Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Memòria d'Activitats 2017

 

 

PRINCIPALS RESULTATS DE LA GESTIÓ ORDINÀRIA 2017

Programa d’activitats formatives ofert a escala local

El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial compta amb quatre línies de treball: institucional, formativa, de transferència de coneixement i d’investigació aplicada. Durant l'any 2017 es van realitzar 217 activitats (programes, jornades, tallers, exposicions, conferències, trobades, publicacions i col·laboracions). Així mateix, les competències del Vicerectorat en les instal·lacions del Centre Internacional de Gandia i a Ontinyent impliquen suport tècnic de la unitat en determinats aspectes, com ara el suport al programa Universitat i Societat d’Ontinyent i el seu cicle complementari de conferències, o l’organització de determinades activitats al CIG, com jornades, conferències d’Unimajors, exposicions i publicacions.

Els aspectes més rellevants de l’abast de les activitats del Vicerectorat sobre el seu territori d’influència son, entre d’altres, els següents:

a) Projecció del personal docent i investigador (PDI) de la Universitat en la societat valenciana. La participació del PDI en activitats formatives per a 2017 ascendeix a 648 presències d’especialistes (373 presències de PDI integrat en la base de dades DATANAU més altra participació de PDI de la Universitat i col·laboradors externs). Aquests representen 16 centres i 57 departaments.

b) Àrees de coneixement. Les àrees abordades en activitats aquest any han sigut, en nombre d’activitats:

Àrees de coneixement Nombre d’activitats

Cultura i patrimoni

54

Territori

37

Salut

33

Ciència

29

Educació

23

Dret i gestió

19

Economia

18

Societat

18

Llengua

13

Esport

3

Agricultura

2

 

c) Territori: presència en poblacions i comarques valencianes. La Universitat s’ha visualitzat a 44 entitats (44 ajuntaments) i 23 comarques i 44 presències a la ciutat de València.

Comarques Nombre d’activitats

El Camp de Túria

25

L’Horta Oest

22

La Ribera Alta

21

La Vall d’Albaida

18

La Plana d’Utiel-Requena

14

L’Horta Sud

14

La Ribera Baixa

13

L’Horta Nord

13

València

11

La Vall d’Aiora - Cofrents

3

La Safor

3

El Camp de Morvedre

2

La Foia de Bunyol-Xiva

2

Els Serrans

2

El Racó d’Ademús

2

L’Alt Vinalopó

1

La Plana Alta

1

Els Ports

1

La Costera

1

La Canal de Navarrés

1

El Comtat

1

Alto Mijares

1

El Baix Maestrat

1

 

d) Participació. Han assistit més de 12.000 persones a les activitats desenvolupades pel Vicerectorat en el territori valencià (programes, conferències, jornades, trobades, etc.), sense incloure les itineràncies de les exposicions, on participen centres educatius, associacions i altres actors locals.

Tipus d’activitat* Nombre de participants

Jornades

1.495

Conferències (Unisocietat)

3.600

Tallers

114

Trobades

1.640

Programes (Unisocietat+Erasmus)

1.734

Publicacions

365

Congressos

160

Col·laboracions

3.248

TOTAL

12.356

*No es comptabilitzen les assistències a les exposicions.

 

Relacions institucionals

Promoció institucional de les activitats acadèmiques en l’àrea d’influència de la Universitat de València mitjançant la signatura de convenis que possibiliten el desenvolupament de modalitats de col·laboració. Aquest any 2017 s’han signat 3 nous convenis amb entitats locals, en concret amb els ajuntaments de Bétera, de Cocentaina i amb la Plataforma de Defensa de los Bosques del Túria.

Per altra banda, s’han negociat des d’aquest Vicerectorat 4 càtedres institucionals, en concret la Càtedra Universitària Ajuntament d’Ontinyent-Caixa Ontinyent-ESET per a la Innovació i Configuració de Territoris Intel·ligents, Càtedra Estudis Territorials Valencians, Càtedra Mòdel Econòmic Sostenible de València i entorn i Càtedra Caixa Popular del Desenvolupament Territorial Valencià i Cooperativisme, que se sumen a les càtedres Ciutat de València, Protecció Ciutadana-Policia Local de València, Cultura Territorial Valenciana i Participació Ciutadana i Paisatges Valencians.

 

Formació

S’han efectuat 190 activitats formatives als principals municipis de l’àrea d’influència de la Universitat mitjançant programes, com ara Universitat i Societat, “Unisocietat”, a les seus d’Alzira, Benetússer, Bétera, Cullera, l’Eliana, Gandia, Massamagrell, Ontinyent, Paterna, Quart de Poblet i Requena; “Erasmus al territori”, dirigit a estudiants Erasmus i Internacionals; i “Cátedra de Cooperativa de Caixa Popular del Desenvolupament Territorial i Economia Social Valenciana”, que es materialitza en activitats a les capitals comarcals i localitats estratègiques amb conveni amb la Universitat o en trobades amb col·lectius d’interés (Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià, polítics i tècnics municipals, associacions).

Tipus d’activitat Nombre d’activitats

Jornades

28

Conferències (Unisocietat)

79

Tallers

5

Trobades

20

Programes (Unisocietat+Erasmus)

25

Publicacions

17

Congresos

1

Col·laboracions

15

TOTAL

190

 

Transferència de coneixement

La transferència de coneixement a escala local s’ha dut a terme mitjançant la confecció d’exposicions itinerants que aborden el territori valencià (espais naturals o comarcals), exposicions institucionals (per a facultats, departaments o instituts universitaris), i publicacions (col·lecció Universitat i Territori, catàlegs d’exposicions i col·laboracions amb institucions). S’han organitzat 10 mostres que visualitzen a 74 especialistes i han estat itinerant en 34 exposicions en diversos municipis de l’àrea d’influència de la Universitat. Entre les mostres de producció pròpia es troben “El Patrimoni Cultural Valencià” i “Les Festes Tradicionals del Territori Valencià”, en col·laboració amb Caixa Popular i la Direcció General de Cultura i Patrimoni. Per altra banda, s’han organitzat exposicions demanades per la UV, com “Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local de València”, amb la Càtedra PROTECPOL, “La memòria democràtica i patrimoni (1936-1939). Conèixer, difondre i posar en valor”, amb l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV o “La ignomínia de l’oblit”, produïda pel PUV; o en col·laboració amb l’Agència Valenciana del Turisme, com “Paisatges valencians: territori turístic” o “Paisatges turístics valencians, valuosos i valorats”.

A més a més, s’han preparat 17 publicacions, amb la participació de 556 autors, com “2º Encuentro Internacional: cambio laboral y políticas inclusivas”, “III Congrés UV-Idecos: Patrimoni immaterial. Experiències en el territori valencià”, “50 Aniversario de la Facultat de Economía de la Universitat de València”, actes de congressos de la UV o els tres catàlegs de les exposicions  amb Caixa Popular. Veure informació en detall en la web del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial: projecció.uv.es (en apartat exposicions i publicacions).

Investigació aplicada

Tasca de col·laboració aplicada amb administracions locals mitjançant la modalitat de signa de projectes d’investigació, que desenvolupa el personal interessat de la Universitat (centres, departaments, unitats de recerca, investigadors). És el cas dels convenis  amb l’Agència Valenciana de Turisme per al “Foment de la recerca i innovació en el sector turístic”; amb la Diputació de València per a la “Creació de la Càtedra ESTEVAL (Estudis Territorials Valencians) per a la recerca i divulgació d’estudis territorials; o el projecte de col·laboració amb el SERVEF per al “Foment, recerca i innovació de les polítiques d’ocupació des de la perspectiva del desenvolupament territorial, en el marc del Pla Avalem Territori”.

 

MAGNITUDS DESTACADES DE LA GESTIÓ ORDINÀRIA

En la següent taula es mostren una sèrie d’indicadors que pretenen mostrar l’evolució de l’activitat del servei al 2017.

Concepte Total Dones Homes

Nombre de registres en DATANAU

0

 

 

Nombre d’activitats organitzades a municipis

180

 

 

Participants a les activitats organitzades a municipis (jornades i trobades)

11.756

 

 

Professorat participant al programa d’activitats formatives (jornades i trobades)

280

88

192

Nombre de muntatges d’exposicions itinerants

34

 

 

PDI participant en exposicions itinerants

74

14

60

Nombre de convenis marcs amb ajuntaments valencians i càtedres

3