UVCulturaUV Logo del portal

L'EXPOSICIÓ NACIONAL D'OBRES PÚBLIQUES
València 1937

 
Inauguració de l'Exposició Nacional d'Obres Públiques
amb l'assistència del ministre del departament, Giner de los Ríos i el seu antecessor, Julio Just
 
 
 
 
 

L'Exposició Nacional d'Obres Públiques com a escenari de les polítiques de foment en la Segona República

La celebració d'una Exposició Nacional d'Obres Públiques a València va ser un projecte del ministre d'Obres Públiques Juli Just que va anar elaborant-se des que va ocupar la cartera el 4 de setembre de 1936.
 
La mostra, instal·lada a la sala columnària de la Llotja de València, va ser inaugurada l'11 de juny de 1937 amb la presència del recentment nomenat ministre de Comunicacions, Transports i Obres Públiques Bernardo Giner dels Ríos, autoritats governamentals i valencianes, i del promotor de l'exposició, Juli Just, que acabava de deixar la cartera el 17 de maig.
 
Diferents circumstàncies van impedir que la inauguració tinguera lloc el 14 d'abril, com declaren els magnífics cartells de l'exposició. La clausura igualment es va avançar al 16 de juny. Tot i  això, en aquells sis dies es van poder contemplar maquetes, plànols, projectes, fotografies, etc. de les obres realitzades durant la República i, en concret, en el període de guerra.
 
 
 
 
 
Girón, Sindicato Profesionales Bellas Artes-UGT, Exposición Nacional de Obras Públicas, 14 de abril de 1937, editado por la
Junta Delegada de Defensa de Madrid. Delegación de Propaganda y Prensa, Litografía E. Fernández, UGT, Madrid, 1937.
España, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Centro Documental de la Memoria Histórica, Armero, Carteles, 328 
 
 
 
 
 
Recollia els plans i treballs realitzats fins a la data en els diversos rams de l'enginyeria, posant l'accent en allò que va caracteritzar la política del ministeri, el Pla Nacional d'Obres Hidràuliques aprovat el 1933.
 
En un context de guerra, l'exposició va assumir una doble finalitat: d'una banda, continuar la tasca de difusió dels treballs del ministeri en un any difícil, accentuant la fe en la victòria; i, per una altra, coadjuvar en l'activitat de propaganda internacional, per part d'un Govern legítim, aprofitant a més el pas dels ambaixadors per València per tractar temes com  la no-intervenció.
 
La guerra havia dificultat una exposició que havia sigut programada per al gener-febrer de 1937.
 
Finalment, es va programar com un acte més dins dels destinats a celebrar el sisè aniversari de la República el 14 d'abril, com declaren els magnífics cartells de l'exposició. Igualment, la clausura es va avançar al 16 de juny. 
 
 
 
 
 
Alfonso Contreras y Gladis Cabana, Sindicato Profesionales Bellas Artes-UGT, Exposición Nacional de Obras Públicas,
14 de abril de 1937, editado por la Junta Delegada de Defensa de Madrid. Delegación de Propaganda y Prensa,
Litografía Martín, UGT, Madrid, 1937, 100 x 70 cm.
España, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Centro Documental de la Memoria Histórica, Armero, Carteles, 323.
 
 
 
 
 
El Pla Nacional d'Obres Hidràuliques aprovat el 1933 va ser objecte de discussions, publicacions  i exposicions.
 
Poc després d’aprovar-se, es va inaugurar el 8 de febrer de 1934 –aniversari de la defunció de Joaquín Costa– l'Exposició Gràfica del Pla Nacional d'Obres Hidràuliques, als soterranis del Palacio de la Música de Madrid.
 
Al juny de 1937, a València com a capital de la República i en una situació molt difícil –encerclament de Madrid, caiguda de Bilbao, revolució anarcosindicalista a Barcelona– una bona part de l'exposició de 1934 tornava a recrear-se, aquesta vegada amb nombroses maquetes i altres tipologies d'obra pública, a la Llotja de València.
 
Les dues exposicions van ser concebudes d'una manera moderna –estudi luminotècnic–  i didàctica. Gràfics i quadres, estadístiques i mapes eren protagonistes d'unes exposicions que, a més de convèncer la població i els enginyers del progrés que representaria el Pla, tractaven, ja el 1937, de tenir una ressonància internacional en un dels molts intents de trencar el pacte de no-intervenció: l'activitat creadora d'un Govern legítim que, fins i tot en guerra, continuava amb els seus plans de modernització i reconstrucció, establint un vincle inqüestionable entre la República en pau i la República en guerra, sostraient-se així d'una visió revolucionària i rupturista.
 
L'esforç de propaganda va ser gran a l'estiu de 1937:  a més del congrés d'escriptors i l'exposició sobre obres públiques celebrada a la Llotja,  el Govern republicà va estar representat en l'Exposició Internacional de París de 1937, el pavelló de la qual va ser obert al juliol de 1937.
 
A través de fotomuntatges es va exposar la situació de l'Espanya republicana en guerra: educació, sanitat, economia, obres públiques. L'exposició sobre obres públiques exhibida a València, planejada al principi per a traslladar-la a París, no hi va arribar mai.
 
 
 
 
 
José Briones, Sindicato Profesionales Bellas Artes-UGT, Exposición Nacional de Obras Públicas, 14 de abril de 1937,
editado por la Junta Delegada de Defensa de Madrid, Delegación de Propaganda y Prensa, Rivadeneyra CO, Madrid, [1937] -.
Cabeza femenina con su corona mural como alegoría de la República.  
España, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte. Centro Documental de la Memoria Histórica, PS-412