de la comunitat universitària que inclou música, teatre, art, entre altres. Enguany les especials circumstàncies derivades per la COVID-19 i les mesures preventives, van configurar una programació eminentment virtual que va incloure, entre altres, les activitats seleccionades en la 1ª edició de la convocatòria d’Ajudes en matèria de diversitat. Tallers, concursos, jornades, una mostra de cine, etc.

El programa va continuar amb les sessions d’acollida del nou estudiantat als centres, on es va projectar un xicotet vídeo d’informació sobre Diversitats i els recursos a l’abast de l’estudiantat LGBTI, racialitzat o de diferent origen ètnicocultural. A més, es va fer una visita al Campus d'Ontinyent per a donar a conèixer el servei i futurs projectes de Diversitats.

Més informació ací.

Mostra la Ploma a la Universitatcartel mostra

Mostra La Ploma, festival internacional de cinema i cultura per la diversitat sexual, de gènere i familiar organitzat per Lambda, revela el seu cartell amb una programació de curtmetratges de temàtica LGTB a la Universitat.

"Mostra la Ploma a la Universitat" és una secció paral·lela no oficial del festival internacional que es va incorporar com a novetat l’any passat. Es tracta d’una proposta dins la programació de Benvinguda diversitat.

Les projeccions universitàries de curtmetratges i debats amb activistes de Lambda es van fer en línia els dies 28 i 29 d'octubre a les 18:30 hores a través de Youtube. En sintonia amb l’any temàtic “2020, Dones LTB: Sororitat i Feminisme” promogut per la FELGTB, els curts del dia 28 giraren al voltant de les dones lesbianes i bisexuals. El debat posterior va ser dinamitzat per Mariana Urueña. La sessió del dia 29 va abordar temes relacionats amb les dones trans i el debat va estar amenitzat per María Homsani.

 

Mes de l'Orgull

El 28 de juny se celebra el Dia internacional de l'Orgull LGTBI, data en què es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, EUA) de 1969. La Universitat se suma a aquesta celebració des de 2017 hissant la bandera de l’arc de Sant Martí en els seus edificis i amb una programació cultural que per primera vegada va ser online i en xarxa amb altres Universitats.

Més informació ací.

 

Dia dels Museus

Cartell Dia dels MuseusEl 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus. Com cada any, el Consell Internacional de Museus (ICOM) tria un tema per a commemorar aquesta data i el tema d'enguany va ser: "Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió". Més informació en el web de ICOM dedicada al Dia dels Museus 2020.

Diversitat, igualtat i inclusió son valors presents en l’ideari de la Universitat de València i en la seua vida acadèmica. Per això, des del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat ens vam sumar a  la convocatòria de l'àrea de Patrimoni Cultural de la Universitat. Des del Vicerectorat de Cultura es va crear un web del Dia dels Museus on es van compartir vídeos i activitats culturals, i es va incorporar una secció de vídeos sobre la diversitat i la igualtat, en què els professors de la Universitat de València, Ricard Huerta i Hasan López, presenten diferents obres sobre la diversitat sexual i l'etnicocultural respectivament:

  • Ricard Huerta, professor de la Universitat i director de Museari, Museu de l'imaginari, presenta dues obres dels artists Abel Azcona i Lucas Villi, que parlen respectivament sobre la prostitució i la sexualitat com a tema central. Pots veure el vídeo ací.
  • El professor Hasan G. López, comissari junt amb Nicolás Sánchez de l'exposició "Let's bring blacks home" que s'exposa al Centre Cultural La Nau, ens parla d'una escultura d'una dona guineana que pertany al Museu d'Antropologia de Madrid. Pots veure el vídeo ací.

A més, des de Diversitats vam proposar una visita virtual al Museu dels Feminismes i LGTBI, que va tindre lloc el 18 de maig a les 18 hores. Gonzalo Santos, politòleg especialista en gènere i guia de la visita, ens va fer un recorregut a través de les diferents ones del moviment feminista, i més enllà dels marges: feminismes negres, trans, musulmans, etc.

 

 

Dia de la Visibilitat Lèsbica

Imatge de dues dones donant-se un bes

El 26 d’abril de 2020 es commemora el Dia de la Visibilitat Lèsbica perquè les dones lesbianes es visibilitzen en tots els àmbits i espais de la societat. La Universitat se va sumar a la celebració amb una campanya de vídeo-recomanacions culturals de temàtica lèsbica.

Amb motiu d’aquesta celebració i per reconéixer l’aportació de dones lesbianes en l’àmbit de la cultura, des de Diversitats, juntament amb la Unitat d’Igualtat de la Universitat, es van compartir una sèrie de pindoles audiovisuals amb recomanacions de llibres, pel·lícules, sèries, etc. de temàtica lèsbica o d’autores lesbianes. Els vídeos es van compartir al canal de Youtube i en xarxes socials (Twitter, Instagram).

Més informació ací.

 

 

Dia del llibre

Imatge d'una xiqueta llegintEl Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València ha celebrat el Dia del Llibre en confinament amb un directe a través del compte d’Instagram de la iniciativa Diversitats. Companyes dels diferents serveis del Vicerectorat i professorat de la Universitat de València han fet una sèrie de recomanacions literàries per als menuts de la casa —i no tan menuts— en matèria d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat a través d’un directe en Instagram.

T'ho vas perdre? Llig la notícia amb les recomanacions literàries infantils ací.

 

 

 

 

Dia del Poble Gitano

cartel aquelar cabanyalLa Universitat de València s’ha sumat aquest 8 d'abril a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. Aquesta data recorda el Primer Congrés Mundial Romaní que va tindre lloc a Londres l’any 1971 i que va instituir la bandera i l’himne representatius del poble gitano. Aquest dia es va instaurar per a donar a conéixer la realitat i la història d’aquest poble i reivindicar la cultura gitana. Per a valorar la cultura gitana i commemorar aquesta diada, des de les xarxes socials de la iniciativa Diversitats de la Universitat, es van compartir fotos i vídeos del projecte "A QUELAR! CABANYAL".

Més informació ací.

 

 

 

T'interessa aquesta temàtica? Vols saber-ne més? Consulta la memòria d'activitats i segueix-nos en xarxes socials!