El programa UNIVERSITAT DELS MAJORS a Ontinyent sorgeix d'un ferm compromís de l'Ajuntament d'Ontinyent per l'envelliment actiu i la formació al llarg de la vida, amb el suport de la Universitat de València (Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial).
El programa UNIVERSITAT DELS MAJORS està basat en la perspectiva de l'envelliment actiu, és a dir, considerant que el fet de fer-se major no vol dir que haja desaparegut la capacitat per a aprendre, per a mantenir-se implicat. L'envelliment actiu és definit per l'OMS com "el procés d'optimitzar les oportunitats de salut, participació i seguretat per tal de millorar la qualitat de vida de les persones que envelleixen". L'objectiu és estendre la qualitat de vida, promoure l'autonomia personal i prevenir la dependència de les generacions majors. A més de continuar sent actiu físicament, és important mantenir-se actiu socialment i mentalment, participant en activitats recreatives, de voluntariat, culturals, socials, cíviques i educatives.
Hi ha una gran variabilitat en la forma d'envellir, que els autors han classificat en envelliment patològic, normal i òptim. Però aquestes diferents formes d'envellir no estan determinades ni prefixades; i, encara que no podem obviar que hi ha variables genètiques que tenen un paper important en l'envelliment, també l'individu és responsable, amb les seues accions i comportaments al llarg de la vida, que el seu envelliment siga més o menys satisfactori i lliure de dependència. Els determinants de l'envelliment actiu són econòmics, socials, físics, serveis socials i de salut, personals (psicològics i biològics) i comportamentals (estils de vida).
Per aquesta raó es van crear al final dels anys 90 a Espanya els programes universitaris per a majors: des de les universitats podem aportar coneixements i ajudar a un millor envelliment. La participació dels alumnes majors a les aules universitàries desenvolupa un dels objectius de la universitat: l'extensió del saber més enllà del campus, la difusió a diferents col•lectius de les investigacions que fa el professorat universitari als laboratoris o despatxos…
D'altra banda, el programa també es basa en la perspectiva del lifelong learning o aprenentatge al llarg de la vida. El terme aprenentatge al llarg de la vida vol dir que l'aprenentatge no es limita a la infància o a l'aula, sinó que té lloc durant tota la vida i en una àmplia gamma de situacions. L'aprenentatge ja no pot ser col•locat en un únic lloc i un temps per adquirir el coneixement (l'escola, per exemple) i un lloc i un moment on aplicar els coneixements adquirits (el lloc de treball, per exemple), sinó que l'aprenentatge ha de ser vist com una cosa que es du a terme d'una manera contínua al llarg de la vida, a partir de les interaccionis diàries amb els altres i amb el món que ens envolta.
El programa UNIVERSITAT DELS MAJORS aporta claus per a comprendre la pròpia vida i el propi envelliment, alhora que ajuda a entendre millor l'entorn en què vivim.
Es tracta d'un programa adreçat a persones de més de 50 anys amb desitjos d'aprendre. No cal fer exàmens ni hi ha proves d'accés. Tampoc cal tenir estudis previs. Tan sols saber llegir i escriure.
El programa UNIVERSITAT DELS MAJORS es realitza al llarg de tres anys, dos dies per setmana. Consta de 12 assignatures (quatre per curs) i 12 conferències de temàtiques diverses: art, psicologia, història, música, salut… Les classes s'impartiran a les aules del campus universitari d'Ontinyent. S'implantarà a Ontinyent el curs 2012-13 mitjançant un itinerari multidisciplinari de 360 hores, distribuïdes en tres cursos acadèmics de 120 hores cada un.
Beneficis del programa UNIVERSITAT DELS MAJORS.
Molts. Sensibilitzar la societat en general sobre el valor de l'envelliment actiu, i destacar i apreciar la valuosa contribució que les persones majors fan a la societat; promoure l'envelliment actiu, la solidaritat intergeneracional i la vitalitat i dignitat de totes les persones, i esforçar-se més a mobilitzar el potencial de les persones majors, per fer possible que porten una vida independent; estimular el debat i l'intercanvi d'informació per desenvolupar un aprenentatge mutu; promoure activitats que servisquen per a lluitar contra la discriminació per raó d'edat i superar els estereotips relacionats amb l'edat.
Més informació:
Web
Telèfon: 96 291 74 50