El passat 26 de setembre, el Jardí Botànic de la Universitat de València va reunir experts i apassionats per un objectiu comú: repensar la cadena alimentària i construir un futur més sostenible.
Dijous passat, 26 de setembre de 2024, el Jardí Botànic de la Universitat de València va acollir un esdeveniment destacat sota el lema "Un futur sense desaprofitament" , organitzat per la Càtedra d'Economia del Bé Comú de la UV i impulsat per la consultora S3C Triple Impacte, en col·laboració amb la Càtedra d'Empresa i Humanisme.
La jornada va reunir un nodrit grup d'experts, investigadors i professionals del sector alimentari per a abordar els desafiaments globals relacionats amb la pèrdua i el desaprofitament d'aliments. Beatriz Medina, consultora d'innovació i fundadora de EVOCO, va ser l'encarregada de conduir l'esdeveniment, destacant des de l'inici el compromís col·lectiu amb la sostenibilitat alimentària.
L'esdeveniment va ser estructurat en quatre taules temàtiques que van abordar el problema des de diferents perspectives: “Anàlisi Científica”, “Visió Sistèmica”, “Prevenció en la Cadena de Valor” i “Gestió Efectiva del Desaprofitament”. Estes sessions van comptar amb ponents destacats de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, Mercavalencia, Consum i altres organitzacions compromeses amb la sostenibilitat alimentària.
Mesa 1: Anàlisi científica
Moderada per Jaime Güemes , director del Jardí Botànic i de la Càtedra d'Economia del Bé Comú (CatEBC). Esta taula va posar en relleu la importància de la investigació científica en la lluita contra el desaprofitament alimentari. Van participar José Miguel Soriano, María Ángeles Fernández-Zamudio i Tatiana Pina, investigadors de la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV), els qui van analitzar dades recents sobre la magnitud de les pèrdues alimentàries i el seu impacte ambiental, social i econòmic. Esta taula va subratllar la necessitat d'integrar la investigació acadèmica amb polítiques públiques efectives.
Mesa 2: Visió Sistèmica
Sota la moderació de Tomás González , de la Càtedra d'Empresa i Humanisme, esta taula va explorar un enfocament holístic que involucra a tots els actors de la cadena de valor. Lidia García (València Innovation Capital), Ángeles Hernández (Mercavalencia) i Aida Marín (Hosbec) van compartir les seues experiències en la implementació d'estratègies integrades per a reduir les pèrdues, des de la producció fins a la distribució. El panell va destacar la importància de la col·laboració entre productors, detallistes i consumidors per a construir un sistema alimentari més sostenible.
Mesa 3: Prevenció en la Cadena de Valor
Moderada per Juan José Rico de Fedacova, esta taula es va centrar en la prevenció com la solució més efectiva per a combatre el desaprofitament alimentari. Van participar Elías Amor (Consum), Luis Velasco (Velarte), José Gámiz (Grupo La Plana) i Jordi Górriz (Plats Tradicionals). Els ponents van detallar com les seues organitzacions han implementat pràctiques innovadores, des del redissenye de processos productius fins a l'optimització de la logística. Esta sessió va destacar la importància d'educar al consumidor com a part de la solució.
Mesa 4: Gestió Efectiva del Desaprofitament
L'última taula, moderada per Eva Núñez de S3C Triple Impacte, va abordar com gestionar el desaprofitament ja generat, promovent l'economia circular i estratègies de recuperació d'aliments. Els participants, Arantxa Ruiz (Naira), Marise García (Fundació Ajuda una Família), Juan José Moreno (AENOR) i Corinna Heilmann (Gurmet Servici d'àpats), van compartir casos d'èxit en la transformació de desaprofitaments en recursos útils i en la connexió amb iniciatives. socials. Este panell va subratllar la importància de no malgastar cap recurs i de maximitzar el seu aprofitament.
Clausura i Vi d'Honor
L'esdeveniment va concloure amb un agraïment als assistents i participants, seguit d'una foto col·lectiva com a record de la trobada. Posteriorment, els assistents van gaudir d'un vi d'honor oferit per Cellers Vicente Gandia i un servici d'àpats proporcionat per Hostaleria INTOS, que va permetre continuar l'intercanvi d'idees en un ambient distés.
"Hui hem demostrat que la col·laboració i la innovació són essencials per a aconseguir un futur més sostenible", va afirmar Beatriz Medina en tancar l'esdeveniment.
Amb una combinació d'anàlisi científica, propostes innovadores i un fort enfocament col·laboratiu, esta jornada es va consolidar com un referent en la construcció d'una cadena alimentària més eficient i sostenible.