8M: ANGELA, el nostre servidor d'ajudes documentades

  • Juan Perez Garcia
  • 8 de març de 2022
 

“Amb el mínim esforç, adquirir el màxim coneixement” - Angela. R. Robles

El nostre servidor d'ajudes documentades a problemes comuns en l'ús de les TIC, homenatja a ANGELA Ruiz Robles, inventora de l'enciclopèdia mecànica, considerada com la precursora del llibre electrònic.

Ángela, va ser mestra i Directora d'escoles, a més d'escriptora i inventora, Ángela va dur a terme diversos projectes científics, com l'atles científic-gramatical que contenia informació d'Espanya i de la llengua espanyola en format desplegable, i la màquina taquimecanográfica que oferia un nou ordre de signes i caràcters per a una lectura ràpida i una traducció senzilla en espanyol i altres idiomes.

El 7 de desembre de 1949 va obtenir la patent núm. 190.698 per la seua Enciclopèdia mecànica, un procediment mecànic, elèctric i a pressió d'aire per a la lectura de llibres, amb l'objectiu d'alleugerir la càrrega de llibres dels alumnes i fer l'ensenyament més amè i adapta l'ensenyament al nivell de cada estudiant.

L'invent permetia estudiar diversos idiomes, formar paraules, escriure, dibuixar i operar, tot dins d'un estoig portàtil amb bobines intercanviables segons les assignatures. A més, incorporava sons, llum i cristall d'augment per a facilitar la lectura.

En 1962 Ángela va dirigir els treballs per a la realització d'un prototip. El maletí tancat era de la grandària d'un llibre i totes les peces eren recambiables, la qual cosa abaratia costos de producció per a autors i editors al no necessitar enquadernat.

No va obtenir finançament per a desenvolupar el seu invent però va passar a la història com la precursora de l'e-book.

Visita ANGELA en:
https://angela.uv.es

Imatges: