foto Antonio Hidalgo Navarro
ANTONIO HIDALGO NAVARRO
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Secretari/a de Departament
Àrea de coneixement: LLENGUA ESPANYOLA
Departament: Filologia Espanyola
Dpto de Filología Española Despacho nº 28 Facultad de Filología, Traducción y Comunicación
(9638) 64943
Biografia

Catedràtic de Llengua Espanyola en el Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València, doctor en Filologia Hispànica des de 1996 i premi Extraordinari de Doctorat en 1997. He desenvolupat tasques d'investigació en l'àmbit de l'estudi general del registre col·loquial com a membre fundador del grup d'investigació Val.es.co. (València, Español Col·loquial) i he dedicat gran part de la meua tasca a l'anàlisi de les funcions de l'entonació en la llengua parlada, àmbit en què he publicat treballs de referència com L'Entonació col·loquial. Funció *Demarcativa i Unitats de Parla, 1997, Universitat de València; Comentari Fònic de Textos col·loquials, 2002, Arc-Llibres; Aspectes de l'entonació espanyola: vells i nous enfocaments, 2006, Arc Llibres; L'estudi de la prosòdia a Espanya en el S. XXI: perspectives i àmbits (ed.) 2011, Universitat de València; en col·laboració amb Adrián Cabedo: L'ensenyament de l'entonació a l'aula de E/LI. 2012, Arc Llibres; en col·laboració amb Mercedes Quilis La veu del llenguatge: fonètica i fonologia de l'espanyol, 2012, *Tirant Humanitats. He publicat també nombrosos articles científics relacionats amb les meues àrees d'investigació en revistes nacionals i internacionals de prestigi com *Oralia, Verba, *Moenia, *Journal *of *Politeness *Research, *Faits de *Langues, Lingüística Espanyola Actual, Español Actual, Butlletí de Filologia de la Universitat de Xile, Revista de Lingüística Teòrica i Aplicada, Revista de *Llengua i *Dret, Estudis Filològics, *Quaderns de *Filologia, *Anuari de *Filologia, Pragmàtica sociocultural, etc.

He dirigit com a IP el projecte d'investigació *Fonocortesía (Ministeri de Ciència i Innovació: 2010-2013) i he participat en nombrosos projectes d'investigació coherents amb les meues línies de treball: dos projectes d'anàlisi general de l'espanyol col·loquial, especialitzant la meua participació en l'estudi dels recursos prosòdic-*entonativos. El tercer i quart projectes en què he participat es refereixen a l'estudi de les partícules o marcadors del discurs; tals projectes han derivat en la creació d'un diccionari electrònic d'accés gratuït situat en l'adreça http://dpde.es/. En un cinqué projecte he desenvolupat labors de control i d'ensinistrament de becaris, en relació amb la transcripció i digitalització de corpus orals. He participat a més en el Projecte de Modernització del Llenguatge Jurídic l'informe final del qual va ser presentat al setembre de 2011 davant el Consell de Ministres, com a membre de l'equip coordinat pel Dr. Antonio Briz de la *Univ. de València: (https://www.administraciondejusticia.gob.es/paj/pa_webapp_sgntj_npaj/descarga/informe%20de%20la%20Comissió%20de%20Modernització%20de el%20Llenguatge%20Jurídic.pdf?*idFile=9267a586-1b77-478b-b094-c44052*cb3156), i he sigut investigador col·laborador en els projectes estatals del Ministeri d'Economia i Competitivitat És.*Var.Atenuació, de la Universitat de València i Anàlisi melòdica de la parla i models didàctics, de la Universitat de Barcelona. Actualment participe en els projectes Unitats Discursives per a una *Descripcion Sistemàtica dels Marcadors del Discurs en *Españ*ol de la Universitat de València i *EHSEE-*FONOEMOCION (La parla amb significat emocional i expressiu: anàlisi *fonopragmático i aplicacions).

La meua capacitat investigadora ha revertit en la creació de l'empresa de serveis lingüístics, *Tecnolingüística S.L., sorgida com *spin-*off, sota l'auspici de la Universitat de València.

He visitat com a professor convidat diferents universitats espanyoles i estrangeres en el marc de diversos programes de mobilitat de professorat universitari o per expressa invitació, entre les quals figuren la Universitat de Gant, la Universitat de Rússia de l'Amistat dels Pobles (*URAP) de Moscou, la Universitat d'Estocolm, la Universitat de *Trier (Alemanya), la Universitat de *Barranquilla (Colòmbia), la Universitat de Concepción (Xile), la Universitat d'Alacant, la Universitat de Sevilla, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat d’*Estiu de Gandia (València), la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, Universitat de *Heldelberg (Alemanya), Universitat de Navarra, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat d'Extremadura, Universitat de La Corunya, Universitat Autònoma de Madrid, Universitat Autònoma de Barcelona, etc. i he impartit conferències en el marc d'institucions públiques i privades, universitats o organismes diversos com l'Associació *Belgo-iberoamericana d'Anvers a Bèlgica, la Universitat de València, la *URAP (Universitat de Rússia de l'Amistat dels Pobles) de Moscou, la Universitat de San José de Costa Rica, l'Institut Universitari Menéndez Pidal de la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Heidelberg (Alemanya), la Universitat de Castelló, la *Provinciale *Hogeshool *voor *Vertalers en *Tolken de Gant, la Universitat de La Corunya, la Fundació Ducs de Soria, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat d'Extremadura, etc.

Des de la meua incorporació a la Universitat de València en 1993 he complementat la meua labor docent i investigadora amb activitats de gestió diverses: membre de comissions de contractació de professorat universitari en diversos períodes, Director del Màster d'Estudis Hispànics de la *Univ. de València (curs 2006/2007), Secretari del *Dpto de Filologia Espanyola de la *Univ. de València (octubre de 2007 a novembre de 2010), Coordinador i President de la *CAT del Grau d'Estudis Hispànics de la Universitat de València (novembre de 2010 a novembre de 2013) i Director del *Dpto de Filologia Espanyola (novembre de 2013 a novembre de 2016 i setembre de 2019 a setembre de 2022).

He participat, en fi, en l'organització de nombrosos activitats d'I+D+I tals com congressos nacionals i internacionals celebrats en la meua universitat o en altres institucions, exercint en molts d'ells com a Secretari o President.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Segon quadrimestre
Dimarts de 12:00 a 14:00. DESPACHO 28
Segon quadrimestre
Dijous de 09:00 a 12:00. DESPACHO 28
Observacions
No participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València.
Formació acadèmica
Publicacions en revistes
Altres Activitats
Altres Publicacions
Estades a Centres de Recerca
Organització d'activitats de R+D
Línies d'activitat
Conferències
Participacions a Congressos
Participació en Comitès i Representacions
Projectes
Tesis, tesines i treballs