Departament de Psicología Bàsica

Grup de Investigació "Agressió i familia"

 

 

Español       English       Français     Deutsch 

Investigació

Línies d'investigació

·        Interaccions familiars coercitives. Pares abusius i xiquets agressius

Estudi dels processos de l'Aprenentatge Social en les relacions familiars i la socialització dels xiquets. Determinació dels perfils interaccionals diferencials entre pares abusius i no abusius. Determinació de les variables associades a la formació i manteniment de les relacions coercitives entre pares i fills. Entre aquestes destaquen, d'una banda, els patrons d'interacció familiar, caracteritzats per una major taxa de conductes aversives i conductes maternes indiscriminades o no contingents amb el comportament infantil; així com les relacions de la comunitat, l'efecte d'estressors sobre el mig familiar i els dèficits atencionals i sesgos perceptuals dels pares.

·        Sistemes adaptatius i processos d'interacció sincrònica en la relació primerenca mare-fill

 

    La línia es centra en:

a)       L'estudi del desenvolupament de patrons sincrònics i asincrònics en la relació primerenca mare-fill i la seua evolució, incidint en el valor predictiu de l'estil interactiu en el desenvolupament socioemocional al final del primer any de vida a través de l'anàlisi de les conductes d'afecció ("apego").

b)      Els factors de la ruptura de la reciprocitat i continuïtat de la relació que s'associen a falta de sensibilitat materna als senyals del xiquet i a característiques infantils que fan més difícil la tasca. Este constructe de sensibilitat és complex i manté relacions amb variables contextuals que són també objecte d'estudi. El resultat de la combinació estos factors propícia conflictes en la diada per una conducta materna indiscriminada o no contingent amb la del xiquet.

c)       L'estudi de l'enfortiment de la interacció sensible i sincrònica com afavoridor del desenvolupament d'afecció segura, sent esta variable un dels sistemes adaptatius més rellevants en la resiliència.

 

·        Parentalitat competent: anàlisi de les seues dimensions i perfils interaccionals

Les pràctiques de parentalitat competents es definixen com el conjunt d'habilitats o estratègies per mitjà de les quals s'aconseguix recolzar i promocionar l'òptim desenvolupament emocional, físic i social dels xiquets. Açò implica que la paternitat/maternitat és una tasca que requerix, per al seu adequat desenvolupament, certes habilitats, coneixements i actituds. El concepte de parentalitat competent és una noció complexa i amb distintes dimensions: Cognitives (percepció d'autoeficàcia davant dels problemes de criança; coneixements sobre els fills i atribucions i expectatives respecte als seus comportaments i problemes); Afectives (satisfacció en la realització de la tasca; autoconfiança parental); i Conductuals (maneig apropiat dels problemes de criança i de les habilitats de comunicació; ús de pautes interaccionals que promoguen el desenvolupament infantil).

·        Metodologia observacional: anàlisis microsocials dels patrons d'interacció familiar

La metodologia observacional constituïx una eina d'anàlisi fonamental per a explorar les relacions socials. En el cas de la família, esta representa un especial context d'interacció, ja que és el primer marc de socialització i exercix una gran influència sobre el posterior ajust de les persones. Des d´aquesta Unitat d'investigació s'han desenvolupat dos sistemes de codificació observacional centrats en l'anàlisi de les conductes dels distints membres de la família, registrades en temps real i d'una manera seqüencial. Ambdós instruments presenten mesures de fiabilitat i validesa adequades.  

a)       El Standardized Observation Codes (SOC III), dirigit a famílies amb xiquets en edat escolar, i  creat en 1986 per Cerezo, Keesler, Dunn i Wahler (document no publicat del Child Behavior Institute, Tennesse, USA). Este instrument va ser publicat en castellà per l'editorial Mepsa (Cerezo, 1991). Conclosa la relació contractual amb l'editorial Mepsa, el SOC III, en una edició bilingüe espanyol-anglés, es publica l'any 2000, en format CD-ROM pel Servei de Publicacions de la Universitat de València. Esta edició inclou tots els materials complementaris revisats i ampliats del SOC-III: vídeos entrenament, software de procés de dades, plantilles de registre per a la formació d'observadors, etc.

b)      El Sistema de Codificació de la interacció primerenca matern-infantil (CITMI-R) (Trenado i Cerezo, 1997), dirigit a famílies amb xiquets de 3 a 18 mesos.

·        Processos de ruptura familiar: impacte en els fills

Els primers mesos després de la separació suposen un fort esdeveniment estressant que requerix que tant els pares com els fills s'adapten als canvis que acompanyen a la ruptura. La separació d'una parella no comença ni acaba en el moment que ho decidixen o que ho duen a terme, sinó que és tot un procés d'adaptació a la nova situació. Però a l'hora de parlar dels efectes de la separació convé centrar-se sobre els factors moduladors de l'impacte, que és el que dóna lloc a que transcorregut el primer període des de la separació alguns xiquets es troben millor o pitjor adaptats a la nova situació familiar. Entre estos factors moduladors alguns són intrínsecs al xiquet i altres extrínsecs, destacant principalment com a factors determinants la relació entre els pares després de la separació i la freqüència de visites del pare no custodi. Alguns casos, per exemple quan els pares mantenen una relació molt aversiva davant dels xiquets o utilitzen als xiquets en contra de l'excònjuge, arriben a ser situacions de verdader maltractament emocional, donat l'impacte psicològic tan nociu que aquestes situacions provoquen en els fills. 

·        Intervenció psicològica en el context familiar. Anàlisi i estudi de casos

L'anàlisi i estudis de casos és necessari per a conéixer l'efectivitat de determinades intervencions. En el nostre cas hem realitzat distints estudis de casos d'intervenció psicològica en famílies amb greus problemes de relació i de maltractament infantil seguint un esquema d'intervenció que inclou, entre altres aspectes, els resultats de la nostra investigació bàsica. En este esquema d'intervenció, el primer objectiu del qual es centra a eliminar els episodis d'abús o de conflicte greu, es treballa en primer lloc sobre els factors que precipiten directament tals episodis. S'aborden els aspectes relacionats amb les pràctiques de parentalitat a nivell microsocial, sobre els patrons d'interacció que precipiten conflictes i, a un nivell més molar, sobre les percepcions, l'estil atributiu i les estratègies de disciplina i parentalitat positiva. D'altra banda, i donades les característiques d'estes famílies multi-problemàtiques, és essencial treballar sobre els factors ambientals ajudant-los a discriminar entre les distintes fonts d'estrés. L'esquema bàsic d'intervenció s'adapta sempre a les característiques pròpies de cada família, que es coneixen després de la realització d'una avaluació multimètode integral.

·        Abús sexual perpetrat per menors com a conducta antisocial: relació amb les pràctiques de parentalitat 

La conducta abusiva sexual pot ser considerada com una més de les diverses manifestacions de la conducta antisocial, per quant que es realitza sense considerar el dany a un altre, la transgressió dels seus drets i les conseqüències en les víctimes. Distintes investigacions indiquen que hi ha un determinat tipus d'adolescent que comet abús sexual i que també realitza actes considerats antisocials: agressió, vandalisme, robatoris, etc.

En este sentit, l'abús sexual, com a conducta delictiva, pot entendre's com resultat de errades en la socialització que tenen el seu origen en unes pràctiques de parentalitat inadequades o no competents. El xiquet adquirix un estil interpersonal coercitiu pel que aconseguix la satisfacció de les seues necessitats socials i d'intimitat mitjançant la manipulació, agressió i intimidació i que pot ser expressat tant en conductes sexualment abusives com en altres conductes antisocials, encara que ell no haja patit experiències de victimizació sexual.

·        Inici primerenc de la conducta antisocial: context familiar

Els models d'inici primerenc de la conducta antisocial i delictiva posen l'accent en les característiques de les famílies dels xiquets que comencen a realitzar aquestes conductes durant la seua infància. Una de les variables que millor prediu l'inici primerenc es relaciona amb les pràctiques de parentalitat incompetents, que produïx errades en la socialització del menor, entrenat a aquest en un estil interaccional agressiu i coercitiu que aplicarà amb major probabilitat en les seues posteriors relacions socials.

L'abús infantil representa el producte més extrem de les pràctiques de parentalitat incompetents. Per este motiu, els xiquets víctimes d'abús reiterat en el seu mig familiar presentarán, entre altres conseqüències o seqüeles, un dèficit en la seua socialització i en les seues habilitats interpersonals, de manera que és més probable que s'involucren en activitats de caràcter antisocial i, en determinats casos, delictives, si s'introduïxen en un grup d'iguals amb característiques semblants.

 


[<] Tornar

Més informació: angeles.cerezo@uv.es