Departament de Psicologia Bàsica

Grup d'Investigació "Agressió i familia"

 

 

 Español       English       Français     Deutsch 

Informació general

Objectius

La unitat d'investigació “agressió i família” s'ubica al Departament de Psicologia Bàsica de la Facultat de Psicologia (Universitat de València). Des de 1990, els membres d´aquest grup d'investigació hem centrat els nostres esforços en l'anàlisi de les interaccions socials que es donen en el sinus familiar, i la seua influència en el desenvolupament i manteniment de comportaments agressius, com l'abús infantil, problemes de comportament en els xiquets i posterior desenvolupament de conducta antisocial i delictiva.  

El principal objecte de la nostra investigació és la matriu relacional constituïda pels membres de la família (fonamentalment la diada mare/pare i fill), i que representa el nucli on és produïxen els intercanvis conductuals que exercixen una mútua influència en tots els interactors. Dins este nucli microsocial, on es gesten els perfils diferencials d'interacció, destaquen dos focus d'anàlisi. D'un costat, les conductes parentals, que poden ser analitzades en funció de la seua sensibilitat, consistència o coherència amb les conductes infantils donades, així com en relació al seu grau de competència en termes d'habilitats de parentalitat. D'un altre, les conductes infantils que, en funció de l'edat del xiquet i la seua adquisició de les distintes metes evolutives, poden ser classificades com adaptatives o prosocials i desadaptatives o antisocials, i que constituïxen l'estímul més pròxim de la conducta parental observada.  

Des d'una perspectiva d'Aprenentatge Social, les conductes dels distints interactors poden servir d'estímul per a les subsegüents conductes dels altres interactors, al mateix temps que poden constituir conseqüències que reforcen les dites conductes. A la mateixa vegada, este primer context immediat de relació pot veure's influït per altres variables que complixen la funció d'estímuls distals dels comportaments. Estos factors més generals de context (setting events) són de distinta naturalesa, i es relacionen amb el fet que representen factors d'estrés per als distints membres de la família: conflicte de parella, conflicte entre germans, problemes emocionals i afectius, problemes socioeconòmics, addiccions, etc. Així mateix, aquestes variables també representen factors de risc per al desenvolupament de conductes antisocials i d'abús infantil.  

 

Els objectius principals de la nostra labor investigadora, que compten amb un extens suport empíric, han sigut els següents:  

  • Un primer objectiu és la determinació dels perfils interaccionals diferencials entre pares abusius i no abusius, així com la identificació de variables associades a la formació i manteniment de les relacions coercitives entre pares i fills en el context d'interacció social a casa, identificant com una dels variables fonamentals la inconsistència o indiscriminació de les respostes maternes davant de la conducta infantil.  
  • Un altre objectiu es relaciona amb la definició de les pràctiques parentals competents o apropiades en les seues distintes dimensions: cognitiva, afectiva i conductual; així com les distintes estratègies dirigides a promoure l'ús d'habilitats de parentalitat competents. 
  • El tercer objectiu es dirigix a explorar el desenvolupament de patrons asincrònics en la relació primerenca mare-fill i els seus efectes a mitjà termini sobre els processos familiars coercitius. Els factors més importants en la ruptura de la reciprocitat i continuïtat de la relació pareixen associar-se a falta de sensibilitat materna als senyals del xiquet i a característiques infantils que fan més difícil la tasca.  

Els tres objectius anteriors s'han desenvolupat mitjançant tres projectes d'investigació finançats pel Pla Nacional d'Investigació Científica i Tècnica (DGICYT), realitzats entre 1992 i 2001, la qual cosa constituïx l'apartat d'investigació bàsica de la Unitat.

D'altra banda, s'han traslladat els resultats de la investigació bàsica a l'aplicació per al desenvolupament de la detecció, prevenció i tractament del maltractament infantil. Esta aplicació s'ha traduït en projectes desenvolupats davall l'empar de distints convenis realitzats amb el Ministeri de Treball i Assumptes Socials, la Generalitat Valenciana, El Govern Balear, El Govern de Múrcia, l'Ajuntament d'Aldaia, l'Ajuntament de Gandia, l'Ajuntament de Torrent, l'Associació per a la promoció dels drets del xiquet i prevenció del maltractament infantil de la Comunitat Valenciana (APREMI), la Unió Europea i el South Western Àrea Health Board d'Irlanda. En l'actualitat es continua treballant en alguns d´estos projectes, i hi ha en marxa programes de prevenció i tractament, així com propostes de metodologia d'actuació en servicis de protecció de menors.

 


[<] Tornar

Mès informació: angeles.cerezo@uv.es